Relatieproblemen door stress. Stress als relatieverpester
arrow_drop_up arrow_drop_down

Relatieproblemen door stress

Relatieproblemen door stress ontstaan vaak niet zo maar. Vaak groeien de problemen zonder dat je het in de gaten hebt.

Een veel voorkomende situatie waarin relatieproblemen door stress ontstaan is hieronder beschreven:

Relatieproblemen door stress

Uit elkaar groeien door stress

Al op jonge leeftijd wist jij hoe je toekomst eruit moest zien: een goede baan, gelukkig getrouwd, een gezin, een vrijstaand huis in een fijne buurt, verre vakanties en een luxe auto voor de deur!

Na de middelbare school volgde een universitaire studie en je rolde aansluitend in een goedbetaalde baan bij een gerenommeerd bureau. Daar begon jouw glansrijke carrière. Ook privé ging het je goed af. Je trouwde met een studievriendin en jullie kregen twee prachtige kinderen; een dochter en een zoon. Het vrijstaande huis werd een feit en voor de deur stond niet 1 maar stonden 2 luxe auto’s.

Carrière

Je carrière verliep volgens plan. Je ontwikkelde jezelf als expert, was zeer succesvol en maakte diverse overstappen naar steeds grotere organisaties. Vervolgens stapte je over naar een multinational, ging steeds vaker op reis en maakte lange dagen. Werkweken van 60-70 uur waren geen uitzondering. Je was een sterke, fitte man in de bloei van je leven. Thuis ging ook alles voorspoedig. Je vrouw was parttime gaan werken toen de kinderen kwamen, zodat jij volop ruimte had voor je carrière.

Doorlopend spanningen thuis

Naast je drukke baan vervulde je diverse nevenfuncties zoals het voorzitterschap van de plaatselijke tennisclub en Rotaryclub. Thuis liep alles prima. Het ontbrak je gezin aan niets en jullie maakten regelmatig verre reizen. Jullie kinderen volgden inmiddels middelbaar onderwijs. Ze werden steeds zelfstandiger en dus zag je ze niet zo vaak meer. Af en toe bemoeide je je met schoolzaken. Dat was meestal nadat je hun rapport had gezien. Het ging niet goed op school. Jouw zoon was afgezakt van VWO via HAVO naar MBO. Hij zat in de derde klas, was al een keer blijven zitten en met zijn huidige cijfers zou hij het dit jaar ook zeker niet halen. Jullie dochter was vaak op stap met vrienden. Foute vrienden, zo vernam je van je echtgenote, en ze gebruikte af en toe ‘middelen’.

Het contact met jouw gezin werd slechter en je kon maar weinig verdragen. Je wilde ook wel eens rust als je thuis was, maar er was altijd gedonder!

Jouw conditie was niet al te best. Te veel borrels en zakelijke afspraken. Er waren heel wat kilo’s bijgekomen de laatste jaren. Je motivatie werd minder, had moeite met concentratie, de migraine speelde vaker op en af en toe moest je je letterlijk en figuurlijk vasthouden om niet om te vallen.

Scheiding

Tot de dag kwam dat je vrouw mee deelde dat ze zou vertrekken. Ze wilde niet meer samenleven met een partner die er nooit was. Hierna werd het contact met je kinderen minder, totdat ook zij aangaven (na de zoveelste aanvaring) jou niet meer te willen zien. Dieper kan jij niet zakken. Je kinderen betekenen alles voor jou. Waarom doen zij jou dit aan? Het had hen toch aan niets ontbroken?

In eenzaamheid leef je je leven. Opgeslokt door werk en zakelijke verplichtingen. Je gewicht neemt toe, je energie af. Je sleept jezelf vooruit, focussen lukt niet meer en alles gaat op ‘de automatische piloot’. Dit gaat niet goed. Je wilt contact met je kinderen. Je beseft dat je moet veranderen. Maar waar te beginnen? Wat kun jij zelf doen?

Neem de regie! Relatieproblemen door stress

Boosheid, verdriet, onmacht en schaamte kunnen je gevoelens beheersen. Ook je gevoel van eigenwaarde kan een deuk(je) oplopen. Het wordt tijd dat je zélf de touwtjes in handen neemt. Alle keuzes, of het nu om je emoties, gezondheid, financiën of sociale contacten gaat, jij hebt daar zelf de verantwoordelijkheid voor. Als je het moeilijk vindt er zelf uit te komen, kun je een professional inschakelen die jou begeleidt bij het oppakken van jou leven. Wij helpen jou graag verder!

Over de schrijver
Kiki Voncken is burnoutcoach in de regio Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Naast haar specialisatie in burnout en stress, helpt Kiki regelmatig partners van mensen met een burnout. Kiki houdt van de natuur, wandelen en sporten.
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies