arrow_drop_up arrow_drop_down

Rust in je hoofd krijgen, hoe doe je dat?

Heb je af en toe het gevoel dat je hoofd overuren maakt? Je hebt zoveel zaken aan je hoofd. Ook al weet je misschien wel dat je ze niet kunt oplossen, je blijft er maar over piekeren. Iedereen heeft weleens zo’n onrust in zijn hoofd. Maar wat moet je doen als je veel langer en intensiever piekert dan normaal? Hoe kun je weer rust in je hoofd krijgen? En wat zijn de oorzaken van deze onrust?

Oorzaken van onrust in je hoofd

Het is tegenwoordig niet makkelijk om rust in je hoofd te krijgen. Er wordt zoveel van je gevraagd en er is altijd wel iets nieuws dat je aandacht vereist, zoals een e-mailtje of een whatsappje. Je blijft maar nadenken over alles wat je nog moet doen. Je krijgt teveel prikkels binnen en je hebt weinig overzicht. Daarnaast kunnen er nog andere factoren meespelen die de rust in je hoofd verstoren.

De oorzaken kunnen heel divers zijn:

 • Te druk op je werk
 • Conflict met leidinggevende of collega
 • Zorgen in privésfeer
 • Niet lekker in je vel zitten
 • Last hebben van negatieve emoties of gedachten

Onrustig gevoel

Gevolgen van onrust in je hoofd

Je hebt rust in je hoofd nodig om helder te kunnen denken, goede keuzes te kunnen maken en om lekker in je vel te zitten. Zodra je teveel piekert, zul je je gestrester gaan voelen en dat heeft weer verdere gevolgen. Als je constant aan het piekeren bent, belast je continu je hersenen en je hersenen verbruiken veel energie. Je zult je uiteindelijk erg moe voelen.

De onrust in je hoofd kan leiden tot:

Zie ook: Waarom ben ik zo moe?

Wanneer stress lang sluimert bestaat de kans dat je burn-out raakt.

 

Wil je dit voorkomen?

>> Download ons ebook symptomen burnout

Onrust en burn-out

Veel mensen hebben last van stressklachten of zitten in een burn-out. Als je een burn-out hebt, kun je naast lichamelijk klachten ook last hebben van constante drukte in je hoofd. Hierdoor kun je je erg onrustig en nog vermoeider gaan voelen. Misschien herken je je in een van de volgende uitspraken:

 • ‘Er flitsen continue een soort ‘YouTube filmpjes’ door mijn hoofd.’
 • ‘Ik ervaar geen ruimte op mijn harde schijf van boven. Ik sla niet meer op en ik moet van alles.’
 • ‘Er rijdt een trein door mijn hoofd en in ieder wagonnetje zit wel iets waar ik wat mee moet, maar het lukt niet de trein te stoppen.’
 • ‘Ik pieker me suf en maak me vreselijk druk om van alles, maar ik lijk nergens grip op te kunnen krijgen.’
 • ‘Ik blijf in cirkels denken.’
 • ‘Het idee dat ik hier iets mee moet, doet me duizelen. Ik kan er echt niets meer bij hebben, mijn hoofd zit zo ontzettend vol.’
 • ’s Nachts word ik malend wakker en kom ik niet meer tot rust. Slapen kan ik dan wel vergeten.’

Je hoofd leegmaken

Stoppen met malen

Herken jij dat ook, drukte in je hoofd? Lastig hoor, want veelal is het moeilijk om voor jezelf de stopknop te vinden. Aanzetten gaat vanzelf daar is meestal niet zoveel voor nodig.

Stoppen met drukte in je hoofd is niet one sizes fits all. Er zijn diverse manieren om jezelf uit deze nare modus te helpen. Wissel ook tussendoor eens af met de onderstaande omschreven stop-knoppen. Wat voor de één wel werkt, werkt voor de ander niet of minder.  Zo merk je ook wat het beste voor jou werkt. Pak na een oefening je bezig heden weer op en kijk eens wat je ervaart.

Tips voor meer rust in je hoofd

We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet

Leef in het nu

Blijf jij ook weleens dagenlang piekeren over iets wat je bezighoudt? Het kan erg lastig zijn om voor jezelf de stopknop te vinden. Moeilijk maar niet onmogelijk. Je kunt het gemaal in je hoofd doorbreken. Je kunt beginnen door je meer op het ‘nu’ te richten. Meestal gaan je piekergedachten over iets uit het verleden of iets wat nog komen gaat. Probeer je daarom te focussen op waar je mee bezig bent. Dit zal je afleiden van je piekergedachten en je zult meer rust in je hoofd krijgen. Het kan ook helpen alles wat je bezighoudt op te schrijven. Als je alles opschrijft, hoef je het niet meer te onthouden. Op een rustig moment kun je je notities bekijken en beslissen wat je ermee doet. Maar dit is niet het enige wat je kunt doen. Lees gauw verder voor enkele tips om meer rust in je hoofd te krijgen.

Beweging

Uit onderzoek blijkt dat bewegen een goed medicijn is tegen stress. Ook al heb je weinig energie tijdens een burn-out, het is toch goed te gaan bewegen om meer rust in je hoofd te krijgen. Door bewust te gaan bewegen, verleg je je aandacht even van al dat gepieker. Je dwingt je gedachten als het ware om zich even op iets anders te concentreren.

Waarom bewegen zo goed voor je is en wat het voor je kan doen lees je hier: bewegen bij burn-out

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Direct contact

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Ademhalingsoefeningen

Je kunt ook meer rust in je hoofd krijgen door je aandacht bewust op je ademhaling te richten. Je verlegt hierbij ook je focus en het helpt je te ontspannen. Sommigen hebben echter last van hyperventilatie tijdens een burn-out. Als dit bij jou het geval is, raden we de ademhalingsoefening af. Maar voor degenen die geen last van hyperventilatie hebben, is het een goede oefening voor wanneer je merkt dat je hoofd heel vol zit.

De oefening duurt zo’n 2 tot 3 minuten en kun je uitbreiden tot 15 minuten. Je kunt hem zowel binnen als buiten uitvoeren.

 • Ga comfortabel zitten of liggen.
 • Sluit je ogen als je dat prettig vindt of houd ze gericht op een punt.
 • Richt je aandacht op je ademhaling. Adem door je neus in en uit.
 • Volg wat je voelt tijdens je ademhaling, bijvoorbeeld:
  • de koele lucht bij inademen door je neus
  • de luchtstroom in je longen
  • het op en neer gaan van je borstkas
  • het uitzetten en dalen van je buik
 • Blijf dit met aandacht volgen.

Zorg ervoor dat je aandacht tijdens deze oefening niet ergens anders is of dat je afgeleid wordt. Als dit toch gebeurt, probeer je aandacht dan telkens weer terug te brengen naar je ademhaling. Het gebeurt namelijk gauw dat je aandacht onderbroken wordt, maar zolang je deze onderbrekingen blijft herkennen, kun je je gedachten terugbrengen en richt je je aandacht weer op je ademhaling.

Voel je je licht in je hoofd of duizelig? Focus je dan alleen op uitademen en adem krachtig en diep uit. Als je het lastig vindt je aandacht op deze manier bij je ademhaling te houden, leg dan een hand op je buik en volg de beweging daar.

Doe ook ontspanningsoefeningen

Concentreer je op je zintuigen

Je kunt ook een oefening doen waarbij je je concentreert op je zintuigen. Maak een paar minuten tijd voor jezelf vrij en wordt eens bewust van het volgende:

 • Wat hoor je?Benoem het in jezelf. Wat hoor je nog meer? Hoor je ook stilte tussendoor? Als je jezelf even de tijd hebt gegeven te luisteren naar wat je hoort, kijk dan om je heen en stel jezelf de vraag:
 • Wat zie je? Omschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk. Zie je verschillende kleuren? Zie je bewegingen wat voor beweging?
 • Wat voel je? Voel je waar je lichaam een oppervlakte raakt (bijvoorbeeld de stoel) of voel je je voetafdruk in je schoenen? Voel je kleding op je huid of voel je wind of regen als je bijvoorbeeld buiten bent.
 • Wat proef je of wat ruik je? Pak iets te eten of drinken en wees je bewust van wat je ruikt en proeft. Is het zoet, zout of bitter? Is de substantie plakkerig of romig?

Je hoeft niet per se elke keer alle vragen te doorlopen. Het gaat erom dat je even heel bewust je aandacht verlegt. Je kunt de volgende keer dat je de oefening doet met een andere vraag beginnen.

Rust in je hoofd houden

Wanneer bovengenoemde items, hyperactiviteit in je hoofd, je vaak parten spelen en het plezier in je leven bepalen  is het zinvol om te werken aan onderliggende patronen en deze te leren loslaten en doorbreken. Lukt dit je niet, neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag weer rust in je hoofd te creëren.

Hulp bij burn out en stress

Blijf je het moeilijk vinden om rust in je hoofd te krijgen? Lukt het je maar niet je piekergedachten te doorbreken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag weer rust in je hoofd te creëren.

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

Burnoutcoaching

Gerelateerde informatie

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Marianne
Door

Marianne

op 19 March 2017

Precies wat je zegt, dank je Ruud❤

Ruud Meulenberg
Ineke Spruijt
Door

Ineke Spruijt

op 31 October 2019

Hallo Ruud, ik heb al jaren de ziekte van Lyme, al jou klachten staan erbij, ik kan nog niet lopen, kan je ook iets voor mij doen hartelijke groeten

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 20 November 2019

Hoi Ineke, We komen helaas meer Lyme-gevallen tegen aangezien de klachten veelal overeenkomen. Ik weet dat in Duitsland het onderzoek hiernaar verder gaat. Wellicht goed daar eens te zoeken?

Annemieke
Door

Annemieke

op 25 October 2017

Ik heb dit al vaak geprobeerd maar het lukt mij niet. Als ik mijn aandacht op mijn ademhaling vestig ga ik gelijk anders ademhalen. Goed en gewoon ademhalen lukt mij alleen als ik het onbewust doe. Doe ik het wel bewust dan krijg ik het benauwd of ik word duizelig. Dit gaat alleen weg als ik ermee stop.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 26 October 2017

Hallo Annemieke, Dat kan inderdaad: Ademhaling moet autonoom gebeuren. Je moet er niet over hoeven nadenken. Probeer tijdens een ademhalingsoefening eens ergen op te focussen (een boom/ koe/ vaas etc.) en doe daarbij je ademhalingsoefening minder strak: Gewoon goed in en uitademen. Ps: als je duizelig wordt van een ademhalingsoefening, was je ademhaling van te voren niet goed. Het is daarom goed dit wel te blijven oefenen

Jessie Reitsema
Door

Jessie Reitsema

op 26 October 2017

Hoi Annemieke, Wat naar dat het je niet lukt om de rust in je hoofd te vinden. Ik sluit me aan bij Ruud zijn reactie. Waarbij als dit voor jou nog niet werkt je kan kijken of je de focus op je ademhaling even kan laten gaan en je de focus verlegt naar je zintuigen. Zet een wekkertje op 5 minuten en wordt eens bewust van: - wat hoor je (benoem het in jezelf, maar geef er geen oordeel aan), wat hoor je nog meer, hoor je ook stiltes tussendoor? Als je jezelf even de tijd hebt gegeven te luisteren naar wat je hoort kijk dan om je heen en stel jezelf de vraag: - wat zie je? Omschrijf dit zo gedetailleerd mogelijk, zie je verschillende kleuren, zie je beweging en wat voor beweging? Verschuif daarna je aandacht naar: - wat voel je? Voel je waar je lichaam een oppervlakte raakt (bijvoorbeeld de stoel) of voel je je voetafdruk in je schoenen? Voel je kleding op je huid of voel je wind of regen als je bijvoorbeeld buiten bent. Ook kun je je focussen op wat proef je of wat ruik je, wanneer je bijvoorbeeld dit moment pakt wanneer je iets te eten of drinken neemt. Deze oefening kun je dagelijks doen of juist alleen wanneer je merkt dat je hoofd heel vol zit. Het is heel normaal dat je afgeleid raakt, het enige wat je moet doen is je focus terug brengen naar waar je was. Wordt niet boos, het is even zoals het is. De oefening kan je uitbreiden tot 15 minuten en is zowel binnen als buiten (wandelend of fietsend) in te zetten. Hopelijk werkt dit voor je.

Mieke Dierickx
Door

Mieke Dierickx

op 10 July 2020

Hoi, dit is zo herkenbaar. De perfecte rust voor mij is buiten zitten in het pik donker. Het geeft mij totale rust. Waar ik woon, in de natuur, is het pik donker. Behalve één buurvrouw verderop heeft heel veel gevelverlichting dat dit zo hard mijn rust verstoord. Ik verzet me dan zodanig dat ik volledige rust vind. Zalig gewoon genieten dan. En kamperen geeft voor mij veel meer rust dan op hotel gaan. Geen luxe voor mij. Gewoon genieten van eenvoud. En toch heb ik al zeven maanden een burn-out.

Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies