Op je tenen lopen en de relatie met stress en een burn-out: Loop jij al een tijdje op je tenen? In dit blog lees je hier alles over. De definitie van stress is spanning of druk. Als je te lang last hebt van ongezonde stress en je lichaam zich niet herstelt van stress, loop je kans op een burn-out. Je reserves raken op en je lichaam is uitgeput. Het blijkt dat steeds meer mensen stress en burn-out klachten krijgen omdat ze op hun tenen lopen.

Wat betekent  het op je tenen te lopen?

Overbelast raken omdat je op je tenen loopt? Wanneer en hoe gebeurt dat dan? Veel mensen moeten vaker op hun tenen lopen dan zij zich realiseren. ‘Op je tenen lopen’ betekent: structureel het maximale van jezelf vragen. Terwijl je gevoel je blijft vertellen dat dit waarschijnlijk nog steeds niet genoeg is. Hierdoor raken heel veel mensen overbelast.

Lees ook over: Wat is het verschil tussen gezonde- en ongezonde spanningen?

Overbelast doordat je op je tenen loopt

Overspannen of overbelast raken doordat je (dagelijks) op je tenen loopt komt veel voor. Overspannenheid betekent dat je te vaak, te veel van jezelf hebt gevraagd. Iedereen heeft een grens van wat hij of zij aan kan, zonder er aan onderdoor te gaan. Wordt deze grens voor langere tijd structureel overschreden, dan zal dit ongetwijfeld leiden tot overspannenheid. Dit geldt trouwens voor iedereen! Bij de een ligt deze grens wat hoger of juist lager dan bij de ander. Maar iedereen loopt het risico om uiteindelijk een burn-out te krijgen wanneer de grenzen niet goed worden bewaakt. Op je tenen lopen kan dus zeer nadelig werken en ongezond zijn voor je geest en lichaam. Vooral op lange termijn kunnen hierdoor vervelende klachten ontstaan zoals veel stress en uiteindelijk een burn-out.

Leer je grenzen aangeven: Jezelf compleet wegcijferen:Hoe leer ik grenzen stellen

Hoe merk je dat je op je tenen loopt?

Hoe merk je dat je op je tenen loopt? Er zijn een aantal signalen die laten zien dat je op je tenen loopt.

Te weinig uitdaging of te veel werkdruk

Op het werk lopen heel veel mensen dagelijks op hun tenen. Dat komt vooral door te weinig uitdaging, fouten op het werk, een moeilijke relatie met een leidinggevende, te veel werkdruk en een gebrek aan plezier in het werk. Wanneer je stress ervaart op het werk is het goed om stil te staan bij je gevoel en hiernaar te luisteren.

Lees meer over: Hoe ga ik om met werkdruk en stress op de werkvloer?

Niet kunnen slapen

Slaap je slecht door stress? Het is al laat en er spoken nog allerlei gedachten door je hoofd. Je beseft dat je op tijd moet slapen, maar het lukt niet, ook al ben je ontzettend uitgeput. Herken je deze situatie? Dit kan erop wijzen dat je op je tenen loopt. Veruit het grootste gedeelte van slecht slapen houdt verband met spanningen, zorgen, piekeren, angsten, burn-out, depressie, onrust en andere aan stress gerelateerde oorzaken. Om weer goed te slapen moet je de onderliggende oorzaken van de stress aanpakken.

Wat als slaap een probleem word: Hoe voorkom ik slaaptekort door stress?

Mopperen & klagen

Heb je kinderen en ben je de laatste tijd veel aan het schreeuwen en mopperen tegen je kind? We mopperen allemaal weleens tegen ons kind. Is dat gelijk een ramp? Nee hoor, dat kan gebeuren. We zijn ook maar gewoon mensen met gevoelens. Maar wat als je steeds vaker aan het schreeuwen bent tegen je kind? Merk je dat je steeds langzaam verandert in een mopperende en zeurende ouder? Sta dan even stil bij de zaken die ervoor zorgen dat jij je zo voelt.

Meer over: Waarom mopper ik zoveel?

Waardoor ga je op je tenen lopen?

Er zijn diverse redenen om op je tenen te lopen. De meest voorkomende redenen zijn:

  • perfectionisme
  • aan verwachtingen willen voldoen
  • geen ‘nee’ durven zeggen
  • alle ballen hoog willen houden

Kortom te veel van jezelf verwachten. Dit komt voor in je werk en je privéleven. Buiten het werk zijn er een hoop situaties die kunnen zorgen voor veel (ongezonde) stress. Een druk gezinsleven kan ook veel van iemand eisen. Zeker wanneer dit gepaard gaat met sociale druk. In onze hedendaagse maatschappij moeten wij veel dingen van onszelf. We willen een goede partner zijn, er zijn voor onze kinderen en vrienden, genoeg tijd hebben voor onze hobby’s, sporten, het huishouden en ga zo maar door. Helaas raken we door al deze zaken overbelast.

Leer omgaan met verwachtingen: Waarom wil ik altijd voldoen aan verwachtingen van anderen?

Op je tenen lopen en de relatie met stress en een burn-out

De rol van de werkende ouder

Als werkende ouder loop je vaker op je tenen dan je denkt. Werk, zorg voor het gezin, voor ouders en sociale verplichtingen vragen veel van je. Overal heeft iemand iets van je nodig. Het is voor de meesten onder ons niet eenvoudig om daar een goede balans in te vinden. Vooral veel vrouwen hebben de neiging om eerst voor anderen te zorgen. Het is heel moeilijk en eigenlijk onmogelijk om alle ballen hoog in de lucht te houden. Deze druk kan leiden tot stress of een burn-out. Het is dus belangrijk dat je een goede balans krijgt in je privéleven om zo minder kans te krijgen op ongezonde stress en burn-out klachten.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *