Voldoen aan verwachtingen: Toen je klein was, verwachtten je ouders van je dat je op zou groeien tot een verstandige volwassene. De maatschappij verwachtte van je dat je naar school zou gaan en je leraren verwachtten van je dat je verder zou gaan studeren aan de universiteit. Nu verwacht je leidinggevende van je dat je een succesvolle medewerker bent en af en toe overwerkt.

Je partner en kinderen verwachten jouw liefde en aandacht. En je vrienden verwachten misschien van je dat je regelmatig met ze afspreekt en je contact met ze houdt. In elke fase van je leven wordt er elke dag van alles van je verwacht. Waarom willen we zo graag aan al die verwachtingen voldoen? En wat zijn de gevolgen als we altijd willen voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Het graag willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, leidt regelmatig tot een burnout.

Bekijk de symptomen van burnout in ons gratis E-book: Burn out symptomen

De oorzaken

Iedereen wil graag aardig gevonden worden. Dat is een reden waarom we aan de verwachtingen van anderen willen voldoen. Wat zullen ze wel niet van je denken als je niet aan hun verwachtingen voldoet? Je bent bang om niet aardig gevonden te worden of anderen teleur te stellen. Het kan ook zijn dat je zelf geen duidelijk doel in je leven hebt en je daarom je leven inricht zoals het ‘hoort’ of zoals je denkt dat van je verwacht wordt. A

nderen hebben het van nature in zich om het anderen naar hun zin te maken. Wanneer hun eigen wil botst met de verwachtingen van anderen, zullen ze voorrang geven aan het tevreden stellen van anderen. Het is logisch dat we aardig gevonden willen worden en het is ook goed om aan anderen te denken. Maar als je altijd aan de verwachtingen van anderen probeert te voldoen, laat je je leven door hen bepalen in plaats van dat je je eigen leven inricht. Is dat erg?

Lees ook: zorgzaam zijn voor anderen

De gevolgen

Voldoen aan de verwachtingen van anderen kan een grote bron van stress in je leven zijn. Hoe voel je je bijvoorbeeld wanneer verschillende personen tegenstrijdige dingen van je verwachten? Hoe denk je nu over keuzes die je onder druk van anderen hebt gemaakt? Je kunt gewoonweg niet altijd aan iedereens verwachtingen voldoen. Veel mensen lijden daarom als gevolg van verwachtingen die anderen van ze hebben aan angst- en paniekaanvallen. Sommigen hebben last van chronische hoofdpijn, worden depressief of krijgen een burn-out.

Verwachtingen van anderen beperken ons. Je laat je leven door anderen bepalen. Je laat je leiden door hoe je denkt dat anderen je graag willen zien. Daardoor neem je bijvoorbeeld geen risico’s, omdat anderen dat niet van je verwachten en je niet voor gek wilt staan. Je maakt geen nieuwe contacten, omdat je anderen niet tot last wilt zijn.

Of je neemt zelfs een baan of richt je leven op een bepaalde manier in, omdat je denkt dat dat zo hoort. Wil jij dat anderen jouw leven bepalen? Waarschijnlijk niet. Je gaat gebukt onder een last van verwachtingen van anderen en voelt je schuldig wanneer je niet aan de verwachtingen kunt voldoen en anderen teleurstelt. Hoe kun je jezelf bevrijden van deze last en andere ernstige gevolgen voorkomen?

Lees ook over het anderen te veel naar de zin willen maken

Jezelf helemaal wegcijferen

Ben je iemand die zich aanpast aan de verwachtingen van anderen? Merk ook jij dat dit je te veel kost? Dat het stress oplevert en je energie achteruitgaat?

Voorkom dat je in een burn-out raakt. Bekijk ons aanbod voor preventieve coaching

Omgaan met verwachtingen van anderen

Wees aardig en geef je mening. Je hoeft niet per se aan iedereens verwachtingen te voldoen om aardig gevonden te worden. Denk eens aan een paar vrienden van je of aan een paar personen die je aardig vindt. Voldoen zij aan al jouw verwachtingen? Of doen ze soms het tegenovergestelde van wat jij van ze verwacht? Denken jullie soms anders over bepaalde zaken?

En vind jij ze om die reden minder aardig? Integendeel, we vinden het meestal juist fijn te horen hoe de ander denkt en het feit dat we anders zijn, maakt vriendschappen juist interessant. Besef dus dat je niet minder aardig gevonden zult worden als je respectvol je mening uit.

Lees ook over grenzen aangeven

Leer jezelf beter kennen

Om je eigen leven te leven is het belangrijk dat je jezelf goed kent en weet wat je wilt. Als je geen concrete doelen hebt, kun je gaan leven naar de verwachtingen van anderen. Vraag jezelf dus af: Wat wil ik zelf? Wat maakt mij blij? Waar word ik gelukkig van? Je hoeft natuurlijk niet meteen je hele leven uitgestippeld te hebben. Je kunt je ook doelen op korte termijn stellen. En als je voor een belangrijke keuze staat, maak dan een lijstje met de voor- en nadelen om te weten wat het beste voor je is.

Lees ook over weten waar je behoefte aan hebt

Wees tevreden met jezelf.

Je kunt pas sterk in je schoenen staan en verwachtingen van anderen naast je neerleggen als je tevreden met jezelf bent. Als je erg onzeker bent, laat je je gauw door anderen beïnvloeden en zul je altijd voorrang geven aan de mening van de ander. Als je daarentegen meer zelfvertrouwen hebt, zul je je minder druk maken om de mening van anderen.

Helaas krijg je niet van de ene op de andere dag meer zelfvertrouwen. Dat heeft tijd nodig. Begin met het kiezen van vrienden die jou waarderen om wie je bent en overtuig jezelf ervan dat jij er mag zijn.

Lees ook over het weten wanneer het goed genoeg is

Wees assertiever.

Leer ‘nee’ te zeggen tegen de verwachtingen van anderen. Het is nu eenmaal onmogelijk om aan iedereens verwachtingen te voldoen. Leg je daarom bij dat feit neer en durf dingen te doen waar jij blij van wordt. Net zoals jij het eigenbelang van anderen respecteert, moet je ook jouw eigenbelang respecteren. Dit betekent niet dat je een egoïst moet worden. Maar je moet je bewust worden wanneer je er voor anderen kunt zijn en hen tegemoet kunt komen en wanneer je je eigen beslissingen moet nemen.

Lees ook: Assertiever worden

Het managen van verwachtingen

Besef dat jij niet verantwoordelijk bent voor de verwachtingen die anderen van je hebben. Als anderen hoge verwachtingen hebben, is dat hun keuze. Maar of jij daaraan wilt voldoen is jouw keuze en geen verplichting. Voel je daarom niet schuldig als anderen teleurgesteld zijn als hun verwachtingen niet uitkomen.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar je hoeft geen slachtoffer te worden van de verwachtingen van anderen. Vanaf vandaag kies je er zelf voor of je wel of niet wilt voldoen aan bepaalde verwachtingen!

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *