Stressoren bij ondernemers, zzp-ers, zelfstandigen
Stressoren bij ondernemers/ zelfstandigen/ zzp'ers

Stressoren bij ondernemers/ zelfstandigen/ zzp'ers

Stressoren bij ondernemers: Werken als zelfstandig ondernemer lijkt mooi: Geen mensen die op je vingers kijken, je eigen tijd indelen en zelf bepalen hoeveel je wilt verdienen. Toch hebben ondernemers niet minder stress dan mensen die in dienstverband werken. De grootste valkuil voor een zelfstandige is dat werk wel een heel belangrijke factor wordt in het leven, waardoor andere belangrijke zaken (gezin, vrije tijd) op de achtergrond raken. Als zelfstandige heb je andere stressoren dan wanneer je in loondienst werkt, maar deze stress is zeker niet minder. Dit zijn de achttien meest voorkomende stressoren bij zelfstandig ondernemers.

Altijd bereikbaar zijn Ondernemer en heel veel stress

Je werkt voor jezelf, alleen, dat wil vaak zeggen dat jij de enige bent die je werktelefoon aan kan nemen. Je wilt geen enkel telefoontje van klanten missen, dus heb je hem altijd aanstaan. Hierdoor ben je altijd en overal bereikbaar. Dat is fijn, zo pak je alle nieuwe klanten en ben je er altijd voor reeds bestaande klanten. Dat je telefoon altijd maar afgaat, wordt door je partner, kinderen, vrienden en bekenden niet gewaardeerd.

Hoewel je voor je klanten altijd bereikbaar bent, ben je dat niet voor hen. Het is zelfs zo dat je door al die telefoongesprekken, die even tussendoor moeten, razendsnel afgeleid bent en niet kunt focussen. Dit levert je strijd met je tijd op en dat is erg onprettig. Kon je jezelf maar in tweeën splitsen, dan kon je er altijd voor je klanten zijn en er ook volop zijn voor je gezin, maar dat gaat nu eenmaal niet en dat levert je stress. Je kunt helaas maar aan één ding tegelijk denken en daarop focussen. Dit vraagt om moedige keuzes.

Een overvolle mailbox

Niet alleen je telefoon staat roodgloeiend, ook je mailbox staat altijd vol met nieuwe mailtjes met vragen die ‘direct’ moeten worden beantwoord en opdrachten die nú moeten worden uitgevoerd. Je hebt er moeite mee om prioriteiten te stellen; alles is belangrijk en wil je zo snel mogelijk doen, maar dat gaat niet. Je probeert zo snel mogelijk alles tegelijk te lezen en uit te voeren, wat eigenlijk niet kan, omdat er ook nog andere dingen zijn die gedaan moeten worden en dan weer blijven liggen. Kortom, er ontstaat stress.

Geen grenzen kennen Stressoren bij ondernemers

De sky is the limit. Je wilt alles doen voor je klanten. Ze gaan boven alles en daarom plaats je ze allemaal op nummer 1. Klant is koning, toch? Je voert zo snel en zo goed mogelijk alles uit wat ze van jou vragen. Al het andere in je leven kan wachten of gebeurt gewoon niet. Lang doorwerken is voor jou geen probleem. Ben je te moe om te werken? Die slaap haal je een andere keer wel in of je haalt het niet in, dan komt het ook wel goed.

Ook een voetbalwedstrijd van je zoontje, de balletvoorstelling van je dochter en een etentje met vrienden zeg je gemakkelijk af als klanten je op dat moment echt nodig (denken te) hebben. Kortom als het om je werk gaat, ken je geen grenzen. De stress die je hierdoor krijgt, komt doordat je niet of nauwelijks toekomt aan je geliefden en aan jezelf. Die krijgen dan niet de aandacht die ze eigenlijk verdienen.

Veel stess bij zzp-ers en ondernemers ontstaan dus door het slecht (h)erkennen van grenzen.

Alles zelf willen doen

Veel zelfstandigen werken erg solistisch, onafhankelijk van anderen. Dat vind je prettig. Zo hoef je weinig te overleggen met anderen; kun je lekker je eigen plan trekken. Het succes van je onderneming wordt bepaald door je inzet en betrokkenheid. Een ander voelt of ziet dit anders en gaat er minder ‘vol’ voor. Werk uitbesteden aan anderen is dan best een hele grote stap

Dingen zelf doen vind je fijn, maar eigenlijk is het werk je veel te veel en is het niet te doen voor een persoon. Het lukt wel, maar dan moet je heel hard en heel veel werken; eigenlijk te veel. De vraag is of je dan wel bezig bent met je core-business, of dat je je teveel bezig houdt met datgene wat een ander veel beter/ sneller kan. Het voordeel van zaken uitbesteden, is dat jij je bezig kunt houden met je vakgebied!

Ondernemers die alles willen doen en kunnen, worden al snel een allrounder. Oftewel: nergens ècht goed in. Meer hierover: Durven kiezen als ondernemer

Aarzelen om keuzes te maken (twijfelen)

Wat voor werk je ook doet, je moet keuzes maken. Dat geldt voor een zelfstandig ondernemer nog meer dan voor iemand die in dienstverband werkt. Wat ga je precies aanbieden aan klanten? Hoe haal jij je klanten binnen? Wat is je tarief? Allemaal vragen waar je als ondernemer mee te maken krijgt en overal moet je zelf een keuze in maken. Je hebt weinigen om mee te overleggen en dat is soms best lastig. Blijven hangen en aarzelen levert veel stress op. Vaak is een minder handige keuze dan nog beter dan geen keuze.

Meer over twijfel: Twijfel bij ondernemers

Gebrek aan leiderschap over personeelsleden

Ondernemer en teveel werk aannemen

Veel ondernemers zijn begonnen als ZZP-er, kregen een flink klantenbestand en namen naarmate die groeide, mensen aan. Opeens ben je naast ZZP-er ook leidinggevende. Dit kan lastig zijn, want je hebt nooit geleerd om als leider op te treden. Daar ben je niet voor opgeleid. Je weet alleen veel over je bedrijf, wat je te bieden hebt, maar weet niks over leiderschap. Je merkt dat je het moeilijk vindt om duidelijk te zijn naar je personeel. Ze lopen de kantjes er vanaf (zo voelt het), nemen een loopje met je. Hierdoor doen ze veel minder voor je dan je eigenlijk zou willen. Je werkt nog steeds keihard om alles draaiende te houden, terwijl je juist personeel had ingehuurd om het zelf iets rustiger aan te doen. Je weet dat je op moet treden, maar durft niet en weet niet hoe.

Een gebrek aan helder, krachtig leiderschap, vraagt opleiding en ontwikkeling. Ook vanuit jou als ondernemer naar personeelsleden toe!

Meer over ‘van ondernemer naar leidinggevende

Tekort aan persoonlijke ontwikkeling

Je weet veel over je bedrijf. Je weet precies hoe je jouw klanten op de juiste manier moet behandelen en steeds weer lukt het je om je klanten tevreden te houden. Toch knaagt er iets aan je. Je hebt het gevoel dat je stil staat, dat je niet vooruit komt als mens. Eigenlijk doe je dag in dag uit hetzelfde voor je klanten, daarin verandert niks. Je hebt het gevoel dat je meer kunt en wilt dit graag ontwikkelen, maar je weet niet hoe. Je hebt er de tijd niet voor om je erin te verdiepen wat je precies zou willen leren en ontwikkelen.

Misschien is er naast wat je nu doet heel iets anders waar je ook goed in bent? Misschien kun je jouw werk nog beter uitvoeren als je een cursus of studie zou volgen? Je weet dat dit veel waarheid bevat, maar kunt je dromen niet waar laten maken, omdat je het te druk hebt met je huidige werk en dat knaagt.

Een gebrek aan persoonlijke ontwikkeling leidt vaker dan gedacht tot een burn-out. Lees dit artikel: Persoonlijke ontwikkeling en burn-out

Geen regie nemen en afwachten

Succesvol zijn als ondernemer voelt goed. Het geeft je een bepaalde status. Aan de andere kant is het doodeng. Je laat aan de buitenwereld zien dat je het allemaal wel kunt en er helemaal voor gaat, maar jij weet als enige dat dit helemaal niet zo is. Je zit achter je computer en weet dat het tijd is voor nieuwe klanten, maar de drempel om ze te benaderen is soms huizenhoog. Voor de klanten die je al hebt, wil je eigenlijk meer doen; je wilt meer geld aan ze verdienen, maar je weet niet hoe je dit moet brengen.

Dus zit je daar achter je computer, soms uren achter elkaar te peinzen en te piekeren over hoe je het aan gaat pakken, hoe je je effectiviteit kunt vergroten. Ondertussen verdien je geen cent meer en sta je stil. Je durft geen regie te nemen en wacht af. Hoewel je maar weinig doet, vreet dit energie. Je loopt als het ware achter je eigen staart aan.

Stress bij zzp-ers/ ondernemers komt dus vaak doordat ze geen of te weinig regie nemen.

Jezelf verstoppen achter je bedrijf Stressoren bij zelfstandigen

Wellicht wat rechtstreeks: Maar je bent als ondernemer niet je bedrijf. Je eigen identiteit komt niet overeen met die van het bedrijf. Daarmee bedoel ik: Als je bedrijf failliet gaat, wil dat nog niet zeggen dat je als mens er aan onderdoor hoeft te gaan. We kiezen er daarom vaak voor, om te zeggen dat je ‘aan je bedrijf’ werkt, in plaat voor ‘in je bedrijf’. Enige emotionele afstand is voor veel ondernemers erg lastig.

Stressoren bij ondernemers onstaan doordat de betrokkenheid te groot wordt. Keuzes worden steeds moeilijker gemaakt. Het ‘roest een beetje vast’. Een ondernemer verstopt zijn authentieke ik, achter het imago van het bedrijf. Erg ongezond.

Per slot van rekening ben je als ondernemer iemand. Het bedrijf is maar een ding. Veelal wordt zo een stuk ongelukkig gevoel, onvrede, maar ook relatieproblemen weggepoetst. De drukte en imago van het bedrijf zijn de zogenaamde oorzaken

Zichzelf teveel bekritiseren

Doordat je voor jezelf werkt, kijkt er niemand op je vingers. Je krijgt nauwelijks feedback van anderen. Dat vind je best jammer. Je zou willen dat iemand je een keer zou zeggen wat er niet goed gaat en wat je zou kunnen verbeteren. Je wilt graag weten wat jouw minpunten zijn en dus ga je er zelf naar op zoek. De realiteit raakt zodoende vaak buiten het gezichtsveld. Je ziet van alles dat niet goed genoeg is en beter moet. Je probeert jezelf te verbeteren, maar dat lukt je niet. Veel ondernemers vinden dat het steeds beter moet. Het gevolg hiervan is dat je bijft stilstaan en geen steek verder komt. Niks is goed genoeg. Eigenlijk heb jij niet alleen mensen nodig om je negatieve feedback te geven, maar ook om jou positieve feedback te geven.

Stressoren bij zelfstandige ondernemers ontstaan dus ook doordat er nooit iemand over de schouder meekijkt. De trots van een ondernemer speelt daar ook zeker een rol in.

Een zeer verschillende compagnon

Jij en je compagnon hebben een gezamenlijke passie en dus leek het jullie een goed idee om samen een bedrijf te beginnen. Achteraf gezien was dit misschien geen goed idee. Dat jullie een passie delen, wil niet zeggen dat jullie goed kunnen samenwerken. Je bent er achter gekomen dat jullie karakters op vele vlakken botsen. Dit maakt dat jullie vaak discussies hebben als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen en keuzes moeten worden gemaakt. Veelal houdt uiteindelijk een van de compagnons zijn mond, en kiest de ander. Handig?

Stressoren bij ondernemers ontstaan dus ook doordat compagnons niet zakelijk genoeg met elkaar omgaan.

Angst en onzekerheid Sporten naast eigen bedrijf

Bij een eigen bedrijf beginnen, hoort onzekerheid. Je weet niet of het je lukt om voldoende klanten binnen te halen, genoeg geld te verdienen en of dit, als het eenmaal lukt, ook blijvend is. De toekomst blijft altijd onzeker. Je grootste klant kan ineens wegvallen, je leverancier kan ermee stoppen en ook jij kunt een ongeluk krijgen, waardoor je geen enkele cent meer binnen kunt halen. Al deze scenario’s maken menig ondernemer onzeker en bang. Hoe goed het ook gaat met een bedrijf. Bij iedere terugval kent een ondernemer

Het bedrijf is te snel gegroeid

Het gaat goed met je bedrijf; de klanten zijn binnengestroomd. Ze zijn super enthousiast over je service. Allemaal heel fijn, maar je ziet door de bomen het bos niet meer. Dit was nou ook weer niet de bedoeling. Je wilde het rustig opbouwen, stap voor stap en nu staan er ineens tig klanten voor je neus. Het is onmogelijk om het werk nog zo te doen zoals je dat graag zou willen. De weg terug is echter zeer lastig.

In de slachtofferrol

Als je als zelfstandig ondernemer bij tegenslagen te veel bij de pakken neer gaat zitten, dan ga je het waarschijnlijk niet ver schoppen. Je schiet niks op met gedachtes als: dat overkomt mij altijd, ik heb ook altijd pech of ze moeten mij weer hebben(de belastingdienst/ overheid). Het is namelijk zo, dat wanneer jij jezelf als slachtoffer ziet, van bijvoorbeeld je klanten, je geen steek vooruit komt. Je blijft zitten waar je zit en gaat daar zitten mokken.

De grote valkuil van de slachtofferrol is dat je de verantwoordelijkheid buiten jezelf legt. Je zegt eigenlijk: ‘Ik kan er niks aan doen, kan het niet veranderen.’ Als iets even tegenzit, dan heb je twee opties: Je gaat zitten mopperen of je pakt het probleem aan. Als je kiest voor de positieve aanpak: er weer voor gaan, dan is de kans veel groter dat de zaken straks weer goed gaan en dat je stress zal verminderen.

Succesangst Twijvelen zelfstandige

Veel ondernemers dromen van succes. Vaak niet eens zozeer om de verdiensten die ermee gemoeid zijn. Het hebben van succes geeft je een bepaalde status. Uiteindelijk smacht iedereen naar erkenning en waardering (William James 1939)

Toch kent het hebben van (veel) succes ook een keerzijde. Het vraagt andere vaardigheden van je als ondernemer. Zo sta je opeens meer in de schijnwerpers. Letten mensen meer op je. Kom je vaker voorbij op televisie, radio en social media.

Ook gaan mensen opeens anders met je om. Ze bezien je anders. Waar je eerst nog een normale jongen of meisje was, ben je nu opeens een gevierd zakenman/ vrouw.

Veel ondernemers in deze positie, realiseren zich ook dat het succes zomaar weer voorbij kan zijn. Een reactie kan zijn dat ervoor gevochten wordt om dit succes hoog te houden. Ook passief en teruggetrokken gedrag kan een gevolg zijn. Een ondernemer gaat dan als het ware onderpresteren.

Te veel werken

Vrijheid is de vaak de belangrijkste reden, waarom ondernemers ervoor gekozen hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan. Nu je voor jezelf werkt, kun je zelf je tijd indelen. Je kunt werken waar, wanneer en hoeveel jij wilt. Dat dacht je. De realiteit is anders. Doordat er altijd werk op je ligt te wachten, kies je er op elk moment dat je even niks anders te doen hebt voor om te gaan werken. Werktijd levert je immers geld. De kan bestaat zo dat je in je privéleven alleen nog maar de noodzakelijke dingen doet: slapen, eten, koken en af en toe een beetje schoonmaken. Alle andere tijd ben je bezig met je werk. Waar is je vrije tijd gebleven? Die is opgeslokt door je werk. Weg vrijheid.

Stressoren bij ondernemers: Veel stressfactoren van ondernemers ontstaat doordat ze dag en nacht bezig zijn met het bedrijf

Uitstelgedrag

Je bepaalt als zelfstandige zelf wanneer je iets doet. Dat is fijn, maar kan ook een grote valkuil zijn, want wanneer is voor jou het juiste moment om te werken? Er is altijd wel iets anders te verzinnen dat belangrijker is dan werken. Het kan ook zijn dat je je agenda juist volstopt met alles wat juist niet belangrijk is. De grote, belangrijke zaken schuif je voor je uit. Dat komt wel.

In meer of mindere mate herkent iedere zelfstandige dit wel. Stressoren bij ondernemers ontstaan dus regelmatig door het uitstelgedrag. Moeten we als ondernemer soms ook niet een beetje geprikkeld worden? Dit is niet erg, totdat het leidt tot een propvolle agenda waarin een zelstandige geen prioriteiten stelt.

Perfectionisme Stressoren bij ondernemers

Het voelt goed dat je een eigen bedrijf bent begonnen, maar je vindt het lastig om de juiste keuzes te maken. Niks lijkt goed genoeg voor jou. Welke naam is het meest geschikt voor je bedrijf? Hoe komt je logo eruit te zien? Wat is jouw ideale visitekaartje? Je blijft er maar over wikken en wegen en vindt het eigenlijk allemaal niet goed genoeg en blijft eraan sleutelen.

De opdrachten die je al binnen hebt gehaald, wil je zo goed mogelijk uitvoeren. Je neemt er de tijd voor, maar telkens als je denkt dat je klaar bent en het nog eens bekijkt, dan vind je weer dat het beter kan. Je wordt soms doodmoe van jezelf en van al dat harde werken. Het moet perfect, maar dat lijkt bijna niet te bestaan. Je weet dat goed ook goed genoeg is, maar kunt je perfectionisme niet loslaten en dat levert jou stress.

Stressoren bij ondernemers ontstaan dus ook vaak door perfectionisme. Zeker wanneer je bij je klanten bekend staat om je perfectionistische stijl, is het lastig om dat terug te draaien.

Te veel zelf willen doen/ niets willen uitbesteden

Veel ondernemers hebben er een handje van: Te veel zelf willen doen. De gedachte is: ‘als ik het zelf doe, is het tenminste goed’. Het tegendeel is waar. Als ondernemer kun je gewoon niet alles goed doen. Blijf bij je core-business als ondernemer. Ga niet lopen te klooien met marketing, websites, de kerstboom optuigen, etc, wanneer je dit niet zelf kunt, of wanneer een ander dit veel beter kan.

Door specialist te zijn (en te blijven) ben je vele malen effectiever in je werk. Bovendien is het nog veel leuker ook. Stressoren bij ondernemers komen dus ook doordat ondernemers zich wensen te bemoeien met van alles wat niet hun kerntaak is.

Stressoren bij ondernemers

Blijf je bij de pakken neerzitten? Of ga je aan de gang met de huidige situatie, op weg naar een beter leven? Gun jij jezelf een leven waarbij je zelf aan het roer staat? Zoek de hulp die bij je past!

“Vooruitgang gebeurt niet door te zitten en te luisteren maar door te ervaren en te doen”

Wij kunnen jou helpen en bieden je verschillende diensten aan.

Stress verminderen ondernemer

Ondernemers, zzp-ers en zelfstandigen (gerelateerde artikelen)

 

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen) Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk ;).
Reactie plaatsen

Cookies