Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Aankomen door stress? Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

article content

Aankomen door stress? Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

Aankomen door stress wordt vaak onderschat. Meestal denken mensen dat je van stress afvalt. Echter: dit is helaas bij slechts een handjevol mensen zo. Veelal hebben deze mensen juist moeite om een gezond gewicht te behouden

Waarom kom je aan van stress?

Laten we eerst even teruggaan naar de eerder besproken stresssituatie zoals hier omschreven op de website: er springt een tijger uit de bosjes.

Adrenaline zorgt ervoor dat je spieren opgepompt worden, hartslag verhoogt, bloed circuleert, pupillen wijd open, klaar om die tijger een mep op z’n neus te geven, of om heel hard weg te rennen.

Kort gezegd is een stressreactie een keuze van het lichaam om in leven te blijven. Een overlevingsstrategie dus. Er worden hormonen (adrenaline en cortisol) aangemaakt die lichamelijke reacties teweegbrengen om heel hard weg te rennen.

Op dat moment is het omzetten van voedsel naar energie even geen prioriteit. Het lichaam gebruikt de reserves die het heeft opgeslagen in spieren en organen. (helaas: dat zijn geen vetreserves). Deze reserves zijn bedoeld om kortstondig in actie te komen (even heel hard wegrennen voor die tijger)

Het lichaam verwacht dat je hierna moet herstellen. Hard weglopen voor een tijger kost namelijk heel veel energie!

Stress in het dagelijks leven.

Maar wat nou als je niet hard weggerend bent maar in de file staat, huwelijksproblemen hebt, een hoge werkdruk ervaart, deadlines moet halen, je kinderen wilt grootbrengen als gezonde volwassenen, wilt zorgen voor zieke ouders, etc? Je lichaam ervaart dit nog altijd als een klassieke stresssituatie en denkt dat het hiervan moet herstellen. Herstellen doet het door om extra voedsel te vragen met als gevolg een hongergevoel.

Wanneer het cortisolniveau stijgt, krijg je extra behoefte aan zout (chips!) of juist zoet voedsel (snoepjes!) Buikpijn!

Vicieuze cirkel van aankomen door stress

Helaas bevatten chips en snoepjes (en andere ongezonde snacks) stofjes die je een lekker gevoel geven. Een gevoel waar je lichaam best op zit te wachten na een stevige dag stressen. Pavlov begreep al heel lang geleden dat deze beloning voor een schadelijke reactie een gewenning kan veroorzaken.

Met andere woorden: je beloont je lichaam met ongezond eten voor een ongezonde stressreactie.

Voor je het weet zit je na een ellendige dag met een bak chips op schoot voor de televisie!overgewicht door stress

In studies bij mensen en dier is een verband aangetoond tussen verhoogde cortisolwaarden, een hongergevoel, een hunkering naar voedsel met een hoog gehalte aan koolhydraten en/of vet, en gewichtstoename.  De grootste negatieve uitwerking van cortisol is dat het vet van de opslagplaatsen
van vetvoorraad kan verplaatsen naar vetafzettingen diep binnen in de buik (het beruchte buikvet). Bij vrouwen resulteert dit in ‘rolletjes om de middel’ bij mannen in een ‘bierbuik’. Aankomen door stress is dus eigenlijk heel logisch.

Weg met stress!

Wanneer afvallen maar niet wil, of wanneer je plotseling heel veel aankomt, doe je er goed aan je leven eens onder de loep te nemen.

Vraag jezelf eens af:

  • Hoeveel taken heb ik op mijn bordje?
  • Probeer ik alles heel goed te doen?
  • Ben ik een (te) betrokken persoon?
  • Heb ik nog wel grip op ‘dagelijks leven’?

We hebben een aantal artikelen die je in het verlengde hiervan zullen helpen:

Herstellen van stress

Lichamelijke klachten bij stress 

Waarom een ontstresscursus geen zin heeft

Herken je jouw situatie en wil je meer grip en balans zodat die vervelende stress je leven uitgebannen kan worden?

Neem dan vrijblijvend contact op:

Contact

 

Comment Section

0 reacties op “Aankomen door stress? Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

Plaats een reactie


*


Ruud Meulenberg
Ik ben Ruud Meulenberg. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen)Ook help ik bedrijven bij het duurzaam inzetten van mensen om zo ziekteverzuim te voorkomen. Prachtig werk vind ik: het kent alleen maar winnaars!Ik sta altijd open voor een belletje of een mailtje. Voel je vrij hier gebruik van te maken