Ben jij een directeur of manager die worstelt met ziekteverzuim? Zie jij jouw winst verdampen en je bedrijfsdoel aan de horizon verdwijnen door structurele uitval door stress van jouw o zo belangrijke medewerkers? Breek je je hoofd over de vraag hoe je effectief kunt ingrijpen?

We kunnen je geruststellen: aan een hoog ziekteverzuim is echt wat te doen. Sterker nog, bij Meulenberg Training & Coaching zorgen we voor een structurele oplossing waarbij het mes aan twee kanten snijdt: zowel jij als jouw werknemers worden er een stuk gelukkiger van!

Werkdruk is koploper bij ziekteverzuim

We kunnen er met z’n allen niet meer omheen: werkstress is een niet te onderschatten probleem binnen bedrijven en organisaties en komt voor in alle branches, dus zeker niet alleen bij jou.

Stress is gezond en hoort bij onze werkethiek. Het zorgt ervoor dat we even kunnen pieken in onze prestaties. Pas wanneer deze stress te lang in stand blijft en problemen gaat veroorzaken, praten we over ongezonde stress die een mens ziek kan maken. Verzuim zorgt voor onderbezetting, hoge kosten en talloze andere problemen.

Cijfers van het CBS laten zien dat werkstress al jaren koploper is als het gaat om werk gerelateerd ziekteverzuim. Dat is ruim 1 op de 3 werkenden, een schrikbarend aantal.

De algemene klacht bij deze werkdruk is, dat men het idee heeft dat er geen einde komt aan de stroom aan werk en het resultaat wordt ondergesneeuwd door druk en spanning. Een ratrace waarbij de finish nooit in zicht komt, hoe hard men ook rent.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Stress verminderen stopt de neerwaartse spiraal

Als leidinggevende kan je soms overvallen worden door een ziekmelding door werkstress. Waarom had je dat niet zien aankomen? Misschien begrijp je ook niet wat de oorzaak van de stress is en voel je je verantwoordelijk voor de uitval van die fijne collega. Stress is als een olievlek. Wanneer iemand zich ziekmeldt, zal een ander zijn of haar taken over moeten nemen. Gevolg is dat de werkdruk nu bij iemand anders komt te liggen. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal.

Als leidinggevende ben jij degene die dit proces kan stoppen. Laat je de situatie op zijn beloop, dan kan dat vervelende gevolgen hebben voor jouw afdeling of zelfs voor het hele bedrijf.

De invloed van verzuim door stress en burn-out op het succes van bedrijven

Wanneer een van jouw medewerkers uitvalt door stress of een burn-out, dan sta je als bedrijf direct op achterstand:

 • Medewerkers die last hebben van werkstress, verzuimen vaker dan gemiddeld met uiteenlopende klachten.
 • Stress zorgt ervoor dat de productiviteit bij werknemers afneemt.
 • Medewerkers met een burn-out kosten het bedrijf gemiddeld € 80.000 per jaar.
 • Gemiddeld kost het herstellen van een burn-out 6 tot 8 maanden, maar kan oplopen tot ca. 2 jaar.
 • De werkzaamheden van de zieke werknemer komen op de schouders van collega’s, wat extra werkdruk meebrengt.
 • Wordt het werk uitbesteed aan een tijdelijke kracht, dan zorgt dit voor extra kosten.
 • Stijgende ziektekosten drukken zwaar op de winstgevendheid van de organisatie.
 • Structureel ziekteverzuim is killing voor organisatiedoelstellingen.
 • Begeleiding van zieke werknemers vraagt om deskundigheid en kost tijd en energie.

Naast al deze schade, is er ook nog het menselijk leed van de zieke medewerker. Een burn-out krijgt mensen letterlijk en figuurlijk klein. De symptomen zijn talrijk en vele klachten zijn ernstig en ondermijnend. Herstellen van een burn-out vraagt om een lange adem van zowel werknemer als werkgever. Professionele hulp kan een belangrijke bijdrage leveren aan een sneller herstel.Maar onderschat ook niet jouw eigen rol als leidinggevende.

Tijdens onze trainingen verzuim en stress preventie wordt hierop uitgebreid ingegaan.

Nu het goede nieuws: jij kunt op de rem trappen!

Stress uitbannen is onmogelijk. Gezonde stress zorgt ervoor dat men kan pieken wanneer er gepresteerd moet worden. Zodra de prestatie is geleverd, verdwijnen de stresshormonen uit het lichaam en wordt men weer rustig. Houdt stress te lang en te heftig aan, dan ontstaan er klachten. Het zijn alarmbellen die waarschuwen voor een burn-out. Een burn-out kan iemands leven zomaar voor langere tijd volledig platleggen.

Natuurlijk wil jij dit als leidinggevende je werknemers besparen. Dat is ook mogelijk. Tijdens onze preventie training kunnen wij jou laten zien waar de rem zit en wanneer je erop moet trappen.

Bij onze preventie training leer je niet alleen hoe je stress kunt herkennen, maar ook hoe je in moet grijpen bij signalen van stress. Communicatie is hierbij heel belangrijk. Stress roept namelijk al snel emoties op. Het is dan ook niet makkelijk om ervoor te zorgen dat een emotionele medewerker zich begrepen voelt. Hoe ga je dan om met die achtbaan aan emoties?

Door begrip, aandacht en de juiste begeleiding kan je erger voorkomen. En het mooie is: grip op verzuim kun je leren.

Waarom communicatie en betrokkenheid zo belangrijk zijn

Tijdens de training besteden wij dus veel aandacht aan jouw communicatie. Het woord ‘succes’ heeft bij directeuren, leidinggevenden en managers namelijk een nieuwe dimensie gekregen. Tegenwoordig is een succesvolle leidinggevende iemand die oprecht geïnteresseerd is in zijn medewerkers en ze inspireert en enthousiasmeert. Zijn betrokkenheid zorgt voor een ontspannen bedrijfscultuur. Deze mensgerichte leidinggevende wordt op handen gedragen.

De prestatiegerichte manager echter maakt van werk een wedstrijd; een ratrace die alleen maar verliezers kent. Hij zorgt voor een gespannen bedrijfscultuur en onder de streep zal men hem laten vallen.

Communicatie en betrokkenheid maken het verschil voor jouw medewerkers. Een medewerker die aandacht en erkenning krijgt voor zijn werk, die zich gesteund voelt als de werkdruk even hoger oploopt en die voelt dat hij als mens wordt gewaardeerd, is beter opgewassen tegen stress. Loyaliteit is niet te koop, loyaliteit moet je verdienen. En dat is precies waar die succesvolle leidinggevende zich heel goed van bewust is.

Werksfeer verhogen

Stresspreventie: tel uit je winst

De kunst van stress- en verzuimpreventie zit hem dus vooral in de manier waarop we omgaan met ons personeel, hoe we de balans tussen werkdruk en ontspanning bewaken en hoe we via communicatie beter kunnen voorkomen dan genezen.

Het resultaat?

 • Minder stress en meer ontspanning zorgen voor een prettige werksfeer
 • Het ziekteverzuimpercentage daalt, ook tijdens werkpieken want…
 • Een loyale medewerker is een trouwe medewerker
 • Effectiviteit en creativiteit groeien
 • Stress en een burn-out is een veilig en bespreekbaar onderwerp binnen het bedrijf
 • Een daling van de ziektekosten zorgt voor een beter bedrijfsresultaat
 • Aandacht voor jouw personeel geeft een boost aan het bedrijfsimago.

Haal jouw zakelijke doelstellingen maar weer uit de kast

We hebben het vooral gehad over hoe aandacht en betrokkenheid leidt tot een lager ziekteverzuim. En hoe jouw functie als leidinggevende door communicatie een stuk leuker én makkelijker wordt.

Maar uiteindelijk is er natuurlijk een hoger doel: een resultaat dat jij voor je bedrijf of afdeling voor ogen hebt. Dan hebben wij het niet alleen over ambities en ideeën, maar ook over het financiële resultaat. Stresspreventie levert een belangrijke bijdrage aan jouw doelstellingen. Gemotiveerde medewerkers zijn namelijk jouw belangrijkste kapitaal!

Stresspreventie inzetten op de werkvloer?

Bekijk deze podcast:

Mogen wij met je meedenken over verzuimpreventie?

Wil jij wel eens sparren over hoe jij jouw verzuimpercentage kunt verlagen? Wij denken graag met je mee. Stresspreventie is geen kant-en-klaar klusje. Het is de kunst om de kern van het hoge ziekteverzuim bloot te leggen. Uit ervaring weten wij die kern in zo’n meedenksessie op tafel krijgen.

Nog even dit: bij stresspreventie spelen er vaak verschillende belangen binnen de organisatie een rol. Daarom vinden onze preventietrainingen altijd buiten de bedrijfslocatie plaats, zodat je in een veilige omgeving vrijuit kunt praten over de knelpunten binnen jouw organisatie.

Anyway, wij denken graag een uur met je mee. Met gesloten beurs, dus trek aan die bel!

Bekijk het aanbod van Meulenberg Training & Coaching voor bedrijven

Gerelateerde artikelen

Er zijn wat onderwerpen aan de orde gekomen waar je misschien meer over wilt weten:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *