Symptomen burn-out: Wanneer je klachten hebt die overeenkomen met de symptomen van een burn-out, doe je er goed aan daar serieus aandacht aan te besteden. Toch werpt een burn-out ook veel vragen op. Bijvoorbeeld: Hoe lang duurt een burn-out? Wat moet je doen om te herstellen van een burn-out? Gaat een burn-out helemaal over? Wat moet ik doen om een burn-out te voorkomen?

In de jaren dat wij actief bezig zijn met het coachen en begeleiden van mensen met burn-out hebben we zeer veel symptomen van burn-out voorbij zien komen. We merken dat veel mensen twijfelen of ze wel een burn-out hebben, of dat er toch iets anders aan de hand is (lichamelijke malheur bijvoorbeeld). We merken dat het aantal gevallen van burn-out hard toeneemt waardoor we graag duidelijkheid willen verschaffen.

Met dit artikel proberen we twee belangrijke punten te bereiken:

 1. Mensen laten zien dat ze niet de enige zijn met bepaalde klachten. We merken dat dit veel speelt bij mensen met burn-out.
 2. We willen mensen op tijd waarschuwen wanneer ze bepaalde klachten (beginnen te) herkennen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker bij een burn-out. Een flinke burn-out kan namelijk zomaar 2 jaar levensplezier verpesten, met de lange nasleep van volledig herstel niet meegerekend.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Wat is een burn-out

Een burn-out is een toestand waarbij hormonen uiteindelijk de regie over het lichaam overnemen om uiteindelijk te gaan herstellen. Het lichaam grijpt in en de geest ondervindt de gevolgen. Er zijn heel veel symptomen die op een burn-out kunnen wijzen. Wij hebben de meest voorkomende klachten voor je op een rij gezet. Bovendien hebben wij de lichamelijke symptomen van een burn-out én de geestelijke symptomen van een burn-out voor je uitgeschreven.

Fasen in een burn-out

Het proces van een burn-out verloopt vaak in fasen. In de eerste fase zijn er vaak ‘vage klachten’. Je hebt vaker last van vermoeidheid, somberheid, hoofdpijn of andere klachten. Het is een teken dat je energietank langzaam leegloopt. Het is heel belangrijk om in deze fase actie te ondernemen. Simpelweg omdat je het probleem dan nog deels voor bent.

Fasen in een burn-out en symtpomen om op te letten

Beland je in het volgende stadium dan spreken we namelijk al van uitputting. Je bent altijd moe, ervaart depressieve gevoelens, slaapt slecht of komt je bed bijna niet meer uit. Mensen in je omgeving merken op dat je wel ‘heel ver weg’ bent.

Hoe ontstaat burn-out?

Een burn-out krijg je door een lange periode (fors) uit je reserves te tappen waarbij je niet let op het herstel. Het ontstaat door een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Je overbelast je lichaam dus te lang en te hard.

Hoe raak je burn-out?

Je lichaam kan op meerdere manieren overbelast worden:

 • Fysiek: Door overmatig sporten/ overtraindheid
 • Mentaal: Door bijvoorbeeld een drukke baan waarbij je veel moet denken en schakelen
 • Psychisch: Door stress van targets of relatieproblemen
 • Immunologisch: Door het hebben van een (chronische) ziekte

Wat is het verschil tussen burn-out en overspannenheid/overbelasting?

Wij zien in de praktijk dat er misverstanden bestaan over een burn-out in relatie tot overspannen zijn. In het kort zijn dit de verschillen:

Ben je overspannen dan voel je je moe. Misschien zelfs wel intens moe. Overspannenheid ontstaat door een periode van overbelasting zoals:

 • Extra werk door zwangerschapsverlof
 • Een deadline die broodnodig gehaald moet worden
 • Verzorgen van een familielid met een ziekte

Bij overspannenheid moet je oppassen om niet door te gaan en alsnog in een burn-out terecht te komen.

Het verschil met een burn-out

Burn-out betekent dat je fysiek, mentaal en emotioneel volledig aan de grond zit. Als je echt goed je best doet, ben je zomaar 2 jaar op weg om te herstellen.

Burn-out zijn betekent dat je kunt rekenen op (onder andere):

 • 5- 15 paniekaanvallen per dag
 • ’s Morgens te moe om op te staan
 • Volledige regieverlies over je lijf en je denken
 • Totaal ontvreemd zijn van jezelf
 • Enorme twijfel of het allemaal wel weer goed gaat komen
 • Je shirt 4 keer per dag moeten wassen ivm overmatig transpireren
 • Een enorme angst voelen om na 2 jaar herstellen weer aan de gang te gaan
 • De rest van je leven geconfronteerd worden met de gedachten aan deze nare periode

Wat moet je doen wanneer je de burn-out symptomen herkent?

Het lastigste is het accepteren van de huidige situatie. Maar het accepteren van de huidige situatie (of dat nou overbelast, overspannen of burn-out is) zorgt ervoor dat je een rustpunt gaat vinden om een gedegen fundament op te bouwen. Eerst lichamelijk herstellen, dan mentaal!

Tevens is het zeer belangrijk om eerst lichamelijk te herstellen en daarna pas mentaal stappen te zetten. Dit is de meest effectieve en meest zinvolle manier om uit een burn-out te komen. Persoonlijk ben ik van mening dat je een burn-out / overspannenheid moet gaan gebruiken om de rest van je leven in te richten op een manier die je weet vol te houden, maar daarbij ook geluk en plezier ervaart.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Symptomen herkenbaar bij partner?

Het kan natuurlijk ook zijn dat je symptomen herkent bij je partner. Vaak signaleert de omgeving de beginnende signalen eerder dan de persoon die zelf tegen een burn-out aanhangt of burn-out is. Je kunt je behoorlijk machteloos voelen wanneer je merkt dat je partner een burn-out heeft. Je staat aan de zijlijn terwijl je partner door een zwaar proces heen gaat. Soms kun je helpen maar vaak ook helemaal niet. Behalve het gevoel van onmacht betekent het ook dat jij:

 • het huishouden draaiende moet houden
 • moet werken om het inkomen in huis op orde te houden
 • zelf sterk moet blijven (dit gevoel heb je)
 • onzeker kunt zijn over hoe lang de burn-out nog duurt
 • boos kunt zijn op je partner (en dat je met deze gevoelens in de knoop komt)

Mentale symptomen burn-out

Je kunt last hebben van mentale of geestelijke symptomen in de aanloop naar een burn-out. Dit zijn klachten die in eerste instantie niet zo opvallen maar die wel voor serieuze problemen kunnen zorgen. Je kunt hierbij denken aan klachten als geheugenproblemen, lusteloosheid, depressie, emotioneel zijn, huilerig zijn of snel boos worden.

Het zijn simpelweg signalen dat de energie grens bereikt is. Je systeem kan bepaalde zaken niet meer bijbenen omdat je te veel energie verspild hebt aan tal van zaken. De mentale problemen leiden makkelijk tot een vicieuze cirkel van problemen.

Geheugenverlies leidt bijvoorbeeld tot onzekerheid. Lusteloos zijn of terugvallen in verslavingen als eten of drinken doen geen goed daar waar het gaat om je zelfvertrouwen. Je belandt dus in een negatieve vicieuze cirkel wanneer je niet oppast. Zorg dat je tijdig professionele hulp inschakelt. Simpelweg om erger te voorkomen.

Fysieke symptomen burn-out

Een burn-out kun je ook herkennen aan fysieke of lichamelijke symptomen. Een belangrijke indicator hiervoor is vermoeidheid. Je energietank is simpelweg leeg/bijna leeg. Wanneer je continu over je grens blijft gaan uit zich dit ook in symptomen als hoofdpijn, spierpijn, nekklachten en andere klachten. De vermoeidheid maakt je daarbij ook vatbaarder voor ziektes als griep en verkoudheid. Je immuunsysteem is immers minder weerbaar.

Welke symptomen kun je hebben van een burn-out?

In de hedendaagse maatschappij ervaren steeds meer mensen de slopende gevolgen van een burn-out. Deze onderstaande tekst onderzoekt de diverse symptomen die gepaard gaan met deze stressgerelateerde aandoening. Van emotionele uitputting tot cognitieve disfunctie, we verkennen de tekenen die kunnen wijzen op een burn-out en bieden inzicht in hoe deze symptomen herkend en aangepakt kunnen worden. Bewustwording van de impact van een burn-out is essentieel in een wereld waar constante prestatiedruk en stress vaak overheersen.

Bijnieruitputting

Bijnieren zijn kleine organen die als kapjes op de nieren liggen. Deze bijnieren hebben een belangrijke taak. Ze beschermen je wanneer er moeilijke en stressvolle situaties ontstaan. Iets concreter, de bijnieren hebben een belangrijke functie bij:

 • Reguleren van de stressreactie “vechten of vluchten”
 • Reguleren van je bloedsuikerspiegel
 • Tegengaan van ziektes en ontstekingen
 • Reguleren van balans tussen water en zout in je lichaam
 • Productie van testosteron en oestrogenen

Bijnieruitputting ontstaat doordat er lange tijd te veel cortisol moet worden afgegeven als gevolg van stress, boosheid, angst, etc. Bijnieruitputting ontstaat doordat stress continu aanwezig is.

Wazig zien

Wanneer je te maken hebt met overmatige stress dan kan het zijn dat je wazig gaat zien. Vaak begint dit met subtiele signalen. Na verloop van tijd kan dit echter leiden tot ernstige vormen waarbij je enkel de verschillen tussen licht en donker nog waarneemt. Auto rijden en andere zaken zijn dan niet meer mogelijk. Hier komt bij dat wazig zien ook leidt tot bijvoorbeeld hoofdpijn en vermoeidheid. Wazig zien ontstaat overigens doordat je ogen vermoeid zijn.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Geen regie over eigen lichaam

Nog zo’n signaal van een opkomende burn-out: het gevoel hebben de regie over je leven kwijt te zijn. In drukke tijden kan het lijken alsof we geleefd worden, in plaats dat we ons leven in eigen hand hebben. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat vliegen we heen en weer om alle ballen in de lucht te houden. We staan voor dag en dauw op om de kinderen op tijd naar school te krijgen. 

Rennen door om op tijd op het werk te zijn. Lopen van vergadering, naar bijeenkomst, naar overleg. Vliegen daarna terug om de kinderen weer op te halen, snel eten op tafel te zetten, om daarna aan de rondgang naar voetbalclubs en muzieklessen te beginnen. Ja, we worden geleefd. Begrijpelijk dat er dan gevoelens van machteloosheid ontstaan.

Misschien heb je het al jaren niet meer naar je zin op je werk, maar zoek je niets anders omdat je je vaste contract niet wilt verliezen. Of wil je eigenlijk verhuizen, maar doe je dat niet omdat de kinderen zo gehecht zijn aan hun eigen plekje. Wanneer er veel van dergelijke situaties in je leven zijn, levert dit dat machteloze gevoel op.

Dit resulteert uiteindelijk in een zeer kenmerkend symptoom van burn-out: het gevoel dat je geen regie/ controle meer hebt over je lichaam. Het lichaam doet maar wat en je snapt zelf haast niet waarom. Spookbeelden als: ‘ik heb een tumor’, ‘het is niet mogelijk dat stress dit met mijn lichaam doet’, ‘ik moet echt iets mankeren’, doemen vaak op wanneer iemand net burn-out is. Hypochondrie komt vaak voor.

Niet vreemd: het lichaam heeft de regie overgenomen doordat het steeds meer en meer uitgeput is geraakt. Feitelijk is het een overlevingsstrategie om in leven te blijven.

Constante moeheid/ oververmoeidheid

De moeheid die je bij burn-out voelt is niet uit te leggen aan mensen die nooit een burn-out hebben gehad. Het gevoel dat je in en in moe bent, je voorraden leeg zijn, jezelf compleet kwijt bent. Het gevoel is niet uit te leggen. Zelf schaam je je misschien zelfs wel voor je klachten. Eerst deed je alles en nu lukt haast niks meer en moet je hulp vragen in je omgeving om de dingen af te krijgen. Je omgeving vindt het maar raar: je ziet er gezond uit en toch doe je niks.

De constante moeheid merk je al als je ’s morgens opstaat: het gevoel dat je de marathon hebt gelopen als je wakker wordt. Het besef dat je dan nog een hele dag moet, maakt je moedeloos. Wellicht heb je kinderen, werk, een eigen bedrijf etc, waardoor je het gevoel hebt dat je door moet. De moeheid zorgt ervoor dat niks meer leuk is en alles moeite kost.

Totale uitputting

Het gevoel van totale uitputting is bekend bij mensen met een hevige burn-out. Het gevolg is dat mensen uitgeput op straat ineen zakken en daar tot wel een uur liggen en niks meer kunnen. Traplopen wil niet meer, de supermarkt is te gek en een kopje thee zetten wil nauwelijks nog. Veelal gaat totale uitputting gepaard met suïcidale gevoelens, wat begrijpelijk is. De mate van uitputting verschilt per burn-out en soort burn-out.

Bij de één manifesteert de burn-out zich in lichamelijke klachten, bij de ander met name in psychische, mentale klachten.

Niet bij kunnen tanken

Ben je zelfs na een nacht goed slapen nog vermoeid? Heb je geen puf om dingen te ondernemen en sleep je je door de dag? Natuurlijk word je moe van drukke dagen, maar normaal gesproken kun je je energielevel weer opkrikken door wat leuks te doen. Lukt dat niet? Dan is dat een duidelijk signaal dat er te veel van het lichaam is gevraagd. De vermoeidheid kan zich zowel geestelijk als lichamelijk uiten.

Voel je vermoeid en uitgeput als symptomen van burn-out

Symptomen zoals spierpijn, vermoeide benen en een zwaar hoofd komen vaak voor. Ook geestelijk kan het aanvoelen alsof de rek eruit is. Er is geen fut meer om dingen te ondernemen. Hangen op de bank en doelloos staren naar de zoveelste tv-serie lijkt aantrekkelijker dan een feestje of avondje uit. En doordat al die leuke dingen, de dingen die juist energie geven, verdwijnen, neemt de vermoeidheid en lusteloosheid alleen maar verder toe. Wanneer deze situatie te lang duurt kan dit zomaar een signaal zijn van een burn-out.

Uitval van ledematen

Ook kan het lijf op zeer vreemde manieren reageren op totale uitputting. Zo kunnen ledematen minder gaan functioneren tot zelfs helemaal uitvallen. Ook voorbeelden dat pijn niet meer aanwezig is zijn bekend. Persoonlijk was ik 19 toen ik burn-out ging, gepaard met ziekenhuisopname vanwege hartklachten en uitvallende ledematen (benen). Mijn lijf werd gedwongen om te gaan herstellen.

Burn-out accepteren

Wellicht het moeilijkste bij burn-out: het accepteren van de huidige situatie. Bijzonder veel mensen hebben moeite om te accepteren dat het allemaal even niet meer lukt. Juist het accepteren van de burn-out zorgt voor een start van herstel.

Het toch maar door willen gaan ondanks alle lichamelijke, mentale en psychische klachten die een burn-out met zich meebrengt, is kenmerkend. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Het is ook kenmerkend voor de personen die een burn-out krijgen. Het zijn de allersterksten die omvallen. De mensen die getalenteerd zijn, die veel kunnen, de mensen die net te veel op hun bordje hebben gekregen. Alles bij elkaar werd simpelweg te veel. Veel andere mensen hadden al eerder opgegeven of met lichamelijke klachten opgegeven.

Vanuit de ‘overactiviteit modus’ naar een modus die gekenmerkt wordt door rust en herstel, is voor zeer veel mensen met burn-out zeer lastig te accepteren.

Wallen onder de ogen

Hoewel een burn-out vaak van de buitenkant moeilijk te zien is (je kunt beter een been breken), zie je vaak wel stevige, diepdonkere wallen onder de ogen van mensen die een burn-out hebben. Vaak valt het pas op hoe donker en diep de wallen zijn nadat iemand foto’s vergelijkt met (bijvoorbeeld) een jaar geleden. Niet alleen de wallen vallen op, maar ook de grauwe, bleke huidskleur.

Onnodige fouten maken

In en in moe ben je wanneer je burn-out bent. Tevens zijn een gebrek aan concentratievermogen en een hoofd vol watten vaak de oorzaak van heel veel domme foutjes. Fouten die je, als je even de tijd en overzicht had genomen, niet had hoeven maken. Natuurlijk ontstaat er al snel frustratie door al die kleine fouten. De tijd die je moet besteden aan het oplossen heb je niet, laat staan de energie om weer tijd en aandacht te moeten schenken aan de oplossing. Je baalt: je hebt de energie niet, maar toch zorgt jouw moraal ervoor dat je het toch moet oplossen, ondanks dat het eigenlijk niet meer kan.

Schaamte

Hoe gek het ook klinkt: veel mensen met burn-out schamen zich voor hun burn-out, ondanks een totaal gevoel van uitputting.

Schaamte ontstaat ook doordat wij onszelf vergelijken met anderen of met onze omgeving en door onze normen over hoe gelukkig of succesvol we zouden moeten zijn. Wat in ieder geval een belangrijke rol speelt bij schaamte is, dat men hoge eisen aan zichzelf stelt en angst heeft om de kwetsbare kant te laten zien.

Zeker mensen met burn-out hebben altijd het gevoel (gehad) dat ze sterk moeten zijn, de maatschappij moeten dienen en geen zwakte mogen tonen. Het is opmerkelijk hoe weinig mensen hun burn-out wensen te vertellen aan hun directe omgeving. Vaak weten slechts enkele mensen dat het ‘de laatste tijd niet zo goed meer gaat’.

Niet kunnen genieten

We zien veel mensen die in de loop der jaren het genieten verleerd zijn. De zorgen des levens zorgen ervoor dat mensen continu doorgaan met alles dat moet. Het grote geheel lukt niet meer en de tijd en ruimte om eens lekker te genieten wordt niet meer genomen. Een direct gevolg is een overvol hoofd waarbij de mooie dingen niet meer doordringen. 

Een ‘jagende houding’ typeert mensen met burn-out. Alles moet af en er wordt net zo lang gejaagd tot dit ook daadwerkelijk zo is. Hierbij ontstaat er al snel een ‘brandje-blus-cultuur’ waarbij er achter allerlei dingen wordt aangerend die zich op de dag zelf aandienen. Dit kost bakken met energie. Juist het bewust gaan genieten zorgt voor een degelijk mentaal herstel. Broodnodig bij burn-out!

Depressieve gevoelens

Een van de symptomen passend bij een burn-out zijn depressieve gevoelens. Het is niet raar dat iemand met een burn-out getroffen kan worden door depressieve gevoelens. Vaak komt de uitschakeling vrij plotseling. Waar je eerst nog maximaal kon geven, lukt opeens helemaal niks meer. Het liefst kruip je in je bed.

De goede wil is er wel, maar het houdt gewoon op. Omdat het contrast tussen de periode voor een burn-out en het ziek worden erg groot is, ontstaan snel depressieve gevoelens.

Dit zijn vragen die veel worden gesteld:

 • Wat is er toch met me?
 • Het gevoel hebben niks meer waard te zijn
 • Jezelf heel veel minder voelen dan een ander
 • De angst om dood te gaan
 • Bang zijn nooit meer uit een burn-out te komen
 • Wat moet ik met de rest van mijn leven?

De depressieve gevoelens zijn vaak gekoppeld aan het lichamelijk onbehagen. Naarmate het lichamelijk herstel beter en beter verloopt, zullen veel depressieve gevoelens verdwijnen. Toch kan een burn-out doorslaan in een (blijvende) depressie. Het is daarom goed om veel aandacht te besteden en je te laten coachen wanneer je veel last hebt van depressieve gevoelens.

Suïcidale gedachten

Veel mensen die een burn-out krijgen, kennen een hoge prestatiedrang. Of dit nou gevoed wordt door onzekerheid, een laag zelfbeeld, of dat iemand gewoonweg de lat erg hoog legt. Een groot gedeelte van de eigenwaarde is gekoppeld aan de prestaties die iemand levert.

De omgeving en de persoon zelf erkennen en waarderen de persoon vanwege al het werk dat diegene verzet. Dit geeft een goed gevoel, het laat zien wat je allemaal kunt en het maakt wie je bent. Je zet jezelf op het podium door al je harde werk en je geniet van de waardering die het je geeft. Op het moment dat iemand burn-out gaat, wordt het lijntje naar deze waardering ruw doorgeknipt.

Wanneer het lichaam de regie overneemt en je dus burn-out bent, is het hormonale stelsel volledig ontregeld. Hierbij ontstaan er dus emoties die je normaal gesproken niet kent. Opeens ervaar je gevoelens waarvan het lijkt dat ze niet van jezelf zijn en het liefst verstop je je in een hoekje, afwachten tot er iets komen gaat waarvan je ook niet weet wat het is.

Het enorme gat tussen je prestaties in het verleden en je huidige toestand met daarbij een lijf dat compleet van slag is, zorgen nog wel eens voor suïcidale gedachten.

Emotionele instabiliteit

Mensen uit de omgeving van iemand met een burn-out zeggen vaak: ‘We zagen het niet aankomen, het is juist altijd een heel stabiel persoon.’ Vaak raakt een burn-out inderdaad de mensen die stabiel en zeker overkomen. Ze zijn gewend om als rots in de branding te fungeren. Anderen kunnen altijd met hun problemen bij ze terecht.

Wanneer er echter te lang sprake is van stress kan dit zomaar veranderen. Die altijd stabiele persoon vliegt opeens om het minste en geringste uit zijn slof. Of begint onbedaarlijk te huilen wanneer het even niet zo loopt als gewenst. Die onverwachte reacties kunnen opgetrokken wenkbrauwen veroorzaken. Men is zo’n reactie van die persoon niet gewend. En ook de persoon in kwestie zelf kent zich niet terug.

Emotionele instabiliteit kan een symtoom zijn bij burn-out

Logisch dus dat hij of zij er vervolgens alles aan doet om weer zijn of haar eigen rustige zelf te worden. Dat veroorzaakt vervolgens nog meer stress, waardoor de stemmingswisselingen vaak verergeren. De altijd zo stabiele persoon verandert in een tikkende tijdbom. Herken je die snel wisselende emoties? Let dan op, want ze kunnen een eerste teken zijn van een burn-out.

Probeer even een stapje terug te doen en zoek uit waar die emoties vandaan komen. Als je dit niet doet, is de kans namelijk groot dat de klachten alleen maar verergeren.

Onverklaarbare lichamelijke klachten

Velen lopen voorafgaand aan een burn-out stad en land af met diverse lichamelijke klachten. We noemden reeds hoofdpijn, maar ook een laag libido, haaruitval, pijnlijke spieren, etc.

Naarmate de tijd vordert, worden deze klachten steeds erger en wordt het uitzoeken geïntensiveerd. Helaas vrijwel altijd zonder resultaat wanneer het om stress of burn-out gaat. Een van de eerste tekenen van burn-out is dus dat het lichaam signalen afgeeft waar de eigenaar naar moet gaan luisteren.

Je kunt het lichaam zien als het dashboard van het hoofd: als er lampjes gaan branden op het dashboard, moet er wat gaan gebeuren. Dit zit vrijwel altijd in het hoofd (stress). Het oplossen van lichamelijke klachten met ‘lapmiddelen’ is daarom niet effectief. Er moet echt wat gaan veranderen!

Veel zweten

Het lijkt wel alsof je overal kunt zweten. Je zweet al van een gedachte aan iets dat komen gaat. In de wachtkamer van de dokter, als je in bed ligt, in een groot gezelschap etc. Bij een beetje spanning gutst het van je lichaam af. Ook een klam gevoel (een natte rug) van het zweet komt veel voor bij burn-out.

Het zweten kan door twee oorzaken komen: ten eerste doordat het lichaam ‘op’ is en alles zoveel moeite kost alsof je een marathon aan het lopen bent. En ten tweede is de gedachte dat stress dat veroorzaakt, zo verontrustend is dat het je laat zweten. Veel zweten doe je o.a. op je rug, oksels, voorhoofd en buik.

Nergens meer zin in hebben

Je hebt nergens meer zin in (neerslachtig): ‘het lukt niet meer’ is veel gehoord. Het liefst kruip je je bed in, of lig je op de bank tv te kijken. Het lijkt wel alsof de power die je eerst had, helemaal weg is.

Tijdenlang kon je alles en opeens is het er niet meer. Eerst was er de gedachte ‘dan maak je maar zin’, maar nu blokkeert je lichaam en lukt het gewoon niet meer. Je baalt van jezelf, je ziet jezelf als een flapdrol die niks doet en niks presteert. Het voelt alsof alle zin uit je lichaam is weggetrokken. Nergens meer zin in hebben is een teken van het lichaam dat je rust moet gaan houden.

Slecht presteren

Prestaties willen niet meer als je eenmaal burn-out bent. Deze prestaties gelden zowel op mentaal / geestelijk vlak als lichamelijk vlak. Waar je eerst jezelf even ergens toe kon zetten, lukt het nu simpelweg niet meer. Er komt geen werk uit je handen waardoor je geneigd bent een tandje bij te zetten, wat al helemaal niet meer wil.

Ook lichamelijk merk je achteruitgang. Het rondje hardlopen wat je gewend was te doen gaat opeens moeizaam. Zware benen, snelle verzuring en een hoofd dat alleen maar lijkt te willen tegenwerken zijn veel gehoorde klachten wanneer iemand burn-out raakt.

Wanneer iemand burn-out is, zijn de kleinste prestaties niet meer mogelijk. Met name boodschappen doen in de supermarkt, een verjaardag of huwelijk en mensenmassa’s kosten behoorlijk veel moeite en je hebt nadien het gevoel dat je volledig leeg bent.

Slecht herstellen

Eenmaal burn-out herstelt het lichaam bijzonder slecht van alles. Van een simpele wandeling kun je drie dagen spierpijn/ vermoeide benen hebben. Alcohol wordt slecht verwerkt en een simpel glas bier of wijn kan al een stevige impact hebben.

Ook van griepjes/verkoudheden en lichamelijke ongemakken wordt slecht hersteld. Mocht je de energie hebben om toch wat te sporten, dan kenmerkt dit zich vaak door stevige, langdurige spierpijn. Vele malen langer dan normaal.

Goede en slechte dagen

Het herstellen van burn-out kent ups en downs. In het begin van een burn-out is de ene dag nog slechter dan de ander en ben je vaak blij dat de dag weer om is zonder dat je paniekaanvallen en zweetpartijen hebt gehad. Toch kent het herstel zeer frustrerende uitwerkingen wanneer het lichaam de ene dag energie heeft en de dag erop weer totaal leeg is.

Dit frustreert met name naar de omgeving toe. Leg maar eens uit dat je de ene dag wel iets kunt, en de dag er op juist weer helemaal niks. Afspraken kun je nauwelijks maken. Je hebt maar te leven op het moment (helaas). Naarmate de burn-out vordert, nemen de goede dagen toe, maar blijven de irritante, frustrerende ‘off days’ waarop het lijkt dat je het gehele herstelproces opnieuw mag beginnen.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Rode vlekken op de huid/ eczeem

Bij burn-out zie je verhoogde cortisolwaarden in het bloed. Langdurige hoge cortisolwaarden zijn schadelijk voor de gezondheid. Het put uit, holt uit en zorgt voor lichamelijke aftakeling.

We lopen zodoende veel eerder tegen ontstekingen op. Mensen die over een gevoelig huidtype beschikken zijn bij burn-out vatbaar voor eczeem. Het is dan net de druppel die de emmer doet overlopen.

Ook zorgt stress vaak voor een verminderde nachtrust. Juist je huid herstelt ’s nachts van alle invloeden van zowel buitenaf als binnenuit.

Slecht werkend immuunsysteem

Het immuunsysteem heeft twee belangrijke taken: Ten eerste zorgt het voor de verdediging tegen binnendringers als virussen, bacteriën, schimmels etc. Ten tweede zorgt het voor opruim- en herstelwerk in je lichaam. Niet alleen in je lijf, maar ook in je hersenen.

Cortisol onderdrukt de ontstekingen in het lichaam. Deze ontstekingen zijn bedoeld om de rommel op te ruimen. Het lichaam blijft in een vecht- of vluchtmodus staan, en dus niet in een herstelmodus.

Prof. Dr. Cobi Heijnen, hoogleraar psycho neuro-immunologie (universiteit van Utrecht): 

“We weten wel dat stress invloed heeft op ons lichaam, maar we staan er niet bij stil dat wanneer we ons opwinden, schrikken, bang of boos worden, bijna alle cellen in ons lichaam een verandering ondergaan. We merken dat het hart sneller klopt, we krijgen het warm, maar we merken niet dat ook cellen van het immuunsysteem reageren met veranderingen in hun activiteit”

Prof. Dr. Cobi Heijnen

Slecht slapen

Slecht slapen is onder te verdelen in drie soorten:

 • Niet in slaap vallen

Niet in slaap vallen is erg vreemd omdat je lichaam ontzettend moe is, en het lijkt alsof je een hele dag door kunt slapen. Niets is minder waar: Je valt bijna om van de moeheid, maar als je hoofd het kussen raakt, lijkt het alsof er een kudde hamsters wordt losgelaten in je hoofd die in alle radertjes gaan lopen.

Het gevolg? Inslapen wil niet. De oorzaak ligt met name in de hoeveelheid cortisol die nog in het lijf aanwezig is, terwijl deze hoeveelheid juist aan het eind van de dag op z’n laagst moet zijn. Het lijf staat in een actieve ‘overleef’ stand waarbij slapen niet een eerste behoefte is.

 • Slecht doorslapen

Niet doorslapen: Een andere mogelijkheid is dat het in slaap vallen wel lukt, maar het doorslapen niet. Midden in de nacht schrik je wakker en opnieuw beginnen alle radertjes in je hoofd te draaien. Weer lekker doorslapen is er niet bij: je lijf staat in een actiemodus. Door de hoeveelheid cortisol in het lichaam heeft een piek in een ‘slaapgolf’ ervoor gezorgd dat je wakker bent geworden.

 • Vroeg wakker worden

Vroeg wakker worden: Je had het gevoel dat je een aantal dagen door zou kunnen slapen, maar toch ben je (zeer) vroeg wakker. De cortisol in het lichaam zorgt ervoor dat je heel vroeg alweer alert bent. Wanneer je vroeg wakker bent, voel je dit ook als overactiviteit van het lichaam. Het lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe dag vol activiteit, maar helaas is de benodigde lichamelijke energie niet aanwezig hier ook voor te zorgen.

Heel veel slapen

Er zijn ook situaties waarin iemand met een burn-out juist heel veel slaapt. Het lichaam is ‘op’ en het lijf wil gaan herstellen. Herstellen door slaap is een hele goede manier om weer energie op te gaan doen. Deze energie gaat helpen bij het herstellen van burn-out.

Heel veel slapen bij burn-out lukt vaak alleen wanneer iemand zijn huidige situatie heeft geaccepteerd en niet meer in een ‘vechtmodus’ zit. Het lijf komt tot rust en is in staat om te gaan herstellen. De aanmaak van cortisol wordt zo verlaagd wat ervoor zorgt dat zowel goed ingeslapen, doorgeslapen en lange nachten gemaakt kunnen worden.

Moeilijk uit bed kunnen komen

Veel mensen met burn-out hebben moeite om ’s morgens hun bed uit te komen. Al snel ontstaat er een schema dat iemand pas rond het middaguur uit bed komt.

Het gevoel dat je ’s morgens al doodop bent, je lijf aanvoelt alsof je een marathon hebt gelopen zorgt voor het late opstaan. Eenmaal opgestaan gaat het nog zeker niet van harte en kost het moeite je lijf in beweging te krijgen.

Verslechterende conditie en verminderde weerstand

Sommige mensen houden van sport en sporten veel en graag. Dat is goed, want sporten zorgt voor de aanmaak van endorfine in het lijf. Dit hormoon werkt stressverlagend en is dus een belangrijke factor om een dreigende burn-out mee te lijf te gaan. Wanneer er sprake is van een dreigende burn-out, zal je dit echter ook lichamelijk gaan merken. Zo kan men tijdens het sporten opeens volslagen uitgeput zijn. Terwijl er normaal gesproken met gemak 5 kilometer gerend wordt, moet er nu opeens na 2 kilometer al opgegeven worden. Die slechtere conditie en de uitputting gaan vaak samen met griepjes en verkoudheden.

De weerstand verslechtert en dat is te merken aan het feit dat er vaker sprake is van zo’n ziekte. Uitval op het werk door bijvoorbeeld een flinke griep kan voor nog meer stress zorgen. Je wilt immers niet afgerekend worden op je ziekteverzuim. Gevolg is dat mensen in zo’n geval vaak de rust niet nemen om even uit te zieken. In plaats daarvan lopen ze door op hun tandvlees, totdat het echt niet meer gaat.

Opgejaagd gevoel

Burn-out symptomen zijn vaak te herkennen aan een opgejaagd gevoel. Het gevoel dat je op hol geslagen bent en dat je simpelweg niet meer kunt stoppen. Je moet wel door, je zit nou eenmaal in het schuitje en het lukt simpelweg niet om nog te stoppen met denken en doen.

Het lijkt wel alsof letterlijk omvallen de enige optie is om te stoppen. Net als dat je van een op hol geslagen paard enkel kunt afkomen door er vanaf te springen om je vege lijf te redden.

Als je dit gevoel hebt, herken je dat door een enorme maalstroom aan gedachten, gespannen spieren, een onrustige buik en tintelende/ trillende vingers en tenen.

Adrenaline junkie

Sommige mensen met burn-out zijn continu op zoek naar nieuwe prikkels, nieuwe stress. De adrenaline en cortisol die vrijkomen zorgen voor een tijdelijke opleving in energie. Dit is echter een zeer zelfdestructieve manier van energie krijgen. Uiteindelijk zullen deze hormonen blijven uitputten met een verslechtering van de burn-out tot gevolg.

Mensen die continu op zoek zijn naar nieuwe prikkels om weer energie te krijgen noemen we ‘adrenalinejunkies’: verslaafd aan de kick die adrenaline geeft.

Verkoudheid/ keelontsteking/ bronchitis

Veel burn-outs beginnen met een verkoudheid/ keelontsteking/ bronchitis, die maar niet over lijkt te willen gaan. Na weken verkouden te zijn, volgt er vaak een bezoekje aan de huisarts, die dan antibiotica voorschrijft. Meer dan eens is een antibioticakuur net het zetje dat nodig is om helemaal lichamelijk geparkeerd te komen staan.

Veel middeltjes werken niet, of niet voldoende. Dit komt doordat de middeltjes ondersteunend werken aan het lichamelijke herstelvermogen. Helaas is het herstelvermogen uitgeput, en kan zelfs een ondersteunend middel het er niet toe brengen om te gaan herstellen.

Vaak grieperig

Mensen met (een naderende) burn-out zijn vaak grieperig. Niet zo gek natuurlijk: de weerstand is weg. Het lijf zit qua energie aan de grond en heeft onvoldoende kracht om indringers de baas te zijn. Je merkt dit aan het feit dat als er iemand ziek is, jij het ook direct bent. Geen indringer wordt buitengehouden en elk griepje dat heerst, treft jou ook. Ook mentaal kun je een griepje slecht de baas, waardoor een griepje al snel negatieve gevoelens opwekt.

Hoofdpijn/ migraine

Veel terugkerende hoofdpijnen/ migraine zijn een voorbode voor een naderende burn-out (gecombineerd met andere klachten). Vaak komt migraine voort uit spanningsklachten in nek en rug, of vanuit hormonale schommelingen. Beide kennen een begin in een stresssituatie. Door spanning worden er spierspanningen in de nek en rug gebracht waardoor er migraine ontstaat. Ook zorgt stress voor hormonale schommelingen.

Medicatie helpt vaak weinig bij spanningsgerelateerde hoofdpijn of migraine. Een beter medicijn is een gezonde leefstijl waarbij stress stevig gereduceerd wordt. In dit geval: gezond herstellen van burn-out.

Oorsuizen/ tinnitus

Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluiden gehoord: Ruisen, fluiten, piepen, etc. Als je nieuwsgierig bent naar de geluiden die iemand hoort met tinnitus kun je die beluisteren op de site van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden

De geluiden die gehoord worden kunnen ook in sterkte verschillen, in regelmaat en pulserend. De ene keer is het hard, dan weer zacht, dan weer monotoon, soms is het weg en soms is het er juist weer heel erg lang. Uit dit onderzoek blijkt dat oorsuizen 2,5 keer zo vaak voorkomt bij mensen die veel stress hebben. Tevens verergert stress oorsuizen bij mensen die reeds last hebben van tinnitus.

Piekeren

Kenmerkend voor een burn-out zijn de vele piekergedachten. Piekeren over van alles en nog wat. Nuchter besef je wel dat piekeren nergens toe leidt, maar we treffen meer dan eens mensen die ontzettend piekeren over kleine dingen, en dit vervolgens hevig opblazen. Een buikpijntje wordt een tumor, jeuk in de tenen wordt een amputatie en een lastig kind wordt al snel een traject bij jeugdzorg en uit huis plaatsing.

Piekeren en een onrustig gevoel als burn-out symptoom

Het overal beren op de weg zien is typisch voor burn-out. Het lukt niet meer om een geschikte afstand te bewaren waardoor je overal over-emotioneel in zit en de realiteit niet meer onder ogen kunt zien. Waarbij je eerst de koning leek van het relativeren, maak jij je nu simpelweg druk om van alles.

Meer afstand nemen

Hoewel stemmingswisselingen een signaal kunnen zijn van een opkomende burn-out, kan het ook helemaal de andere kant op gaan. Sommige mensen merken vlak voor en tijdens een burn-out dat hun gevoelens afgestompt lijken te zijn. Van dingen waar ze normaal ontzettend blij van worden, worden ze opeens niet meer warm of koud. Soms wordt het ook lastiger om empathie te tonen voor anderen. Het wordt door de stress lastiger om je in te leven in anderen.

Dat afgevlakte gevoel is niet alleen voor jezelf lastig, maar ook voor je omgeving. Je partner kan zich afgewezen voelen wanneer je geen enthousiasme meer kan opbrengen om samen tijd door te brengen. Dat onverschillige gevoel kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt, omdat hij of zij het gewoon niet kan opbrengen om onder de mensen te zijn.

Merk je dat je zelf last hebt van zulke gevoelens? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Het is goed om op tijd uit te zoeken of er misschien sprake is van depressieve gevoelens of een depressie. Mensen met een burn-out ervaren namelijk ook vaak kenmerken van een depressie.

Onverschilligheid

Afstand nemen tot alles wat voorheen erg belangrijk was. Een onverschillige houding is een bekend symptoom van burn-out. Je bent opeens onverschillig tegenover je werk, je gezin, familie, hobby’s, je sport, etc. ‘Wat kan mij het ook interesseren’ hoor je vaak.

Toch is deze onverschilligheid instabiel. Het wordt vaak afgewisseld met periodes van angst en fanatieke onrust. Het onverschillige, afstandelijke is een manier om meer afstand te nemen omdat het harde, gemotiveerde werken simpelweg niet meer lukt. Veel mensen met burn-out beginnen door deze onverschilligheid aan zichzelf te twijfelen omdat hun zelfbeeld erg wankel wordt.

Zo kennen ze zichzelf niet! Bovendien begint de omgeving vreemd naar je te kijken wanneer je van betrokken, bevlogen collega opeens een afstandelijk, onverschillig persoon bent geworden.

Cynisch/ cynisme

Mensen met burn-out kunnen erg cynisch zijn. Het gevolg hiervan zijn vervelende opmerkingen, wantrouwen naar andere mensen toe, de daden van een ander niet meer vertrouwen of juist afstand nemen van eigen handelen. Het komt vaak over als een ongeïnteresseerde houding. Dat het iemand niet meer kan schelen. De realiteit is echter dat het iemand gewoon niet meer lukt om aan eigen verwachtingen te voldoen.

Faalangst

Veel mensen herkennen faalangst als oorzaak en symptoom van burn-out. Faalangst is de angst dat je iets dat je belangrijk vindt helemaal verprutst.  Je twijfelt aan jezelf, je eigen vermogens. Veel mensen stonden voor hun burn-out bekend als een prestatiebeest en zeer sociaal en betrokken. Vaak wordt dit gevoed door een hoge moraal. Deze hoge moraal zorgt vaak voor torenhoge verwachtingen van eigen prestaties.

Eenmaal burn-out ben je niet meer in staat om deze (onredelijk) hoge verwachtingen waar te maken. Toch heb je je hier altijd goed om gevoeld. Je werd gehoord en gezien door alles wat je hebt gedaan.

Dit versterkt het gevoel dat je het niet goed genoeg doet en dat je harder moet werken om het toch maar goed te doen. Dit put extra uit en is niet bevorderlijk voor het herstellen van burn-out.

Angst

Veel mensen met burn-out hebben last van angst. Soms gaat dit zover dat er zelfs angstaanvallen ontstaan. Een enorme molen komt op gang waardoor er vragen ontstaat als:

 • Word ik ooit wel weer beter?
 • Kan ik ooit wel weer werken?
 • Ben ik de persoon die ik nu ben?
 • Wie ben ik nou? En wat kan ik nou?
 • Wat gebeurt er nou met mijn lichaam?

Angst kent een aantal fasen: Bij het ziek worden is de angst erg groot omdat het lichaam opeens begint te protesteren en het vaak lijkt of er lichamelijk vreselijke dingen aan de hand zijn. Het is altijd goed om lichamelijke klachten medisch te laten onderzoeken. Maar wanneer er niks uit medische onderzoeken komt, is de kans groot dat stress/ burn-out de boosdoener is.

Tijdens een burn-out is er vaak de angst dat je nooit meer beter wordt. Het herstel lijkt zo’n verschrikkelijk eind weg, dat het eindpunt nooit in zicht lijkt. Ook kan het zijn dat in de jaren na een burn-out geregeld nog klachten de kop opsteken. ‘kom ik er dan nooit vanaf’? hoor je vaak.

De angst om nooit weer beter te worden, of nooit helemaal van burn-out af te komen, is bij zeer veel burn-out-patiënten aanwezig.

Angst om alleen te zijn

Sommige mensen met burn-out zijn bang om alleen te zijn. Bang dat er iets gebeurt wanneer ze alleen thuis zijn bijvoorbeeld. Bang dat ze niet meer voor de kinderen kunnen zorgen, of bang dat ze flauwvallen en er niemand is die ze vindt.

Het voelt dan veilig om iemand continu in de omgeving te hebben die een oogje in het zeil kan houden. Iemand die een dokter kan bellen wanneer er iets heel ergs gebeurt.

Bang zijn ernstig ziek te zijn

Veel mensen met een hevige burn-out zijn bang om ernstig ziek te zijn. Dit is begrijpelijk! Tijdens onze vele gesprekken hebben we diverse zorgelijke klachten gezien die erg leken op ernstige ziektes: extreem opgeblazen buik, zwellingen op de borst, pijn op de borst, uitval van ledematen, eczeem dat een bizarre vorm aanneemt, etc.

De reactie die we dan horen is dat het haast onmogelijk lijkt dat stress/ burn-out voor dit soort klachten zorgt. We moedigen altijd aan tot gedegen medisch onderzoek waarbij iemand volledig onderzocht wordt. Veelal komen er geen duidelijke lichamelijke klachten uit deze onderzoeken waardoor de kans dat stress/ burn-out de boosdoener is, steeds groter wordt.

We zien derhalve veel van deze klachten verdwijnen naarmate de mens herstelt van burn-out. Het is goed om te weten dat een burn-out zich vaak manifesteert op het zwakste onderdeel van ieders lichaam. Voor de een is dat de huid, de ander de buik, de ander de spieren en voor weer een ander de rug.

Angst om lichamelijk actief te zijn

Lichamelijke activiteit staat vaak gelijk aan vermoeidheid in het denken van mensen. Zeker wanneer je burn-out bent, lijkt het zeer onverstandig om lichamelijk actief te zijn/ te gaan worden. Maar juist het lichamelijk, matig actief zijn zorgt voor de aanmaak van endorfine, wat zorgt voor de afname van het roofbouwhormoon cortisol.

Op een slimme, gedoseerde manier bewegen zal zeer positief bijdragen aan het herstel van burn-out. Afhankelijk van de zwaarte van de burn-out, is het raadzaam te beginnen met wandelen, gevolgd door ‘Sjoggen’. Voor meer informatie kun je onderstaand filmpje bekijken.

Paniekgevoelens

Je moet een presentatie houden. Dat is bijna routine, want het is iets dat je voor je werk bijna wekelijks moet doen. Tijdens de voorbereiding van deze nieuwe presentatie krijg je opeens paniekgevoelens die je maar net onder controle weet te houden. Ineens weet je zeker dat de presentatie niet goed is, je kennis niet op peil is en de toehoorders je uit zullen lachen. Het angstzweet breekt je uit en je begint te hyperventileren. Toch ga je door en tijdens de presentatie merk je dat de angst weer naar de achtergrond verdwijnt. Daarom besluit je om er niet meer aan terug te denken en gewoon door te gaan.

Helaas mis je hierdoor een belangrijk signaal dat een burn-out op de loer kan liggen. De ‘vecht of vlucht’-respons van je lichaam krijgt de overhand en de stress in je lichaam neemt toe. Het is goed om na te gaan waar die paniekaanval vandaan komt. Wat is de reden dat je er nu last van krijgt? Sommige mensen hebben regelmatig zo’n aanval.

Vaker is het zo dat men nooit eerder last heeft gehad van dergelijke klachten en er echt door overvallen wordt. Een paniekaanval kan erg angstaanjagend zijn. Het is daarom beter om even een stap op de plaats te zetten en stil te staan bij de oorzaak van deze aanval

Paniekaanvallen

Paniekaanvallen behoren tot de symptomen van burn-out. Opmerkelijk is dat er bij velen dan een paniekstoornis wordt vastgesteld, terwijl de paniekaanvallen een gevolg zijn van een burn-out. Paniekaanvallen zijn ontzettend vervelend en zorgen ervoor dat iemand die een paniekaanval krijgt, ontzettend onzeker wordt over het eigen lichaam. Het vertrouwen in het eigen lijf en kunnen ebt weg door paniekaanvallen.

De onverbreidelde angst die doorslaat in paniek, zorgt niet voor herstel maar juist voor achteruitgang. Snel wordt er gegrepen naar medicijnen om de paniekaanvallen te drukken. Vaak is ‘het oude gevoel’ een trigger om een paniekaanval te voelen aankomen. ‘Daar ga ik weer’ denk je dan, en vanzelf ontstaat de paniekaanval ook daadwerkelijk.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Onze ervaring is gelukkig dat naarmate de burn-out herstelt, het aantal paniekaanvallen verdwijnt en met de juiste begeleiding zelfs helemaal wegblijft.

Moeite met autorijden

Veel mensen hebben moeite met autorijden wanneer ze last hebben van hun burn-out. Dit wordt vaak veroorzaakt door angst en paniekaanvallen. Logisch: een paniekaanval achter het stuur zorgt voor zeer gevaarlijke situaties voor zowel de bestuurder als de omgeving.

Ook wordt moeite met autorijden vaak veroorzaakt doordat het overvolle hoofd de snelheid niet bij kan houden. Hoewel hier geen sluitend onderzoek naar is geweest, is de kans groot dat de behoefte om controle te houden en bij de les te blijven, leidt tot paniekaanvallen.

Het is raadzaam dat, mocht je veel moeite hebben met autorijden, je tijdens de burn-out weinig tot niet autorijdt en dit weer op te pakken wanneer je weer fit bent. Dit om vervelende ( en in een later stadium belastende) situaties te voorkomen.

Onzekerheid

Je emotionele en lichamelijke klachten maken het dat je niet in je gewone doen bent. Het maakt je onzeker omdat het je niet lukt zo te reageren als dat je moraal je normaal gesproken ingeeft.

Ook het feit dat het voelt alsof je lichaam je in de steek heeft gelaten, maakt onzeker. Het lichaam reageert niet zoals je gewend bent.

Daarbij komt dat je vaak een bepaald gedrag hebt aangemeten wat sociaal wenselijk is. Dit heb je niet zomaar gedaan. Waarschijnlijk was je niet overtuigd van jezelf en heb je bepaald compensatiegedrag geoefend om toch gezien, gehoord en gewaardeerd te worden. Door een burn-out ben je niet meer in staat om sociaal wenselijk gedrag aan de dag te leggen en ben je teruggeworpen op jezelf, je echte eigen ik.

Het continu aanpassen aan andermans wensen en verlangens is kenmerkend in de voorfase van burn-out. Niet vreemd dat onzekerheid een veelbesproken onderwerp is in coaching.

Huilbuien/ niet meer kunnen stoppen met huilen

Een veelvoorkomend symptoom bij burn-out zijn huilbuien. Zeker in het begin als iemand net burn-out is, ontstaan de huilbuien met regelmaat.

Het lijf komt tot rust, de emoties nemen het gemoed over en de waterlanders zijn niet meer te bedwingen. Het hoeft niet zo te zijn dat er een direct aanwijsbare reden is om te huilen. Soms komen de waterlanders gewoon en heb je geen zin/ geen macht meer om te stoppen.

Ook de aanleiding kan variëren. Soms kan een zielige reclame, een lieve reactie van een kind, of een dolle bui van de hond je tranen weer laten opwellen.

Mensen herkennen zich niet in de vele huilbuien en twijfel ontstaat nog weleens als het niet meer lukt om te stoppen met huilen. Meestal stoppen de huilbuien nadat een burn-out is geaccepteerd.

Geen emoties voelen

In tegenstelling tot de hierboven beschreven huilbuien, zijn er ook mensen die juist afgestompt zijn en helemaal geen emoties voelen. Het lichaam is in een overleefmodus gekomen waarbij de emoties weggestopt worden. Ze zijn simpelweg even niet belangrijk om te kunnen overleven.

Concentratieproblemen

Concentratieproblemen zijn vaak een gevolg van een tekort aan BDNF. BDNF is de afkorting van Brain Derived Neurotrophic Factor. Deze stof speelt een cruciale rol bij de herstelprocessen in de hersenen, met name in de hippocampus. Je zou de werking van deze stof op de hersenen kunnen vergelijken met wat pokon doet voor bloemen en planten.  Twee belangrijke factoren van chronische stress zijn:

 • problemen met concentreren
 • problemen met het kortetermijngeheugen.

Beide klachten zijn het gevolg van veranderingen in je hersenen die plaatsvinden wanneer je langdurig onder stressvolle situaties hebt verkeerd en te weinig 

tussendoor hebt weten te ontspannen. Deze veranderingen in de hersenen zijn zelfs onder de scan zichtbaar te maken, en dan met name in de hippocampus.

Dit gedeelte van je hersenen is onder andere verantwoordelijk voor informatieverwerking. Bij langdurige stress schrompelt de hippocampus ineen onder invloed van het stresshormoon cortisol (het concentratievermogen gaat achteruit).

Cortisol is namelijk een neurotoxische stof, oftewel schadelijk voor de hersenen. De uiteinden van zenuwcellen trekken zich terug en zenuwcellen van de hippocampus sterven ook gewoon af wanneer ze langdurig met hoge cortisolspiegels in het bloed geconfronteerd worden.

Jezelf snel ergeren/ geïrriteerd zijn

Het lijkt wel alsof iedereen expres jou probeert te irriteren wanneer je burn-out bent. Ook lijkt het wel alsof alle prikkels van buitenaf op standje burenruzie staan: de borende buurman, een krijsend kind, een opa bij de kassa die zijn kleingeld niet kan vinden of een heel simpel piepend ding in de tuin van de buren.

Het lijkt wel alsof alles je zenuwen prikkelt en alsof je opeens ook alles hoort. Je hoofd loopt over van alles wat je binnenkrijgt en je ergert je razendsnel aan al die kleine dingen bij elkaar. Het gekke is: vaak ken je jezelf zo niet: eerst kon je best wel veel hebben, maar nu lijkt het wel alsof je je razendsnel aan alles ergert. Irritatie die al snel overgaat in boosheid.

Een kort lontje/ boosheid

Een kort lontje hebben en boosheid hebben veel te maken met het bepalen van grenzen. Grenzen aangeven en bewaken is heel erg moeilijk. Soms voel je je geïrriteerd, maar herken je niet dat dit te maken heeft met een grens. Het bewust zijn van grenzen is dus erg belangrijk. Mensen met burn-out herkennen vaak weinig grenzen, zo ook die van boosheid.

Irritatie is een eerste uitingsvorm van boosheid. Het is de moeite waard om te weten wat jouw onderliggende behoeften of verlangens zijn. Komt dit in de knel, dan voel je als eerste een irritatie, die verder kan groeien naar ergernis. Van ergernis naar boosheid, naar woede. De rem gaat er steeds meer vanaf, je voelt een steeds grotere druk om te ‘ontploffen’.

Als je opgebrand bent en erg moe na een lange tijd te veel (moeten) doen, ben je fysiek, mentaal en emotioneel leeg. Het stresssysteem draait overuren! Je zal en moet overleven en daarbij is het belangrijk dat je erg alert bent of er bedreigingen voor je zijn.

Je ervaart daarom ook veel mensen of werk dat op je afkomt als negatief. Het systeem denkt dat je maar beter één keer te veel kunt reageren op een gevaar dan één keer te weinig! Die scherpte van je stresssysteem zorgt ervoor dat je je dus eerder bedreigd voelt en als reactie daarop kun je ook eerder boos worden om het gevecht aan te kunnen gaan om te overleven.

Daarnaast werkt je stresssysteem heel fysiek. Je ratio is wat minder belangrijk in geval van nood, althans zo denkt het stresssysteem. Je reageert wat ‘rauwer’, minder genuanceerd, bozer.

Sneller agressief/ agressie

Ergernis en een kort lontje slaan over in agressie wanneer er te veel gevochten wordt tegen boosheid. Alle hormonen in het lichaam hopen zich op en door boos te worden ontladen de hormonen zich en worden er andere hormonen aangemaakt waardoor je je weer even rustig voelt. Het is een oplossing voor de korte termijn, want het is een vicieuze, negatieve cirkel.

Veel mensen schamen zich voor hun agressie. Zo spraken we een man die tijdens zijn burn-out de caravandeur te hard dichtsloeg omdat hij zich enorm bezeerd had in de caravan. Het gevolg was helaas dat de caravan naar de sloop kon.

De man was voor (en na) zijn burn-out totaal niet agressief. De hormonen in zijn, door burn-out ontwrichte lijf, zorgden voor de ongecontroleerde boosheid/ agressie.

Overvol hoofd/ watten in je hoofd

Een overvol hoofd ontstaat vaak door al het gepieker over alles wat je nog moet doen: zorg voor kinderen en bejaarde ouders, de boodschappen, en heel veel simpele dingen waar je je gewoon niet toe weet te zetten.

Helaas is het niet altijd mogelijk deze activiteiten te schrappen, waardoor je in een spagaat komt te zitten: aan de ene kant wens je rust te krijgen door het gewoon af te ronden, aan de andere kant schreeuwt je lichaam dat het gewoon niet kan!

Ook als je heel weinig doet als gevolg van je burn-out, is het goed mogelijk een overvol, mistig hoofd te hebben waarin je niet alles op een rijtje krijgt. Hoe frustrerend het ook is, de mist gaat niet weg door minder te gaan doen.

Het overvolle hoofd zorgt vaak voor geheugenproblemen en heel veel dingen vergeten.

Geheugenproblemen/ veel vergeten

Vergeetachtigheid komt veel voor bij burn-out. Het hoofd zit overvol wanneer je burn-out bent. Veel mensen klagen over ‘mist in het hoofd’ of een ‘hoofd vol watten’. Het overvolle hoofd met alle positieve en negatieve gedachten laat niks meer toe. Een direct gevolg is dat je heel veel vergeet. Dat je in de supermarkt staat en compleet alles kwijt bent en geen flauw idee hebt wat je ook alweer moet halen. Natuurlijk is het te ondervangen met een goed boodschappenlijstje, maar het neemt de vervelende vergeetachtigheid niet weg.

Naarmate de burn-out herstelt, neemt de mate van het onthouden en gemakkelijk opnemen van dingen weer toe.

Zo snel mogelijk willen herstellen

Iedereen met een burn-out wil zo snel mogelijk herstellen. Vaak is niet één, niet twee en wellicht ook niet drie hulpverleners genoeg om zo snel mogelijk van de klachten af te komen.

Allerlei interventies worden ingezet, hulpverleners opgetrommeld, psychologen en zelfhulpboeken geraadpleegd. Alles om maar te herstellen.

Maar juist de rust en berusting gaan ervoor zorgen dat het lichaam en uiteindelijk de geest gaat herstellen. Het als een raket willen herstellen is op dezelfde manier de burn-out uit willen als dat je erin ging. Dat wil niet!

Besluiteloosheid

Het lijkt wel alsof je geen keuzes kunt maken wanneer je burn-out bent. Niet vreemd wanneer je bedenkt dat je hele lichaam anders aanvoelt dan eerst. Het staat compleet (hormonaal) op z’n kop bij burn-out. Ook ontstaan er bij burn-out veel twijfels en vragen over: Wie ben ik? Wat wil ik, En: wat kan ik eigenlijk? Een logisch gevolg hiervan is de besluiteloosheid.

Ook je lichaam dwingt je er vaak toe dat je op dit moment geen goede, geschikte keuzes kunt maken. We raden vaak radicale keuzes tijdens een burn-out af. Zeker wanneer dit grote invloed heeft op een werk/ privéleven. Eerst lichamelijk en mentaal herstellen is het advies.

Veel uitstellen/ uitstelgedrag

Bij burn-out neemt het lichaam de regie over het herstelproces over. Je merkt dit (zoals hierboven omschreven) aan een totaal gevoel van uitputting en nutteloosheid.

Je kunt je nergens meer toe zetten. Alles lijkt te veel, waardoor je al snel dingen die je veel stress geven gaat uitstellen. Uiteindelijk zullen al deze dingen zich ophopen waardoor de stress vele malen zal toenemen. Een ieder die een burn-out heeft gehad zal dit herkennen: op dat moment lukt het simpelweg niet en de haast destructieve methode om maar even ‘je hoofd in het zand te steken’ is dan de enige oplossing.

Uitstelgedrag zorgt helaas vaak voor extra stress op de lange termijn. De stress voor extra uitputting en vermoeidheid. Het advies is om hulp te vragen aan de omgeving wanneer er te veel uitgesteld wordt.

Moeite met sociale contacten

Sociale contacten zorgen nog wel eens voor ‘leegloop momentjes’, ‘zweetaanvallen’ en paniek. Je hebt het vast niet overal of bij iedereen, maar sommige mensen, of groepen mensen, laten echt alle energie uit je leeglopen.

Vaak wordt dit veroorzaakt doordat een kenmerk van mensen die een burn-out krijgen, een forse vorm van pleasegedrag bevat. Jarenlang heb je het iedereen naar de zin geprobeerd te maken en je in iedere bocht gewrongen om het maar heel erg goed te doen (voor die ander). Uiteindelijk resulteerde dit in een burn-out, omdat je iedere grens over ging.

een sociale fobie maakt je eenzaam

Op het moment dat je met mensen omgaat, verval je tijdens je burn-out snel weer in oud gedrag (pleasegedrag). Je lijf herkent dit en trekt ruw aan de noodrem. Je lijf wenst de regie te hebben en te houden. Door pleasegedrag geef je de regie (het roer over je leven) over aan de ander. Tijdens een hersteltraject bij een coach of psycholoog, moet dit onderwerp absoluut terugkomen!

Het is aan te bevelen om tijdens een burn-out niet de sociale contacten uit de weg te gaan, maar juist te gaan proberen de sociale contacten aan te gaan op je eigen unieke manier. Als dit moeite kost, verkort dan de momenten van sociaal contact (maar ga ze niet uit de weg).

Wantrouwen

Wantrouwen behoort tot de symptomen van burn-out, omdat de wereld er een stuk zwarter uit ziet tijdens je burn-out. De jaren voor je burn-out heb je het iedereen naar de zin gemaakt, keihard gewerkt en voor iedereen klaar gestaan.

Meer dan eens ontdek je dat je, nu je eenmaal ziek bent, er alleen voor staat en dat niemand meer naar je omkijkt. Collega’s laten niets van zich horen en familie en vrienden stellen teleur. Het wantrouwen in de mens groeit, mede doordat je er geen grip op hebt.

Het wantrouwen in je lichaam groeit ook. Zoals hierboven beschreven heeft het lichaam de regie overgenomen en spookt zodoende nogal wat uit met je lijf. Je hebt geen controle meer over je eigen lichaam en dat zorgt voor wantrouwen in je eigen kunnen, het heden en de toekomst.

Ook zien we gevallen waarbij mensen zijn bedonderd door anderen, waardoor ze jarenlang hebben moeten vechten. Het vertrouwen in mensen is dan vaak ver te zoeken en het wantrouwen is groot.

Machteloosheid

Een machteloos gevoel ontstaat bij burn-out, zowel aan het begin als halverwege. Aan het begin spookt het lichaam dingen uit waar je geen grip op hebt. Het machteloze gevoel dat je geen of weinig verbinding hebt tussen lichaam en hoofd, frustreert enorm.

Tijdens het herstelproces met de daarbij horende terugvallen, zorgt de twijfel dat het nooit meer goed gaat komen regelmatig voor een gevoel van machteloosheid. Ook wanneer een burn-out erg lang (meer dan 1,5 jaar) duurt, voelen mensen zich vaak machteloos.

Niet gek: Het lijkt vaak alsof je niks kunt doen aan het herstelproces. Het gevaar ligt dan op de loer dat je te voorzichtig wordt, bang om weer terug te vallen.

Controledwang

Mensen die hoog scoren op perfectionisme zijn gevoelig voor overspannenheid en burn-out. Voor deze mensen is het namelijk nooit goed genoeg. Het moet altijd beter. Op zich is het natuurlijk prima om te willen blijven groeien. Maar wanneer je nooit tevreden bent met de behaalde resultaten, sta je altijd onder hoogspanning. Die hoogspanning zorgt voor stress.

Perfectionisme kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen willen hun werk tot in de puntjes verzorgd hebben. Maar weet je dat ook alles zelf willen doen een bepaalde vorm van perfectionisme is? Dan denk je namelijk dat je de zaakjes beter zelf kan regelen, omdat het anders niet goed gaat. Mensen die last hebben van deze vorm van perfectionisme nemen hierdoor snel te veel hooi op hun vork. Die continue druk verhoogt de kans op een burn-out.

Naarmate een burn-out dichterbij komt, zal de controledwang groter en groter worden. Het lijkt alsof dit dan rust geeft, maar het tegenovergestelde is waar.

Gedragsverandering

De moeheid, de hormonale schommelingen, de totale uitputting, de depressieve gevoelens, de angst en alles wat er in je lijf gebeurt, zorgt ervoor dat je (tijdelijk) ander gedrag hebt. Het kan gebeuren dat je jezelf even totaal niet meer terug kent. Het contrast is vaak ook groot: van bezige bij naar kasplantje.

Daarnaast heeft het lichaam aangegeven dat het oude gedrag niet meer kan. Je wordt tijdens een burn-out echt helemaal teruggeworpen op jezelf. De gedragsverandering kan dus best een noodzakelijk iets zijn om voor altijd uit een burn-out te blijven. Een belangrijke graadmeter hierbij is het lichamelijke gevoel en het vertrouwen hierop.

Belangrijk is dat, voordat er verder gekeken wordt naar blijvende gedragsverandering, eerst lichamelijk volledig hersteld wordt, alvorens er aan gedrag gewerkt wordt. Eenmaal lichamelijk hersteld, is het zeer aan te bevelen om je bezig te gaan houden met vragen als: ‘Wie ben ik?’ en ‘Wat kan ik eigenlijk’ en ‘Waar ben ik erg goed in?’

Opgejaagd gevoel

Velen herkennen een opgejaagd gevoel als symptoom van burn-out. Het opgejaagde gevoel ontstaat door de hoeveelheid cortisol en adrenaline in je lichaam. De hormonen die ervoor zorgen dat je kunt overleven in noodsituaties.

Wanneer je je te lang in een moderne noodsituatie (files/ werkdruk/ ziekte van een familielid/ zorgen om financiën, etc) bevindt, krijg je op een gegeven moment het gevoel dat je lijf op hol slaat. Dat het haast onmogelijk is om af te remmen en dat het altijd maar door wil. Slecht slapen, rusteloosheid, het gevoel niet meer tot rust te kunnen komen (zowel lichamelijk als geestelijk) zijn kenmerken van dit opgejaagde gevoel.

Meer roken

Roken wordt vaak ingezet om meer te ontspannen en om van stress af te komen. Door te roken maak je endorfine aan die je een kortstondig gevoel van welbehagen geven. Anderzijds zorgt roken voor een pitstop: je even onttrekken aan het werk, even de ‘frisse’ lucht in en even je gedachten op wat anders zetten dan op je zorgen.

Maar helaas levert roken ook juist weer stress op. Roken vermindert de lichamelijke gesteldheid van hart, bloedvaten, longen etc. Een mindere lichamelijke conditie zorgt voor lichamelijke klachten die weer zorgen voor extra stress.

Meer drinken (alcohol)

Een borrel wordt vaak ingezet om de zorgen even te vergeten. De stress even te dempen en je even terug te trekken in een roes van prettigheid. Ook wordt alcohol ingezet als slaapmutsje om goed in te kunnen slapen.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Veel mensen grijpen daarom naar alcohol wanneer ze een burn-out hebben. Helaas zorgt alcohol voor een verminderde slaapkwaliteit waardoor uiteindelijk de stressklachten gaan toenemen in plaats van kortstondig afnemen. Beheers jezelf dus wanneer je een burn-out hebt. Het beste is om tijdens je burn-out totaal geen alcohol te drinken omdat het verwerken van alcohol in je lijf ook energie kost.

Drugsgebruik

Een ondergeschoven kindje: drugs gebruiken wanneer je burn-out bent. In de aanloop naar burn-out toe, gebruiken veel mensen drugs. Niet omdat ze verslaafd zijn of vanwege de kick die het geeft, maar simpelweg om op de been te blijven. Drugs helpen dan om scherp te blijven en om te kunnen presteren.

Een opmerkelijke groep gebruikers zijn jonge, vaak hoogopgeleide professionals die XTC en/of cocaïne gebruiken (of een andere drug). Drugs zijn duur en vraagt dus een stevig inkomen om in te kunnen voorzien. Uiteindelijk is het nooit een oplossing maar een middel om even van de stress af te komen en niet geconfronteerd te worden met de dagelijkse beslommeringen.

Drugs zijn dus nooit een oplossing voor problemen, zowel vooraf als tijdens een burn-out. Je krijgt uiteindelijk de klachten dubbel terug.

Pijnlijke spieren

Iedereen met burn-out herkent de pijnlijke spieren. De hormonen cortisol en adrenaline vragen van het lijf om in een actieve (aanval/ vlucht) toestand te blijven. Hiervoor zijn suikers nodig die als glycogeen opgeslagen liggen in (o.a.) de spieren. Voor sporters is dit zeer handig om te kunnen presteren, maar bij burn-out en stress situaties is dit zeer uitputtend. De voorraden worden vaak niet aangevuld (of omgezet in vet op de buik), er wordt te weinig bewogen bij burn-out vanwege de vermoeidheid, en afvalstoffen worden zodoende slecht afgevoerd.

Het gevolg van pijnlijke spieren is dat er vaak nog minder bewogen wordt en er nog meer afvalstoffen ophopen in de spieren. Goed drinken, matig intensief bewegen en massages zijn goede opties om in te zetten tijdens een burn-out.

Nek- en schouderklachten

Bij stress trekken heel veel mensen hun schouders op. Niet zo vreemd: een stress situatie vraagt om een vecht- of vluchtreactie. Ga eens in een ‘bokshouding’ staan met de vuisten gebald voor je. Trek jij ook je schouders op en verberg je je hoofd achter je vuisten (en tussen je schouders?)

De spieren trekken over het hoofd heen de boel bij elkaar om het hoofd te beschermen (in het geval van de tijger: je kunt beter een arm missen dan een hoofd). De aanhechtingen lopen van het voorhoofd tot aan de nek, waardoor nek- en schouderklachten vaak ook op die baan ontstaan.

Je merkt dit dan aan pijn tussen de schouderbladen/in je nek, net onder je schedel, de plekken onder je oren en de aanhechtingen bij je schouders. Allen zijn aanhechtingspunten van de spieren op de botten die overbelast raken en zorgen voor extra spierspanning. Het gevolg is dat de spieren meer samentrekken en je nek- en schouderklachten krijgt.

Gespannen kaken / knarsetanden

Het ongemerkt klemmen van de kaken komt vaak door spierspanningen. ’s Nachts resulteert dit in knarsetanden en kaakklemmen. De volgende morgen word je wakker met pijnlijke, gespannen kaken.

Het klemmen van de kaken komt vaak naar voren wanneer tanden en kiezen gevoelig worden of zelfs beginnen te ontsteken. Het vervelende is dat het, zoals met veel spierspanningen, ongemerkt gebeurt.

Het klemmen van de kaken wordt onderschat: het kan zelfs gebeuren dat er stukjes van tanden afbreken door het klemmen van kaken.

Moeite met spreken

Sommige mensen krijgen door de burn-out en de stress die daarbij komt kijken moeite met spreken. Ook de tong kent vele spieren. De kans is groot dat deze spieren de spraak beïnvloeden.

Je herkent dit aan een zeer onduidelijk, binnensmonds gemompel wat voor de ander niet, of zeer slecht te verstaan is. Degene met burn-out moet zijn/ haar zin dan herhalen wat voor de nodige frustraties zorgt.

Lage rugpijn

Lage rugpijn bij burn-out wordt vaak veroorzaakt door spierspanningen, gecombineerd met een verkeerde houding. Je merkt lage rugklachten vaak als je de auto uitstapt of als je net uit bed komt. Het is een vervelende pijn, veroorzaakt door de aanhechtingen net boven je bilspieren. Het geeft een vervelend gevoel van traagheid/ vermoeide benen. De pijn kan uitlopen tot een stekende pijn waarbij je niet meer weet hoe je moet gaan zitten, staan of liggen.

Buikpijn / last van de maag

Buikpijn bij burn-out is een symptoom dat wordt veroorzaakt doordat in een stressreactie de stofwisseling deels, of zelfs volledig stil komt te liggen. Tijdens burn-out is het lichaam aan het overleven (vechten of vluchten) en gebruikt het de voedingsstoffen die in spieren en organen opgeslagen liggen. De verbranding van voedsel dat op dat moment in de maag zit, is even niet belangrijk. Het lijf gaat voor zelfbehoud.

Dit is te herkennen aan één van deze kenmerken:

 • Veel plassen, of ontlasting
 • Buikvet
 • Druk, opgejaagd gevoel
 • Rommelige darmen
 • Krampen

Grofweg zijn er twee soorten problemen door de stressreactie in een buik:

 • Voedsel dat niet verteerd wordt
 • Het herstel na een stress situatie

Na een stress situatie wil je lichaam graag herstellen. Het eist dan veel voedsel om zo veel mogelijk voeding terug naar de spieren en organen te kunnen sturen. Het gevolg hiervan is dat mensen aankomen door stress of juist afvallen doordat de stofwisseling erg omhoog gaat.

Hoge, versnelde hartslag

Een hoge, versnelde hartslag komt vaak door de vluchtreactie die ontstaat vanwege de stress. Het lijf wil weg. Weg van het gevaar, weg van alles wat pijn doet.

Daarvoor heb je meer zuurstof in je spieren nodig. Bloed vervoert de zuurstof naar je spieren. Om het bloed rond te pompen wordt de hartslag verhoogd. Dit merk je vaak aan het bonzen van je hart en soms aan hartkloppingen.

Langzame, vertraagde hartslag

Ook kan het zijn dat een symptoom van burn-out zich vertaalt in een langzame hartslag die zeer duidelijk voelbaar is. Je merkt dit aan langzame, zeer voelbare bonzen van het hart. Vaak is dit een teken dat het lijf in een vluchtstand is. Het is belangrijk om gehoor te geven aan alles wat hiermee te maken heeft. Het kan namelijk een teken zijn dat het lijf de strijd aan het opgeven is.

Neem klachten met je hart tijdens een burn-out altijd serieus. Een medisch specialist is de enige juiste persoon die hier een geschikt oordeel over kan geven.

Hoge bloeddruk

Zoals hierboven reeds omschreven is het hart hard aan het werk om toch het lijf overeind te houden en te herstellen van een (naderende) burn-out. Het hart pompt hard en dit zorgt voor een hoge arteriële druk, wat een hoge bloeddruk tot gevolg heeft.

Een hoge bloeddruk is te herkennen aan: vaak een bloedneus hebben, extra vermoeidheid, duizelingen, hoofdpijn, blosjes op de wangen etc. Vaak verdwijnt een hoge bloeddruk wanneer de burn-out aan het herstellen is.

Hormonale schommelingen

Wanneer er gevaar dreigt (bijvoorbeeld spanning, een emotionele gebeurtenis, een ongeluk) maakt je lichaam een hoop adrenaline aan om te kunnen vechten of vluchten. Je lichaam staat op scherp om te kunnen reageren.

Naast adrenaline maakt het ook razendsnel een ander stofje aan: endorfine. Dit is een verdovend middel, waardoor je minder geestelijke of lichamelijke pijn ervaart. Tevens helpt endorfine bij het herstel van wonden, en geeft je een gelukkig, rustig gevoel. Endorfine kan je gelukkig laten voelen zelfs als je gewond bent. Visualiseer eens het voorbeeld van een moeder die met een gebroken been haar kindje ligt te troosten na een ongeluk.

Endorfine wordt ook wel het natuurlijke morfine genoemd. Een pijndempend middel dat ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt. Tijdens lichaamsbeweging (hardlopen/ fietsen etc) wordt endorfine aangemaakt, wat ervoor zorgt dat je na lichaamsbeweging vaak een heel rustig en ontspannen gevoel hebt. Uiteindelijk zorgt dit voor een natuurlijk overwicht, waardoor het lichaam van nature meer endorfine aanmaakt.

Bij burn-out blijft je lichaam continu het stofje endorfine aanmaken totdat het uitgeput is. Dit kent een negatief domino-effect: Een uitputting die leidt tot een productiestop.

Verkeerde ademhaling/ hoge ademhaling

De manier van ademhalen kan je veel vertellen over de versnelling waar je nu in zit. Hoe werkt dat dan?  Wanneer je ergens tegenop ziet of je ergens druk over maakt reageert je lichaam daarop. Je merkt dit aan een verhoging van je hartslagfrequentie, bloeddruk én verhoging van je ademhaling.

Je ademt dan relatief meer met je borstkas en met een te hoge frequentie. Deze manier van ademhalen (hyperventilatie) is heel handig wanneer je in actie moet komen (vechten of vluchten) want dat moet er meer zuurstof worden opgenomen en meer koolzuur worden uitgestoten. Maar als je in rust ook een dergelijke ademhaling constateert dan is het van belang hier iets aan te doen, om te voorkomen dat deze ontregelde ademhaling een structureel energielek wordt.

Inademen gaat door middel van spierkracht. Spieren trekken je middenrif aan en zuurstof vult je longen. Uitademen gaat daarentegen op ontspanning. Dat wil zeggen dat het vanzelf gaat, je hoeft er geen spieren voor te gebruiken.

In een burn-out-situatie is een burn-out-symptoom dat er te veel spierspanning is. Deze spierspanning zorgt ervoor dat het middenrif dat normaal gesproken op ontspanning terugkomt, dat niet meer doet. Het gevolg is een kleine longinhoud die zijn capaciteit niet meer weet te benutten. Je merkt dit aan een korte ademhaling, vaak een borstademhaling. Het gebrek aan zuurstof dat je hiermee oploopt, zorgt voor extra vermoeidheid.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Geen zin in seks/ laag libido

Wanneer een tijger uit de bosjes springt heb je grofweg drie overlevingsreacties: vechten, vluchten, verbinding zoeken. Dit komt er op neer dat wanneer je een tijger ziet met het beest op de vuist kunt gaan, heel hard weg kunt rennen (of een boom in klimmen) of, wanneer er iemand bij je is die harder kan lopen, of beter kan vechten, hem of haar vraagt dit karwei voor je op te lossen.

Eén ding is zeker, wanneer er een tijger uit de bosjes springt, denk je simpelweg niet na over je voortplanting! Je lijf maakt cortisol en adrenaline aan om heel hard te kunnen werken.

Cortisol en adrenaline zijn stresshormonen die je voorbereiden op actie. Niks mis mee: je hebt dit gewoon nodig om iets te gaan doen. Echter is seks een status van ontspanning en overgave, niet echt iets waaraan je denkt wanneer je moet vechten of vluchten. Een burn-out is haast een permanente vecht/ vluchtsituatie waardoor seksuele gevoelens op een laag (even niet belangrijk) pitje komen te staan.

Schuldgevoel

Mensen met een burn-out hebben vaak een groot schuldgevoel. Jarenlang lag de lat ongehoord hoog, wisten ze alles te halen en te bereiken en voelden zich daardoor gewaardeerd door de omgeving. Die waardering werd vaak teruggegeven waardoor een soort afhankelijkheid ontstond.

Een hoge moraal is vaak de grondslag: goed werknemerschap, de kantjes er niet af willen lopen, doelstellingen willen halen, succes willen vasthouden (ook in gezin) maken dat iemand met (beginnende) burn-out klachten niet datgene doet wat hij eigenlijk zou moeten doen: rust nemen en herstellen.

Schuldgevoel wordt erg ongezond op het moment dat je je schuldig voelt om iets wat je niet fout hebt gedaan, maar toch gaat proberen een fout te herstellen, of voortaan te vermijden. Schuldgevoel ontstaat wanneer mensen die een burn-out hebben, vinden dat ze toch dingen hadden moeten doen of laten, ondanks dat ze dit simpelweg niet meer kunnen.

Relatieproblemen/ scheiding

Relatieproblemen ontstaan makkelijk in stress situaties. Iedereen die burn-out is, is niet het meest gezellige persoon op aarde. De intense moeheid maakt je somber, chagrijnig en depressief. Je bent niet de meest ideale partner tijdens je burn-out.

De oververmoeidheid van de ene partner, leidt gemakkelijk, door de stress die er binnen het gezin ontstaat, tot de burn-out van de ander. En een scheiding lijkt nabij.

Relatieproblemen en scheidingen als gevolg of oorzaak van burn-out

Dan spant het er om. Hoeveel liefde, energie, geduld en begrip zijn er nog? Hoe gemakkelijk geven de partners de strijd wie het het zwaarste heeft, op? Hoeveel openheid is er om echt naar elkaar te luisteren? En bovenal, te horen wat er gezegd wordt. Gebeurt het niet, dan is een huwelijk niet meer te redden en eindigt wat vaak mooi begon, in een scheiding.

Afvallen

Als je een burn-out hebt, is je lichaam keihard aan het werk om te herstellen. Ondertussen kost elke inspanning veel energie, waardoor de voorraden sneller op zijn dan normaal.

Een andere reden van het afvallen is dat het lichaam in stresssituaties de spieren op scherp zet, klaar om in actie te komen. In de spieren ligt energie opgeslagen in de vorm van glycogeen. Dit is een vorm van energie die razendsnel beschikbaar is (bij een noodgeval bijvoorbeeld). Een uitgeputte voorraad glycogeen kenmerkt zich door hongergevoel, trillen/ bibberen en gammel zijn. Voor sporters lijkt dit op een hongerklop. Spieren voelen dan moeizaam en pijnlijk aan.

Doordat stress de spieren continu prikkelt om klaar te staan om in actie te komen, vreet dit de voorraden op. Het gevolg is eenvoudig: een enorme energiebehoefte die, wanneer niet gestild, leidt tot afname in gewicht.

Honger/ overmatig eten

Het lichaam is leeg. Drie manieren om te herstellen zijn: goed eten, goed bewegen, goed slapen. In het geval van eten vraagt het lijf om extra voeding. Voeding omdat het lijf weer moet gaan aansterken in de strijd om herstel.

Soms wil het lichaam overcompenseren en wil het alvast een extra voorraadje aanleggen om komende gebeurtenissen alvast voor te bereiden en niet weer in een dergelijke uitputting terecht te komen (zie hiervoor ook het ‘aankomen in gewicht’).

Het lijf geeft signalen af dat het wil herstellen door meer voeding tot zich te nemen. Dit leidt tot een hongergevoel en soms overmatig eten als de signalen niet juist zijn door de hormonale schommelingen in het lichaam.

Aankomen (in gewicht)

Zo zie je maar dat het ene lijf het andere niet is. Naast dat er mensen zijn die erg afvallen van hun burn-out, zijn er ook mensen die juist aankomen door een burn-out.

Kort gezegd is een stressreactie een keuze van het lichaam om in leven te blijven. Een overlevingsstrategie dus. Op het moment van overleven is het omzetten van voedsel naar energie even geen prioriteit. Het lichaam gebruikt de reserves die het heeft opgeslagen in spieren en organen. (Helaas: dat zijn geen vetreserves.) Deze reserves zijn bedoeld om kortstondig in actie te komen.

Het lichaam verwacht dat je hierna moet herstellen. Studies hebben een verband aangetoond tussen verhoogde cortisolwaarden, een hongergevoel, een hunkering naar voedsel met een hoog gehalte aan koolhydraten en/of vet, en gewichtstoename.

De grootste negatieve uitwerking van cortisol is dat het vet van de opslagplaatsen van vetvoorraad kan verplaatsen naar vetafzettingen diep binnen in de buik (het beruchte buikvet). Bij vrouwen resulteert dit in ‘rolletjes om de middel’ en bij mannen in een ‘bierbuik’. Aankomen door burn-out is dus eigenlijk heel logisch.

Verkeerd eten burn-out

Veel mensen met burn-out hebben een patroon opgebouwd van ‘makkelijk eten’. Veel kant-en-klaar maaltijden, pizza’s, snacks en fastfood zijn onderdeel geworden van het dagelijks menu. Dit start in de aanloop naar de burn-out toe en zet zich door omdat de energie vaak ontbreekt om een gezonde, volledige maaltijd op tafel te krijgen, of hiervoor de boodschappen te doen.

Juist voeding is de brandstof op de lichamelijke kachel. Wil je veel energie uit de kachel halen, is goede voeding belangrijk. Goede, gezonde voeding zorgt voor een beter herstel en meer energie.

Darmklachten

Adrenaline verhoogt de stofwisseling. Je maakt adrenaline aan als je angstig bent, of juist opgewonden. Op die manier kun je door stress juist veel verbranden.

Echter kan stress een echte dikmaker zijn. Het stresshormoon cortisol hecht zich graag aan receptoren in het buikvet waardoor vet zich juist daar gaat vermeerderen. Tevens zet cortisol de afgifte van glucose in werking (als voorbereiding op vechten of vluchten). Wanneer deze reactie echter uitblijft, wordt deze glucose opgeslagen als vet.

Veel darmklachten herken je aan een versnelde stoelgang (veel plassen/diaree/vaak een beetje ontlasting) of juist een zeer trage stoelgang (eens per 2-5 dagen ontlasting).

Haaruitval

Burn-out verhoogt de adrenaline in het lichaam en kan daardoor haaruitval verergeren. Normaal gesproken wordt adrenaline afgebroken in het lichaam na een zware inspanning of door de lymfeklieren. Wanneer adrenaline in aanraking komt met talgklieren in de hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd. Melkzuur is slecht voor de hoofdhuid en de haargroei.

Kaalheid en haaruitval door stress

Melkzuur is slecht voor de haargroei, omdat het de haarwortels beschadigt, de lymfestroom geblokkeerd wordt en haar poreus en fijn wordt, waardoor het sneller beschadigt.

Acné/ puistjes

Net als in het geval van haaruitval is melkzuur slecht voor de huid. Het zorgt ervoor dat de haarvaatjes gaan verstoppen, ontsteken en vervolgens ontstaat er acné.

Een vervelende bijkomstigheid is dat je lichaam door de burn-out slecht in staat is om te herstellen, met vaak vervelende littekens in het gezicht tot gevolg.

Duizeligheid/ duizelingen

Wanneer je lichaam gespannen is, zijn vaak je hersenen overactief. Je reageert dan sterker op signalen en prikkels. In een burn-out situatie treden er verstoringen op in hoe je die signalen binnen krijgt. Deze verstoringen (hoe klein ook) zorgen voor duizeligheid.

Je hersenen weten even niet wat je lichaam moet doen om in evenwicht te blijven. Je hersenen proberen de verschillende signalen die ze ontvangen tot een bruikbaar signaal te verwerken. Die activiteit kun je als duizeligheid ervaren.

Ook oorsuizen/ tinnitus kunnen leiden tot een verstoord evenwicht en duizelingen.

Actie na het herkennen van burn-out symptomen

Na het herkennen van de vele burn-out symptomen, ligt de uitdaging in het accepteren van de huidige situatie. Het aanvaarden van jouw toestand, of het nu gaat om overbelasting, overspanning of een volledige burn-out, vormt de basis voor het creëren van een stabiele fundering. Prioriteit ligt bij fysiek herstel, gevolgd door mentale stappen. Deze aanpak, eerst lichamelijk genezen en vervolgens mentaal ontwikkelen, is niet alleen effectief maar ook zinvol. Gebruik de ervaring van een burn-out of overspannenheid als een kans om je leven blijvend in te richten op een manier die niet alleen vol te houden is, maar ook vreugde en geluk brengt. Wil je begeleiding op deze weg naar herstel en balans? Ontdek hoe een coach je hierbij kan helpen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

130 reacties

 1. Het lijkt erop dat ik nu in een burnout zit, heb enkel eerst begonnen met mij mentaal aan te sterken maar mijn lichzam werkt niet mee. Ik heb reeds fibro, dlapeloze nachten en een toren hoge DHEA waarde en verhoogde cortisol in de avond…mogen en middag zijn binnen de waarden. Zeer interressant artikel, ik zou t moeten delen met mn advisetend geneesheer die me net 100% arbeidsgeschikt heeft verklaard na 10 maanden ziekte en reeds 4 maanden daarvan PT aan de slag ben met 13u job die ik vrijwillig terug ben begonnen omdat ik een schuldgevoel had…om mazr te zwijgen over PTSS .groetjes Claire met een positieve kijk op de toekomst

 2. pfff… als ik de lijst van symptomen zie dan herken ik er een hele hoop van… (ben sinds twee weken bij psycholoog in behandeling voor burn-out-klachten, wat ik nog steeds raar vind) maar als ik verder lees en het verschil tussen burn-out en overspannenheid zie herken ik me niet in het beeld dat bij burn-out geschetst wordt. Heb daardoor de drang om alles te (blijven) ontkennen, terwijl ik ergens ook wel weet dat ik niet op de oude voet verder kan…

  1. Hoi Martine,
   Onafhankelijk van wat je hebt, doe je er goed aan om eerst de huidige situatie te accepteren en van daaruit te gaan herstellen. Blijven malen en ontkennen heeft weinig zin helaas.

   Ruud

   1. Beste ruud, kan je ook een stadium verder belanden, ik zweet nl erg moeilijk mijn lichaam is slap geworden mijn ademhaling diep en het voelt alsof de fight flight reactie compleet is weggevallen. Kan dit?

    1. Dag Greet,

     Inmiddels hebben we zoveel reacties gezien door burn-out, dat dit me niet zal verbazen. Belangrijk is in deze alle neurologische of fysieke factoren eerst uit te sluiten.

 3. Ik ben nu al 3 jaar met een burnout bezig.
  Heel veel klachten uit uw lijst komen mij heel bekend voor.
  De belangrijkste is heel moe en de duizeligheid is heel vervelend. In het begin heel vroeg wakker smorgens en niet meer kunnen slapen . Nu is het dat ik niet in slaap val. Pas na twee of drie uur nadat ik in bed ben gestapt.
  In het begin was ik hele dagen duizelig nu is het twee dagen in twee weken ongeveer. Alleen elke dag om 8 uur opstaan gaat me niet lukken. Of ik nou wel of niet goed heb geslapen. Meestal als ik met de duizeligheid opsta gaat het die dag ook niet meer weg alleen als ik een halve oxazepam neem. Meestal helpt dat en dat doe ik ook als ik met iemand iets heb afgesproken wat ik leuk en gezellig vind.
  Wat mijn vraag eigenlijk is wat kan ik beter wel en niet doen na drie jaar het gaat beter maar er zijn soms dagen bij dat het niet gaat en dan lijkt het of je weer bij af bent en dat is zo’n naar en rotgevoel. Mijn omgeving zegt en soms ook mijn partner doe eens wat meer dan ga je je beter voelen. Sporten enzo. Maar als ze daarover beginnen denk ik alleen maar nee …. Absoluut niet. Klopt dat. Is dat raar? Het gaat na 3 jaar een heel stuk beter alleen op de rotdagen dat je je rotvoelt en duizelig bent , denk ik vaak wanneer is het eens over en dan denk ik vaak weer ik heb allemaal enge ziektes.

  Mijn verhaal en vragen zijn langer en meer als dat ik dacht. Groetjes Danielle

  1. Hoi Danielle,

   Nee, dat is niet raar natuurlijk. Alleen is het wel goed om hier wat mee te gaan doen. Na 3 jaar verdien je dat natuurlijk ook gewoon!

   Wil je me bellen of mailen? Dan bespreken we jouw situatie 1 op 1.

   1. Mmm, ik herken dit fenomeen en dit klachtenbeeld van Danielle erg goed. Ben ook erg benieuwd naar hoe ik hiermee om moet gaan … contact?

   2. Ik ben nu 6 maanden thuis met burn out en herken ook veel van bovenstaande. Ook ben ik het vertrouwen kwijt in leidinggevenden .

  2. Ik ben nu 6 maanden thuis met burn out en herken ook veel van bovenstaande. Ook ben ik het vertrouwen kwijt in leidinggevenden .

   1. Dag Gerrit,
    Het is enorm frustrerend wanneer het herstellen van burnout zo lang duurt.
    Heb je wel de juiste begeleiding er bij?

    Je bent zeer welkom om hier eens over te kletsen met mij, of één van onze coaches.

 4. Na 1,5 jaar weten ze nog niet wat ik mankeer..het begon met in slaapvallen op het werk en geen energie meer hebben om iets te doen. Ik wou wel in gedachte maar mijn lichaam werkte te sloom.. nu tot de dag van vandaag heb ik nog steeda enorme vermoeidheid ik slaap redelijk goed maar sta uitgeput op uit bed mijn lichaam doet pijn mijn spieren in mijn armen, benen, nek en rug doen pijn regelmatig snachts wakker door pijnscheuten in mijn spieren, ik heb nergens meer zin in op een dag liefste lig ik op de bank een film te kijken. Heb ook veel moeite om me ergens toe te zetten eenmaal gedaan dan gaat het wel, maar na 1,5 jaar lijkt het nog steeda niet te verbeteren ik lijk meer lichamelijke klachten te krijgen.. loop nu wel bij een psycholoog voor mijn angsten. En wil wel gaan sporten maar heb nog geen stok achter de deur gevonden… alles bij elkaar herken ik me hier heel erg in maar hoe kan ik dit voorstellen aan mijn huisarts? Ze denken ook aan chronisch vermoeidheissyndroom heb ik ook alle klachten van maar is heel moeilijk te bevestigen… ik hoop dat ik eindelijk eens de goede kant op kan gaan want dit is heel frustrerend voor mij en mijn vriend. Groetjes Amber

 5. Mooi uitgebreid blog. Ik zie bepaalde symptomen staan die normaliter niet gauw worden genoemd, maar die ik wel herken van een paar jaar geleden. Bijvoorbeeld bovenmatig zweten en wazig zien. Door dat laatste heb ik uit veiligheidsoogpunt een aantal maanden geen auto gereden. Ook de besluiteloosheid valt me op: ik was nog wel redelijk in staat om te denken, maar beslissingen nemen lukte nauwelijks meer. Ook bepaalde handelingen die normaal zonder nadenken gaan, zoals koken, waren een tijdje moeilijk. Bizar om te ervaren. Het is heel belangrijk om hierin steun te ontvangen dat dit erbij hoort en niet erg is. Ik heb dat wel gemist.

   1. Nu weer prima Ruud, dank je. Ik heb er littekens, maar ook loutering en wijsheid aan over gehouden.

 6. Hallo ruud,

  Ik heb veel klachten uit dit lijstje. Ik ben nu vanaf januari bezig met rusten af en toe wandelen en zo min mogelijk suiker in me voeding. ik heb vooral heel erg last van honger aanvallen, ik moet snachts eruit om te eten en kan door de honger niet slapen. Ook lijkt t net dat de voeding niet opgenomen wordt. als ik wil gaan wandelen kan dat nieg of maar een paar min want dan krijg ik meteen weer zoon honger aanval, begin dan te zweten word duizelig , wordt ligt in me hoofd en me buik maakt enorm lawaai , na wat eten trekt t iets bij. Terwijl ik wel gewoon goed en voldoende eet. heeft u nog tips?
  Mijn bijnier is ook uitgeput. en heb een burnout gekregen door school stress en overmatig sporten.

 7. Wat bizar zeg ik ging maar naar de huisarts met me klachten en nu valt alles op zn plek. De arts had het wel over roofbouw maar dit had ik niet verwacht. Vooral duizelig zweten constant angstig zijn. Ik heb dit gekregen als druppel de zelfdoding van een prille relatie. Niet eens werkgerelateerd.

 8. Wat fijn om deze blog tegen te komen Ruud.
  Ben al 2 1/2 jaar aan het herstellen van een zeer zware burnout.De waslijst van klachten is enorm.Van angsten voor alles,maag/slokdarm ontsteking,zere spieren ,wazig zien,slecht slapen,geen interesse in niks,licht en geluid met name,maar zo ook bijnieruitputting en b12 tekort waar ook de klachten lijst enorm van is.Ben door mijn huisarts gelukkig direct naar een hypnotherapeute gestuurd waardoor ik wel redelijk snel{pfff +/- 1 jr.}met de angsten om kon gaan.Maar het lichamelijk herstel duurt erg lang,daarmee ben ik er nog lang niet{beetje logisch als je al +/- 20 jaar roofbouw op je lichaam pleegt}.
  Wat fijn dit te kunnen delen,want soms wil je je verhaal gewoon even kwijt.Vr.Gr.Carla

 9. Hallo Ruud en Lezers,
  Sinds december vorig jaar, na jarenlang hard werken zonder rustmomenten en al langere tijd persoonlijke problemen,onderdrukken uitte de stress zich in spijsverteringsklachten(w.o. diaree, opgezette buik, opboeren, etc.), en daarna ineens moeite met in en doorslapen en later totale slapeloosheid. Op aanraden van de huisarts ontspanningstabletjes(mirtazapine) gaan slikken, want homeopatische middelen sloegen niet aan en slaappillen wil ik niet slikken. Slaap direct op medicatie, maar word vaak wel tussendoor wakker of kan moeilijk weer doorslapen. Ben overdag vaak wat suffig, zie wat wazig en soms in beslag genomen door medicatie, maar zonder slaap ik waarschijnlijk NIET. Over 2 weken afspraak (eindelijk nabijna 9 maanden)bij slaapcentrum(GGZ). Weet niet of ze wat voor mensen met overspannenheid en burnout doen. Heb ook hulp van psychosomatisch therapeute en psychologe en begin volgende week aan een weerbaarheistraining om mijn verleden echt los te kunnen laten en beter te kunnen ontspannen. Ben nu met acceptatie bezig en begint eindelijk wat te lukken. Je karakter kan echt tegen je werken(manier van denken die je jezelf hebt aangeleerd om jezelf te beschermen). Ik ben best een ondernemend type en heb moeite met echt ontspannen. Toch moet alles anders en dat wil ik ook. Heeft iemand nog tips tegen slapeloosheid (zonder medicatie) die effectief is. Ben begonnen met ontspanningstechnieken/ademhalingoefeningen om adrenalinepieken naar beneden te krijgen. Wandelen, zwemmen, en veel buiten zijn helpen mij ook. Heb ook last gehad van overprikkeling en wil dit niet meer meemaken het liefst. Wil op goede wijze uit deze ellende komen. Dit vraagt om veel inzicht, ontspanning, doorzettingsvermogen en geduld. Ik weet wel dat ik mezelf compleet bloot moet geven om blijvend te veranderen ten goede. Dit doe je voor jezelf, want je bent gewoon de moeite waard. Iedereen, wat je ook gedaan hebt(vaak onbewust). Houd van je echte zelf.

  1. Hoi Arjen, Bedankt dat je zo ontzettend open reageert!

   We hebben een gratis E-book over slaap onder ‘gratis’ staan. Deze zal je veel inzicht geven.

   Het toepassen van een vast slaapritme zal je ook helpen beter te slapen. Dit wil zeggen dat je op vaste tijden in bed en uit bed stapt, ongeacht je moeheid. (bv van 21.00-9.00u)
   Uiteindelijk is het de cortisol de boosdoener in het niet kunnen slapen. Het houdt je allert. Gezond bewegen en het gebruik maken van zintuigen helpt het cortisol te verlagen.

   Mochten je stappen je niet de winst opleveren die je wilt, voel je dan vrij om contact met me op te nemen Arjen.

   Groet, Ruud

 10. Maar er zijn ook veel overeenkomsten met de overgang hoe kan je nu weten of het een burnout is of de overgang??

 11. Hallo Ruud,
  Mij valt op dat ik nagenoeg dagelijks wakker word met hartkloppingen. Nu vraag ik mij af of het dan wijs is om (een tijdje) uit bed te gaan of dat het juist een teken is om erin te blijven liggen.

  Verder… ben (net) zwanger en zit (al 4,5 jr) met een burn-out. Heb je hiervoor soms nog een specifieke tip?
  En wat voor voedingssupplementen zou ik baat bij kunnen hebben; vitamine c, b.. ?

  Dank vast voor je reactie 😉

  Groetjes,
  Iris

  1. Hoi Iris.
   Allereerst gefeliciteerd natuurlijk 😉
   Ik ben altijd een groot voorstander van een vast schema: Vaste tijden naar en van bed. (en eventueel vaste tijden rusten).
   Overigens: Een burnout hoort niet langer te duren dan een jaar. Vaak spelen er dan andere dingen. Het kan zijn dat je in een onderbelastingsmodus geraakt bent, of dat er toch wat lichamelijke factoren spelen.
   Een vitamine preparaat werkt ondersteunend, zelden oplossend.

 12. Beste Ruud,

  Geruim 9 maanden loop ik met diverse lichamelijke klachten, die voortkomen uit kleine klachten (signalen). Schrik niet, de klachten lijst loopt op tot 50 lichamelijk klachten. Van verlamming van 1 arm tot derealisatie/dissociatie en hartkloppingen. Er lijkt aan sommige dingen geen einde te komen. Vooral de verlamming in het arm, de hartkloppingen en diverse andere klachten houden mijn situatie in leven. 5 specialisten verder (huisarts, mensendieck, POHGGZ, neuroloog, psychosomatische therapie) ben ik nu bij de GGZ (psychiator) beland. Voor m’n gevoel word ik niet altijd begrepen en krijg ik er angst en paniekaanvallen van. Het lichaam wilt maar niet herstellen. Lopen helpt niet, ademhalingsoefeningen ook niet en ik lijk mentaal niet te ontspannen. Elke keer als ik het geaccepteerd heb in mijn hoofd en een (paar) goede dag(en) heb, dan trekken de lichamelijke klachten me weer terug in de angst. Nu heb ik een enorme angst voor de dood en helpt dit er ook niet bij. Inslapen lukt wel, doorslapen niet… vaak wakker worden door nachtmerries. Supplementen en dergelijke werken ook niet. Het lijkt maar niet te stoppen… zijn er nog adviezen vanuit jou?

  1. Hallo Barry,
   Een lichaam in de ‘herstelmodus’ krijgen kan inderdaad lastig zijn. De focus op ademhaling kan weer ademhalingsstress opleveren, evenals met beweging.

   Het beste lijkt me dat je me belt om jouw situatie te bespreken, of dat je een vrijblijvende afspraak met een coach inplant. Zo kunnen we gericht een advies geven.

   Grt Ruud

 13. Hallo Ruud ik zit momenteel midden in een burn-out. Die in de afgelopen 5 jaar ontstaan is. Heb al verschillende hulpverleners gehad . Maar heb nu juist het gevoel dat ik inderdaad rust wil. Dus even ook geen gesprekken met psycholoog enz. Begrijp ik. Nu goed uit jou verhaal dat ik nu juist de goede beslissing neem. En hoe overtuig ik hiermee de arbo arts.

  1. Hallo Caatje,

   Bij burnout zit je hoofd overvol. Het is niet zo gek dat een bezoek aan een psycholoog je dan niet trekt. Er past niks meer bij en je kunt je zelfs afvragen of datgene wat er uit komt, wel helemaal klopt.
   Het is heel belangrijk om rust in je hoofd te gaan krijgen en om vervolgens wel aan de gang te gaan met je zelf. Beweging is hier van groot belang. Je zou een kijkje kunnen nemen bij onze aanpak, wellicht dat het je aanspreekt: https://ruudmeulenberg.nl/individuele-coaching/

 14. Hallo Ruud,
  Ik ben 12 sept bij de bedrijfsarts geweest met de mededeling dat ik het allemaal niet meer trek..totale uitputting van geest en lichaam. Advies van hem hele week werken en op de woensdag niet om bij te komen. Heb dit 2 weken gedaan waarna ik na een werkdag niet meer in staat was om te communiceren met mijn gezin. De gesprekken met de door hem ingeschakelde psycholoog lopen zeer prettig en deze heeft ook geadviseerd om voorlopig even pas op de plaats te maken en rust te nemen. De bedrijfsarts echter vindt dat ik weer vanaf komende maandag moet werken de hele week en de woensdag dan niet. Ik vind dit ongelofelijk. Ik ben al blij als ik de dag doorkom. De psycholoog zegt duidelijk Burnout…de bedrijfsarts zegt dat het dat niet is. Ben bang dat ik dadelijk helemaal instort.

  1. Hoi Petra,

   Sommige bedrijfsartsen hebben wat hulp nodig. Burnout kun je moeilijk aantonen, dus bestaat het niet (volgens sommigen). Toch zijn ze ervoor om ziektekosten te verlagen. Juist nu doorzetten gaat er waarschijnlijk toe leiden dat je langdurig thuis komt te zitten. (en het bedrijf bizarre kosten maakt)

   In dit soort situaties adviseren wij vaak het werken van halve dagen, om erger te voorkomen. Het belangrijkste nu is dat je voor jezelf (en je gezin) kunt zorgen. Werk komt later weer!

 15. Wauw Ruud wat n eye opener en duidelijk geschreven. Ik herken alles hierin. Zelf ben ik bijna 5 maanden van de wereld geweest met soms n helder moment. Waarschijnlijk door mijn vechters verleden. Ik herken mezelf zo in het geschreven stuk. Je geeft mij wat handvaten, rust en vertrouwen. Ik hoop dat je hier meer mensen mee kan helpen die het nodig hebben.

  Groetjes Joyce

   1. Dit is misschien wel het beste artikel dat ik heb gelezen m.b.t. burn out en stressklachten. Zo goed uitgelegd, en zo toegankelijk voor iedereen die zich er ook maar een beetje in herkent. Mijn complimenten. Ik denk dat een hoop mensen hier inspiratie uit halen (waaronder ik zelf), maar vooral een begin hebben gevonden in een lange zoektocht naar onbeantwoorde vragen en twijfels!

 16. Heel fijn om te lezen en heel herkenbaar. Ik ben in 2015 in burnout gegaan. Na een jaar thuis terug beginnen werken… Te vroeg denk ik want nu heb ik weer veel symptomen. Vorige keer was ik heel emotioneel en moest ik steeds huilen. Nu sta ik emotioneel sterker maar is het vooral lichamelijk, spierpijn, hoofdpijn, oorsuizen,… Jammer dat er nog zoveel onbegrip en ongeloof is naar mensen met burnout. Daardoor is het moeilijk om eruit te geraken.

  1. Wat vervelend Carla,

   Neem je tijd en accepteer je klachten. probeer ondertussen te zoeken naar de oorzaken dat je toch weer wat achteruit bent gegaan.

   Als we je hierbij kunnen helpen, wees dan welkom.

 17. Het lezen van al deze symptomen heeft me wat gerustgesteld. Ik ben in september iets meer dan 2 weken opgenomen geweest voor een zware uitputtingsdepressie. Ik sta onder goede begeleiding. Ze zeggen dat ze verbetering zien! Alhoewel ik dat zelf nog niet echt door heb. Ze raadden me aan om geen deadline te stellen aan mijn herstel. Ik ben wel enorm angstig! Dat wil maar niet uit mijn lichaam gaan. Ik was een aantal dagen beter en nu zit ik weer in zak en as. Vooral heel veel spierspanningen, vooral mijn hoofd voelt enorm strak. Onrustige en negatieve gevoelens steken dan weer de kop op. Het gevoel dat ik me wil afsluiten van alles. Als ik dan weer wat beter ben, ebben die gevoelens terug weg. Mijn psychologe zegt dat dit normale gevoelens zijn… Ik was zo een sociaal iemand en nu kan ik het moeilijk aan om iemand te zien. Zo raar die ups and downs! De ene dag denk je : Ik ben op de goede weg en de andere dag kan je niet uit je bed. Bedankt om hier alle symptomen zo mooi te verwoorden! Zo kan ik alles wat beter aanvaarden, minder angstig zijn en verder herstellen.

  1. Zo is dat Nancy,

   Je kunt helaas niet rennend je burnout uit. Gun het de tijd en doe het vooral heel grondig zodat je nooit weer in deze ellende terechtkomt!

 18. Vier weken geleden ben ik flauwgevallen door stress icm te weinig eten. Ik hen een week thuis gezeten; toen 1,5 week halve dagen; vervolgens twee weken thuis en vanaf morgen moet ik weer 3 × 3 uur pw gaan werken. Vanochtend heb ik huilend de BA gebeld dat het niet beter gaat. Ik heb elke dag paniekaanvallen, heb hoofdpijn, slaap nauwelijks, maar ben wel moe; ik pieker heel veel en huil heel veel. Ik voel me afwezig en ben duizelig. Ik weet bij god niet hoe ik moet gaan werken. Een boodschap doen is al een hele opgave waarvan ik bij moet komen. De BA was heel hard en zei dat ik m’n afspraken moet nakomen; moet werken aan mijn herstel en niet nog meer afstand van de werkvloer moest krijgen. Ook moet ik van haar aan de medicijnen, wat ik niet wil, omdat het mij in het verleden heel veel moeite en ellende heeft gekost om weer van antidepressiva af te kicken. Ik doe dagelijks spierontspanningsoefeningen en fiets buiten of op de hometrainer. Wekelijks heb ik yoga en ik ga naar de POH en start met body awareness therapie as vrijdag. Ik maak mij zorgen om de toekomst en voel mij niet begrepen door de BA. Ik ben zo bang om weer flauw te vallen als ik naar het werk ga en ik vraag mij echt af of twee weken thuis genoeg is. Ik voel mij nml niet beter, maar slechter. Ik denk dat het is gekomen door de jarenlange veel te hoge werkdruk icm mijn karakter en daarbovenop kwam het plotselinge overlijden van mijn pas 10 jaar oude kat. Heeft u tips? Heeft de BA gelijk en ga ik mij beter voelen van 3×3 uur werken?

  1. Hoi Femke,
   Excuses, ik heb je reactie gemist.

   Ik ben altijd voor een vast schema en vind een schema van 3x 3 uur niet heel vreemd. Echter hangt dit wel af van jouw persoonlijke situatie en wat je aankunt.
   Heb je het inmiddels al geprobeerd?

 19. Sinds 2 maanden heb ik bijna al deze symptonen. Ziek melden wil ik niet. Maar sinds deze weken heb ik nu branderige hoofd, oorsuizen, wazig zien en duizeligheid . Ik zou over 2 weken op vakantie gaan naar Azië voor 4 weken. Ik denk dat ik me morgen maar moet ziek melden.
  Conclusie 19 maanden gedwongen promotie zonder salarisverhoging en vond het werk vanaf dag 1 helemaal niet leuk, daarna nog pesterijen
  Nog wat advies?

  1. Hoi San,

   Op dit moment is het zaak te kiezen voor je herstel. Wellicht werkt deels ziekmelden (50%) of het stevig wegschuiven van taken. Nu doorgaan heeft in ieder geval geen zin.

   Voel je vrij om contact op te nemen, het lijkt me namelijk goed hier wat aan te doen.

 20. Op dit moment scrol ik door de idd zeer uitgebreide en zeer herkenbare symptomen op alle gebieden en denk dat ik zelf goed weet, waar mijn knelpunten zitten. Dat ik hierop reageer is al heel wat. Ik was al begonnen met (drastische) maatregelen nemen, maar verder zit ik nog een beetje voor me uit te staren of te bedenken, hoe ik dit allemaal aan ga pakken. Een werkgever zelfs stopgezet, moeite ook met het netjes afmaken van de laatste maand, door fysiek te zware belasting, de andere heb ik vast ingelicht en uitgelegd. Daar wil en moet ik ook nog voor aan het werk blijven omdat dit lichamelijk beter te behappen is. Ik zoek al langer een andere baan, zoals ik die vroeger op kantoren had, maar dat is nog niet zo simpel. Herstel heeft nu eerst mijn prio en erkennen dat ik geen alleenstaande superwoman hoef te zijn is ook wel een ding. Ik lees graag het e-book en idd het beste artikel dat ik tot nu toe ben tegengekomen.

  1. Hoi Coline,

   Moedig antwoord van je! Bedankt daarvoor.

   Je volgt de goede route: eerst lichamelijk herstellen, dan mentaal.
   Ga op zoek naar de oorzaak van je burnout en zorg ervoor dat je burnout je gaat helpen om ergens te komen waar zonder burnout nooit had kunnen zijn!

 21. Beste Ruud,
  Mooie website met hele duidelijke informatie over een burnout. Dit maakt het voor mij ook duidelijk. Momenteel zit ik nu een maand thuis ivm totale uitputting. Ik heb zwarte kringen onder mijn ogen, ben onwijs moe, mijn oren suizen de hele dag door, spierpijn, hoofdpijn, ben vergeetachtig, mijn benen staan de hele dag op spanning, mijn haren vallen uit, mijn gedachten razen maar door en bij ieder klein klusje zie ik zwart voor de ogen. Iedere dag is weer een enorme opgave. Toch probeer ik iedere dag een wandeling te maken (ook al werkt mijn lichaam niet altijd mee) en probeer ik langzaam weer wat leuke dingen te doen met vrienden. Ik merk dat het helpt tegen de negatieve gedachten die zijn ontstaan van dagen in bed liggen. Wat de toekomst zal brengen weet ik momenteel niet. Ik had onwijs veel stress op mijn werk als leidinggevende en ik weet dat het werk eigenlijk niet bij mij past. Naast mijn werk haalde ik voldoening uit het ontwerpen van meubels. Maar ook daar heb ik nu geen energie voor helaas. Graag zal ik heel hard willen wegrennen voor de baan als leidinggevende en wil ik graag als ontwerper door. Zijn er tips hoe ik dit soort besluiten kan maken? Momenteel ben ik zo besluiteloos over de toekomst en mijn leven nu.

 22. Beste Ruud
  Afgelopen periode had ik veel tegelijk. Ander werk, twee verhuizingen (op Mn werk en thuis) en nu loopt het ook niet zo lekker met Mn collega en mij. Dat is mij uiteindelijk teveel geworden. Ik huilde snel, enorm moe, slaap wel goed. Spierpijn nek schouders en hoofdpijn. Ik merkte dat ik snel geïrriteerd ben, sneller boos. Ik herkende mijzelf niet meer. Ik ben naar de huisarts geweest. Ik moest een test doen. Daaruit kwam dat ik hoge stress had en lichamelijke klachten was ook redelijk hoog. Als ik het nu zou moeten invullen zou het nog iets hoger zijn. Ik zit nu twee weken thuis. Met stress situaties worden de symptomen erger. Ik weet alleen niet of ik een burn out heb of overspannen ben. Ik heb nu 1x de psycholoog gesproken en een intake gehad.
  Morgen ga ik twee uur werken. Met Mn collega is ingewikkeld. Ze is moeilijk in de omgang. Mn werk halen mij nu bij haar weg zodat ik op een rustige manier kan terugkomen. Maar zal in de toekomst weer met haar samen moeten werken.

  Klinkt dit als overspannenheid of burn-out ?
  Alvast bedankt
  Liefs
  Annemieke

  1. Hoi Annemieke,

   Het verschil tussen burnout en overspannen is dat je bij burnout geen regie meer voert over je lichaam. (we hebben overigens ook een test online staan : Potter test

   Hoe dan ook: In beide gevallen is het raadzaam hulp te zoeken bij iemand die overbelasting (burnout/ overspannenheid) kent

   1. Ik heb net de test ingevuld. Ik had 72 punten. De eerste stappen zijn gezet. Ik vind het super eng. Want ik ken mijzelf soms niet meer. Bedankt voor je reactie

 23. Ik heb jaren geleden een burnout gehad, ik kon niks meer, het duizelde alleen maar als ik iets ging lezen. Ik heb er veel baat bij gehad om te gaan wandelen aan het strand of in het bos. Ik had mezelf “op de vluchtstrook geparkeerd” en het overige verkeer lekker langs mij heen laten razen, ik deed even niet meer mee. En wat ook veel geholpen heeft is het naar buiten richten van mijn aandacht, dus niet meer letten op m’n eigen klachten, maar aandacht hebben voor de natuur, voor boomschors, de horizon, het geluid van de natuur etcetera. Of thuis naar chillout muziek luisteren. Ook de oude meditatie CD’s van Ad Visser “Brainsessions” hebben mij geholpen om de stroom van gedachten onder controle te krijgen.
  Momenteel ben ik overspannen, maar niet burnout. Ik heb hoge bloeddruk, om de dag oogmigraine, oorsuizen, chronische hyperventilatie en niet meer kunnen doorslapen. Gelukkig ben ik nog nie aan het einde van mijn latein, ik kan nog lachen, heb ook nog geen kort lontje, ik kan nog vrij normaal werken, al heb ik de opgejaagdheid er nu zelf uit gehaald. Ik heb mijn toestand aan mijn werkgever laten weten en mag nu 6 uur per dag werken, wat erg prettig is om te kunnen herstellen. Die laatste 2 uren ben ik eigenlijk al geestelijk te moe en gaat het rap slechter. Over 3 weken heb ik voor 4 dagen een hotelletje geboekt aan de Zeeuwse kust, lekker uitwaaien. Waar ik nu al lange tijd moeite mee heb is om mij ertoe aan te zetten om naar buiten te gaan om te bewegen. Want het in beweging komen en daarmee uitzweten van alle gifstoffen en zoals Ruud hier terecht zegt: het Cortisol te verlagen – is een van de weinige dingen die je ECHT moet gaan doen als je dit soort klachen hebt gekregen door stress.
  Ik weet wat burnout is, ik wens iedereen veel strekte met het hervinden van je oude ik, het komt uiteindelijk goed! Denk aan jezelf, denk aan je herstel, til niet meer zo zwaar aan je to-do waslijst en kom in beweging, ga naar fijne plekken en geniet bewust van alles wat je ziet, ruikt, hoort. Gebruik andere hersengedeelten dan die, die nu overbelast zijn; geef ze “vakantie”.

   1. Beste Ruud, wat ben ik blij met deze uitleg over burn-out, ik herken mij in veel klachten en dacht dit is wat ik heb. Ik heb nl vanaf eind september verschillende ziekenhuisopnames gehad en telkens kwam er niks uit de onderzoeken. Ik heb nog 1 vraag ik heb nl al 5 maanden koorts zo rond de 38.5 soms iets lager. Is dit ook een symptoom van burn-out? Want dat kan ik niet echt terugvinden. De ziekenhuisonderzoeken hebben niks uitgewezen. Alvast bedankt liefs Luschka

    1. Hoi Luschka,

     Ik hoor dat niet vaak, maar ik kan ondertussen een lijst aanleggen van 75 extra symptomen die zeer weinig voorkomen 😉

     Ik zou het herstel van je burnout afwachten om er te zwaar aan te gaan tillen

 24. hoihoi jip ineens valt het kwartje,dat moet iedereen vast herkennen.dat aha moment.en das ineens na jaren zo door te lopen.ik kan op 9 van de 10 sympthomen ja zeggen.inmiddels een zeer jonge 45 jarige mama van een puber en een hand vol medicatie die ik niet meer wil maar niet zomaar kan stoppen hebben mij gebracht tot de gedachtes”goh wat zou dat rustig voelen als ik dood ben ”
  tot “klaar vanaf nu ga ik egoistische zijn”maar ja daar moet je wel het karakter voor hebben.ik ben een redder,een wegcijfer van mezelf,een als iedereen maar ok is dan ik.maar ik kom nooit en als ik verzuip gooien ze niet eens een zwemboei.en nog wil ik de erkenning van alles wat ik doe en heb gedaan voor alles en iedereen die ik niet ga krijgen en ook niet de reden is waarom ik het allemaal doe.na een hel van een huwelijk en scheiding nu al 15 jaar alleenstaande mams.leef een vrij geisoleerd leven op een handje mensen na vooral familie.mijn moeder is een dominate vrouw die inmiddels weer door haar zure leven geestelijk kapot is maar daar niet aan wil maar wel mijn hersenspoeld knetter word ik ervan.nu heeft ze leukemie en ben ik opgebrand,waar trek je de grens?ik ben geestelijk en lichamleijk zo op al jaren en daarom leef ik steeds kleiner kan et niet meer aan kwa energie.nu het eind punt 2 voor 12 heb ik lichamelijk heel veel pijn.maagpijn rugpijn,migraine aanvallen,stijve spieren,pijnlijke schouders en nek,20 kg aangekomen,somber de ene edag en hyperdepiep de andere dag.ene dag 7 uur op andere dag dwars door de wekker heen slapen en met een kater van te lang slapen en geen medicatie op tijd in genomen te hebben rond 1400 opstaan bleeehhh.hoe restore ik mezelf en word ik wat egoistischer ik wil me niet meer zo voelen.waar is de rust en happinnez te vinden,of liever gezegd HOE…….liefs maria

  1. Hoi Maria,

   Wat een vervelende, maar herkenbare situatie!

   Wat nu telt is dat je eerst zelf gaat herstellen. Dat betekent inderdaad dat nu het enige dat belangrijk is, jijzelf bent!

 25. Vandaag maar eens weer naar de dokter na alles gelezen te hebben alle klachten die voorbij komen herken ik en dat maak mij ook wel weer angstig maar zou kan ik ook niet meer verder met het gevoel helemaal op en leeg te zijn.

 26. Ben ook helemaal op. Herken alles wat er staat in je blog. Wat verhelderend. Inderdaad ook ik heb verkeerde hulp. Bij Psyq willen ze mij aan de anti depressiva. Ik ben niet depressief. Heb vorig jaar januari een burnout gekregen en is nu weer keihard terug. Angst paniek. Alles teveel blabla gehele malaise. Wil dat opgejaagde gevoel kwijt en kan mij er maar niet bij neerleggen dat ik niets meer kan. Zo erg. Wil wel graar hulp maar weet niet of dit vergoed is want tja geldproblemen krijg je natuurlijk ook als je niets meer kan. Ga straks weer 10 minuten wandelen en dan weer naar huis. Wat is een burnout vreselijk. Alles draait door en jij staat helemaal stil. Gr Mars

  1. Hoi Marcha,

   Zo vervelend! En zo herkenbaar ook. Ik ben ook niet zo’n fan van antidepressiva, maar als het moet, dan moet het helaas. Toch is bewegen ook bewezen effectief.

   Kunnen we iets voor je doen?

 27. Hallo wat een veel dingen herken ik uit het lijstje. Heb al ruim een jaar last van burn out en depressie.
  De druppel was dat ik bij een overlijding van mijn tante was.
  Heel veel meegemaakt zoon van nu 17 een hazelipje, gespleten gehemelte, en kaak.,en blijft nog een zorg kind zegt niet zoveel en vraagt niks. Waardoor mensen heletijd zeggen dat ie het moet vragen. Maar hij is erg onzeker, veel mensen verloren die me dierbaar waren mijn vader 57, zwager van 50, tante en oom, nog meer tantes, moeder met borstkanker en ga zo maar door.
  Ben altijd doorgegaan zodat ik geen verdriet kon hebben energie voor 10,kan nooit nee zeggen, altijd voor iedereen klaar gestaan, veel mensen die geprofiteerd hebben, en ga zo maar door.. Nu loop ik al een jaar bij de fysio therepeut, eerst praktijkondersteuning nu een psycholoog dat zou 5-8 sessie zijn maar worden er al 12.nu zegt ze ik zie geen verbetering dus moeten we ook stoppen. Maar ik blijf moe en er komt geen einde aan de stres. Nu loopt mijn moeder weer met een onderzoek, schoonzusje 48 alvleesklierkanker. Wanneer houd het op.
  Ben op, verdrietig, boos, en voel. Me o zo alleen. Zit al een jaar thuis en collega’s zie je niet, vrienden zie je ook niet veel. Heb het idee dat ze denken dat ik me aanstel. Heel mijn lijf doet zeer zelfs mijn voetzolen of ik een heel marathon heb gelopen in mijn slaap. En dat zegt de psycholoog dat ze verder niet veel meer kan doen en dat ik waarschijnlijk naar een intersief behandelingen moet doen. Werk nu 2 dagen drie uurtjes in een week. En als ik thuis kom ben ik op.
  Ben zo boos dat dit me overkomen is en wil dat het stopt. Bloed geprikt en kwam vitamine d tekort.. Jonge baas van 27 die nog nooit iets mee heeft gemaakt en die me niet begrijpt. Sorry voor mijn lange verhaal. Gr van een onzekere verdrietige, en boze persoon.

  1. Hoi Angelique,
   Een zeer herkenbare situatie (voor velen). Wellicht kunnen wij je verder helpen? Onze aanpak is net anders dan die van een psycholoog, maar wel zeer effectief!

 28. Goede morgen
  Ik heb een vermoeden dat mijn broer een burnout out heeft alleen hij ontkent dat. Hij is al bij een maatschappelijk werker geweest maar die kan hem niet verder helpen en is door gestuurd naar een psycholoog, maar hij blijft uitstellen om hem te bellen. Ik maak me erg zorgen, vooral omdat hem niks meer kan interseren. Hij heeft veel symptomen van een burnout en het lijkt alleen maar erger te worden. Hoe kan ik hem zover krijgen dat hij op zijn minst een afspraak maakt met een psycholoog? Groetjes Jolanda

  1. Hoi Jolanda,
   Uiteindelijk moet iemand zelf hulp willen hebben, anders gaat het niet lukken.
   Je broer mag me altijd eens bellen voor een kennismaking. Dit is altijd gratis en vrijblijvend.

 29. Goedemiddag Ruud,

  Ik ben nu ongeveer 3 maanden bezig met mijn burn-out, van de week eindelijk de intake gehad met de psycholoog maar duurt allemaal zo lang. Heb voor de paniekaanvallen nu een paar weken alprazolam en dat houdt het wel stabiel. Nu blijf ik pijn op mijn linkerborst houden en dus ook constant de angst dat het mijn hart is terwijl ik al 2x ECG heb gehad en die prima was.
  Nu gaan wij over 2 weken op wintersport met mijn gezin en mijn moeder en haar vriend. Zie er zo tegenop en zo moeilijk om juist wel of niet te gaan. Wat is wijsheid?
  Bedankt alvast voor je antwoord.
  Groetjes, Ilse

  1. Ik zou juist op dit moment voor mezelf kiezen en niet mee gaan. ..pak je rust wanneer het kan…Die vakantie komt wel weer…Als het je nu al zoveel stress geeft?Goedenacht naar jezelf luisteren wat JIJ wil….succes en sterkte

 30. Ik raakte vorig jaar maart Burnout,Ben echt tot het einde gegaan…Tot ik er letterlijk en figuurlijk bij neer viel,Niet mijn eerste Burnout…meerdere malen gehad maar Door schaamte deed ik er niks mee…En ging dan na een korte periode weer Door zoals altijd. …begon rustig maar het sloop er op Den duur toch weer in…ontzettend moeilijk om patronen te doorbreken.
  Plus het feit dat ik heel ontkennend was en het gevoel van falen.
  Zo blij dat ik vorig jaar eindelijk de stap heb genomen om er definitief echt wat aan te doen en er ooit een einde aan dit patroon te maken….Ik heb de diagnose chronische ptss gekregen en heb ongeveer anderhalf tot 2 jaar therapie nodig.
  Ik herken vrijwel alle kenmerken in de lijst….Ik ben nog niet klachten vrij,maar veel is al weg of in mindere mate aanwezig.
  Mensen wacht niet te lang en zoek Hulp.
  Stress doet ontzettend veel met je het kan je lichaam helemaal lam leggen.

 31. Beste Ruud,

  Ik heb alles even op mijn gemak doorgelezen nadat mijn omgeving aangegeven had dat het niet goed met me ging. Zelf twijfel ik erg over de situatie en wil ik er eigenlijk niet aan toegeven. Naast mijn 40 urige werkweek ben ik eigenlijk al 4 jaar aan het verbouwen thuis. 6 maanden geleden kregen we ons eerste kindje en tegelijkertijd ben ik begonnen met een nieuwe opleiding voor mijn werk. Als ik reeel naar de lijst kijk dat hebben 44 van de 77 punten zeker toepassing op mij. Ik heb komende vrijdag een gesprek met de vertrouwenspersoon binnen de organisatie maar ben erg bang voor de reactie van het bedrijf en dat ze zullen denken dat het wel mee valt. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan en wat kan ik wel en niet zeggen?

  Alvast bedankt

  1. Hoi Robert,

   Het is eigenlijk heel simpel (maar daarmee zo moeilijk): Er is nu maar één ding belangrijk op dit moment, en dat ben je zelf. Je zult moeten gaan herstellen, of je werk dat nou leuk vindt of niet. In dit geval is je eigen belang vele malen groter dan het belang van het bedrijf!

 32. is het het beste die mensen wat je zover gebracht hebben omda je altijd het armschaap bent geweest, uit je leven te zetten, ook al is dat familie ?

  1. Soms is het goed om emotioneel afstand te nemen zodat je de juiste keuzes weet te maken.

   Iedere situatie is hierin natuurlijk anders…

 33. Hallo waarschijnlijk heb ik een burnout. Zeer emotioneel zeer moe en wazig zien. En tinteling steeds in rechtervoet. Veel stress gehad. Zou die tinteling voet ook erbij horen?

  1. Hoi Miranda,

   Ja dat kan heel goed. Het is een klacht die we (veel) vaker zien voorkomen.

   Toch is medisch onderzoek altijd aan te raden.

 34. Jij “saved” mijn life!!! Jij hebt alles zooo fantastisch uitgelegd!;)Misschien stomm maar sinds paar jaar heb min of meer 80%klachten die jij hebt opgeschreven ooops en geen huisarts (had 3) heeft dat niet herkend….. sinds october 2016. Word gek want ik dacht ik psycho bent of zo, bijna all symptomen van jouw “menu”herken ik in mijn lijf dus nu eigenlijk ik kan juiste (psychiatrische) therapie hebben of ergens in Amsterdam goed burn uit kliniek te vinden🤞 Echt bedankt!!!

 35. Kan dit een vorm van burn-out / overspannen zijn?

  Ik herken veel van bovenstaande tekst. Echt werkgerelateerd kan het in mijn geval niet zijn. Ben jarenlang thuis geweest voor de kinderen en vrijwilligerswerk gedaan voor circa 2 dagen per week. Afgelopen januari begonnen met nieuwe fulltime baan en na week ziek geworden. Hiervoor is een medische diagnose, maar omdat het verloop in mijn geval wat langer en a-typisch verloopt al meer dan 2 maanden zoet mee. Kon weinig tot niets dan plat op bank liggen, dan had weinig last. Sinds week of 2 lijkt het herstel duidelijk ik gang gezet, kan langer staan en bewegen zonder klachten.

  Net toen hier eindelijk einde aan kwam kreeg extreme pijn op schouderblad en later ook voor bij ribben onder linkerborst. Waarschijnlijk volgens de artsen te wijten aan langdurig verkeerde houding tijdens ziekteperiode.

  Ik heb deze overtuiging ook, maar heb afgelopen maanden zoveel stress en spanning en onzekerheid opgebouwd in de aanloop naar diagnoses dat ik vrees dat ik hier soort van overspannenheid / burn out van heb opgelopen. Ik voel me 24×7 extreem onrustig, word meerdere keren per nacht wakker en zie echt overal tegenop. Ben niet bang dat wat ergs heb, dit is het gewoon, maar de vraag wanneer ik me eindelijk weereens normaal voel blijft wel door mijn hoofd spoken.
  Ik functioneer niet, kan weinig en voel heel de dag pijn en onrust. Kalmerende pillen helpen soms een beetje maar hebben niet echt effect.

  Graag je visie of dit richting een burn out lijkt, want dat idee heb ik zelf wel na het lezen van je artikel.

  1. Hoi Ano,

   De diagnose Burn-out zou wellicht te vroeg zijn, maar ik zou je klachten zeker serieus nemen. Heb je je bevindingen al eens met een huisarts of bedrijfsarts gedeeld?

   1. Thanks. Ja, ik ben vorige week direct naar huisarts gegaan en heb ook zelf aangegeven dat ik dacht dat het “psychisch” was, stress, angst, paniek iets in die richting. Alprazolam meegekregen en een dubbel consult gepland voor eind deze week. Alprazolam deed weinig tot niks, dus uiteindelijk bijna niets van gebruikt. Blijf me wel 24×7 onrustig / pijn voelen en de dagen voor mijn gevoel echt aan het overleven.

 36. Hallo,
  Ik herken veel van deze klachten, maar mijn grootste lasten zijn eigenlijk overprikkelingen. Voornamelijk ogen en oren heb ik het dan over. Ik heb ook een idee dat dit vervolgens weer andere burn-out achtige verschijnselen veroorzaakt door constant en de hele dag overprikkeld te zijn. Zelfs in gesprekken heb ik moeite met mensen aankijken (beeld lijkt te snel te gaan) en geluid komt zo nu en dan harder binnen / eigen stem trilt vaak door. Overigens ben ik al 4 jaar zoekende naar het antwoord (nu 21 jaar). Niemand die het eigenlijk weet en psychologen concluderen ADD, ondanks dat er dus veel klachten bij zitten die niet bij ADD horen zoals mijn ogen en oren. Kan dit wellicht horen bij Burn-Out? Zelf zit hier namelijk aan te denken, misschien op zichzelf, of misschien door onjuiste samenwerking / slappe spiertjes bij mn ogen waardoor ik constant overprikkeld ben, wat al het andere aan tikt.

  1. Hoi Thomas,

   Dat kan heel goed. Je kunt het voor jezelf testen om een periode echt stressvrij te leven, en te kijken of je klachten zodoende verminderen.

 37. Hallo,
  Heb al bijna 2 jaar tintelingen in mijn lichtervoet geen verklaring voor gevonden en pijn in mijn linkerborstkast en schouder. İk loop zo al 2 jaar rond. De voorbije maand en was ik om de maand ziek en vermoeid. De laatste maand kamp ik met slapeloosheid ik kan gewoon niet inslapen. Na 4 dagen slapeloosheid ben ik ingestort met hartkloppingen en spiertrekkingen als gevolg. Naar de dokter gedaan. Hij heeft mij antidepressiva voorgeschreven en slaaptablet. En moest Naar een psychotherapeut gaan. Zij zei op de eerste sessie al dat ik oververmoeid was mentaal en fysisch. Maar ondanks de medicatie wordt ik snachts nog altijd wakker met schok bewegingen in mijn arman en benen. İs dit dan ook een verschijnsel van burnout ik maak me zorgen krijg paniek en angstaanvallen. Zou ik toch Naar de Neuroloog gaan. Ben ten eind raad. Niets hept meer. Ben zo vermoeid. Als ik kon slapen voel de ik mij misschien wat beter. İk wil me ook niet focussen op de slaap tabletten en zonder lukt ook niet..

  1. Hoi Tulay,

   Er zijn enorm veel klachten die toe te schrijven zijn aan burn-out. Het beste is om gedoseerd je klachten te laten uitzoeken en als de uitslag ‘stress’ is, dan de boel accepteren en heel voorzichtig weer stappen in de goede richting gaan zetten.

 38. Hallo heb al 2 jaar tintelingen en pijn in mijn linken borstkas Naar de dokter gegaan niets gevonden. Laatste voorbije maand gewoon ingestort door 4dagen slapeloos rond de Lopen kan gewoon niet meer inslapen. Had ervoor al Last van spiertrekkingen maar dacht dat het voorbij Zou gaan maar iş verergerd met de dag. Naar de dokter ermee. Hij heeft mij doorverwezen Naar een psychotherapeut. Nog heeft Hij magnesium en antidepressiva samen met slaaptablet voorgeschreven. Kijk maar Zij Hij als het niet helpt na paar maanden Naar de Neuroloog gaan. Nu Zij Die psychotherapeut dat mijn lichaam mentaal en fysisch uitgeput was. Het is al een maand voorbij ik kan nog altijd niet inslapen en heb nog altijd felle schok bewegingen in mijn spieren waardoor ik wakker schiet is dit dan ook een verschijnsel van burnout? Wanneer gaat het voorbij ik krijg er paniek en angstaanvallen van. Wordt er niet goed van…

  1. Hoi, bij het lezen van de reacties kwam ik jouw reactie tegen en herken me in de klachten die je hebt. Ik heb last van spiertrekkingen/ trillingen/schokjes bij mijn borstreek. Is het bij jou minder geworden en zo ja hoe heb je dat aangepakt?

 39. Hoi Ruud, Ik ben nu ruim 6 maanden burn out. In het begin moest! Ik blijven werken, dat ging niet goed. Mocht er een maand tussenuit. Van de bedrijfsarts moest ik weer opbouwen. Dat ben ik nu aan het doen. Tussendoor ook op vakantie geweest. Dat heeft wel goed gedaan. Was ook stresvol,vooral de reis. Nu werk ik weer bij 2 cliënten en van de bedrijfsarts het advies gekregen om een kapstok te maken om terug te keren in het werk. Ben ook doorgestuurd naar een arbeidspsycholoog die mij vroeg hoe ik mijn terug keer zie. Ik heb gezegd dat ik dat tot eind van het jaar wil aankijken en 1 cliënt per maand wil doen. Nu moet ik 1 per 2 weken en dat geeft mij nu al weer veel stress. Ik merk dat ik weer klachten terug krijg. Is dat normaal die angst om weer een stap terug te doen. En hoe merk je dat je voldoende hersteld bent om weer te werken

  1. Hoi Monique,
   Op het moment dat je weer zin begint te krijgen om aan de slag te gaan, weet je dat dit waarschijnlijk ook wel weer zou kunnen. Belangrijk nu is jouw eigen energie. Dat staat voorop!

 40. Ik heb sinds een half jaar een burn out en ondanks dat het beter gaat sta ik s’morgens helemaal gespannen op. Het trekt door de dag heen weg maar soms ook niet of leidt het tot huilbuien. Zelfs zo erg dat ik ervan moet kokhalzen. Ik slaap wel heel goed. Waar kan dit vandaan komen?

  1. Hoi Riekske, Ik denk dat je gewoon nog niet hersteld bent. Als ik advies mag geven is het handig je te focussen op het herstel, ipv op deze klachten, tenzij het je echt te gortig wordt. Dan is een huisarts aan te raden

 41. Ik heb last van veel van de symptomen maar kan tegen mijn stress niet veel doen ivm met school. Ik doe veel voor school zowel op school als buiten school. Ik heb zelf erg veel last van haaruitval, trillende handen, duizeligheid en hoofdpijn. Wat kan ik nu het beste doen?

  1. Hoi,
   Hoe vervelend het ook kan zijn: Je moet echt voor jezelf opkomen en taken gaan schrappen. Desnoods een tijdelijke stop met je studie. Gezondheid gaat altijd voor!

 42. Ik heb 4 jaar lang eigenlijk al deze klachten. Ik was 23 toen het allemaal begon. Ik had een leuke baan maar de zaak gin dicht door economische redenen. Ik wilde graag gaan samenwonen met mijn vriend. Maar ik kreeg steeds klap op klap hoe hard ik ook mijn best deed op mijn werk ik kwam elke keer in een situatie met net de verkeerde mensen wat ook steeds lijde tot beëindiging van contract. Ik bereikte wel altijd dat ik een nieuwe baan had dus gelukkig ben ik nog nooit werkloos gewerst. Ik heb heel veel slapeloze nachten gehad en in een paniektoestand gekomen. Elke keer een negatieve ervaring op werk heeft mij de nodige littekens bezorgd. Nu heb ik eindelijk een huis samen met mijn vriend en een leuke baan ik kan alleen niet meer positief denken en ben bang voor alles. Ik slaap wel alleen ik ben en blijf altijd moe. Ik zou zo erg niet meer negatief en bang willen zijn dat is voor mijn vriend ook leuker ! Alleen ben ik het vertrouwen in alles kwijt geraakt. Hoe bouw ik dit weer op?

 43. Eigenlijk was ik op zoek naar de juiste betekenis van roofbouw en dan kwam ik deze lijst tegen. Alle symptomen ken ik en sommige lijken alsof ze al erger zijn dan u het beschrijft. Dan denk ik ja zo is het begonnen. . Wat gebeurt er juist als je niets onderneemt heb het idee dat ik er al jaren met rondloop. Hoelang kan je dit volhouden? Lichamelijk ben ik volledig op ben sinds 4 jaar weg bij men man en familie of vrienden zie ik amper.

 44. Hoi Ruud,
  Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik herken mij in veel klachten. Ik heb ondertussen ook een heel arsenaal aan klachten:
  – Veel hoofdpijn
  – Wazig zien
  – Tintelingen in handen
  – Moeite met ogen open houden, vooral tijdens auto rijden
  – 0 energie
  – In de ochtend extreem moe
  – Dof gevoel in hoofd ( leef in een soort roes )
  – Misselijkheid
  – Schokkende benen/armen
  – Duizelig
  – Snel boos/geirriteerd
  – Moeite met lezen/op woorden komen.
  – Zware benen / spierpijn
  – Vroeg wakker
  – Piekeren of ik ziek ben
  – Drink veel alchohol momenteel
  Deze symptomen zijn van de laatste 3 maanden en er lijkt iedere dag wat bij te komen, om gek van te worden! Ik maak mij zorgen om bijvoorbeeld een hersentumor. Hierdoor raak ik nog meer in de stress. Naar een huisarts gaan durf ik niet echt, omdat ik bang ben voor de uitslag. Uiteraard was ik vandaag weer aan het zoeken naar mijn klachten ( hypochondrie ) en kwam ik op deze site en voelde een soort van “opluchting” dat het ook iets anders kan zijn i.p.v. een “dodelijke” ziekte. Passen de bovenstaande klachten enigszins in het ziektebeeld van een burnout?

  Bedankt alvast

 45. Hoi Ruud, per ongeluk ben ik op de site gekomen welke erg verhelderend is, al sinds mijn jeugd ( ben nu 53) heb ik klachten omschreven in het lijstje en natuurlijk wordt je dan gelijk beticht van hypochonder en je moet je niet aanstellen maar toch om mij gerust te stellen is er een onderzoek gedaan en de uitkomst was atrofie van het cerebellum waarop ik gevraagd heb en nu?
  Maar in Nederland is het zo dat er niet verder onderzocht wordt en noem het intuïtie iets is er aan de hand behalve dat maar ik ben een leek en doktoren hebben gelijk.
  Nou wil het geval dat ik in mijn koppigheid de diagnose weerlegt heb (officieel) maar ja wat dan? Ook is er een nekhernia maar om een lang verhaal kort te maken kunt u mij advies geven of ik dit met de huisarts het beste kan opnemen ben onderhand radeloos

 46. Hallo Ruud,
  Mijn kleinzoon heeft een burn-out. Dit is pas vastgesteld door een psycholoog. Een maand voor zijn vakantie werd er bij hem de ziekte van Pfeiffer vastgesteld. Hij is blijven werken tot zijn vakantie en dacht dat komt wel goed. Nou nee dus. Het vervelende is hij chef kok in het restaurant in de zaak van zijn ouders. Er wordt gekookt op het hoogste niveau, dus er is altijd wel stress. Hij zegt nu weinig concentratie te hebben ook voor het samenstellen van een nieuwe menukaart Heeft nekklachten en is doodmoe. Kan mijn kleinzoon nog werken? Hij weet niet van ophouden kan ook eigenlijk niet er is geen vervanging.

  1. Dag,
   De vraag of hij kan blijven werken, is een hele andere vraag dan het afvragen of het verstandig is.
   Hoe wel ik niet de hele situatie in kan schatten, is het verstandig om voor zichzelf te gaan zorgen. Dit houdt waarschijnlijk in dat er tijdelijk taken afgeschoven moeten worden.

 47. Hallo. Ik heb een vraag. De laatste tijd wanneer ik ga slapen komt er soms ineens een agressieve stem in mijn hoofd. Daarna doet mijn hoofd gigantisch pijn en erge hardkloppingen. Wat kan dit betekenen?

 48. Korte vraag: krijg je sneller burn out als je je werk of omstandigheden op je werk niet leuk vindt? (zoals collega’s, werksfeer, inspirerende locatie, of het werk zelf)

 49. Hallo Ik ben Hennie 52 jaar klachten emotionele buien hoesten koud spanningen schokken

 50. Beste Ruud, als ik op Google in typ: burn-out, komt uw gids als meest compleet naar voren. Heeft u ook een literatuurlijst voor mij? Ik kan deze goed gebruiken voor mijn scriptie. Het valt me op dat ik veel informatie vind over burn-out maar deze nooit wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met vriendelijke groet, Marloes van der Bos

 51. Dag Ruud, heel handig deze complete lijst, ik raadpleeg hem regelmatig als er weer een onbekende klacht opduikt in m’n burnout of als k dezelfde klachten opnieuw krijg en ik even wil checken hoe t ook alweer zat.

  Heel fijn ook dat je nu op de links kunt klikken in de index.

  Nog een tip: kun je de symptomen misschien op alfabetische volgorde zetten..? Dat zoekt makkelijker als je een specifiek symptoom zoekt.

  Groeten,
  Clarina

 52. Dag Ruud,

  Ik heb al een best lange tijd dat ik me niet lekker voel en ben daarom vorig naar psycholoog gegaan. Na de behandeling ging het mij weer een stuk beter. Echter de laatste tijd heb ik sinds een tijdje weer last van de genoemde symptomen en zijn ze zelf erger als voor ik naar de psycholoog ging. Ik ben dit kenbaar gemaakt bij manager echter merk ik niet dat hij mijn steunt maar alleen maar erger maakt om nog meer druk op mij uit te oefenen. Ik ben daarom naar mijn huisarts geweest en kreeg het advies om me minimaal voor een week ziek te melden. Dat heb ik echter niet gedaan omdat ik 2 weken later 2 weken vakantie zou hebben en dacht die 2 weken kunnen er ook nog wel bij. De begin van de vakantie was erg lekker echter nu nadert het einde van die vakantie begin en ik denk dat ik volgende week weer moet werken nemen de klachten zoals slecht slapen, hartkloppingen, enorm transpireren weer toe. Ik heb geen idee wat ik hier nu mee moet doen heb jij misschien tips?

  Groeten,
  Roy

  1. Hallo Roy,

   Jouw situatie is herkenbaar voor velen. Wanneer een goede vakantie niet helpt, dan doe je er vaak goed aan een coach in te schakelen die je helpt met het overwinnen van de dingen waar jij stress van krijgt.

   De vraag die een coach je gaat stellen: Waar ben je bang voor?

   Met deze vraag kun je dus voor jezelf alvast beginnen in jouw huidige situatie. Kunnen wij je daarbij helpen met onze coaching?

 53. Hoi Ruud,

  Wat een fijne website! Sinds drie weken voel ik me niet goed en verergeren mijn klachten. Ik kan me vinden in veel van deze klachten, zoals; piekeren, opgejaagd gevoel, heel veel huilbuien, angst, slecht slapen, depressieve gevoelens, slecht presteren en kunnen concentreren ect. Daarnaast overheerst het gevoel van ‘het niet meer weten’, ben ik mezelf kwijt en is alles eigenlijk teveel. Ook heb ik het gevoel of het leven niet echt is en heb ik het gevoel dat ik soms doordraai. Passen deze klachten ook hierbij? Ik heb verder bijvoorbeeld minder last van extreme vermoeidheid of zweten. Is dat gek? Daarnaast heb ik de ziekte van Addison (primaire bijnierschorsaandoening), dit is een jaar geleden bij mij geconstateerd, mogelijk heeft dat ook invloed. Kun je je vinden in mijn verhaal? Denk je dat ik hier last van zou kunnen hebben? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.

  Alvast bedankt.

  Met vriendelijke groet,
  Naomi

  1. Hallo Naomi,

   Dank voor je berichtje. Op afstand is het natuurlijk lastig om iets met zekerheid te zeggen, maar je klachten kunnen wijzen op overbelasting en/of burnout. Zou je een contactformulier willen invullen zodat we jouw situatie beter kunnen bekijken?

 54. Zozo. Heel herkenbaar.
  Om een heel lang verhaal kort te maken over burnout dat in Beglië niet bestaat (luiemensenziekte), er mee gaan werken want het moest, totaal geen leven hebben, 0.0 interesse, dan hartaanval (geen verstopte aders) en nu pijnlijke druk op borst (hart is ok) en zweten, constant ‘ik moet hier weg’ gevoel, begin van paniekaanvallen, bol in de maag, darmen paraplu, niet slapen en veel meer.
  Heb ik een vraag:
  Normaal gezien ga ik 3-4 keer per week naar de fitness maar er is iets mis met een spier in mijn rug (in de buurt onder mijn schouderblad) en ik kan niet eens meer stappen want dat doet serieus veel pijn aan dat schouderblad.
  Mijn duimen, alle 2 zijn waardeloos. Zeer pijnlijk.
  Ze hebben gezien dar daar een spier is die zeer dun is. Wat niet klopt met het sport verhaal. De oorzaak moet onderzocht worden, zijn er mee bezig.
  Maar sinds ik niet meer kan heb ik ineens veel pijn van kramp op mijn borstkas en tegelijk zweten. Zondag op de spoed was mijn hart ok en was het zeker geen hartaanval ook al leek het er heel sterk op.
  Kan het zijn dat, nu ik al 3 weken niet sport, er geen uitlaatklep is voor stress, en ik daardoor die pijn heb?

  Burnout bestaat hier niet …

  mvg

  Katleen

 55. Beste Ruud Meuelenberg helaas zit ik 1,5 jaar ruim met een burn out de klachten die je hier schrijft nou echt 100000% ze klopen.zelfs helaas uitval van ledematen.enige ik rook niet en geen drugs,helaas ben ik 1,5 jaar verder en word alles nog erger,steeds meer paniekaanvallen geestelijk doordraaien gevoel je gek word en zo heftig lijkt wel op een bad trip.dat 112 heel vaak al is geweest.aleen dan hou deen diazepam etc me op de been.door deze corona tijd is alles gestopt en of wachtlijsten ik zit er zo doorheen totaal geen positef puntje zie.en dat terwijl ik de wereld altijd aankon sportcarriere reizen goede job altijd feestjes weg vriendin etc etc nooit thuis,en nu ik kan helemaal niks lijk iemand anders .was altijd de clown en optimist altijd lachen vrolijk maar nu een soort van schaduw schim.zo erg bijna geen uitweg zie,Hoe kan ik in hemelsnaam verder komen en iets beter worden heb alles ervoor over om de oude te worden al word mijn positivieit dat super kleine beetje met de dag minder .wat is een eerste stap neurologisch cardiologisch is het redelijk,maar continue griep gevoel al jaren,kom werkelijk geen stap verder en zeke rdoor de corona is er een schema of iets voor herstel slaap etc etc mvg Maarten sorry ik u zo schrijf, wilt u me contacten aub

 56. Hoi Maarten,
  Wat herken ik me in jouw verhaal…na een operatie stortte alle stress die ik in het jaar daarvoor had opgebouwd zich als een emmer stront over me uit. De gekste lichamelijke klachten! En niet ingebeeld; elk bezoek aan een specialist bevestigd mijn lichamelijke klachten. Ben al sinds begin 2020 ziek en zijn de angst- en paniekaanvallen ontstaan. De huisarts vond algeheel onderzoek niet nodig, zei zelfs dat ik niet zo vaak moest komen, en ik ben erachter gekomen dat ze, zonder interventie van een psycholoog of psychiater (want in coronatijd en de giga wachttijden was dat onmogelijk) in mijn dossier AFFECTIEVE PSYCHOSE gezet!! Terwijl, als ik zo de symptomen lees, ik gewoon een vette burnout heb! Ik ben ook dientengevolge benaderd, voor mijn pijnklachten moest ik maar 3×2 paracetamol nemen en omdat ik aandrong op een maagonderzoek, is gebleken dat mijn slokdarm en maag zo geirriteerd zijn, de MDL arts heeft zelfs een biopt genomen. 3×2 paracetamol mijn hoela! Ik ben naar een andere huisarts overgestapt. Die leest de gestelde diagnose natuurlijk ook, huppetee stigma, maar ik ga deze week de nieuwe huisarts ontmoeten en dan zal ik even uit de doeken doen hoe het verloop is geweest deze 9 maanden. Een hel! Onrust, drang om te bewegen, ondanks totale uitputting, angst omdat je lijf je in de steek laat, uitgevallen op het werk, geen goede behandeling door de lockdown corona, 36 uur wakker door je angsten om wakker te worden met nieuwe fysieke klachten, tinnitus, ontzettend gewichtsverlies, niets meer durven eten, omdat je niet weet waar je maagklachten vandaan komen (dankzij een huisarts die het onnodig vond om te onderzoeken), angst op angst. Ik herken mezelf totaal niet en dat is het meest beangstigende. Wat kan de psyche een loopje met je nemen. Ik vind de site van Ruud Meulenberg heel goed, echt on topic, helaas wordt het niet vergoed.

Reacties zijn gesloten.