Overwerken begint in onze maatschappij steeds meer normaal te worden. Werd je als werknemer 20 jaar geleden gevraagd om over te werken? Dan werd dat toentertijd echt als een gunst gezien die je verleende als werknemer. Tegenwoordig is de cultuur op de werkvloer echter volledig veranderd. In onze huidige consumptiemaatschappij streven velen altijd naar meer.

Dit heeft een uitvloeisel op consumenten, maar daarmee dus ook op bedrijven. Die moeten daardoor meer produceren, om op die manier de consument te bedienen. Vaak wordt dit omschreven als ‘korter op de bal zitten’. De wens van de klant staat centraal en alles wordt gedaan om deze ook tevreden te houden.

Dit heeft als logisch gevolg dat werknemers van een bedrijf harder en flexibeler moeten werken, om aan al deze productie-eisen te voldoen. Dit betekent dat overwerken tegenwoordig iets is wat als ‘normaal’ wordt gezien. Dit is echter helemaal niet normaal, want we hebben jaren geleden afspraken gemaakt om humane werkomstandigheden in Nederland te krijgen.

sociale druk overwerken

Sociale druk in relatie met overwerken

Nu is het zo dat een bedrijf in Nederland je niet wettelijk dwingen om over te werken. Hoewel je dus niet daadwerkelijk gedwongen kan worden om over te werken, is het wel zo dat sociale druk een belangrijke rol kan spelen. Andere werknemers kunnen je met een scheef oog aankijken als je besluit om niet over te werken.

Ook kan het dan zijn dat werkgevers dan andere middelen gaan gebruiken om je min of meer te dwingen. Ze kunnen bijvoorbeeld je contract niet verlengen, omdat je niet genoeg overwerkt. Hoewel het dus wettelijk verboden is om iemand te laten overwerken, komt het in onze werkende samenleving zeer veel voor. In dit artikel zullen de voordelen en nadelen van overwerken worden behandeld. We moeten immers ook realistisch zijn: overwerken levert immers een positieve invloed op je inkomen of vrije tijd.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Voordelen van overwerken

Allereerst zullen de voordelen van overwerken worden behandeld.

Meer geld

De belangrijkste reden waarom mensen overwerken is vaak om meer geld te verdienen. Kun je wel wat extra geld gebruiken? Het kan dan verstandig zijn om regelmatig over te werken. Het voordeel van overwerken is dat het vaak in onregelmatige uren plaatsvindt. Dit betekent dat je dan vaak een toeslag op je uurloon krijgt en meer gaat verdienen.

Om die reden kan overwerken zeer rendabel zijn. Vooral in de weekenden of bijvoorbeeld in de nacht. Zeker wanneer je een modaal loon hebt, kun je op die manier je inkomsten flink laten groeien. Ideaal om je gezin mee te ondersteunen. Misschien heb je wel studerende kinderen, of wil je je huis laten verbouwen. Overwerken is een effectieve manier om meer geld te verdienen.

Zie ook: Oververmoeid? Dit zijn de oorzaken, de gevolgen en oplossingen.

Extra uitdaging

Een ander voordeel van overwerken is dat het een extra uitdaging met zich meebrengt. In het leven moet een mens altijd uitgedaagd blijven worden. Dit zorgt voor persoonlijke voldoening en daar wordt een mens gelukkig van. Overwerken is een ideale manier om extra uitgedaagd te worden.

Het kan namelijk zo zijn dat je bij het overwerken een andere functie moet overnemen. Een functie die je nog niet kent, waar je dus veel lering uit kunt trekken. Ook is het aangetoond dat een oneindige routine voor mensen ook niet gezond is. Als mensen dag in en dag uit constant hetzelfde werk verrichten, in dezelfde uren, dan kan dit je geestelijk compleet afvlakken. Dankzij het overwerken kun je ook in andere dagdelen werken, waardoor er enige diversiteit in je leven ontstaat.

Stress en burnout door overwerken

Nadelen van overwerken

Hierboven zijn enkele voordelen van overwerken genoemd, om het artikel zo objectief mogelijk te maken. Maar natuurlijk moeten we niet vergeten dat overwerken ook veel nadelen met zich meebrengt. Lees hieronder de belangrijkste nadelen van overwerken.

Verstoord ritme

Uit onderzoek is gebleken dat het belangrijk is om een regelmatig ritme te hebben. Dit is niet alleen goed voor de algemene gezondheid van je lichaam, maar het draagt bovendien bij aan een goed concentratievermogen. Men wil het belang van een goede nachtrust nog wel eens onderschatten. Het zorgt er niet alleen voor dat je je moe voelt.

Een gebrek aan een goed ritme heeft impact op je effectiviteit. Bovendien zorgt een verstoord ritme er ook nog eens voor dat je planning wordt verstoord. Het overwerken zorgt ervoor dat je geen structuur meer in je leven hebt.

Zie ook: Slaaptekort door stress. Wat als niet kunt slapen door stress?

Problemen met het thuisfront

Overwerken zorgt niet alleen voor fysieke problemen, maar ook voor problemen met het thuisfront. Heb je een gezin? Dan is het natuurlijk gewenst om vaak thuis te zijn, zodat je veel tijd met je gezin kunt doorbrengen. Het is natuurlijk prachtig om je kinderen te zien opgroeien. Het nadeel van veel overwerken is dat je daar veel minder tijd voor hebt.

Dat is voor jezelf niet leuk, maar ook niet voor je gezin. Het kan dus ook zorgen voor relatieproblemen, omdat een relatie aardig kan leiden onder te weinig aandacht. Je partner wenst dat je meer thuis bent, maar jij zit dan in een tweestrijd. Wil ik mijn werkgever tevreden houden of mijn partner? Overwerken zorgt dus voor nog veel meer complicaties en het kan op lange termijn letterlijk gezinnen verpesten.

Zie ook: Verstoorde of zorgwekkende thuissitatie: oorzaak van een burnout?

Gewenning

Een ander nadeel van overwerken is dat het al snel normaal wordt. Met andere woorden: er treedt gewenning op. Bij veel werknemers is het zelfs zo dat ze zo vaak overwerken dat dit de norm is geworden. Overwerken zorgt er natuurlijk ook voor dat je extra loon krijgt. Een kleine kanttekening: sommigen werken veel over als gevolg van loyaliteit aan de werkgever.

Ze krijgen dan niet extra betaald. Mocht je wel betaald krijgen voor je overwerk, dan is dit extra loon natuurlijk mooi meegenomen. Echter gaan veel mensen gaan daar dan ook naar leven. Dit heeft dan als gevolg dat je maandelijkse uitgaven hoger worden en je afhankelijk begint te worden van het overwerken.

Deze gewenning is dus gevaarlijk, vanwege de financiële voordelen die overwerken met zich meebrengen. Probeer er dus ook niet gewend aan te raken. Durf ook gewoon nee te zeggen tegen je werkgever. Het is niet nodig om door denkbeeldige hoepels te springen om je werk te behouden. Mocht je moeite hebben om rond te komen, is een gesprek over je verdiensten vaak zinnig. Je hoeft dan niet meer over te werken. Het is goed om hierin assertief te zijn. Er is immers de bekende uitspraak dat brutale mensen de halve wereld hebben.

Stress door overwerk

Stress is misschien nog wel één van de meest onderschatte nadelen van overwerken. In Nederland wordt vaak veel aandacht aan de fysieke toestand van een persoon besteed, maar daardoor wordt het mentale aspect nog wel eens vergeten. Maar juist dit mentale aspect is zeer belangrijk, aangezien stress zeer ongezond is voor je lichaam.

Zeker als het chronische stress betreft. Je hebt namelijk ook nog een vorm van gezonde stress. Voor velen is dit dan ook erg verwarrend, want daarmee wordt de indruk gewekt dat stress ongezond is voor je lichaam. Maar er is dus een groot verschil tussen gezonde stress en ongezonde stress. Gezonde stress kun je definiëren als stress die bijdraagt aan je alertheid. Als je bijvoorbeeld een presentatie voor een directie moet geven, dan ervaar je ook een vorm van stress. Dit is echter maar kortstondig en zorgt ervoor dat je meer alert bent.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

De problemen door chronische stress

Chronische stress is echter ongezond en kan veel problemen met zich meebrengen. Het is aangetoond dat mensen met chronische stress minder lang leven. Dit komt bijvoorbeeld doordat stress kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. En een hoge bloeddruk vormt weer een verhoogd risico op verschillende hart-en vaatziekten.

Maar chronische stress is ook niet goed voor je mentale gezondheid. Mensen met chronische stress kunnen zich slechter concentreren. Ook slapen ze slechter en kunnen ze last krijgen van vervelende complicaties. Denk daarbij aan hoofdpijn, buikpijn en vele andere vage fysieke klachten.

Overwerken kan dus voor veel stress zorgen.

Zie ook: Waarom mentale problemen en fysieke problemen nooit losstaan van elkaar

Burn out door structureel overwerken

Chronische stress kan uiteindelijk resulteren in een burn-out. Een burn-out is een zeer ernstige aandoening waar vrijwel altijd coaching bij nodig is. Een burn-out komt natuurlijk niet zomaar om de hoek kijken. Er gaat altijd een langdurige periode van stress, oververmoeidheid en gebeurtenissen aan vooraf.

Heb je last van een burn-out? Of denk je dat je tegen een burn-out aanloopt? In die gevallen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een professionele coach kan de situatie vanuit een ander perspectief bekijken. Mensen met een burn-out hebben vaak een tunnelvisie en zien niks meer zitten. Een coach kan je weer op weg helpen. Bijvoorbeeld door samen met je te gaan bewegen.

Bewegen is een goede manier om van een burn-out af te komen. Maar ook psychische en mentale hulp is natuurlijk belangrijk. Bij een burn-out is het niet alleen van belang om de gevolgen op te lossen, maar juist de oorzaken. Daarom zal een coach je ook helpen met het veranderen van je levensinvulling.

Tegenwoordig kun je op een laagdrempelige manier gebruikmaken van coaching. Zie hieronder de mogelijkheden.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *