Veel honger door stress bij burn-out? Soms zijn er van die dagen dat je totaal geen eetlust hebt. Andere dagen ervaar je juist het tegenovergestelde: je hebt zo’n ontzettende honger dat je je niet meer op je werk kunt concentreren. Je moet echt eerst wat eten voor je verder kunt. Iedereen heeft weleens zo’n bui. Maar heb je de laatste tijd continu meer eetlust dan normaal? Het klinkt misschien gek, maar stress of burn-out zijn regelmatig de oorzaak van honger.

Hongerig stress

Stress veroorzaakt honger

Volgens de wetenschap kun je door stress te veel gaan eten of je eetlust verliezen. Je kunt namelijk zo opgaan in de stress dat je niet doorhebt dat je lichaam om eten vraagt. Of je kunt te veel gaan eten omdat je de stress probeert ‘weg te eten’. Als je aan het eten bent, vergeet je even de stress die je hebt.

Wanneer je een burn-out hebt speelt er echter nog een andere reden waarom je zo’n honger kunt hebben. Als je erg onder druk staat op je werk en gespannen en gestrest bent, maakt je lichaam meer stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Door de cortisol in lichaam krijg je meer zin in zoetigheid of ongezonde zoute of vette snacks.

En door de hoeveelheid adrenaline denkt je lichaam dat het zich moet voorbereiden op gevaar en meer energie nodig heeft, waardoor je eetlust toeneemt. Bovendien verlaagt stress het niveau van serotonine, een neurotransmitter. Deze neurotransmitter geeft normaal gesproken informatie aan de hersenen dat je maag vol zit. Als het niveau van serotonine te laag is, ontvangen je hersenen niet het bericht van volzitten en kun je blijven eten.

Lees meer over aankomen door stress of afvallen door stress

Toegeven aan eetbuien?

Ook al lijkt het misschien dat je lichaam om meer eten vraagt, kun je leren om niet toe te geven aan dit gevoel. Let op: dit geldt met name in stresssituaties. Vraag je de volgende keer wanneer je een onverzadigbare honger hebt, af: Heb ik echt honger of heb ik zin om te eten vanwege stress? Je zult zien dat je met de tijd steeds bewuster wordt dat de onverzadigbare honger door stress komt en je beter weerstand kunt bieden tegen het hongergevoel. Meestal verdwijnt het gevoel beetje bij beetje.

In het geval van burn-out is het juist erg van belang dat je je lichaam voedt. Het verschil tussen voeding en voedsel is dan groot. Voeding is datgene wat je lichaam nodig heeft. Voedsel is alles wat je naar binnen kunt proppen. Tijdens burn-out doe je er goed aan veel eiwitrijke producten te eten, te samen met een gezonde hoeveelheid koolhydraten. Pas op voor suikervolle producten: dit geeft enkel schommelingen in energie.

rammelende maag stress

Gezonde gewoonte

Een andere manier om te voorkomen dat je te veel gaat eten vanwege stress en een burn-out, is de honger bestrijden met een gezonde gewoonte.

  • Neem voldoende rust. Stress is de echte oorzaak van de honger. Is er iets wat je kunt doen om de stress in je leven terug te dringen? Is het mogelijk een stapje terug te doen om even op adem te komen? Gun jezelf een momentje rust en ontspanning.

Doe bijvoorbeeld eens een ontspanningsoefening

  • Kom in beweging. Een goede manier om afstand te nemen van dat onrustige gevoel en de drang naar voedsel is te gaan sporten. Zo zul je even niet aan eten denken!

Bekijk ook: sporten bij burn-out

  • Drink water. Vaak wordt het hongergevoel verward met dorst. Neem dus een glas water wanneer je een onstilbare honger hebt en kijk of je eetlust afneemt.
  • Eet iets gezond. Vanwege de stress heb je veel zin om ongezonde dingen te eten. Geef daar niet aan toe en probeer het hongergevoel te bestrijden door gezonde dingen te eten, zoals fruit, Griekse yoghurt of ongezouten amandelen of walnoten.

Gerelateerde artikelen

In onze kennisbank over stress vind je talloze artikelen die je op weg helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Ik heb voortdurend een lege maag, maar geen trek in eten, daar door val ik af, en wordt ik nog minder sterk heb ik ’t vermoeden. Wat is het meest voedzame, wat je niet teveel moeite kost? Of juist volle producten?

  2. Oh ja, burnout sinds 5 maanden. Het is al beter gegaan, maar nu al weer een poos slecht. De behoefte aan eten is dan meteen verdwenen, ik neem wel 3 maaltijden en fruit/koek tussendoor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *