Chronische stress komt steeds vaker voor in de huidige maatschappij. Dit moet echt anders, want anders blijf je niet lekker in je vel zitten en heb je voortdurend een gehaast gevoel. Je hebt er niets aan om chronische stress te blijven ervaren, waardoor je het gevoel blijft behouden dat je vaak op je tenen moet lopen. Zowel in je werk als in je privéleven. Als je tijdelijk last hebt van stress is er gelukkig niet direct iets aan de hand.

Merk je bij jezelf op dat je langere tijd last hebt van lichamelijke en/of psychische klachten? Dan kan er sprake zijn van chronische stress. Die kans zit er namelijk zomaar in, want ik krijg regelmatig de vraag hoe je van stress afkomt.

Om die vraag helder te beantwoorden neem ik je bewust eerst mee in wat chronische stress is, wat de belangrijkste oorzaak is en wat eigenlijk de symptomen van chronische stress zijn.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

De eerste stap om je gezonde leefstijl weer te creëren is dat je bewust wordt van je chronische stress en dat je dus ook herkent wat je belemmert om je goed te voelen. Als je dit niet goed aanpakt, bestaat de kans dat je nog maanden of zelfs jarenlang rond blijft lopen met chronische stress. Dat je er maar niet van afkomt en er steeds mee blijft worstelen.

Maar gelukkig is er hoop op herstel zolang je zelf ook maar het initiatief wilt nemen om te ontdekken waar je chronische stress gevoel vandaan komt. Zodra je dit beter snapt, ga je ook herkennen waar het misgaat en wat je kan doen om de chronische stress te verminderen. Dus doe je voordeel ermee en pakt het heft weer in handen!

Wat is chronische stress?

Bij een stressreactie gebeuren er een aantal dingen met je lichaam. Het hele lichaam is klaar om in actie te komen tegen een naderend gevaar, of te vluchten hiervoor. Normaal gesproken herstelt je lichaam van een dergelijke reactie binnen een paar uur, tot een paar dagen. Afhankelijk van de ernst van de situatie natuurlijk.

Op het moment dat je lijf en geest continu aan het vechten of vluchten moet zijn om een naderend gevaar (behoud van baan, ziekte van een kind, files, deadline, target, etc.) spreek je over chronische stress. Door chronische stress wordt het cholesterolniveau [1] veel hoger dan normaal met alle gevolgen van dien.

Het is slecht voor je gezondheid. Je vitale lichamelijke processen, zoals je immuunsysteem en spijsvertering, heb je dan niet meer helemaal op orde. Deze chronische ontstaat dan waarschijnlijk, omdat je veel van je lichaam vraagt om zo maximaal mogelijk te kunnen presteren. Maar juist dan ligt een burn-out op de loer.

Belangrijkste oorzaak van chronische stress

Tegenwoordig ervaren een hoop mensen de wereld als ‘druk’. Blijkbaar dringt het bij vele mensen niet door dat het geen zin heeft om altijd maar druk te zijn. Je schiet er niets mee en sloopt alleen maar je lichaam, waardoor je met chronische stress voor langere tijd last kan hebben van een verlaagd energieniveau. Als je nu vraagt aan iemand: “Hoe is het met je?”, wordt er bijzonder geantwoord met: “Ja, wel goed. Het is lekker druk.” 

Alsof druk zijn direct goed voor je is. Dit hoeft niet de norm te zijn voor jou. Voor een tijdelijke periode kan het misschien fijn en leuk zijn om je aandacht, tijd en energie te richten op meerdere ballen die je in de lucht wilt houden.

Belangrijkste oorzaak van chronische stress

Maar er kan altijd een moment komen waarop je denkt: “Nu wordt het me eventjes teveel”. En juist dit moment is van uiterst belang, omdat je hier een cruciale beslissing te maken hebt. Ga je door met alles wat je doet of ga je minder doen om daardoor ook minder last van stress te hebben?

Zodra je je intuïtie negeert, niet écht goed naar je lichaam luistert en alsmaar door, door en nog eens doorgaat, dan ga je op den duur last krijgen van chronische stress. Want één ding is zeker: jouw lichaam bevindt zich altijd in het hier en nu, dus je lichaam is bloedeerlijk en geeft al tijdig aan wanneer iets teveel voor je is.

Symptomen van chronische stress

Nu je weet chronische stress is kan ik mij voorstellen dat je denkt: “Hoe weet ik nu of ik last heb van chronische stress? En wat doet chronische stress überhaupt met je lichaam?”. 

Het belangrijkste is dat je onwijs goed naar je lichaam luistert en ook bij jezelf nagaat hoe je je voelt en waar je eventueel last van hebt als het je allemaal teveel wordt. Jouw lichaam geeft duidelijke signalen af waar je chronische stress kan herkennen. Dus ben je benieuwd wat de gevolgen ervan? Dit zijn de meest voorkomende chronische stress symptomen:

Maar je kan bij chronische stress ook lichamelijke klachten hebben als:

 • Overgewicht: cortisol heeft een directe uitwerking op buikvet.
 • Slaapproblemen: zowel inslapen als doorslapen kost moeite
 • Seksuele problemen: minder libido en minder kans op zwangerschap
 • Huidproblemen: wondjes herstellen minder snel waardoor acne, psoriasis, eczeem etc. erger worden.

Als je bovenstaande klachten herkent, doe je er goed aan hier actief mee bezig te gaan.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Om een betere gezondheid te krijgen waarbij stress een tijdelijk iets is en gebruikt wordt waarvoor het dient, is een actieve levensstijl gewenst, waarbij voeding en rust een belangrijke plaats innemen. Weet wel dat er nog meer lichamelijke klachten door chronische stress kunnen ontstaan.

Chronische stress verminderen: hoe kom je er van af?

Als je stressgevoelig bent, is de kans groter dat je het allemaal niet helemaal meer overziet. Want wat kan je nu doen tegen chronische stress? Welke stappen kan je zetten om je stressniveau omlaag te brengen?

Kortgezegd kan je jouw chronische stress verminderen door lichamelijke stappen te zetten:

En je kan mentale stappen zetten om beter tegen stress te kunnen, zoals:

 • Relativeer het leven
 • Leer nee te zeggen
 • Leer te focussen
 • Maak een takenlijstje
 • Bedenk wat je uit het leven wilt halen
 • Wees niet bang voor stress

Dit is natuurlijk eventjes in een notendop – lekker kort maar krachtig – wat je kan doen om van chronische stress af te komen. Besef je goed dat er zoveel meer inhoudelijke tips over zijn om beter met stress om te gaan. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een paar waardevolle blogs als je je er verder in wilt verdiepen!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Acute stress is van korte duur en ontstaat als reactie op directe gevaren of uitdagingen, terwijl chronische stress een langdurige spanning is die voortkomt uit herhaalde stressoren over een langere periode. Chronische stress kan variëren van werkgerelateerde stress tot langdurige financiële problemen en heeft vaak ernstige gevolgen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Chronische stress kan zich manifesteren in een breed scala aan symptomen, waaronder aanhoudende vermoeidheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, spierspanning, en zelfs veranderingen in eetgewoonten. Het is belangrijk om deze signalen serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen om verdere negatieve gevolgen te voorkomen.

Langdurige blootstelling aan chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Dit kan variëren van een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en spijsverteringsproblemen tot mentale gezondheidsproblemen zoals depressie, angststoornissen en burn-out. Het is cruciaal om chronische stress serieus te nemen en passende zelfzorgmaatregelen te treffen.

Het beheren van chronische stress vereist een holistische benadering, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, gezonde voeding, voldoende slaap, stressverlichtingstechnieken zoals meditatie en mindfulness, het stellen van grenzen, sociale ondersteuning zoeken en indien nodig professionele hulp zoeken. Het is belangrijk om een persoonlijk plan te ontwikkelen dat past bij jouw behoeften en om consistent te blijven in de praktijk van zelfzorg.

Referenties

 1. Cardiologiecentra.nl – Stress – gevonden op 03/05/2024
  Link naar een pagina op cardiologiecentra.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *