Aankomen door stress? - Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

Aankomen door stress? - Wanneer afvallen maar niet wil lukken!

Aankomen door stress wordt vaak onderschat. Meestal denken mensen dat je van stress afvalt. Echter: dit is helaas bij slechts een handjevol mensen zo. Veelal hebben deze mensen juist moeite om een gezond gewicht te behouden. Kom jij aan door stress? Wordt je gewicht hoger en hoger en heb je geen controle over je eigen eetgedrag? Dan is dit artikel zeker voor jou!

Veel aankomen kan een symptoom zijn van een (naderende) burn out.

Herken alle symptomen door ons gratis E-book te downloaden:

Symptomen burn out

Waarom kom je aan van stress?

Laten we eerst even teruggaan naar de eerder besproken stresssituatie zoals hier omschreven op de website: er springt een tijger uit de bosjes.

Adrenaline zorgt ervoor dat je spieren opgepompt worden, hartslag verhoogt, bloed circuleert, pupillen wijd open, klaar om die tijger een mep op z'n neus te geven, of om heel hard weg te rennen.

Kort gezegd is een stressreactie een keuze van het lichaam om in leven te blijven. Een overlevingsstrategie dus. Er worden hormonen (adrenaline en cortisol) aangemaakt die lichamelijke reacties teweegbrengen om heel hard weg te rennen.

Op dat moment is het omzetten van voedsel naar energie even geen prioriteit. Het lichaam gebruikt de reserves die het heeft opgeslagen in spieren en organen. (helaas: dat zijn geen vetreserves). Deze reserves zijn bedoeld om kortstondig in actie te komen (even heel hard wegrennen voor die tijger)

Het lichaam verwacht dat je hierna moet herstellen. Hard weglopen voor een tijger kost namelijk heel veel energie!

Lees ook: Afvallen door stress

Stress in het dagelijks leven.

Maar wat nou als je niet hard weggerend bent maar in de file staat, huwelijksproblemen hebt, een hoge werkdruk ervaart, deadlines moet halen, je kinderen wilt grootbrengen als gezonde volwassenen, wilt zorgen voor zieke ouders, etc? Je lichaam ervaart dit nog altijd als een klassieke stresssituatie en denkt dat het hiervan moet herstellen. Herstellen doet het door om extra voedsel te vragen met als gevolg een hongergevoel.

Wanneer het cortisolniveau stijgt, krijg je extra behoefte aan zout (chips!) of juist zoet voedsel (snoepjes!).

Lees ook: de gevolgen van stress

Vicieuze cirkel van aankomen door stress

Helaas bevatten chips en snoepjes (en andere ongezonde snacks) stofjes die je een lekker gevoel geven. Een gevoel waar je lichaam best op zit te wachten na een stevige dag stressen. Pavlov begreep al heel lang geleden dat deze beloning voor een schadelijke reactie een gewenning kan veroorzaken.

Met andere woorden: je beloont je lichaam met ongezond eten voor een ongezonde stressreactie. Met andere woorden: Voor je het weet zit je na een ellendige dag met een bak chips op schoot voor de televisie!

In studies bij mensen en dier is een verband aangetoond tussen verhoogde cortisolwaarden, een hongergevoel, een hunkering naar voedsel met een hoog gehalte aan koolhydraten en/of vet, en gewichtstoename.  De grootste negatieve uitwerking van cortisol is dat het vet van de opslagplaatsen
van vetvoorraad kan verplaatsen naar vetafzettingen diep binnen in de buik (het beruchte buikvet). Bij vrouwen resulteert dit in ‘rolletjes om de middel' bij mannen in een ‘bierbuik'. Aankomen door stress is dus eigenlijk heel logisch.

Kom jij erg aan door stress?

Lukt het je niet je gewicht te controleren en is de weegschaal je vijand?

Kom dan in actie!

Individuele coaching

overgewicht door stress

Weg met stress!

Wanneer afvallen maar niet wil, of wanneer je plotseling heel veel aankomt, doe je er goed aan je leven eens onder de loep te nemen.

Vraag jezelf eens af:

  • Hoeveel taken heb ik op mijn bordje?
  • Probeer ik alles heel goed te doen?
  • Ben ik een (te) betrokken persoon?
  • Heb ik nog wel grip op ‘dagelijks leven'?

Lees ook: Emotionele buien door stress

Gerelateerde artikelen

We hebben een aantal artikelen die je in het verlengde hiervan zullen helpen:

Herken je jouw situatie en wil je meer grip en balans zodat die vervelende stress je leven uitgebannen kan worden?

Neem dan vrijblijvend contact op:

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Direct contact

Over de schrijver
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress- en burnoutklachten door ze 'letterlijk' in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burn-out tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
arrow_drop_up arrow_drop_down