Een poosje geleden sprak ik met een ondernemer die in de ogen van veel ondernemers omschreven en gezien zou worden als een bijzonder succesvolle entrepreneur. Hij is getrouwd, heeft twee opgroeiende kinderen van 14 en 16 jaar, een schitterend pand met uitzicht op het water, en alles bij elkaar opgeteld wel 40 man fte’s aan personeel.

De stap naar het ondernemerschap

Na enkele jaren in loondienst te zijn geweest, was hij begonnen als zelfstandig consultant. Hij draaide al snel volle werkweken van ruim 60 uur, en de successen kwamen als vanzelf. Hij zag steeds meer mogelijkheden om een tweede poot op te zetten binnen zijn onderneming, eentje waarbij hij mensen zou gaan aannemen die in de uitvoering zouden assisteren bij het product dat hij verkocht.

Binnen een paar jaar was dit uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf met een omzet van 5 miljoen euro per jaar en grote Europese spelers als klant. Fantastisch!

Jezelf kapot werken

De schaduwzijde van succes

Deze op het eerste gezicht waargemaakte droom had echter ook een diepzwarte schaduwzijde, waarvan de impact zich langzaam maar zeker op een steeds heftigere manier liet gelden. Hoewel het financieel niet slecht ging, ging het ook niet navenant uitzonderlijk goed.

Het gevoel van vrijheid begon steeds meer te tanen en plaats te maken voor een gevoel van slavernij aan veeleisende klanten en opdrachtgevers. Langzaam maar zeker drong de vraag zich op: “Waarom was ik ook alweer ooit eigen baas geworden?”

Waarom was ik ook alweer ooit eigen baas geworden?

Eindelijk eigen baas te zijn, je eigen toko te hebben, geen chef of baas meer boven je te hebben,  is voor velen het waar maken van een ultieme droom. De werkelijkheid is echter ook dat enkele kritische kanttekeningen op zijn plaats lijken. Welke aannames liggen er vaak aan ten grondslag aan het zelfstandig ondernemerschap, en in hoeverre stroken die met de realiteit? Wat is de prijs die veel ondernemers betalen voor hun vrijheid en wat doe je als je merkt dat het water je op energieniveau tot aan de lippen staat?

Bedrijf verkopen en het rustiger aan gaan doen

Het bedrijf verkopen en het rustiger aan gaan doen

O, ik weet nog goed waarom ik ondernemer wilde worden. Ik had een droom! Eindelijk weg bij een baas die je uitknijpt, en die van jouw centen op de Bahama’s feest ligt te vieren. Ik weet wat ik waard ben, en wat ik kan. Die baas zou zonder mij helemaal nergens zijn, dus dat trucje kan ik zelf ook toepassen.

‘En weet je wat’, had hij ‘s avonds tegen zijn vrouw gezegd. ‘Een paar jaar hard werken, even doorbijten, en we hebben de handen vrij. Dan verkoop ik de tent, kopen een camper, en gaan de tweede helft heerlijk feest vieren.’ Nou dat klonk goed en was ook zeer aannemelijk. Het bedrijf draaide immers als een trein. Toch was de werkelijkheid na 15 jaar keihard werken een andere.

De werkelijkheid was na 15 jaar keihard werken helaas volledig anders

De regie verliezen als ondernemer

Toen hij met mij in contact kwam, en ten langen leste hulp gezocht had, was hij inmiddels 54 jaar en draaide nu weken van gemiddeld 100 uur. De kinderen , zijn twee zonen, waren langzamerhand vreemden voor hem geworden. Bovendien had hij al lang geen goed gesprek met zijn vrouw meer gehad. Hij had steeds meer het gevoel dat hij het contact niet alleen met zijn omgeving aan het verliezen was, maar nu ook met zichzelf. Wie was hij eigenlijk? Op die simpele vraag was een vraagteken op zijn gezicht het enige antwoord.

Het leek erop dat hij zijn werk één geworden waren. Dat hij de machine was geworden die het bedrijf draaiende hield. Dat hij als mens niet meer bestond. Wat waren zijn hobby’s eigenlijk? Waar kon hij van genieten? Waarvan ontroerd raken? Wat kon hij samen met zijn partner delen als een gezamenlijk doel en daarvan genieten? Wat was er over van de dromen die zij samen hadden gekoesterd en hoe reëel waren die eigenlijk nog?

Torenhoge verwachtingen

Werkelijk, hoe basaal die vragen ook waren, het antwoord moest hij schuldig blijven. Hoewel hij het woord burn-out niet wilde noemen, het niet over zijn lippen wilde laten komen, was dat eigenlijk wel de enige beschrijving die paste als een handschoen. Hij voelde zich totaal opgebrand van binnen.

Hij had het gevoel dat hij van binnen emotioneel dood was. Fysiek uitgeput. De vragen van klanten hingen als een molensteen om zijn nek.  Het liefste schreeuwde hij in hun gezicht dat ze moesten ophouden met hem lastig te vallen met hun deadlines, verwachtingen, verzoeken en wensen. Het kon zo niet langer doorgaan.

Zijn droom om vrij te zijn als eigen baas, zichzelf te ontplooien, gemakkelijker aan geld te komen om daar samen met zijn gezin de vruchten van te plukken, had hem te grazen genomen. In plaats van hem rijk, onafhankelijk en gelukkig te maken, had het hem alles afgenomen wat hem dierbaar was: zijn ondernemerstrots, zijn trots als echtgenoot, zijn vaderlijke trots, hij wist niet meer of er überhaupt nog iets overgebleven was om trots op te zijn.

In stappen op weg naar meer zekerheid

Op dat moment in zijn leven stapte ik binnen als zijn coach. Ik voelde mij bevoorrecht hem te mogen leren kennen, en samen met hem op zoek te mogen gaan naar een weg uit deze voor hemzelf onontkoombare maalstroom. Een burn-out is tenslotte geen kleinigheid.  Je bedrijf waar je zoveel van had verwacht.

Juist dat je dat nu als het grootste obstakel in je leven te moet erkennen is niet iets wat je graag aan je zelf toegeeft. Een dreigende of vol uitslaande burn-out laat je echter weinig keus. Het was niets anders dan of nu het roer om gooien nu het nog kan, of werkelijk alles verliezen wat je dierbaar is. Hij koos voor het eerste.

Zorgeloos ondernemen, je droom waar maken, dat bereiken wat je voor ogen stond en onderweg niet verliezen waar het allemaal om te doen was, dat allemaal,  vereist een herbezinning op alle fronten en daarvoor is afstand nemen onontbeerlijk.

Grip op de onderneming

Dat is wat we gedaan hebben, samen hebben we dat pad gelopen, samen hebben we ontdekkingen gedaan. Het heeft hem veel, ja onnoemelijk veel opgeleverd. Hij heeft zichzelf hervonden in een nieuwe kijk op leven en ondernemen. Het heeft zijn ogen geopend voor wat echt waarde heeft in zijn ogen.

En hoewel de beslissingen die het vergde om het pad om te buigen niet mals waren, is hij nu blijer, en meer mens dan ooit. Hij is moediger dan ooit, hij heeft het aangedurfd om van fear-driven naar faith-driven te leven en te ondernemen. Angst is geen goede raadgever, dat weten we al van heel jongs af aan. Toch is angst de grootse generator van activiteiten inde levens van veel ondernemers.

Tijd voor gezin ondernemer

Stoppen met jezelf kapot werken

Samen met een executive coach van Meulenberg Training & Coaching, heb je een klankbord en een hulp om je toekomst en je looprichting te herdefiniëren.  Mocht je al tegen een burn-out aan zitten, of de symptomen ervan al in volle kracht ervaren, dan zul je met onze coaches in een zo kort mogelijke periode, weer terug in het leven staan.

Nu met een aanpak, en een waarde die bij jou past als mens, en ondernemer.  Wacht daarom niet langer, en vraag een gratis en vrijblijvend intakegesprek aan. Zet de eerste stap om te stoppen met jezelf kapot werken.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *