Wanneer je last hebt van klachten die overeenkomen met de symptomen van een burn out, is het belangrijk om hier serieus aandacht aan te besteden. Een burn-out roept echter vaak veel vragen op, zoals:
- Hoe lang duurt een burn-out?
- Wat moet ik doen om te herstellen van een burn-out?
- Kan een burn-out volledig genezen?
- Hoe voorkom ik een burn-out?
In de jaren dat wij mensen met burn-out begeleiden, zijn we talloze symptomen burn out tegengekomen. Wat ons opvalt, is dat veel mensen twijfelen of ze daadwerkelijk een burn-out hebben, of dat er misschien een andere oorzaak speelt, zoals fysieke klachten. Daarnaast merken we dat het aantal mensen met burn-outklachten sterk toeneemt. Daarom vinden we het belangrijk om meer duidelijkheid te bieden over de herkenning van de symptomen en de juiste aanpak ervan.
Met dit artikel willen we twee belangrijke doelen bereiken:
- Herkenning bieden: We willen mensen laten zien dat ze niet alleen staan in hun klachten. Veel mensen met een burn-out ervaren dit gevoel van eenzaamheid en onzekerheid. Herkenning kan hen helpen om hun situatie beter te begrijpen en er open over te zijn.
- Voorkomen van erger: Het is essentieel om mensen tijdig te waarschuwen wanneer ze bepaalde klachten bij zichzelf herkennen. Voorkomen is immers beter dan genezen, vooral bij een burn-out. Een ernstige burn-out kan zomaar twee jaar van je leven beïnvloeden, met een langdurige herstelperiode die vaak veel geduld en energie vraagt.
Zo hopen we bij te dragen aan meer bewustzijn en preventie rondom burn-outklachten.
Wat is een burn-out precies (en wat niet)?
Een burn-out is een toestand waarin je lichaam en geest uitgeput raken door langdurige overbelasting. Uiteindelijk nemen stresshormonen de controle over, waardoor je lichaam gedwongen wordt om in een herstelmodus te gaan. Dit heeft niet alleen fysieke, maar ook mentale gevolgen.
Er bestaan veel verschillende klachten die kunnen wijzen op een burn-out. Om je een duidelijk overzicht te geven, hebben we de meest voorkomende symptomen burn out voor je verzameld. We maken hierbij onderscheid tussen lichamelijke symptomen en geestelijke symptomen, zodat je beter inzicht krijgt in wat er bij een burn-out gebeurt.
Zo kun je zelf beoordelen of je klachten mogelijk verband houden met een burn-out en of je actie moet ondernemen.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Wat is het verschil tussen burn-out en overspannenheid?
In de praktijk merken we dat er veel verwarring bestaat over de verschillen tussen een burn-out en overspannenheid. Hoewel de klachten op elkaar kunnen lijken, zijn er belangrijke verschillen.
Overspannenheid ontstaat door een tijdelijke periode van overbelasting. Je voelt je moe, soms zelfs extreem moe, maar je lichaam en geest zijn nog in staat om te herstellen zodra de druk afneemt. Vaak is overspannenheid het gevolg van specifieke situaties, zoals:
- Extra werk door collega’s die tijdelijk afwezig zijn (bijvoorbeeld zwangerschapsverlof).
- Het halen van een dringende deadline.
- De zorg voor een ziek familielid.
Bij overspannenheid is het cruciaal om op tijd gas terug te nemen. Blijf je toch doorgaan, dan vergroot je het risico om in een burn-out terecht te komen. In dat geval is er sprake van langdurige uitputting, waarbij niet alleen je energie op is, maar ook je vermogen om normaal te functioneren. Dit gaat vaak gepaard met zowel lichamelijke als geestelijke symptomen burn out, zoals voortdurende vermoeidheid, concentratieproblemen en emotionele overbelasting.
Het verschil begrijpen kan je helpen om de juiste stappen te zetten en erger te voorkomen.
Hoe ontstaat burn-out?
Een burn-out krijg je door een lange periode (fors) uit je reserves te tappen waarbij je niet let op het herstel. Het ontstaat door een langdurig verstoorde relatie tussen belasting en belastbaarheid. Je overbelast je lichaam dus te lang en te hard.
Je lichaam kan op meerdere manieren overbelast worden:
- Fysiek: Door overmatig sporten/ overtraindheid
- Mentaal: Door bijvoorbeeld een drukke baan waarbij je veel moet denken en schakelen
- Psychisch: Door stress van targets of relatieproblemen
- Immunologisch: Door het hebben van een (chronische) ziekte
De diepere oorzaak achter een burn-out
Een burn-out gaat niet alleen over te veel of te hard werken. Het raakt vaak aan iets veel diepers: een gevoel van gemis. Misschien herken je het – steeds maar blijven doorgaan, harder werken dan nodig, omdat je probeert iets te compenseren. Misschien wil je erkenning, waardering of het gevoel hebben dat je er mag zijn.
Vaak ontstaat dit uit een gebrek aan autonomie of bestaansrecht. Je probeert jezelf te bewijzen door altijd klaar te staan, alles goed te doen en anderen tevreden te houden. Maar hoe meer je geeft, hoe verder je van jezelf verwijderd raakt. Langzaam maar zeker raak je uitgeput, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is alsof je jezelf onderweg kwijt bent geraakt.
Herstellen betekent meer dan alleen rust nemen. Het vraagt dat je naar binnen kijkt en onderzoekt waar die diepe pijn vandaan komt. Wat heb jij nodig om je vrij en autonoom te voelen? Hoe kun je weer jezelf zijn, zonder voortdurend te moeten bewijzen dat je genoeg bent?
Door deze vragen serieus te nemen, kun je niet alleen herstellen, maar ook sterker en meer in balans terugkomen – op jouw manier, vanuit wie je echt bent.
Wat moet je doen wanneer je de burn out symptomen herkent? Acceptatie is key!
Een van de moeilijkste stappen bij een burn-out is het accepteren van de situatie waarin je je bevindt. Of je nu overbelast, overspannen of volledig opgebrand bent, het is cruciaal om deze realiteit onder ogen te zien. Juist door te accepteren wat er aan de hand is, kun je een moment van rust creëren en beginnen met het opbouwen van een stevig fundament voor herstel.
Bij burn out symptomen is het belangrijk om eerst lichamelijk te herstellen. Je lichaam heeft rust en hersteltijd nodig om weer in balans te komen. Pas daarna kun je stap voor stap werken aan je mentale welzijn. Dit is de meest effectieve manier om duurzaam te herstellen.
We geloven bovendien dat een burn-out of overspannenheid niet alleen iets is om van te genezen, maar ook een kans om je leven opnieuw vorm te geven. Het biedt je de mogelijkheid om bewust keuzes te maken die bijdragen aan een leven dat je kunt volhouden – een leven waarin geluk, balans en plezier centraal staan. Door dit proces serieus te nemen, geef je jezelf de kans om sterker en veerkrachtiger terug te komen.
Symptomen burn out herkenbaar bij partner?
Het kan natuurlijk ook zijn dat je symptomen herkent bij je partner. Vaak signaleert de omgeving de beginnende signalen eerder dan de persoon die zelf tegen een burn-out aanhangt of burn-out is. Je kunt je behoorlijk machteloos voelen wanneer je merkt dat je partner een burn-out heeft. Je staat aan de zijlijn terwijl je partner door een zwaar proces heen gaat. Soms kun je helpen maar vaak ook helemaal niet. Behalve het gevoel van onmacht betekent het ook dat jij:
- het huishouden draaiende moet houden
- moet werken om het inkomen in huis op orde te houden
- zelf sterk moet blijven (dit gevoel heb je)
- onzeker kunt zijn over hoe lang de burn-out nog duurt
- boos kunt zijn op je partner (en dat je met deze gevoelens in de knoop komt)
Iedere burn-out uit zich anders: Fysieke en mentale symptomen
Een burn-out treft vaak het zwakste punt in je lichaam. De symptomen burn out kunnen daardoor bij iedereen anders zijn. Waar de een voornamelijk mentale klachten ervaart, heeft de ander vooral last van fysieke problemen. Dit komt doordat stress en uitputting zich manifesteren op de plekken waar je lichaam het meest kwetsbaar is.
Mentale symptomen burn-out
Mentale symptomen burn-out kunnen onder andere zijn:
- Concentratie- en geheugenproblemen.
- Angst, somberheid of emotionele instabiliteit.
- Gevoelens van leegte, demotivatie of cynisme.
- Prikkelbaarheid en moeite om met situaties of mensen om te gaan.
Als je geest het zwaar te verduren krijgt, loop je het risico emotioneel uitgeput te raken, wat kan resulteren in volledige mentale blokkades.
Fysieke symptomen burn-out
Bij anderen richt de burn-out zich vooral op het lichaam, wat leidt tot fysieke symptomen zoals:
- Chronische vermoeidheid die niet verdwijnt, zelfs niet na rust.
- Hoofdpijn, spierspanning of pijn in nek en schouders.
- Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid of een opgeblazen gevoel.
- Hartkloppingen, duizeligheid of een constant opgejaagd gevoel.
Als bepaalde organen of lichaamsdelen al kwetsbaar zijn, worden ze vaak het eerste slachtoffer van langdurige stress. Iemand met bijvoorbeeld een gevoelige maag kan maagklachten krijgen, terwijl anderen last krijgen van gespannen spieren of vermoeidheid.
Het herkennen van deze symptomen burn out is cruciaal om te begrijpen waar jouw lichaam of geest aandacht nodig heeft. Door de signalen van je lichaam serieus te nemen, kun je het herstelproces beter afstemmen op wat jij specifiek nodig hebt.
Symptomen burn-out vrouw en symptomen burn out man
Hoewel de ervaring van burn-out zowel bij vrouwen als mannen sterk kan variëren, zijn de symptomen vaak vergelijkbaar. Zowel mannen als vrouwen ervaren extreme vermoeidheid, emotionele uitputting en moeite met het stellen van grenzen. Ze kunnen lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals slaapstoornissen, hoofdpijn en maagklachten. Emotioneel voelen zowel vrouwen als mannen zich vaak angstig, overweldigd en soms zelfs depressief.
Zowel mannen als vrouwen kunnen ook last krijgen van concentratieproblemen, een afname van motivatie en een gevoel van onzekerheid. Het is dus duidelijk dat de symptomen van burn-out voor beide geslachten grotendeels overeenkomen, hoewel de manier van omgaan met de stress en het zoeken van hulp kan verschillen.

Symptomen burn out: Een uitgebreid overzicht van meer dan 80 verschijnselen
Een burn-out komt zelden plotseling. Vaak bouwt het zich geleidelijk op door maanden of zelfs jaren van aanhoudende stress, hoge verwachtingen en overbelasting. De signalen die je lichaam en geest geven, worden echter vaak genegeerd of onderschat. Toch is het belangrijk om de symptomen burn out tijdig te herkennen. Hoe eerder je de eerste tekenen opmerkt, hoe sneller je kunt ingrijpen en erger kunt voorkomen.
Burn-out kan zich op talloze manieren uiten. Sommige mensen ervaren vooral mentale klachten, terwijl anderen meer fysieke of emotionele symptomen hebben. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van meer dan 80 mogelijke klachten, verdeeld over verschillende categorieën, zodat je beter inzicht krijgt in wat er met je lichaam en geest gebeurt.
1. Bijnieruitputting
Bijnieren zijn kleine organen die als kapjes op de nieren liggen. Deze bijnieren hebben een belangrijke taak. Ze beschermen je wanneer er moeilijke en stressvolle situaties ontstaan. Iets concreter, de bijnieren hebben een belangrijke functie bij:
- Reguleren van de stressreactie “vechten of vluchten”
- Reguleren van je bloedsuikerspiegel
- Tegengaan van ziektes en ontstekingen
- Reguleren van balans tussen water en zout in je lichaam
- Productie van testosteron en oestrogenen
Bijnieruitputting ontstaat doordat er lange tijd te veel cortisol moet worden afgegeven als gevolg van stress, boosheid, angst, etc. Bijnieruitputting ontstaat doordat stress continu aanwezig is.
2. Wazig zien
Een van de mogelijke burn out symptomen is wazig zien, vaak veroorzaakt door overmatige stress en vermoeidheid. In eerste instantie kunnen de klachten subtiel zijn, bijvoorbeeld een verminderd scherp zicht. Wanneer de stress echter aanhoudt, kunnen de symptomen verergeren tot het punt waarop je nog nauwelijks verschil tussen licht en donker kunt waarnemen. Dit kan dagelijkse activiteiten, zoals autorijden, onmogelijk maken.
Wazig zien door stress gaat vaak gepaard met andere klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Deze visuele problemen ontstaan doordat je ogen overbelast en vermoeid raken, net als de rest van je lichaam.
Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?
Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.
Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox.
3. De regie kwijt zijn over je leven en lichaam
Een veelvoorkomend en ingrijpend symptoom van burn out is het gevoel de controle over je leven kwijt te zijn. Alles lijkt je te overkomen, zonder dat je er grip op hebt. Je wordt opgeslokt door dagelijkse verplichtingen, waarbij je continu het gevoel hebt achter de feiten aan te lopen.
Van het moment dat je ’s ochtends opstaat tot je ’s avonds uitgeput in bed valt, ben je alleen maar bezig met rennen en zorgen. Je probeert werk, gezin, sociale verplichtingen en andere verantwoordelijkheden tegelijk te managen. Toch blijft het gevoel dat je niet genoeg doet en dat alles je boven het hoofd groeit. Deze constante druk veroorzaakt een diep gevoel van machteloosheid.
Ook op emotioneel vlak raak je de controle kwijt. Je lichaam reageert anders dan je gewend bent: je bent voortdurend moe, hebt fysieke klachten zoals hoofdpijn of hartkloppingen, en je emoties schieten alle kanten op. Dit kan leiden tot angstige gedachten, zoals: “Wat is er mis met me?” of “Is dit wel alleen stress?” Deze onzekerheid versterkt het gevoel dat je geen regie meer hebt over je eigen welzijn.
Dit verlies aan controle is een duidelijk signaal dat je lichaam en geest uitgeput zijn. Het negeren van deze symptomen vergroot het risico op verdere escalatie van de burn-out.
4. Extreme moeheid (die niet uit te leggen is)
Een van de meest ingrijpende symptomen burn out is een allesoverheersende moeheid. Dit is niet zomaar vermoeidheid die verdwijnt met een nacht goed slapen. Het is een diep gevoel van uitputting, alsof je hele lichaam en geest leeg zijn. Mensen die dit nooit hebben ervaren, begrijpen vaak niet hoe zwaar het is. Je ziet er gezond uit, maar je voelt je compleet uitgeput. Dit kan leiden tot onbegrip vanuit je omgeving, terwijl jij misschien schaamte voelt omdat je nauwelijks nog iets voor elkaar krijgt.
De moeheid begint vaak al zodra je wakker wordt. Het voelt alsof je een marathon hebt gelopen terwijl de dag nog moet beginnen. Het vooruitzicht van alle verantwoordelijkheden – zoals werk, kinderen of een eigen bedrijf – maakt je moedeloos. Je weet dat je door moet, maar je lichaam en geest lijken dat niet meer aan te kunnen.
Alles wat je vroeger vanzelf deed, kost nu enorme inspanning. Zelfs dingen die je normaal plezier gaven, voelen als een zware opgave. Deze constante vermoeidheid put je niet alleen lichamelijk uit, maar tast ook je motivatie en emotionele veerkracht aan.
5. Totale uitputting
Totale uitputting is een veelvoorkomend en ernstig symptoom van burn out. Mensen met een zware burn-out ervaren soms zo’n intense vermoeidheid dat hun lichaam letterlijk weigert mee te werken. Sommigen zakken ineens in elkaar op straat en blijven daar uitgeput liggen, soms wel een uur lang. Activiteiten die ooit vanzelfsprekend waren, zoals traplopen, boodschappen doen of zelfs een kopje thee zetten, worden haast onmogelijk.
Deze extreme uitputting kan ook gepaard gaan met sombere gedachten of zelfs suïcidale gevoelens. Hoewel dit schokkend kan klinken, is het begrijpelijk vanuit de constante overbelasting en het gevoel van complete machteloosheid.
Hoe de uitputting zich uit, verschilt van persoon tot persoon. Bij de één manifesteert de burn-out zich vooral in lichamelijke klachten, zoals spierzwakte, hoofdpijn of chronische vermoeidheid. Bij anderen overheersen juist mentale symptomen, zoals concentratieverlies, emotionele instabiliteit en angstige gedachten.
6. Vermoeidheid die niet meer weggaat (ook niet na een goede nachtrust)
Een van de meest herkenbare symptomen burn out is een aanhoudende vermoeidheid die zelfs na een goede nachtrust niet verdwijnt. Je hebt geen energie om iets te ondernemen en sleept jezelf moeizaam door de dag. Natuurlijk word je moe van drukke dagen, maar normaal gesproken kun je je energie weer aanvullen door ontspanning of iets leuks te doen. Lukt dat niet meer? Dan is dat een signaal dat er te veel van je lichaam en geest is gevraagd.
Deze vermoeidheid kan zich op verschillende manieren uiten. Mentaal kun je last hebben van concentratieproblemen, snel geïrriteerd zijn en het gevoel hebben voortdurend “op” te zijn. Fysiek kan het zich uiten in spierzwakte, hoofdpijn en een algeheel gebrek aan kracht.

7. Uitval van ledematen (conversiestoornis)
Een ernstig symptoom van burn out kan de uitval of verzwakking van ledematen zijn. Dit uit zich bijvoorbeeld in tintelingen, gevoelloosheid of een plotseling verlies van kracht in armen en benen. Simpele handelingen zoals het optillen van een kopje of traplopen kunnen dan zwaar en moeizaam aanvoelen.
Deze klachten ontstaan doordat je lichaam constant in een staat van overbelasting verkeert. De zenuwen en spieren reageren niet meer zoals ze zouden moeten, omdat het lichaam signalen afgeeft dat het volledig uitgeput is. Soms lijkt het zelfs alsof je geen controle meer hebt over je eigen bewegingen, wat kan leiden tot angstige gedachten zoals: “Wat is er mis met me?”
Hoewel dit een beangstigende ervaring kan zijn, is het belangrijk te begrijpen dat deze klachten vaak tijdelijk zijn en onderdeel uitmaken van de fysieke gevolgen van burn-out. Door rust te nemen, je stressniveau te verlagen en professionele begeleiding te zoeken, kan het lichaam zich geleidelijk herstellen en zullen deze klachten verminderen.
8. Niet kunnen accepteren en blijven doorgaan
Een veelvoorkomend symptoom van burn out is het onvermogen om de situatie te accepteren. Ondanks duidelijke signalen van uitputting – zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of fysieke klachten – blijf je jezelf pushen om door te gaan. Je probeert misschien te ontkennen dat er iets mis is, uit angst om zwak of falend over te komen. Gedachten als “Ik kan dit niet maken,” of “Ik moet gewoon nog even doorzetten,” domineren je denken.
Deze drang om door te blijven gaan is vaak ingegeven door perfectionisme of verantwoordelijkheidsgevoel. Je stelt hoge eisen aan jezelf en wilt anderen niet teleurstellen. Het probleem is echter dat je lichaam en geest steeds verder uitgeput raken. Hierdoor wordt de balans tussen inspanning en herstel volledig verstoord, wat de klachten alleen maar verergert.
Het niet kunnen accepteren van je grenzen belemmert niet alleen je herstel, maar vergroot ook de kans op een complete mentale en fysieke instorting. Het erkennen van je situatie en het nemen van rust zijn daarom cruciale stappen om verdere schade te voorkomen en het herstelproces op gang te brengen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

9. Donkere wallen en een vermoeide uitstraling
Hoewel een burn-out vaak niet direct zichtbaar is, kan één van de uiterlijke symptomen burn out donkere, diep liggende wallen onder de ogen zijn. Deze wallen zijn een teken van langdurige uitputting en slaaptekort. Vaak realiseren mensen zich pas hoe sterk hun vermoeide uitstraling is wanneer ze oude foto’s vergelijken met recente beelden. De contrasten zijn opvallend: wat ooit een energieke blik was, wordt nu gekenmerkt door donkere kringen en een doffe, grauwe huidskleur.
Deze uiterlijke veranderingen komen doordat je lichaam zich in een constante staat van stress en hersteltekort bevindt. De huid verliest haar vitaliteit door een gebrek aan rust, terwijl slaap van slechte kwaliteit ervoor zorgt dat je ogen er zwaar en ingezonken uitzien.
10. Onnodige fouten maken
Een van de duidelijke symptomen burn out is het maken van onnodige fouten. Dit komt door een combinatie van extreme vermoeidheid, concentratieproblemen en een hoofd dat aanvoelt alsof het vol watten zit. Handelingen die normaal gesproken moeiteloos zouden gaan, verlopen stroef en je merkt dat je eenvoudige fouten maakt.
Wat normaal gesproken met wat extra tijd en aandacht makkelijk te voorkomen zou zijn, lijkt nu haast onmogelijk. De frustratie neemt toe, vooral omdat je die fouten steeds moet corrigeren. Je hebt daar echter de energie niet voor, maar je verantwoordelijkheidsgevoel dwingt je toch om het op te lossen. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel: je raakt steeds verder uitgeput en gefrustreerd omdat zelfs kleine taken je volledig uitputten.
11. Schaamte en het verbergen van klachten
Hoe vreemd het ook klinkt, schaamte is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Ondanks dat iemand zich compleet uitgeput voelt, kan er een diep gevoel van schaamte ontstaan. Dit komt vaak doordat we onszelf vergelijken met anderen en denken dat we moeten voldoen aan bepaalde normen van succes en geluk. Wanneer we daar niet aan kunnen voldoen, kan dit leiden tot het gevoel dat we tekortschieten.
Mensen met een burn-out hebben vaak jarenlang het idee gehad dat ze sterk moeten zijn, geen zwakte mogen tonen en anderen altijd moeten dienen. Het tonen van hun kwetsbaarheid voelt voor hen als een teken van falen. Dit zorgt ervoor dat ze hun klachten voor zichzelf houden en slechts aan een paar mensen laten weten dat het niet goed met hen gaat. Ze blijven zichzelf hoge eisen stellen, ook al kunnen ze die door de uitputting niet langer waarmaken.
Het is essentieel om te erkennen dat deze schaamte ongegrond is. Een burn-out is geen teken van zwakte, maar een signaal dat je lichaam en geest jarenlang te veel hebben moeten verdragen. Het delen van je ervaringen en het zoeken naar hulp is geen teken van falen, maar juist een stap naar herstel en zelfzorg.
12. Niet kunnen genieten
Een van de symptomen burn out is het onvermogen om nog te genieten. Door de constante druk en overbelasting kom je vast te zitten in een doe-modus, waarbij alles draait om wat nog moet gebeuren. Je hoofd raakt overvol en mooie momenten dringen nauwelijks nog tot je door. Dit komt doordat je lichaam en geest continu in een staat van stress verkeren, zonder tijd voor herstel.
Deze ‘jagende houding’ kost enorm veel energie en houdt je in een vicieuze cirkel van uitputting. Bewust leren genieten – hoe klein ook – is daarom essentieel voor herstel. Het geeft je geest de kans om te ontspannen en weer op te laden.
Kies voor de hulp die bij jou past
13. Depressieve gevoelens
Een van de symptomen passend bij een burn-out zijn depressieve gevoelens. Het is niet raar dat iemand met een burn-out getroffen kan worden door depressieve gevoelens. Vaak komt de uitschakeling vrij plotseling. Waar je eerst nog maximaal kon geven, lukt opeens helemaal niks meer. Het liefst kruip je in je bed.
De goede wil is er wel, maar het houdt gewoon op. Omdat het contrast tussen de periode voor een burn-out en het ziek worden erg groot is, ontstaan snel depressieve gevoelens.
Dit zijn vragen die veel worden gesteld:
- Wat is er toch met me?
- Het gevoel hebben niks meer waard te zijn
- Jezelf heel veel minder voelen dan een ander
- De angst om dood te gaan
- Bang zijn nooit meer uit een burn-out te komen
- Wat moet ik met de rest van mijn leven?
De depressieve gevoelens zijn vaak gekoppeld aan het lichamelijk onbehagen. Naarmate het lichamelijk herstel beter en beter verloopt, zullen veel depressieve gevoelens verdwijnen. Toch kan een burn-out doorslaan in een (blijvende) depressie. Het is daarom goed om veel aandacht te besteden en je te laten coachen wanneer je veel last hebt van depressieve gevoelens.
14. Suïcidale gedachten
Misschien herken je het gevoel dat alles je te veel wordt en je geen uitweg meer ziet. Bij een burn-out kunnen suïcidale gedachten helaas voorkomen, een symptoom van burn out dat voortkomt uit de totale uitputting van lichaam en geest. Als je altijd hard hebt gewerkt en je eigenwaarde hebt gekoppeld aan wat je bereikt, kan het ontzettend zwaar zijn om ineens niets meer te kunnen. Het lijkt alsof je volledig vastzit, en dat gat tussen wie je was en hoe je je nu voelt, kan enorm beklemmend zijn.
Je lichaam heeft de regie overgenomen en je emoties lijken alle kanten op te gaan. Misschien voel je angst, wanhoop of diepe somberheid – gevoelens die je niet herkent en die je misschien niet eens kunt plaatsen. Het kan voelen alsof je jezelf kwijt bent en je het liefst wilt wegduiken, wachtend op een verandering die je niet ziet aankomen.
Als je merkt dat dit soort gedachten steeds vaker opkomen, weet dan dat je niet alleen bent. Dit is niet het einde, hoe zwaar het nu ook voelt. Deze gevoelens zijn een signaal dat je lichaam en geest volledig overbelast zijn. Het is cruciaal om hulp te zoeken en erover te praten. Je hoeft dit niet alleen te dragen – er is ondersteuning, en met de juiste begeleiding kun je stap voor stap weer hoop en licht in je leven terugvinden.
15. Emotionele instabiliteit
Een van de herkenbare symptomen burn out is emotionele instabiliteit. Dit treft vaak juist mensen die normaal gesproken als sterk en stabiel worden gezien. Misschien ben jij iemand die altijd klaarstaat voor anderen, de rots in de branding waar iedereen op kan leunen. Maar bij langdurige stress kan dit plotseling omslaan.
Je merkt dat je emotioneel sneller uit balans raakt. Misschien word je boos of geïrriteerd om de kleinste dingen of barst je onverwacht in tranen uit als iets niet loopt zoals gepland. Deze reacties verrassen niet alleen anderen – je herkent jezelf er vaak ook niet meer in. Dit kan verwarrend en beangstigend zijn, zeker als je gewend bent om altijd de controle te hebben over je emoties.
Deze emotionele uitbarstingen ontstaan doordat je lichaam en geest volledig uitgeput zijn. Je reserves zijn op, waardoor je sneller overprikkeld raakt. Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen.

16. Onverklaarbare lichamelijke klachten
Een ander symptoom van burn out is het optreden van onverklaarbare lichamelijke klachten. Misschien herken je het: je hebt pijnklachten zoals hoofdpijn, gespannen spieren, vermoeidheid, een laag libido of zelfs haaruitval. Je zoekt naar oorzaken, gaat van afspraak naar afspraak, maar vindt geen duidelijke medische verklaring. Toch nemen de klachten toe naarmate de tijd verstrijkt.
Dit komt doordat je lichaam signalen afgeeft dat het overbelast is. Je kunt het vergelijken met het dashboard van een auto: als er waarschuwingslampjes gaan branden, is dat een teken dat er iets niet goed functioneert. In het geval van burn-out zijn deze ‘lampjes’ het gevolg van langdurige stress.
Het aanpakken van deze klachten met oppervlakkige oplossingen, zoals pijnstillers of tijdelijk rust nemen, werkt meestal niet op de lange termijn. De kern van het probleem – de voortdurende stress – moet worden aangepakt. Pas als je bewust aandacht gaat besteden aan de oorzaak van je klachten, kun je je lichaam de kans geven om te herstellen. Luister naar de signalen die je lichaam geeft. Ze zijn er niet voor niets.
17. Veel zweten en transpireren
Een ander veelvoorkomend symptoom van burn out is overmatig zweten, soms zelfs bij minimale inspanning of enkel bij het denken aan een spannende situatie. Misschien herken je het: je begint plotseling te zweten in een wachtkamer, tijdens een vergadering, of zelfs terwijl je in bed ligt. Ook een constant klam gevoel, bijvoorbeeld een natte rug of vochtige oksels, komt vaak voor bij burn-out.
Dit overmatig zweten kan twee oorzaken hebben. Ten eerste is je lichaam volledig uitgeput, waardoor zelfs lichte activiteiten als extreem zwaar worden ervaren, alsof je een marathon loopt. Ten tweede kan de stress en angst voor wat komen gaat ervoor zorgen dat je lichaam in een constante staat van paraatheid verkeert. Deze fysieke reactie op stress zorgt ervoor dat je zweet, vooral op plekken zoals je rug, oksels, voorhoofd en buik.
Hoewel het zweten vervelend en soms gênant kan zijn, is het een signaal dat je lichaam te veel stress ervaart en moeite heeft om zichzelf te reguleren. Het serieus nemen van deze klachten en werken aan ontspanning en herstel zijn belangrijke stappen om je lichaam weer in balans te brengen.
18. Nergens meer zin in hebben
Een veelvoorkomend symptoom van burn out is het gevoel dat je nergens meer zin in hebt. Misschien herken je het: activiteiten die je eerder met gemak deed, kosten nu zoveel moeite dat je er niet eens meer aan wilt beginnen. Je hebt het gevoel dat de energie en motivatie volledig uit je lichaam zijn verdwenen. Het liefst kruip je in bed of lig je passief op de bank, zonder enige drang om iets te ondernemen.
Vroeger kon je alles aan en dacht je misschien nog: “Dan maak je maar zin.” Maar nu weigert je lichaam mee te werken. Je kunt jezelf er simpelweg niet meer toe zetten. Dit kan leiden tot frustratie en zelfkritiek. Je baalt van jezelf en ziet jezelf misschien als iemand die niets meer presteert, alsof je faalt.
19. Slecht presteren en niet je gebruikelijke niveau halen
Een van de duidelijke symptomen burn out is dat prestaties op zowel mentaal als lichamelijk vlak niet meer willen lukken. Waar je je eerder nog wel even kon opladen om iets af te maken, is dat nu onmogelijk. Taken die voorheen moeiteloos gingen, blijven liggen. Je probeert jezelf misschien nog te pushen door een tandje bij te zetten, maar dat werkt averechts – je raakt alleen maar meer uitgeput.
Ook fysiek merk je dat je achteruitgaat. Misschien was je gewend om regelmatig te sporten, maar nu voelt zelfs een simpel rondje hardlopen als een enorme opgave. Je krijgt zware benen, je spieren verzuren snel, en je hoofd werkt totaal niet mee. De kracht en uithoudingsvermogen die je eerder had, zijn volledig verdwenen.
Zelfs kleine dagelijkse activiteiten kunnen overweldigend aanvoelen. Een simpele boodschap doen, een verjaardag bijwonen of je begeven in een drukke mensenmassa put je volledig uit. Nadien voel je je leeg en alsof je lichaam niet meer wil herstellen.
Dit is je lichaam dat aangeeft dat je te ver bent gegaan. Het herstellen van deze klachten vraagt tijd, rust en professionele begeleiding. Pas als je stopt met jezelf voortdurend te pushen, kun je weer stap voor stap opbouwen naar balans en veerkracht.
20. Slecht lichamelijk herstel
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is dat je lichaam slecht herstelt, zelfs van de kleinste inspanningen. Een korte wandeling kan al zorgen voor dagenlange spierpijn en vermoeide benen. Ook alcohol wordt moeilijker verwerkt; waar je eerder een glas wijn of bier moeiteloos kon drinken, kan dat nu een zware impact op je lichaam hebben.
Daarnaast merk je dat je vatbaarder bent voor verkoudheden en griepjes. Wanneer je ziek wordt, duurt het herstel veel langer dan normaal. Zelfs als je probeert wat te sporten, krijg je vaak te maken met hevige en langdurige spierpijn die maar niet weggaat.
Deze vertraagde reacties zijn belangrijke symptomen burn out. Door langdurige overbelasting en stress is je lichaam uitgeput, je immuunsysteem verzwakt en je herstelvermogen ernstig beperkt. Luister naar deze signalen en gun jezelf de rust die nodig is om weer op te laden en je gezondheid te herstellen.
21. Goede en slechte dagen
Het herstel van een burn-out verloopt vaak met ups en downs. Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is dat je goede en slechte dagen hebt, soms zonder duidelijke reden. In het begin kunnen de slechte dagen overheersen, waarbij je blij bent als je de dag doorkomt zonder paniekaanvallen, zweten of extreme vermoeidheid. Toch kan het erg frustrerend zijn wanneer je de ene dag wat energie hebt en de volgende dag weer volledig uitgeput bent.
Dit is niet alleen verwarrend voor jou, maar ook voor je omgeving. Hoe leg je uit dat je de ene dag een taak aankunt en de volgende dag niet eens uit bed wilt komen? Het plannen van afspraken of activiteiten wordt haast onmogelijk, omdat je simpelweg per moment moet kijken wat je aankan.
Naarmate je herstel vordert, zullen de goede dagen langzaam toenemen. Toch blijven er momenten waarop je het gevoel hebt dat je terug bij af bent. Dit kan ontmoedigend zijn, maar het hoort bij het proces van herstel. Geef jezelf de tijd en wees mild voor jezelf. Uiteindelijk zullen die frustrerende ‘off days’ steeds minder worden en kun je stap voor stap weer meer vertrouwen op je energie en kracht.
Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?
Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.
Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox.
22. Rode vlekken op de huid/ eczeem
Een van de lichamelijke symptomen burn out kan het verschijnen van rode vlekken of eczeem op de huid zijn. Dit wordt vaak veroorzaakt door langdurig verhoogde cortisolwaarden in het bloed. Cortisol, het stresshormoon, blijft bij aanhoudende stress chronisch verhoogd, wat het lichaam uitput en verzwakt. Dit kan leiden tot ontstekingsreacties, waaronder huidproblemen.
Mensen met een gevoelig huidtype zijn extra vatbaar voor eczeem tijdens een burn-out. Voor hen kan de constante stress net de druppel zijn die de emmer doet overlopen, waardoor bestaande huidklachten verergeren of nieuwe klachten ontstaan.
Daarnaast beïnvloedt stress vaak de kwaliteit van je nachtrust, en dat heeft direct effect op je huid. Tijdens de slaap herstelt je huid van dagelijkse belastingen, zowel van binnenuit als van buitenaf. Bij een burn-out, waarin slaap vaak verstoord is, krijgt de huid niet de kans om goed te herstellen, wat kan bijdragen aan rode vlekken, droogheid en eczeem.
23. Slecht werkend immuunsysteem
Een burn-out heeft een grote impact op je immuunsysteem, wat een belangrijk symptoom van burn out kan zijn. Je immuunsysteem heeft twee cruciale taken: het verdedigen van je lichaam tegen binnendringers zoals virussen, bacteriën en schimmels, en het opruimen en herstellen van schade in je lichaam en hersenen.
Bij langdurige stress blijft het cortisolniveau in je bloed chronisch verhoogd. Cortisol onderdrukt ontstekingsreacties, die normaal gesproken nodig zijn om afvalstoffen en beschadigde cellen op te ruimen. Hierdoor komt je lichaam niet meer toe aan de herstelwerkzaamheden die essentieel zijn voor je gezondheid. In plaats daarvan blijft je lichaam in een constante vecht- of vluchtmodus staan, wat het immuunsysteem verder verzwakt.
Dit maakt je vatbaarder voor infecties, vertraagt het herstel van ziektes en zorgt ervoor dat je lichaam minder goed kan reageren op lichamelijke ongemakken. Om je immuunsysteem weer in balans te brengen, is het van groot belang om stress te verminderen, voldoende rust te nemen en je lichaam de kans te geven om opnieuw in een herstelmodus te komen.
Prof. Dr. Cobi Heijnen, hoogleraar psycho neuro-immunologie (universiteit van Utrecht):
“We weten wel dat stress invloed heeft op ons lichaam, maar we staan er niet bij stil dat wanneer we ons opwinden, schrikken, bang of boos worden, bijna alle cellen in ons lichaam een verandering ondergaan. We merken dat het hart sneller klopt, we krijgen het warm, maar we merken niet dat ook cellen van het immuunsysteem reageren met veranderingen in hun activiteit”
Prof. Dr. Cobi Heijnen
24. Slecht slapen, slechte nachtrust
Slecht slapen is onder te verdelen in drie soorten:
24.1 Niet in slaap vallen
Niet in slaap vallen is erg vreemd omdat je lichaam ontzettend moe is, en het lijkt alsof je een hele dag door kunt slapen. Niets is minder waar: Je valt bijna om van de moeheid, maar als je hoofd het kussen raakt, lijkt het alsof er een kudde hamsters wordt losgelaten in je hoofd die in alle radertjes gaan lopen.
Het gevolg? Inslapen wil niet. De oorzaak ligt met name in de hoeveelheid cortisol die nog in het lijf aanwezig is, terwijl deze hoeveelheid juist aan het eind van de dag op z’n laagst moet zijn. Het lijf staat in een actieve ‘overleef’ stand waarbij slapen niet een eerste behoefte is.
24.2 Slecht doorslapen
Niet doorslapen: Een andere mogelijkheid is dat het in slaap vallen wel lukt, maar het doorslapen niet. Midden in de nacht schrik je wakker en opnieuw beginnen alle radertjes in je hoofd te draaien. Weer lekker doorslapen is er niet bij: je lijf staat in een actiemodus. Door de hoeveelheid cortisol in het lichaam heeft een piek in een ‘slaapgolf’ ervoor gezorgd dat je wakker bent geworden.
24.3 Vroeg wakker worden
Vroeg wakker worden: Je had het gevoel dat je een aantal dagen door zou kunnen slapen, maar toch ben je (zeer) vroeg wakker. De cortisol in het lichaam zorgt ervoor dat je heel vroeg alweer alert bent. Wanneer je vroeg wakker bent, voel je dit ook als overactiviteit van het lichaam. Het lichaam maakt zich klaar voor een nieuwe dag vol activiteit, maar helaas is de benodigde lichamelijke energie niet aanwezig hier ook voor te zorgen.
24.4 Heel veel slapen
Er zijn ook situaties waarin iemand met een burn-out juist heel veel slaapt. Het lichaam is ‘op’ en het lijf wil gaan herstellen. Herstellen door slaap is een hele goede manier om weer energie op te gaan doen. Deze energie gaat helpen bij het herstellen van burn-out.
Heel veel slapen bij burn-out lukt vaak alleen wanneer iemand zijn huidige situatie heeft geaccepteerd en niet meer in een ‘vechtmodus’ zit. Het lijf komt tot rust en is in staat om te gaan herstellen. De aanmaak van cortisol wordt zo verlaagd wat ervoor zorgt dat zowel goed ingeslapen, doorgeslapen en lange nachten gemaakt kunnen worden.
24.5 Moeilijk uit bed kunnen komen
Veel mensen met burn-out hebben moeite om ’s morgens hun bed uit te komen. Al snel ontstaat er een schema dat iemand pas rond het middaguur uit bed komt.
Het gevoel dat je ’s morgens al doodop bent, je lijf aanvoelt alsof je een marathon hebt gelopen zorgt voor het late opstaan. Eenmaal opgestaan gaat het nog zeker niet van harte en kost het moeite je lijf in beweging te krijgen.
Kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
24.6. Moe wakker worden
Een veelvoorkomend symptoom van burn out is moe wakker worden, zelfs na een lange nacht slaap. Je voelt je uitgeput, alsof je geen enkele rust hebt gehad. Dit komt doordat je lichaam door de hoge stressniveaus niet in een diepe, herstellende slaap kan komen.
Je lichaam blijft in een staat van waakzaamheid door verhoogde cortisolwaarden, waardoor je onvoldoende herstelt. Hierdoor begin je elke dag met een energietekort. Deze constante vermoeidheid maakt het moeilijk om je taken uit te voeren en leidt vaak tot frustratie en overbelasting. Het is een duidelijk signaal dat je lichaam rust en herstel nodig heeft.
25. Verslechterende conditie en minder uithoudingsvermogen.
Sommige mensen houden van sport en sporten veel en graag. Dat is goed, want sporten zorgt voor de aanmaak van endorfine in het lijf. Dit hormoon werkt stressverlagend en is dus een belangrijke factor om een dreigende burn-out mee te lijf te gaan. Wanneer er sprake is van een dreigende burn-out, zal je dit echter ook lichamelijk gaan merken. Zo kan men tijdens het sporten opeens volslagen uitgeput zijn. Terwijl er normaal gesproken met gemak 5 kilometer gerend wordt, moet er nu opeens na 2 kilometer al opgegeven worden. Die slechtere conditie en de uitputting gaan vaak samen met griepjes en verkoudheden.
De weerstand verslechtert en dat is te merken aan het feit dat er vaker sprake is van zo’n ziekte. Uitval op het werk door bijvoorbeeld een flinke griep kan voor nog meer stress zorgen. Je wilt immers niet afgerekend worden op je ziekteverzuim. Gevolg is dat mensen in zo’n geval vaak de rust niet nemen om even uit te zieken. In plaats daarvan lopen ze door op hun tandvlees, totdat het echt niet meer gaat.
26. Opgejaagd gevoel
Burn out symptomen zijn vaak te herkennen aan een opgejaagd gevoel. Het gevoel dat je op hol geslagen bent en dat je simpelweg niet meer kunt stoppen. Je moet wel door, je zit nou eenmaal in het schuitje en het lukt simpelweg niet om nog te stoppen met denken en doen.
Het lijkt wel alsof letterlijk omvallen de enige optie is om te stoppen. Net als dat je van een op hol geslagen paard enkel kunt afkomen door er vanaf te springen om je vege lijf te redden.
Als je dit gevoel hebt, herken je dat door een enorme maalstroom aan gedachten, gespannen spieren, een onrustige buik en tintelende/ trillende vingers en tenen.
27. Adrenaline junkie en zoektocht naar nieuwe prikkels
Een van de minder bekende symptomen burn out is dat sommige mensen voortdurend op zoek zijn naar nieuwe prikkels en uitdagingen. Dit gedrag ontstaat doordat stresshormonen zoals adrenaline en cortisol voor een tijdelijke energieboost zorgen. Hoewel dit op korte termijn helpt om je actiever en alerter te voelen, werkt het op de lange termijn juist uitputtend. Je lichaam blijft in een staat van overbelasting, waardoor de burn-out alleen maar erger wordt.
Mensen die steeds naar deze tijdelijke energie-oppepper zoeken, worden soms ‘adrenalinejunkies’ genoemd. Ze raken verslaafd aan de kick die adrenaline geeft en blijven zichzelf pushen om die prikkel te ervaren. Dit gedrag is echter destructief, omdat het je energiereserves nog verder uitput. Uiteindelijk leidt dit tot nog meer vermoeidheid, uitputting en instabiliteit.
28. Hardnekkige verkoudheid/ keelontsteking/ bronchitis
Een burn-out begint vaak met langdurige of terugkerende lichamelijke klachten, zoals een verkoudheid, keelontsteking of bronchitis die maar niet overgaat. Dit is een van de subtielere symptomen burn out, die ontstaat doordat je immuunsysteem door aanhoudende stress verzwakt is. Je lichaam kan infecties niet meer effectief bestrijden, waardoor je wekenlang ziek blijft.
Na verloop van tijd volgt er vaak een bezoek aan de huisarts, waar soms antibiotica wordt voorgeschreven. Helaas kan zo’n antibioticakuur soms juist het laatste zetje geven richting totale fysieke uitputting. Het lichaam heeft namelijk geen energie meer om verder te herstellen, ook niet met behulp van ondersteunende middelen.
Dit gebrek aan herstel laat zien dat het natuurlijke evenwicht van je lichaam ernstig verstoord is. Het herkennen van deze signalen is essentieel om de vicieuze cirkel van stress en uitputting te doorbreken. Je lichaam geeft aan dat het rust nodig heeft om weer op krachten te komen en weerstand op te bouwen.
29. Vaak grieperig
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is dat je je vaak grieperig voelt. Dit komt doordat je weerstand sterk is verminderd. Je lichaam zit qua energie aan de grond en heeft onvoldoende kracht om indringers zoals virussen en bacteriën te bestrijden. Het gevolg is dat je elk griepje dat rondgaat, oppikt. Als iemand in je omgeving ziek is, word je zelf vrijwel meteen ook ziek.
Naast de fysieke klachten heeft dit ook een mentale impact. Je merkt dat je minder goed bestand bent tegen ziekte en sneller negatieve gevoelens ervaart. Een simpele verkoudheid of griep kan je emotioneel uit balans brengen, waardoor je nog meer uitgeput en moedeloos raakt.
30. Terugkerende hoofdpijn en migraine
Heb je steeds vaker last van terugkerende hoofdpijnen of migraine? Dit kan een van de symptomen burn out zijn, zeker als je ook andere klachten ervaart. Misschien voel je spanning in je nek en rug, waardoor de pijn langzaam naar je hoofd trekt. Dit is geen toeval: stress zorgt ervoor dat je spieren zich voortdurend aanspannen, waardoor spanningshoofdpijn of migraine ontstaat.
Daarnaast kan langdurige stress je hormonen uit balans brengen, wat migraineaanvallen kan verergeren. Het kan voelen alsof je vastzit in een vicieuze cirkel – de pijn blijft terugkomen, en medicatie biedt vaak maar beperkte verlichting.
Het is belangrijk om te begrijpen dat deze klachten een signaal zijn van je lichaam. Je vraagt al te lang te veel van jezelf. De oplossing ligt niet in alleen pijnstillers, maar in het aanpakken van de oorzaak: stress. Door bewust rust en ontspanning in te bouwen en stap voor stap te herstellen, kun je de spanning in je lichaam verminderen en uiteindelijk de klachten verminderen.
31. Oorsuizen/ tinnitus
Een zeer belangrijk symptoom van tinnitus is dat je een geluid hoort dat van binnenuit komt en dus niet van buitenaf. De omgeving neemt dit geluid dus ook niet waar. Er worden meerdere soorten geluiden gehoord: Ruisen, fluiten, piepen, etc. Als je nieuwsgierig bent naar de geluiden die iemand hoort met tinnitus kun je die beluisteren op de site van de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden.
De geluiden die gehoord worden kunnen ook in sterkte verschillen, in regelmaat en pulserend. De ene keer is het hard, dan weer zacht, dan weer monotoon, soms is het weg en soms is het er juist weer heel erg lang. Uit dit onderzoek blijkt dat oorsuizen 2,5 keer zo vaak voorkomt bij mensen die veel stress hebben. Tevens verergert stress oorsuizen bij mensen die reeds last hebben van tinnitus.
32. Overmatig piekeren en doemdenken
Een van de meest kenmerkende symptomen burn out is overmatig piekeren. Misschien merk je dat je voortdurend nadenkt over van alles en nog wat, zelfs over de kleinste dingen. Je weet nuchter gezien misschien wel dat piekeren niets oplost, maar toch kun je het niet stoppen. Vaak blaas je kleine zaken enorm op. Een buikpijntje lijkt ineens een ernstige ziekte, een beetje jeuk voelt als iets ernstigs en een probleem met je kind groeit in je gedachten uit tot een nachtmerriescenario.
Dit constante zien van beren op de weg is typerend voor een burn-out. Je kunt geen emotionele afstand meer bewaren en raakt snel over-emotioneel. Alles voelt overweldigend, en situaties die je voorheen gemakkelijk relativeerde, brengen nu enorme spanning en angst met zich mee. Het is alsof je grip op de realiteit kwijtraakt en je simpelweg overal druk over maakt.
Deze piekergedachten zijn een signaal dat je mentale veerkracht is uitgeput. Je lichaam en geest vragen om rust. Het doorbreken van dit patroon begint met het serieus nemen van je klachten, leren loslaten en ruimte creëren voor herstel.

33. Afgevlakte emoties, vlak zijn.
Hoewel stemmingswisselingen vaak een symptomen van burn out zijn, kan het bij sommige mensen juist de andere kant op slaan: hun emoties raken afgestompt. Misschien merk je dat je gevoelens vlakker zijn geworden. Dingen waar je normaal blij of enthousiast van werd, laten je nu koud. Je voelt je emotioneel uitgeput en hebt moeite om nog ergens echt van te genieten of geraakt te worden.
Dat afgevlakte gevoel is niet alleen voor jezelf lastig, maar ook voor je omgeving. Je partner kan zich afgewezen voelen wanneer je geen enthousiasme meer kan opbrengen om samen tijd door te brengen. Dat onverschillige gevoel kan ervoor zorgen dat iemand zich terugtrekt, omdat hij of zij het gewoon niet kan opbrengen om onder de mensen te zijn.
34. Onverschilligheid en emotionele afstand nemen
Merk je dat je opeens onverschillig bent geworden over dingen die je vroeger belangrijk vond? Misschien laat je werk je koud, voel je geen enthousiasme meer voor je hobby’s, en doet zelfs de zorg voor je gezin je weinig. Deze onverschillige houding is een van de symptomen burn out. Het kan voelen alsof niets je nog interesseert, en gedachten zoals “Wat maakt het ook uit” spoken regelmatig door je hoofd.
Toch blijft deze onverschilligheid vaak niet constant. Je kunt het ene moment afstandelijk en emotieloos zijn, terwijl je op andere momenten plotseling angstig en onrustig wordt. Deze emotionele schommelingen zijn je lichaam dat probeert te overleven in een staat van uitputting. Je trekt je terug omdat je simpelweg niet meer de energie hebt om betrokken en gemotiveerd te blijven.
Misschien begin je hierdoor aan jezelf te twijfelen. Je herkent jezelf niet meer, en dat kan je onzeker maken. Je omgeving ziet ook de verandering en begrijpt mogelijk niet waarom je, van een betrokken en actieve persoon, ineens afstandelijk en onverschillig bent geworden.
35. Cynisme en wantrouwen
Misschien merk je aan jezelf dat je steeds vaker cynische gedachten of opmerkingen hebt. Je vertrouwt de bedoelingen van anderen niet meer, voelt wantrouwen of neemt afstand van je eigen keuzes en daden. Dit cynisme is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Het kan overkomen alsof het je allemaal niet meer interesseert, maar de werkelijkheid is dat je simpelweg niet meer aan je eigen verwachtingen kunt voldoen.
Door de voortdurende uitputting en stress raakt je motivatie volledig weg. Je bent te moe om nog vertrouwen te hebben in jezelf of in anderen. Dit kan leiden tot vervelende reacties die je normaal nooit zou geven. Cynisme wordt een manier om jezelf emotioneel af te schermen, omdat je niet meer de kracht hebt om op een gezonde manier met situaties om te gaan.
Dit gedrag kan verwarrend zijn, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Je kunt jezelf gaan afvragen: “Waarom doe ik zo? Zo ben ik toch helemaal niet?” Dit is een belangrijk signaal van je lichaam dat je grenzen hebt overschreden.
36. Faalangst en torenhoge verwachtingen
Faalangst is een van de veelvoorkomende symptomen burn out. Het is de angst om te falen in zaken die je belangrijk vindt, waardoor je continu twijfelt aan je eigen capaciteiten. Misschien stond je voor je burn-out bekend als iemand die altijd hard werkte, hoge prestaties leverde en sociaal betrokken was. Die prestatiedrang werd vaak gevoed door een sterke moraal en perfectionisme, wat leidde tot onrealistisch hoge verwachtingen van jezelf.
Tijdens een burn-out ben je niet meer in staat om aan die verwachtingen te voldoen. Dat kan extra zwaar voelen, omdat je voorheen veel waardering en erkenning kreeg voor je harde werk. Dit gevoel van tekortschieten leidt vaak tot de overtuiging dat je nóg harder moet werken om alsnog te voldoen. Maar dat werkt averechts en put je lichaam en geest verder uit, waardoor herstel steeds moeilijker wordt.
Het is cruciaal om dit patroon te doorbreken. De druk die je jezelf oplegt is een belangrijk signaal dat je grenzen hebt overschreden
37. Angst en onzekerheid
Angst is een van de veelvoorkomende symptomen burn out. Deze angst kan zo sterk worden dat het leidt tot angstaanvallen. Gedachten en vragen blijven continu door je hoofd malen, zoals:
- Word ik ooit weer beter?
- Kan ik ooit weer werken?
- Ben ik de persoon die ik nu ben?
- Wat gebeurt er met mijn lichaam?
In de eerste fase van een burn-out kan de angst enorm zijn, vooral omdat je lichaam plotseling begint te protesteren. Fysieke klachten zoals pijn, vermoeidheid en hartkloppingen kunnen je het gevoel geven dat er iets ernstigs aan de hand is. Daarom is het altijd goed om medische onderzoeken te laten uitvoeren. Maar als er geen medische oorzaak wordt gevonden, is de kans groot dat stress of een burn-out achter deze klachten zit.
Tijdens de burn-out komt vaak de angst op dat je nooit meer volledig zult herstellen. Het herstelproces voelt eindeloos, en het lijkt soms alsof er geen vooruitgang is. Zelfs jaren na een burn-out kunnen er af en toe klachten terugkomen, waardoor je je afvraagt: “Kom ik hier ooit helemaal vanaf?“
38. Angst om alleen te zijn
Een van de symptomen burn out zijn angsten om alleen te zijn. Misschien voel je je ongemakkelijk of zelfs angstig bij de gedachte dat er iets kan gebeuren terwijl je alleen thuis bent. Je bent bang dat je flauwvalt, dat je niet meer voor je kinderen kunt zorgen, of dat er niemand in de buurt is om hulp te bieden als er iets ernstigs gebeurt.
In zo’n situatie voelt het vaak veiliger om iemand bij je te hebben die een oogje in het zeil kan houden. Iemand die kan ingrijpen of een dokter kan bellen als dat nodig is. Deze behoefte aan constante nabijheid en veiligheid ontstaat doordat je lichaam en geest volledig uitgeput zijn, waardoor je controle en vertrouwen in jezelf verliest.
Kies voor de hulp die bij jou past
39. Angst om ernstig ziek te zijn, hypochondrie
Een van de symptomen burn out is de angst om ernstig ziek te zijn. Dit is begrijpelijk, want de fysieke klachten die bij een burn-out kunnen optreden, lijken vaak sterk op symptomen van ernstige ziektes. Denk aan een extreem opgeblazen buik, pijn op de borst, zwellingen, uitval van ledematen of eczeem dat in een ernstige vorm verschijnt.
Veel mensen vinden het moeilijk te geloven dat stress of een burn-out zulke heftige lichamelijke klachten kan veroorzaken. De gedachte “Dit kan toch niet alleen door stress komen?” is dan ook iets wat we vaak horen. Om geruststelling te krijgen, is het altijd verstandig om medisch onderzoek te laten doen. Wanneer deze onderzoeken echter geen duidelijke medische oorzaak aantonen, wijst dat vaak in de richting van stress of burn-out als boosdoener.
Wat opvalt, is dat deze klachten vaak verdwijnen naarmate iemand herstelt van burn-out. Stress uit zich namelijk vaak op het zwakste punt van je lichaam. Voor de een is dat de huid, voor de ander de buik, spieren of rug. Het herkennen van deze klachten als onderdeel van een burn-out kan je helpen om je angsten beter te begrijpen en het herstelproces serieus te nemen. Rust en ondersteuning zijn hierbij essentieel.
40. Angst om lichamelijk actief te zijn
Een van de symptomen burn out is de angst om lichamelijke activiteit aan te gaan. Misschien ben je bang dat bewegen je alleen maar meer uitput, omdat je al zo vermoeid bent. Het idee dat lichamelijke inspanning je energieniveau verder kan laten dalen, maakt het verleidelijk om zoveel mogelijk rust te nemen. Toch is dat niet altijd de beste oplossing.
Juist matige, gecontroleerde lichaamsbeweging kan je herstel bevorderen. Beweging stimuleert de aanmaak van endorfine, een hormoon dat stresshormoon cortisol helpt verlagen. Dit kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand en meer ontspanning. Het is echter belangrijk om dit op een gedoseerde manier aan te pakken, zodat je niet opnieuw over je grenzen gaat.
Afhankelijk van de ernst van je burn-out kun je beginnen met lichte activiteiten, zoals wandelen. Naarmate je herstelt, kun je langzaam opbouwen met bijvoorbeeld ‘sjoggen‘ (een combinatie van wandelen en langzaam joggen). Deze aanpak helpt om je lichaam en geest weer in balans te brengen, zonder je verder uit te putten. Vertrouw op je lichaam, maar luister ook naar de signalen die het je geeft.
42. Paniekgevoelens en angstaanvallen
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is het plotseling opkomen van paniekgevoelens, zelfs tijdens activiteiten die je normaal moeiteloos uitvoert. Stel, je moet een presentatie geven, iets wat je bijna wekelijks doet. Tijdens de voorbereiding krijg je ineens paniekgevoelens: je twijfelt aan jezelf, denkt dat de presentatie slecht is en dat je kennis tekortschiet. Het angstzweet breekt je uit, je begint te hyperventileren, en je hart slaat op hol. Toch ga je door, en tijdens de presentatie lijkt de angst langzaam te verdwijnen.
Misschien besluit je om de gebeurtenis te negeren en gewoon verder te gaan, maar daarmee mis je een belangrijk signaal. Deze paniekgevoelens kunnen wijzen op een burn-out die zich langzaam aan het ontwikkelen is. Je lichaam schakelt over op de ‘vecht of vlucht’-modus, waarbij stresshormonen zoals adrenaline en cortisol de overhand krijgen. Dit verhoogt de spanning en put je lichaam verder uit.
43. Paniekaanvallen
Paniekaanvallen zijn een van de veelvoorkomende symptomen burn out. Het komt regelmatig voor dat bij mensen met een burn-out onterecht een paniekstoornis wordt vastgesteld. In werkelijkheid zijn de paniekaanvallen vaak een direct gevolg van langdurige stress en uitputting. Deze aanvallen zijn niet alleen ontzettend beangstigend, maar maken je ook onzeker over je eigen lichaam. Je vertrouwen in wat je lichaam aankan, neemt steeds verder af.
Tijdens zo’n aanval neemt de angst volledig de overhand. Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je kunt het gevoel krijgen de controle te verliezen. Dit intense gevoel van paniek belemmert je herstel en kan juist voor verdere achteruitgang zorgen. In de zoektocht naar verlichting grijpen veel mensen naar medicatie om de symptomen te onderdrukken.
Ironisch genoeg kan het ervaren van het ‘oude gevoel’ van angst juist een trigger worden. Zodra je denkt: “Daar gaan we weer,” lijkt de paniekaanval zich vanzelf te manifesteren. Dit kan een vicieuze cirkel creëren, waarbij je angst krijgt voor de angst zelf.
Het is belangrijk om deze aanvallen niet alleen te behandelen met symptoombestrijding, maar ook om de onderliggende oorzaak – stress en uitputting – aan te pakken. Met de juiste begeleiding, zoals ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en professionele ondersteuning, kun je leren omgaan met paniekaanvallen en je lichaam weer stap voor stap vertrouwen geven.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
44. Moeite met autorijden
Een van de symptomen burn out is moeite met autorijden. Dit kan ontstaan door angst en paniekaanvallen, wat begrijpelijk is. Een paniekaanval achter het stuur kan zorgen voor gevaarlijke situaties, zowel voor jezelf als voor andere weggebruikers.
Daarnaast kan een overvol hoofd ervoor zorgen dat je moeite hebt om de snelheid van het verkeer bij te houden. Je hersenen zijn overbelast door langdurige stress, waardoor je reactievermogen vertraagt en je sneller het overzicht verliest. Hoewel er nog weinig onderzoek naar is gedaan, lijkt het erop dat de behoefte om controle te houden en voortdurend alert te blijven, bijdraagt aan paniekgevoelens tijdens het rijden.
Als je merkt dat autorijden je veel moeite kost, is het verstandig om dit tijdelijk te vermijden. Gun jezelf de tijd om te herstellen van je burn-out en pak het autorijden pas weer op wanneer je je fitter en stabieler voelt. Dit voorkomt onnodige stress en gevaarlijke situaties, en helpt je vertrouwen op de weg geleidelijk terug te winnen.
45. Groeiende onzekerheid, onzeker over jezelf
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is een toename van onzekerheid. Je ervaart emotionele en lichamelijke klachten die je uit balans brengen, waardoor je niet meer reageert zoals je normaal gesproken zou doen. Je moraal en zelfvertrouwen lijken verdwenen, en dat maakt je onzeker.
Daarnaast voelt het vaak alsof je lichaam je in de steek laat. Je lichaam reageert anders dan je gewend bent: je hebt geen energie, je krijgt onverwachte klachten en niets lijkt nog vanzelf te gaan. Dit versterkt het gevoel van controleverlies en onzekerheid.
Voor de burn-out heb je misschien jarenlang gedrag vertoond dat sociaal wenselijk was – je paste je voortdurend aan om waardering en erkenning te krijgen. Dit compensatiegedrag kan voortkomen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. Tijdens een burn-out lukt het echter niet meer om je op die manier aan te passen. Je bent teruggeworpen op jezelf, je eigen gevoelens en behoeften, en dat kan confronterend zijn.
Deze voortdurende aanpassing aan de verwachtingen van anderen is een belangrijke factor in het ontstaan van een burn-out. Het is daarom niet vreemd dat onzekerheid vaak een centraal thema is in coaching. Het leren loslaten van die constante drang om anderen te pleasen en opnieuw verbinding maken met wie je werkelijk bent, is een essentiële stap in je herstelproces.
46. Huilbuien en niet kunnen stoppen met huilen
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out zijn plotselinge en intense huilbuien. Zeker in de beginfase van een burn-out kunnen deze huilbuien regelmatig optreden. Je lichaam komt eindelijk tot rust na langdurige overbelasting, en daardoor nemen emoties die je lang hebt onderdrukt de overhand. Soms lijkt het alsof de tranen geen einde kennen, zelfs zonder een directe aanleiding.
Het kan gebeuren dat een klein moment, zoals een zielige reclame, een lieve reactie van een kind of een speelse bui van je huisdier, je ineens diep raakt. De emoties stapelen zich op en voor je het weet ben je niet meer in staat om te stoppen met huilen. Dit kan verwarrend en beangstigend zijn, vooral omdat je jezelf hierin niet herkent.
Mensen met een burn-out twijfelen soms aan zichzelf door deze emotionele uitbarstingen. Het is echter een normaal onderdeel van het proces. Je lichaam en geest proberen zich te ontladen van jarenlange spanning. Vaak verminderen of stoppen de huilbuien wanneer je de burn-out accepteert en aan je herstel gaat werken.
47. Geen emoties voelen, afgestompt en emotieloos
In tegenstelling tot mensen die last hebben van intense huilbuien, zijn er ook mensen met een burn-out die juist helemaal geen emoties meer voelen. Dit is een ander veelvoorkomend symptoom van burn out. Je lichaam schakelt over op een overlevingsmodus, waarbij emoties worden weggestopt omdat ze op dat moment niet belangrijk lijken om te kunnen blijven functioneren.
Deze afgestomptheid kan ervoor zorgen dat je je compleet losgekoppeld voelt van jezelf en je omgeving. Dingen die je normaal zouden raken, laten je nu volledig koud. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je niet meer in contact staat met je eigen behoeften en gevoelens. Dit kan verwarrend en zelfs beangstigend zijn, vooral als je altijd een emotioneel betrokken persoon was.
48. Concentratieproblemen
Concentratieproblemen zijn een van de meest voorkomende symptomen burn out. Ze ontstaan vaak door een tekort aan BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor), een stof die essentieel is voor het herstel en de groei van hersencellen, vooral in de hippocampus. Deze stof kun je vergelijken met voedingsstoffen voor de hersenen, net zoals plantenvoeding helpt bij de groei van bloemen en planten.
De hippocampus speelt een cruciale rol bij informatieverwerking. Onder invloed van langdurige stress en het stresshormoon cortisol, begint dit deel van de hersenen letterlijk te krimpen. Cortisol is neurotoxisch, wat betekent dat het schadelijk is voor de hersenen. Door langdurig verhoogde cortisolspiegels trekken de uiteinden van zenuwcellen zich terug, en zenuwcellen in de hippocampus sterven af. Hierdoor verslechtert je concentratievermogen aanzienlijk.
Naast moeite met concentreren ervaar je vaak ook kortetermijngeheugenproblemen. Taken die voorheen vanzelf gingen, zoals het onthouden van afspraken of het volgen van gesprekken, worden steeds lastiger. Deze klachten zijn directe gevolgen van de veranderingen die door stress plaatsvinden in je hersenen.
Herstel vraagt om rust, ontspanning en het verminderen van stress. Door regelmatig rustmomenten in te bouwen, geef je je hersenen de kans om te herstellen en het BDNF-niveau weer op peil te brengen, wat uiteindelijk je concentratie en geheugen ten goede komt.
49. Snel geïrriteerd zijn en ergernis
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is dat je jezelf snel ergert en voortdurend geïrriteerd bent. Het lijkt alsof iedereen en alles om je heen je expres probeert te irriteren. De borende buurman, een huilend kind, iemand die langzaam afrekent bij de kassa – zelfs kleine geluiden, zoals een piepend hek of een tik in huis, kunnen je al op de rand van woede brengen.
Je zenuwen lijken voortdurend gespannen en je hebt het gevoel dat je opeens alles hoort en voelt. Je hoofd loopt over van prikkels, en je kunt al die externe indrukken niet meer filteren. Hierdoor bouwt de irritatie zich snel op en kan het zomaar omslaan in boosheid.
Wat deze situatie extra verwarrend maakt, is dat je dit gedrag vaak niet van jezelf herkent. Voorheen kon je misschien veel verdragen en bleef je rustig in situaties die nu ondragelijk aanvoelen. Dit verlies van geduld en emotionele controle is een duidelijk signaal van overbelasting.
Je lichaam en geest hebben rust nodig om weer beter met prikkels om te kunnen gaan. Door bewust te werken aan ontspanning en herstel kun je de overprikkeling verminderen en weerbaarder worden tegen externe factoren. Neem je grenzen serieus en gun jezelf de tijd om stap voor stap je veerkracht terug te vinden.
50. Een kort lontje en boosheid
Een kort lontje en snelle boosheid zijn veelvoorkomende burn out symptomen. Deze emoties hebben vaak te maken met het niet herkennen en bewaken van je grenzen. Mensen met een burn-out hebben moeite om hun grenzen aan te voelen en te respecteren, ook als het gaat om boosheid. Irritatie is vaak het eerste signaal dat een grens is overschreden. Als je die irritatie negeert, kan dit uitgroeien tot ergernis, boosheid en uiteindelijk zelfs woede.
Wanneer je opgebrand bent door langdurige stress, is je lichaam in een constante overlevingsmodus. Je stresssysteem draait overuren, waardoor je extreem alert bent op mogelijke bedreigingen. Je brein kiest ervoor om ‘voor de zekerheid’ te reageren op alles wat je als negatief of bedreigend ervaart. Dit zorgt ervoor dat je sneller boos wordt, vaak zonder dat je het zelf begrijpt.
Het stresssysteem heeft ook invloed op hoe je reageert. Je rationele denkvermogen krijgt minder ruimte, omdat je lichaam zich voorbereidt op actie – vechten of vluchten. Daardoor reageer je rauwer, directer en bozer dan je normaal zou doen.
Deze scherpe reacties zijn een teken dat je systeem volledig overbelast is. Het is belangrijk om je bewust te worden van je grenzen en de signalen die je lichaam geeft
51. Sneller agressief worden
Een ander veelvoorkomend symptoom van burn out is dat irritatie en een kort lontje kunnen omslaan in agressie. Dit gebeurt vaak wanneer je voortdurend vecht tegen boosheid zonder de onderliggende spanning los te laten. De stresshormonen in je lichaam stapelen zich op en zoeken een uitweg. Door boos of zelfs agressief te worden, ontlaadt je lichaam deze hormonen tijdelijk, waardoor er rustgevende hormonen vrijkomen. Dit zorgt ervoor dat je je kortdurend beter voelt, maar het houdt je gevangen in een negatieve vicieuze cirkel.
Veel mensen schamen zich voor hun agressieve uitbarstingen, omdat ze dit gedrag niet van zichzelf herkennen. Zo vertelde een man ons hoe hij tijdens zijn burn-out de deur van zijn caravan hard dichtsloeg uit frustratie, nadat hij zich bezeerd had. Het resultaat: de caravan was onherstelbaar beschadigd en moest naar de sloop. Dit was volledig buiten zijn karakter, maar zijn ontregelde hormoonhuishouding door de burn-out zorgde voor deze ongecontroleerde boosheid.
Het is belangrijk om te begrijpen dat deze reacties niet voortkomen uit ‘wie je bent,’ maar uit een overbelast lichaam en geest
Kies voor de hulp die bij jou past
52. Overvol hoofd en mist in je gedachten
Een overvol hoofd is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Je blijft piekeren over alles wat nog moet gebeuren: zorgen voor je kinderen, bejaarde ouders, boodschappen, en zelfs de kleinste taken waar je je niet meer toe kunt zetten. Dit gepieker stapelt zich op, waardoor je hoofd voortdurend vol blijft en het lijkt alsof je gedachten in een constante mist zitten.
Het probleem is dat veel van deze verantwoordelijkheden niet zomaar weg te schuiven zijn. Je komt daardoor in een spagaat terecht: aan de ene kant wil je rust krijgen door dingen af te ronden, maar aan de andere kant geeft je lichaam duidelijk aan dat het niet meer kan. Dit kan extreem frustrerend zijn.
Ook wanneer je door je burn-out minder taken uitvoert, kan die mist in je hoofd blijven hangen. Het gevoel dat je niets meer helder krijgt, verdwijnt niet door minder te doen. Je merkt waarschijnlijk ook dat je geheugen minder goed werkt en dat je vaak dingen vergeet.
Dit overvolle hoofd is een signaal dat je hersenen overbelast zijn. Om deze mist te verminderen, is het belangrijk om stress te verlagen en ruimte te creëren voor rust en ontspanning. Het herstelproces kost tijd, maar stap voor stap kan je hoofd weer helder worden en kun je je beter focussen.
53. Geheugenproblemen en vergeetachtigheid
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is geheugenproblemen. Vergeetachtigheid ontstaat doordat je hoofd voortdurend overvol is. Veel mensen met een burn-out omschrijven dit als een gevoel van “mist” of “watten” in hun hoofd. Alle gedachten – zowel positieve als negatieve – stapelen zich op, waardoor je geen ruimte meer hebt om nieuwe informatie op te nemen.
Het gevolg hiervan is dat je belangrijke dingen snel vergeet. Misschien herken je het wel: je staat in de supermarkt en hebt geen idee meer wat je moest halen, zelfs al had je het net nog bedacht. Hoewel hulpmiddelen zoals boodschappenlijstjes wat kunnen helpen, nemen ze het probleem van vergeetachtigheid niet volledig weg.
Gelukkig nemen deze klachten af naarmate je herstelt van je burn-out. Je geheugen en vermogen om informatie op te nemen verbeteren geleidelijk wanneer je lichaam en geest weer tot rust komen. Rust, ontspanning en herstelmomenten zijn essentieel om je mentale scherpte terug te krijgen.
54. De drang om snel te herstellen
Een van de symptomen burn out is de sterke wens om zo snel mogelijk te herstellen. Je wilt niets liever dan dat de klachten verdwijnen en je weer normaal kunt functioneren. In een poging het herstelproces te versnellen, worden vaak meerdere interventies ingezet. Hulpverleners, psychologen en stapels zelfhulpboeken worden geraadpleegd, allemaal in de hoop om snel weer op de been te zijn.
Toch werkt deze aanpak vaak averechts. Dezelfde prestatiedrang en haast waarmee je in de burn-out terechtkwam, probeer je nu te gebruiken om eruit te komen. Dit zorgt echter alleen maar voor meer druk en stress, wat het herstel juist belemmert.
Het echte herstel begint pas wanneer je rust neemt en accepteert dat herstel tijd kost. Berusting en geduld zijn essentieel om je lichaam en geest de kans te geven om op een natuurlijke manier te herstellen. Gun jezelf die tijd – hoe moeilijk dat ook is – en weet dat het proces stap voor stap verloopt. Je zult merken dat je, door los te laten, uiteindelijk sneller en duurzamer herstelt.
55. Besluiteloosheid en moeite met keuzes maken
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is het onvermogen om keuzes te maken. Het lijkt alsof elke beslissing, groot of klein, een onmogelijke opgave is. Dit is niet vreemd, want tijdens een burn-out staat je hele lichaam en hormoonhuishouding op zijn kop. Daarnaast ontstaan er vaak twijfels en vragen over jezelf: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat kan ik nog? Deze onzekerheden dragen bij aan besluiteloosheid.
Je lichaam geeft bovendien aan dat het nu niet in staat is om helder na te denken en weloverwogen beslissingen te nemen. Het is alsof je vastloopt in je gedachten en geen overzicht meer hebt. Daarom is het verstandig om tijdens een burn-out geen grote of radicale beslissingen te nemen, vooral niet als deze je werk- of privéleven sterk beïnvloeden.
Eerst lichamelijk en mentaal herstellen is essentieel. Pas wanneer je meer rust en helderheid ervaart, kun je weer beter in contact komen met je eigen wensen en behoeften, en daardoor ook betere keuzes maken. Geef jezelf de tijd om deze balans te hervinden.
56. Veel uitstellen, uitstelgedrag
Een van de herkenbare symptomen burn out is uitstelgedrag. Je lichaam neemt tijdens de burn-out het herstelproces over en dwingt je om rust te nemen. Dit merk je aan een totaal gevoel van uitputting en nutteloosheid. Je kunt je nergens meer toe zetten. Alles lijkt te veel, en daardoor stel je taken die je stress geven steeds verder uit.
Op korte termijn kan dit uitstelgedrag lijken op een overlevingsstrategie. Je kiest ervoor om moeilijke of stressvolle taken te vermijden, omdat je simpelweg de energie niet hebt om ze aan te pakken. Maar uiteindelijk stapelen deze taken zich op, wat juist voor extra stress zorgt. Dit versterkt de vicieuze cirkel van uitputting en overbelasting.
Veel mensen met een burn-out herkennen deze situatie. Op dat moment voelt het alsof ‘je hoofd in het zand steken’ de enige oplossing is. Toch leidt uitstelgedrag op de lange termijn vaak tot nog meer spanning, wat je herstel verder kan vertragen.
Het is belangrijk om te erkennen dat je hulp nodig hebt. Vraag je omgeving om ondersteuning bij taken die je niet meer aankunt. Door kleine stappen te zetten en je grenzen serieus te nemen, kun je voorkomen dat de stress verder toeneemt en je herstelproces vertragen.
57. Moeite met sociale contacten
Moeite met sociale contacten is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Misschien ervaar je dat bepaalde sociale situaties leiden tot momenten van extreme vermoeidheid, zweetaanvallen of zelfs paniek. Sommige mensen of groepen lijken al je energie op te slurpen, waardoor je na een gesprek volledig uitgeput bent.
Dit heeft vaak te maken met pleasegedrag, iets wat bij veel mensen met een burn-out voorkomt. Jarenlang heb je geprobeerd het anderen naar de zin te maken, jezelf continu aangepast en je in allerlei bochten gewrongen om goedkeuring te krijgen. Daarbij heb je telkens je eigen grenzen overschreden. Dit voortdurende pleasen heeft uiteindelijk geleid tot volledige uitputting en een burn-out.
Tijdens je burn-out kun je snel terugvallen in dat oude patroon van pleasegedrag. Je lichaam herkent dit direct en trekt aan de noodrem – je ervaart paniek, spanning en complete leegloop. Dit gebeurt omdat je lichaam de controle wil terugkrijgen. Door te blijven pleasen, geef je de regie over je leven opnieuw weg aan anderen.
Het is belangrijk dat dit patroon wordt aangepakt tijdens je herstel, bijvoorbeeld met begeleiding van een coach. Sociale contacten volledig vermijden is echter niet de oplossing. Probeer juist contacten op jouw eigen voorwaarden aan te gaan. Begin met korte, haalbare momenten van sociaal contact en breid dit langzaam uit wanneer je je daar klaar voor voelt. Zo leer je weer contact te maken zonder je grenzen te overschrijden.

58. Wantrouwen
Wantrouwen is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Je hebt jarenlang hard gewerkt en anderen geholpen, maar nu je ziek bent, merk je misschien dat je er alleen voor staat. Collega’s en vrienden laten weinig van zich horen, wat het vertrouwen in anderen kan ondermijnen.
Ook je lichaam stelt je teleur. Je hebt geen controle meer over je klachten, wat leidt tot wantrouwen in je eigen mogelijkheden en herstel. Dit kan je toekomstbeeld negatief beïnvloeden. In sommige gevallen is dit wantrouwen versterkt door negatieve ervaringen in het verleden, zoals misbruik of bedrog. Tijdens de burn-out kunnen deze gevoelens sterker naar voren komen.
Herstel betekent niet alleen rust nemen, maar ook werken aan het herwinnen van vertrouwen – zowel in jezelf als in anderen. Dit proces vraagt om geduld en ondersteuning.
59. Machteloosheid
Machteloosheid is een veelvoorkomend symptoom van burn out. In het begin van de burn-out ervaar je vaak dat je lichaam dingen doet die je niet begrijpt of kunt controleren. De verbinding tussen je hoofd en lichaam lijkt verbroken, wat voor veel frustratie zorgt.
Ook tijdens het herstelproces, vooral bij terugvallen, kan machteloosheid opnieuw de kop opsteken. Je vraagt je af of je ooit weer volledig zult herstellen. Wanneer een burn-out lang aanhoudt (meer dan 1,5 jaar), versterkt dit gevoel van machteloosheid vaak nog meer.
Het lijkt soms alsof je geen invloed hebt op je herstel. Dit kan ertoe leiden dat je te voorzichtig wordt, bang om opnieuw terug te vallen. Toch is het belangrijk om stap voor stap kleine vooruitgangen te boeken en je vertrouwen in het proces terug te vinden.
60. Perfectionisme en controledwang
Perfectionisme is een van de risicofactoren en symptomen burn out. Mensen die hoog scoren op perfectionisme zijn vaak gevoelig voor overspannenheid, omdat het voor hen nooit goed genoeg is. Alles moet beter en perfect zijn. Hoewel de wens om te groeien gezond kan zijn, wordt het problematisch als je nooit tevreden bent met wat je bereikt hebt. Dit zorgt voor constante spanning en stress.
Perfectionisme kan zich op verschillende manieren uiten. Sommige mensen willen hun werk tot in de kleinste details perfect afronden. Anderen hebben de neiging om alles zelf te doen, uit angst dat het anders niet goed gaat. Deze laatste vorm van perfectionisme leidt vaak tot het aannemen van te veel verantwoordelijkheden, waardoor je sneller overbelast raakt. De voortdurende druk verhoogt de kans op een burn-out aanzienlijk.
Naarmate de burn-out dichterbij komt, neemt ook de drang naar controle toe. Dit lijkt op het eerste gezicht rust te geven, maar in werkelijkheid vergroot het de stress. Het steeds willen vasthouden aan controle versterkt het gevoel van uitputting, omdat je blijft vastzitten in een patroon van prestatiedruk en perfectionisme.
Kies voor de hulp die bij jou past
61. Gedragsverandering en jezelf niet terug herkennen
Gedragsverandering is een van de symptomen burn out. De moeheid, hormonale schommelingen, uitputting, angst en depressieve gevoelens zorgen ervoor dat je gedrag tijdelijk volledig kan veranderen. Misschien herken je jezelf niet meer. Waar je eerder een bezige bij was, voel je je nu als een kasplantje dat nergens meer toe in staat is.
Je lichaam dwingt je tijdens een burn-out om het oude gedrag los te laten, omdat dit gedrag je heeft uitgeput. Deze gedragsverandering is daarom vaak noodzakelijk om blijvend te herstellen en in de toekomst een nieuwe burn-out te voorkomen. Het lichaam en het vertrouwen daarin worden belangrijke graadmeters voor hoe je voortaan met stress en grenzen omgaat.
Het is echter cruciaal om eerst lichamelijk te herstellen voordat je werkt aan duurzame gedragsverandering. Zodra je fysiek weer in balans bent, kun je jezelf gaan richten op vragen zoals: Wie ben ik? Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Deze zelfreflectie helpt je om beter te begrijpen wat je nodig hebt en hoe je voortaan beter je grenzen kunt bewaken. Zo kun je stap voor stap werken aan een leven dat beter bij je past.
62. Meer roken
Veel mensen grijpen tijdens stressvolle periodes naar roken als een manier om te ontspannen. Door te roken komt endorfine vrij, een stof die je een kortstondig gevoel van rust en welbehagen geeft. Daarnaast biedt roken een ‘pitstop’: je neemt even afstand van je werk, gaat naar buiten en verzet je gedachten. Dit kan tijdelijk helpen om je zorgen los te laten.
Helaas werkt roken op de lange termijn juist averechts. Het vermindert je lichamelijke conditie door schade aan hart, bloedvaten en longen. Een slechtere fysieke gesteldheid kan weer leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en kortademigheid. Deze klachten vergroten op hun beurt de stress en vertragen het herstel van een burn-out.
Om echt te herstellen, is het belangrijk om alternatieve ontspanningstechnieken te vinden die je lichaam ondersteunen in plaats van belasten.
63. Alcoholgebruik als copingmechanisme
Alcohol wordt door veel mensen ingezet om tijdelijk aan hun zorgen te ontsnappen. Een borrel kan helpen om de stress even te dempen en je voor korte tijd in een prettigere stemming te brengen. Voor sommige mensen werkt alcohol ook als een ‘slaapmutsje’, in de hoop sneller in slaap te vallen.
Hoewel dit op korte termijn enige verlichting kan bieden, werkt alcohol op lange termijn juist tegen je herstel. Alcohol verstoort de kwaliteit van je slaap, waardoor je minder diep slaapt en je lichaam onvoldoende herstelt. Daarnaast kan regelmatig gebruik van alcohol leiden tot lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid en stemmingswisselingen, die de stress en burn-outklachten verergeren.
Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?
Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.
Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox.
64. Drugsgebruik
Bij sommige mensen ontstaat tijdens langdurige stress of een burn-out de neiging om drugs te gebruiken. Dit gebeurt niet vanuit verslaving, maar eerder als een poging om de werkdruk en stress tijdelijk te verlichten. Drugs worden soms gezien als een snelle oplossing om scherp te blijven of om tijdelijk aan de mentale druk te ontsnappen.
Deze strategie komt vaak voor bij mensen die voortdurend onder hoge druk staan en zichzelf niet toestaan om rust te nemen. Ze willen blijven presteren en grijpen naar middelen zoals stimulerende drugs om hun grenzen verder te verleggen. Op de korte termijn lijkt dit misschien te werken, maar de impact op het lichaam is ernstig. Drugs verstoren de hormonale balans, verminderen de kwaliteit van slaap en zorgen voor een verhoogde hartslag en spanning in het lichaam, wat de stressreactie alleen maar verergert.
Als gevolg daarvan raken mensen verder uitgeput en wordt het herstelproces belemmerd. Het lichaam raakt steeds minder in staat om op natuurlijke wijze stress te verwerken. Dit leidt tot diepere klachten, zoals chronische vermoeidheid, paniekaanvallen en emotionele instabiliteit.
65. Pijnlijke spieren en spierpijn (spierpijn in de benen)
Pijnlijke spieren en spierpijn, zoals in de benen, zijn bekende symptomen burn out. Door de voortdurende aanwezigheid van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline blijft je lichaam in een actieve “vecht- of vluchtmodus.” Dit vraagt om energie, die wordt gehaald uit suikers (glycogeen) die opgeslagen liggen in je spieren. Voor sporters is dit nuttig, maar bij langdurige stress raakt deze energiebron snel uitgeput.
Omdat je bij een burn-out vaak te vermoeid bent om voldoende te bewegen, worden deze voorraden niet aangevuld. Afvalstoffen hopen zich op in de spieren, wat leidt tot pijn en stijfheid. Dit zorgt ervoor dat je nog minder beweegt, waardoor de klachten verder toenemen.
Om spierklachten te verminderen, is het belangrijk om voldoende water te drinken, regelmatig matig intensief te bewegen (zoals wandelen) en ontspannende behandelingen, zoals massages, in te zetten. Op deze manier kun je helpen afvalstoffen af te voeren en je spieren weer geleidelijk laten herstellen.
Kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
66. Nek- en schouderklachten
Spanning en pijn in de schouders zijn veelvoorkomende symptomen burn out. Veel mensen trekken onbewust hun schouders op in stressvolle situaties. Dit is onderdeel van de natuurlijke vecht- of vluchtreactie van het lichaam. Je spieren spannen zich aan om je voor te bereiden op actie. Ga bijvoorbeeld eens in een ‘bokshouding’ staan met de vuisten gebald voor je. Trek jij ook je schouders op en verberg je je hoofd achter je vuisten (en tussen je schouders?)
De spieren trekken over het hoofd heen de boel bij elkaar om het hoofd te beschermen (in het geval van de tijger: je kunt beter een arm missen dan een hoofd). De aanhechtingen lopen van het voorhoofd tot aan de nek, waardoor nek- en schouderklachten vaak ook op die baan ontstaan.
Je merkt dit dan aan pijn tussen de schouderbladen/in je nek, net onder je schedel, de plekken onder je oren en de aanhechtingen bij je schouders. Allen zijn aanhechtingspunten van de spieren op de botten die overbelast raken en zorgen voor extra spierspanning. Het gevolg is dat de spieren meer samentrekken en je nek- en schouderklachten krijgt.
67. Gespannen kaken / knarsetanden
Gespannen kaken en knarsetanden zijn veelvoorkomende symptomen burn out. Zonder dat je het doorhebt, kun je je kaken voortdurend op elkaar klemmen, vooral ’s nachts. Dit resulteert vaak in pijnlijke, stijve kaken bij het wakker worden. De aanhoudende spierspanning kan leiden tot kaakpijn, hoofdpijn en zelfs ontstoken of gevoelige tanden en kiezen.
Omdat deze spanning onbewust gebeurt, merk je het vaak pas op wanneer de klachten zich opstapelen. In ernstige gevallen kan het klemmen van de kaken ervoor zorgen dat er stukjes van tanden of kiezen afbreken, wat het probleem verder verergert.
Het is belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Ontspanningsoefeningen, zoals het bewust ontspannen van je gezichtsspieren en kaak, kunnen helpen om de spanning te verminderen. Daarnaast kan een bezoek aan de tandarts of een specialist voor een bitje of andere ondersteuning nuttig zijn om verdere schade te voorkomen.
68. Moeite met praten/ spreken
Moeite met spreken is een minder bekend maar vervelend symptoom van burn out. De stress en spierspanning die bij een burn-out komen kijken, kunnen ook invloed hebben op de spieren van de tong en mond. Dit kan leiden tot onduidelijke, binnensmondse spraak, waarbij je woorden moeilijk uitspreekt of je zinnen niet vloeiend krijgt.
Mensen met burn-out merken vaak dat anderen hen slecht verstaan, wat frustrerend kan zijn. Het herhalen van zinnen kost extra energie, iets waar je al een tekort aan hebt. Deze communicatieproblemen kunnen je onzeker maken en ervoor zorgen dat je sociale situaties liever uit de weg gaat.
69. Lage rugpijn
Lage rugpijn is een veelvoorkomend symptoom van burn out. Deze pijn ontstaat vaak door spierspanning, gecombineerd met een verkeerde houding die door langdurige stress wordt veroorzaakt. De klachten worden vaak het duidelijkst gevoeld bij bepaalde bewegingen, zoals wanneer je uit de auto stapt of net uit bed komt.
De pijn bevindt zich meestal bij de aanhechtingen net boven de bilspieren en kan een zwaar, vermoeid gevoel in de benen veroorzaken. In ernstige gevallen kan de rugpijn uitlopen tot een stekende pijn, waardoor het moeilijk wordt om comfortabel te zitten, staan of liggen. Deze voortdurende spanning belemmert je bewegingsvrijheid en kan je herstel vertragen.

70. Buikpijn en maagklachten
Buikpijn en maagklachten zijn veelvoorkomende symptomen burn out. Tijdens een stressreactie schakelt je lichaam over naar de “vecht- of vluchtmodus.” Hierbij wordt de spijsvertering deels of zelfs volledig stilgelegd, omdat het lichaam prioriteit geeft aan overleving. Voedingsstoffen die al in de spieren en organen zijn opgeslagen, worden aangesproken om energie te leveren. De vertering van voedsel in de maag wordt tijdelijk onderdrukt.
Deze verstoring van de stofwisseling kan zich op verschillende manieren uiten:
- Veel plassen of een veranderde stoelgang
- Toename van buikvet
- Een constant opgejaagd, gespannen gevoel
- Rommelende darmen of maag
- Buikkrampen
Door deze veranderingen kunnen twee hoofdsituaties ontstaan:
- Voedsel wordt niet goed verteerd – Dit kan leiden tot buikklachten, gasvorming en een opgeblazen gevoel.
- Herstelbehoefte na stress – Na een periode van stress vraagt het lichaam om extra voedsel om de uitgeputte energievoorraden aan te vullen. Dit kan leiden tot gewichtstoename door overmatige eetlust of, in sommige gevallen, gewichtsverlies door een sterk verhoogde stofwisseling.
Deze fysieke reacties zijn het gevolg van langdurige stress en uitputting. Om klachten te verminderen, is het belangrijk om je stressniveau te verlagen, regelmatige maaltijden te eten en te zorgen voor voldoende ontspanning.allen doordat de stofwisseling erg omhoog gaat.
71. Hoge, versnelde hartslag
Een van de symptomen burn out is een hoge, versnelde hartslag. Dit ontstaat door de constante “vlucht- of vechtmodus” die wordt geactiveerd door stress. Je lichaam verkeert in een staat van paraatheid en wil weg van het gevaar of van situaties die spanning en pijn veroorzaken, zelfs als er geen direct gevaar is.
Om je spieren van meer zuurstof te voorzien, wordt je hartslag verhoogd zodat zuurstofrijk bloed sneller door je lichaam kan worden gepompt. Dit merk je vaak aan een bonzend gevoel in je borst of hartkloppingen. Deze fysieke reactie kan beangstigend zijn, omdat het lijkt alsof er iets mis is met je hart, terwijl het in feite een overreactie van je stresssysteem is.
Kies voor de hulp die bij jou past
72. Langzame, vertraagde hartslag
Een langzame, vertraagde hartslag is een minder bekend maar mogelijk ernstig symptoom van burn out. In plaats van een versnelde hartslag door stress, kan je hartslag juist trager worden, terwijl de slagen zeer duidelijk voelbaar zijn. Dit kan zich uiten in langzame, krachtige bonzen die je bijvoorbeeld in je borst of keel voelt.
Dit kan een teken zijn dat je lichaam in een vlucht- of verdedigingsmodus blijft hangen, waarbij het systeem zich begint terug te trekken en energie probeert te sparen. In sommige gevallen kan dit duiden op een ernstig signaal: je lichaam geeft aan dat het uitgeput raakt en de strijd tegen de constante stress dreigt op te geven.
Het is van groot belang om deze klachten serieus te nemen. Problemen met je hart, ook tijdens een burn-out, mogen niet worden genegeerd.
73. Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk is een van de mogelijke symptomen burn out. Door de constante stress staat je lichaam in de “vecht- of vluchtmodus”, waarbij het hart extra hard pompt om zuurstof en energie naar de spieren te sturen. Dit verhoogt de arteriële druk en kan resulteren in een verhoogde bloeddruk.
Je kunt een hoge bloeddruk herkennen aan symptomen zoals:
- Regelmatig een bloedneus
- Vermoeidheid die niet weggaat
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Blosjes op de wangen
Hoewel deze klachten beangstigend kunnen zijn, verdwijnen ze vaak geleidelijk naarmate je herstelt van je burn-out.
74. Hormonale schommelingen
Bij burn-out raakt je lichaam door langdurige stress in een constante vecht- of vluchtmodus. Hierdoor worden stresshormonen zoals adrenaline en cortisol continu aangemaakt. Tegelijk produceert je lichaam endorfine, een natuurlijke pijnstiller die je tijdelijk een gevoel van rust en geluk geeft.
Bij langdurige stress raakt dit systeem overbelast. Je lichaam blijft endorfine aanmaken totdat de reserves uitgeput zijn, wat leidt tot hormonale disbalans. Dit kan zich uiten in stemmingswisselingen, verhoogde pijngevoeligheid en uitputting.
Om de hormonale balans te herstellen, zijn rust, ontspanning en lichte lichaamsbeweging essentieel.
75. Verkeerde ademhaling, hoge ademhaling, verstoorde ademhaling
Een van de veelvoorkomende symptomen burn out is een verstoorde ademhaling. Wanneer je stress ervaart, reageert je lichaam met een verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie. Je gaat oppervlakkig en snel ademhalen, vooral met je borstkas. Dit lijkt op lichte hyperventilatie en is nuttig tijdens een noodsituatie, omdat je lichaam meer zuurstof nodig heeft om te kunnen vechten of vluchten. Maar als deze ademhaling ook in rust aanhoudt, leidt dit tot een constante energielek.
Inademen vereist spierkracht: je middenrif trekt samen om zuurstof in je longen te brengen. Uitademen gebeurt normaal gesproken vanzelf, door ontspanning. Bij burn-out is er echter sprake van verhoogde spierspanning, waardoor het middenrif niet goed meer kan ontspannen. Dit beperkt de longcapaciteit, wat resulteert in een korte, oppervlakkige ademhaling. Hierdoor krijgt je lichaam onvoldoende zuurstof, wat je vermoeidheid verergert – een typisch symptoom van burn out.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
76. Geen zin in seks en een laag libido
Een van de symptomen burn out is een verminderd libido of geen zin in seks. Dit wordt veroorzaakt door de constante aanwezigheid van stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline. In een situatie van acute stress – bijvoorbeeld als je oog in oog staat met gevaar – bereidt je lichaam zich voor op actie. Het schakelt automatisch over naar de vecht-, vlucht- of overlevingsmodus. In zo’n toestand is voortplanting wel het laatste waar je lichaam aan denkt.
Adrenaline en cortisol verhogen je alertheid en maken je klaar om fysiek te reageren. Seks daarentegen vraagt om ontspanning en overgave, iets wat nauwelijks mogelijk is wanneer je lichaam voortdurend in een staat van paraatheid verkeert. Bij burn-out lijkt deze stressmodus continu actief te blijven, waardoor seksuele gevoelens en verlangens sterk afnemen.
Om je libido terug te krijgen, is het belangrijk om je stressniveau te verlagen en je lichaam en geest weer rust te gunnen
77. Schuldgevoel
Schuldgevoel is een veelvoorkomend symptoom burn out. Mensen die kampen met burn-out hebben vaak jarenlang de lat extreem hoog gelegd en alles gedaan om te presteren. Dit leverde hen waardering en erkenning op van hun omgeving, wat op den duur leidde tot een gevoel van afhankelijkheid van die waardering.
Vaak ligt er een sterke moraal aan ten grondslag: de overtuiging dat je een goede werknemer of ouder moet zijn, je doelen moet halen en succes moet vasthouden. Dit maakt het extra moeilijk om te doen wat tijdens een burn-out juist essentieel is: rust nemen en herstellen. Het schuldgevoel komt voort uit de gedachte dat je anderen of jezelf tekortdoet als je niet doorwerkt of aan verwachtingen voldoet.
Schuldgevoel kan echter ongezond worden wanneer je je schuldig voelt over zaken waar je niets aan kunt doen. Mensen met burn-out verwijten zichzelf vaak dat ze niet meer in staat zijn om te presteren, terwijl hun lichaam simpelweg opgebrand is. Dit schuldgevoel kan leiden tot extra stress en het herstelproces vertragen.

78. Relatieproblemen en scheiding
Relatieproblemen zijn een veelvoorkomend kenmerk van burn out. Wanneer je burn-out bent, ben je vaak extreem moe, somber, prikkelbaar en emotioneel instabiel. Dit maakt het moeilijk om een liefdevolle, geduldige partner te zijn. De aanhoudende stress en uitputting kunnen spanningen veroorzaken binnen het gezin, waardoor de partner zonder burn-out ook onder druk komt te staan. Dit verhoogt de kans zelfs dat beide partners uiteindelijk burn-out raken.
Door deze voortdurende stress ontstaan makkelijk ruzies, verwijten en misverstanden. Dit patroon versterkt de relatieproblemen, omdat er vaak weinig energie en begrip overblijft om elkaars gevoelens en behoeften serieus te nemen. Als de communicatie vastloopt en er geen ruimte is voor wederzijds begrip, kan een scheiding onvermijdelijk lijken.
Relatieproblemen als gevolg van een burn-out zijn niet onoplosbaar, maar vragen om inzet van beide partners. Open communicatie, geduld en het inschakelen van hulp, zoals relatietherapie of coaching, kunnen helpen om deze symptomen burn out aan te pakken. Zo kan er ruimte ontstaan om elkaar weer te ondersteunen en samen te werken aan herstel.
79. Afvallen
Afvallen is een van de veelvoorkomende symptomen burn out. Je lichaam werkt continu om te herstellen, waardoor elke inspanning extra energie kost. Tegelijkertijd staan je spieren in een stressreactie voortdurend “aan”, klaar om in actie te komen.
In je spieren ligt energie opgeslagen in de vorm van glycogeen, een brandstof die snel beschikbaar is in noodsituaties. Door aanhoudende stress raken deze voorraden voortdurend uitgeput. Je kunt dit merken aan een hongergevoel, trillen, bibberen en een slap, vermoeid gevoel – vergelijkbaar met een “hongerklop” bij sporters. Als de voorraden niet op tijd worden aangevuld, val je af omdat je lichaam meer energie verbruikt dan je via voeding binnenkrijgt.
Om ongewenst gewichtsverlies bij burn-out te verminderen, is het belangrijk om voldoende en regelmatig te eten, en actief te werken aan stressreductie. Hiermee help je je lichaam om zijn glycogeenvoorraden weer op te bouwen en je gewicht en energieniveau op peil te houden.
80. Honger en overmatig Eten
Wanneer je in een burn-out zit, voelt je lichaam uitgeput. Het vraagt om herstel, en dat gebeurt op drie belangrijke manieren: goed eten, goed bewegen en goed slapen. Wat betreft voeding, heeft je lichaam extra energie nodig om zich weer op te bouwen en het herstel in gang te zetten.
In sommige gevallen probeert het lichaam te compenseren door alvast extra reserves op te slaan, zodat het beter voorbereid is op toekomstige uitdagingen en niet opnieuw in een toestand van uitputting terechtkomt. Dit kan zich uiten in gewichtstoename (zie ook het onderwerp ‘aankomen in gewicht’).
De signalen van je lichaam wijzen op de behoefte aan herstel, wat zich vaak uit in honger. Soms kan dit leiden tot overmatig eten, vooral wanneer de hormonale schommelingen in je lichaam de signalen verstoren en ze moeilijk te interpreteren zijn.
81. Aankomen in Gewicht
Een van de symptomen van een burn-out is aankomen in gewicht. Het lichaam reageert op stress door overlevingsmechanismen in te schakelen, waarbij het eerst energie haalt uit opgeslagen reserves in spieren en organen in plaats van vet. Het omzetten van voedsel naar energie heeft even geen prioriteit.
Na deze stressperiode heeft het lichaam herstel nodig. Verhoogde cortisolniveaus veroorzaken honger en een verlangen naar voeding met veel koolhydraten en vetten, wat leidt tot gewichtstoename. Cortisol verplaatst vet naar buikvetafzettingen, wat zich bij vrouwen uit in ‘rolletjes om de middel’ en bij mannen in een ‘bierbuik’. Aankomen in gewicht door burn-out is dus een logisch gevolg van de symptomen van burn-out en de fysiologische reactie van het lichaam op langdurige stress.
82. Verkeerd eten, verkeerde voeding, snelle hap
Een veelvoorkomend symptoom van burn-out is verkeerd eten. Veel mensen met een burn-out ontwikkelen een patroon van ‘makkelijk eten’, waarbij kant-en-klare maaltijden, pizza’s, snacks en fastfood de dagelijkse kost worden. Dit patroon begint vaak al in de aanloop naar de burn-out, wanneer de energie ontbreekt om gezonde maaltijden te bereiden of om boodschappen te doen, en zet zich door tijdens de burn-out zelf.
Voeding is de brandstof voor het lichaam. Om optimaal herstel en energie te bevorderen, is goede voeding essentieel. Gezonde, uitgebalanceerde maaltijden helpen het lichaam zich sneller te herstellen en leveren de energie die nodig is om de lichamelijke ‘kachel’ weer op te warmen.
83. Darmklachten en problemen met de stofwisseling
Een veelvoorkomend symptoom van burn-out zijn darmklachten. Stress heeft namelijk invloed op je spijsverteringsstelsel. Bij langdurige stress komt het hormoon cortisol vrij, wat de spijsvertering kan verstoren en verschillende darmklachten kan veroorzaken. Dit kan zich uiten in zowel een versnelde stoelgang als een trage stoelgang.
Bij versnelde stoelgang kun je denken aan frequente aandrang, diarree of onvolledige ontlasting. Aan de andere kant ervaren sommige mensen juist een vertragende stoelgang, waarbij de ontlasting slechts eens per 2 tot 5 dagen voorkomt. Deze darmklachten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook wijzen op de grotere impact van langdurige stress op je gezondheid.
84. Haaruitval
Een veelvoorkomend symptoom van burn-out is haaruitval, wat vaak verergerd wordt door de verhoogde adrenaline in het lichaam. Normaal gesproken wordt adrenaline afgebroken na zware inspanning of via de lymfeklieren, maar bij symptomen van burn-out blijft adrenaline langer aanwezig, wat de haargroei kan verstoren.
Wanneer adrenaline in contact komt met de talgklieren in de hoofdhuid, wordt melkzuur geproduceerd. Dit melkzuur heeft een schadelijk effect op de haargroei omdat het de haarwortels beschadigt, de lymfestroom blokkeert en het haar poreus en dun maakt. Hierdoor wordt het haar sneller beschadigd en uitgevallen, wat een duidelijk symptoom van burn-out is.

85. Acné/Puistjes
Een ander veelvoorkomend symptoom van burn-out is acné of puistjes. Net als bij haaruitval heeft melkzuur, dat vrijkomt door de verhoogde adrenaline in het lichaam, een schadelijk effect op de huid. Het melkzuur zorgt ervoor dat de haarvaatjes in de huid verstoppen en ontsteken, wat kan leiden tot de vorming van acné.
Een vervelende bijkomstigheid van symptomen van burn-out is dat je lichaam, door de voortdurende stress, slecht in staat is om zich te herstellen. Dit kan leiden tot langdurige ontstekingen en vaak vervelende littekens op de huid, vooral in het gezicht.
86. Duizeligheid/ duizelingen
Een veelvoorkomend symptoom van burn-out is duizeligheid, vaak veroorzaakt door een overactieve hersenen. Wanneer je lichaam gespannen is, zijn je hersenen vaak overbelast, waardoor je sterker reageert op signalen en prikkels. In een burn-out situatie verstoren deze prikkels de manier waarop je hersenen informatie verwerken, wat kan leiden tot duizeligheid.
Je hersenen hebben moeite met het coördineren van de signalen die ze ontvangen, waardoor het moeilijk is om het lichaam in evenwicht te houden. Deze verstoringen kunnen ervoor zorgen dat je duizeligheid ervaart. Daarnaast kan ook oorsuizen of tinnitus, ook vaak voorkomend bij symptomen van burn-out, het evenwicht verder verstoren, wat bijdraagt aan de duizeligheid en verwarde gevoelens.
87. Tintelingen
Tintelingen in het lichaam zijn een van de symptomen burn out. Deze kunnen zich voordoen in verschillende delen van het lichaam, zoals de handen, voeten, armen of gezicht. Vaak ontstaan deze tintelingen door een combinatie van spierspanning, overbelasting van het zenuwstelsel en een hoge cortisolspiegel, die het lichaam voortdurend in een staat van paraatheid houdt.
De constante spanning zorgt ervoor dat zenuwen overgevoelig raken of geblokkeerd worden, wat resulteert in een prikkelend, doof of tintelend gevoel. Dit kan soms beangstigend zijn, vooral omdat je lichaam niet meer functioneert zoals je gewend bent. Veel mensen maken zich zorgen dat er een onderliggende ziekte is, terwijl het in werkelijkheid een reactie is op langdurige stress en uitputting.
88. Trillen
Een veelvoorkomend symptoom van burn-out is trillen. Door langdurige stress en spanning wordt je zenuwstelsel overbelast, wat leidt tot oncontroleerbare trillingen in je handen, benen of zelfs je hele lichaam. Trillen is een reactie van het lichaam op de verhoogde spanning, waarbij je spieren constant in een staat van paraatheid verkeren.
Het trillen komt vaak voor wanneer je lichaam zich probeert aan te passen aan de stress, maar het zenuwstelsel heeft moeite om de overbelasting te verwerken. Dit kan een direct gevolg zijn van symptomen van burn-out, waarbij je lichaam constant in overdrive staat, zonder de mogelijkheid om te herstellen.
Kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Zeer ernstige burn out symptomen: tijd om in te grijpen!
Na het doornemen van de vele symptomen van burn-out hierboven, is het belangrijk te begrijpen dat, hoewel deze symptomen op zichzelf al ingrijpend kunnen zijn, er ook nog ernstige symptomen van burn-out kunnen optreden wanneer de situatie verder escaleert. Deze ernstigere symptomen vereisen onmiddellijke aandacht. Het is cruciaal om in deze fase snel in te grijpen en professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat de situatie verergert en langdurige schade veroorzaakt. Het is tijd om actie te ondernemen en de juiste stappen te zetten voor herstel.
Zeer ernstige burn-out symptomen: Hoe herken je ze?
Wanneer een burn-out niet tijdig wordt aangepakt, kunnen de symptomen verergeren en een ernstige impact hebben op zowel lichaam als geest. Hier zijn de belangrijkste symptomen van een zeer ernstige burn-out, zodat je weet wanneer professionele hulp noodzakelijk is.
Hier zijn de zeer ernstige burn-out symptomen, die verder gaan dan de gebruikelijke signalen. Deze symptomen duiden vaak op een diepgaande fysieke en mentale uitputting en vereisen onmiddellijke professionele hulp.
1. Dissociatie (vervreemding van jezelf en je omgeving)
Je hebt het gevoel alsof je los staat van jezelf of de realiteit. Dit kan zich uiten in het gevoel dat je ‘buiten je lichaam’ bent of dat alles om je heen onwerkelijk aanvoelt. Dit wijst op een ernstige mentale overbelasting.
2. Volledige mentale en fysieke instorting
Het lichaam schakelt letterlijk uit, met symptomen als flauwvallen, totale spierzwakte en niet meer kunnen opstaan of bewegen. Je bent volledig uitgeput en je lichaam dwingt je tot rust.
3. Suïcidale gedachten of gevoelens van extreme wanhoop
In het dieptepunt van een burn-out kunnen gevoelens van hopeloosheid en zinloosheid de overhand nemen. Mensen denken vaak dat er geen uitweg meer is en hebben mogelijk suïcidale gedachten.
4. Paniekaanvallen en constante angst
Paniekaanvallen kunnen frequenter worden, met intense lichamelijke symptomen zoals hartkloppingen, ademnood en het gevoel dood te gaan. Ook een aanhoudend gevoel van angst of dreiging zonder duidelijke oorzaak kan optreden.
5. Ernstige cognitieve beperkingen (executieve disfunctie)
Beslissingen nemen wordt onmogelijk, zelfs bij eenvoudige keuzes zoals wat je wilt eten. Je ervaart een ‘mentale verlamming’ waarin je gedachten chaotisch zijn en je volledig overweldigd raakt door kleine taken.
6. Langdurige, onverklaarbare fysieke pijn
Pijnklachten zoals hevige spierpijn, rugpijn, migraine of maagproblemen kunnen extreem en aanhoudend zijn. Medisch onderzoek levert vaak geen duidelijke oorzaak op, wat duidt op psychosomatische klachten.
7. Volledige sociale terugtrekking
Je hebt geen energie of behoefte meer om met anderen te praten. Sociale contacten en verplichtingen worden volledig vermeden omdat je er niet meer toe in staat bent.
8. Geen herstel, zelfs na langdurige rust
Zelfs weken of maanden van rust, slaap en ontspanning lijken geen enkele verbetering te geven. Dit kan duiden op diepgaande fysieke en emotionele schade door langdurige overbelasting.
9. Verstoorde lichaamsfuncties
Systemen in het lichaam kunnen verstoord raken, zoals:
- Hartkloppingen of hartritmestoornissen
- Chronische darmproblemen (diarree of obstipatie)
- Hormoonstoringen, bijvoorbeeld bij de schildklier
- Ernstige slaapproblemen: slapeloosheid of niet meer diep kunnen slapen
10. Depersonalisatie en existentiële crises
Mensen met een ernstige burn-out verliezen vaak het gevoel van identiteit. Ze weten niet meer wie ze zijn, wat ze willen of waarom ze bepaalde keuzes in hun leven hebben gemaakt.
Kies voor de hulp die bij jou past
Vind de burn-out begeleiding die bij je past!
Een burn-out kan overweldigend zijn, maar het is belangrijk te weten dat het mogelijk is om volledig te herstellen. De sleutel ligt in het achterhalen van de diepe pijn en de onderliggende oorzaken die tot de burn-out hebben geleid. Vaak zijn er onverwerkte emoties, onbewuste patronen of niet-onderkende stressfactoren die de situatie verergeren. Het is essentieel om deze pijn te begrijpen en aan te pakken, zodat je niet alleen de symptomen behandelt, maar ook de wortel van het probleem.
Wanneer je de juiste ondersteuning krijgt en samen met een professional werkt aan het herstel, kun je een nieuw evenwicht vinden. Dit proces stelt je in staat om niet alleen je energie en vitaliteit terug te krijgen, maar ook een leven te creëren waarin je weer voldoening en plezier kunt ervaren. Je zult merken dat je meer controle hebt over je leven en dat je weer in staat bent om met enthousiasme en energie te leven.
Het pad naar herstel is mogelijk, maar het vraagt om geduld, zelfzorg en de juiste begeleiding. Neem vandaag nog de stap om professionele hulp in te schakelen en werk samen aan een toekomst vol balans, gezondheid en plezier. Je verdient een leven waarin je je weer energiek, gelukkig en vervuld voelt. Het is tijd om de verandering in gang te zetten.
We staan voor je klaar!
Gerichte hulp bij burn-out, stress en verzuim
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen


Ruud Meulenberg
Over de auteur:
Ik ben Ruud Meulenberg. Eigenaar en oprichter van Meulenberg Training & Coaching. Ik begeleid mensen met stress en burn-outklachten door ze ‘letterlijk’ in beweging te laten komen (wandelen/ hardlopen). Samen met een krachtig team van professionele coaches, help ik mensen door heel Nederland heen om van stress en burn-out af te komen. Ik probeer het goede voorbeeld te geven: Ik werk maximaal 24 uur per week, ik sport, geniet van mijn gezin en ik heb betekenisvol werk!
Het lijkt erop dat ik nu in een burnout zit, heb enkel eerst begonnen met mij mentaal aan te sterken maar mijn lichzam werkt niet mee. Ik heb reeds fibro, dlapeloze nachten en een toren hoge DHEA waarde en verhoogde cortisol in de avond…mogen en middag zijn binnen de waarden. Zeer interressant artikel, ik zou t moeten delen met mn advisetend geneesheer die me net 100% arbeidsgeschikt heeft verklaard na 10 maanden ziekte en reeds 4 maanden daarvan PT aan de slag ben met 13u job die ik vrijwillig terug ben begonnen omdat ik een schuldgevoel had…om mazr te zwijgen over PTSS .groetjes Claire met een positieve kijk op de toekomst
Hoi Clairr. Voel je vrij het te delen. Hou je positieve blik vast he 😉
pfff… als ik de lijst van symptomen zie dan herken ik er een hele hoop van… (ben sinds twee weken bij psycholoog in behandeling voor burn-out-klachten, wat ik nog steeds raar vind) maar als ik verder lees en het verschil tussen burn-out en overspannenheid zie herken ik me niet in het beeld dat bij burn-out geschetst wordt. Heb daardoor de drang om alles te (blijven) ontkennen, terwijl ik ergens ook wel weet dat ik niet op de oude voet verder kan…
Hoi Martine,
Onafhankelijk van wat je hebt, doe je er goed aan om eerst de huidige situatie te accepteren en van daaruit te gaan herstellen. Blijven malen en ontkennen heeft weinig zin helaas.
Ruud
Beste ruud, kan je ook een stadium verder belanden, ik zweet nl erg moeilijk mijn lichaam is slap geworden mijn ademhaling diep en het voelt alsof de fight flight reactie compleet is weggevallen. Kan dit?
Dag Greet,
Inmiddels hebben we zoveel reacties gezien door burn-out, dat dit me niet zal verbazen. Belangrijk is in deze alle neurologische of fysieke factoren eerst uit te sluiten.
Ik ben nu al 3 jaar met een burnout bezig.
Heel veel klachten uit uw lijst komen mij heel bekend voor.
De belangrijkste is heel moe en de duizeligheid is heel vervelend. In het begin heel vroeg wakker smorgens en niet meer kunnen slapen . Nu is het dat ik niet in slaap val. Pas na twee of drie uur nadat ik in bed ben gestapt.
In het begin was ik hele dagen duizelig nu is het twee dagen in twee weken ongeveer. Alleen elke dag om 8 uur opstaan gaat me niet lukken. Of ik nou wel of niet goed heb geslapen. Meestal als ik met de duizeligheid opsta gaat het die dag ook niet meer weg alleen als ik een halve oxazepam neem. Meestal helpt dat en dat doe ik ook als ik met iemand iets heb afgesproken wat ik leuk en gezellig vind.
Wat mijn vraag eigenlijk is wat kan ik beter wel en niet doen na drie jaar het gaat beter maar er zijn soms dagen bij dat het niet gaat en dan lijkt het of je weer bij af bent en dat is zo’n naar en rotgevoel. Mijn omgeving zegt en soms ook mijn partner doe eens wat meer dan ga je je beter voelen. Sporten enzo. Maar als ze daarover beginnen denk ik alleen maar nee …. Absoluut niet. Klopt dat. Is dat raar? Het gaat na 3 jaar een heel stuk beter alleen op de rotdagen dat je je rotvoelt en duizelig bent , denk ik vaak wanneer is het eens over en dan denk ik vaak weer ik heb allemaal enge ziektes.
Mijn verhaal en vragen zijn langer en meer als dat ik dacht. Groetjes Danielle
Hoi Danielle,
Nee, dat is niet raar natuurlijk. Alleen is het wel goed om hier wat mee te gaan doen. Na 3 jaar verdien je dat natuurlijk ook gewoon!
Wil je me bellen of mailen? Dan bespreken we jouw situatie 1 op 1.
Mmm, ik herken dit fenomeen en dit klachtenbeeld van Danielle erg goed. Ben ook erg benieuwd naar hoe ik hiermee om moet gaan … contact?
Hallo Gerwin,
Ik stuur je een email!
Grt Ruud
Ik ben nu 6 maanden thuis met burn out en herken ook veel van bovenstaande. Ook ben ik het vertrouwen kwijt in leidinggevenden .
Wat vervelend joh! Merk je al verbetering Jeanne?
Ik ben nu 6 maanden thuis met burn out en herken ook veel van bovenstaande. Ook ben ik het vertrouwen kwijt in leidinggevenden .
Ik ken Dit heb precies hetzelfde en dan denk wanneer ben ik er van af
Dag Gerrit,
Het is enorm frustrerend wanneer het herstellen van burnout zo lang duurt.
Heb je wel de juiste begeleiding er bij?
Je bent zeer welkom om hier eens over te kletsen met mij, of één van onze coaches.
Na 1,5 jaar weten ze nog niet wat ik mankeer..het begon met in slaapvallen op het werk en geen energie meer hebben om iets te doen. Ik wou wel in gedachte maar mijn lichaam werkte te sloom.. nu tot de dag van vandaag heb ik nog steeda enorme vermoeidheid ik slaap redelijk goed maar sta uitgeput op uit bed mijn lichaam doet pijn mijn spieren in mijn armen, benen, nek en rug doen pijn regelmatig snachts wakker door pijnscheuten in mijn spieren, ik heb nergens meer zin in op een dag liefste lig ik op de bank een film te kijken. Heb ook veel moeite om me ergens toe te zetten eenmaal gedaan dan gaat het wel, maar na 1,5 jaar lijkt het nog steeda niet te verbeteren ik lijk meer lichamelijke klachten te krijgen.. loop nu wel bij een psycholoog voor mijn angsten. En wil wel gaan sporten maar heb nog geen stok achter de deur gevonden… alles bij elkaar herken ik me hier heel erg in maar hoe kan ik dit voorstellen aan mijn huisarts? Ze denken ook aan chronisch vermoeidheissyndroom heb ik ook alle klachten van maar is heel moeilijk te bevestigen… ik hoop dat ik eindelijk eens de goede kant op kan gaan want dit is heel frustrerend voor mij en mijn vriend. Groetjes Amber
Je zou het gratis E-book kunnen downloaden en mee kunnen nemen naar je huisarts?
Mooi uitgebreid blog. Ik zie bepaalde symptomen staan die normaliter niet gauw worden genoemd, maar die ik wel herken van een paar jaar geleden. Bijvoorbeeld bovenmatig zweten en wazig zien. Door dat laatste heb ik uit veiligheidsoogpunt een aantal maanden geen auto gereden. Ook de besluiteloosheid valt me op: ik was nog wel redelijk in staat om te denken, maar beslissingen nemen lukte nauwelijks meer. Ook bepaalde handelingen die normaal zonder nadenken gaan, zoals koken, waren een tijdje moeilijk. Bizar om te ervaren. Het is heel belangrijk om hierin steun te ontvangen dat dit erbij hoort en niet erg is. Ik heb dat wel gemist.
Kan ik me goed voorstellen Thomas! Ik denk ook niet dat je de enige bent die geschikte hulp mist. Hoe gaat het nu met je?
Nu weer prima Ruud, dank je. Ik heb er littekens, maar ook loutering en wijsheid aan over gehouden.
Mooie conclusie Thomas!
Dank dat je het deelt
Hallo ruud,
Ik heb veel klachten uit dit lijstje. Ik ben nu vanaf januari bezig met rusten af en toe wandelen en zo min mogelijk suiker in me voeding. ik heb vooral heel erg last van honger aanvallen, ik moet snachts eruit om te eten en kan door de honger niet slapen. Ook lijkt t net dat de voeding niet opgenomen wordt. als ik wil gaan wandelen kan dat nieg of maar een paar min want dan krijg ik meteen weer zoon honger aanval, begin dan te zweten word duizelig , wordt ligt in me hoofd en me buik maakt enorm lawaai , na wat eten trekt t iets bij. Terwijl ik wel gewoon goed en voldoende eet. heeft u nog tips?
Mijn bijnier is ook uitgeput. en heb een burnout gekregen door school stress en overmatig sporten.
Donna en ikzelf hebben inmiddels regelmatig contact gehad 😉
Wat bizar zeg ik ging maar naar de huisarts met me klachten en nu valt alles op zn plek. De arts had het wel over roofbouw maar dit had ik niet verwacht. Vooral duizelig zweten constant angstig zijn. Ik heb dit gekregen als druppel de zelfdoding van een prille relatie. Niet eens werkgerelateerd.
Burnout is vaak een combinatie tussen veel factoren. Kun je nu wel verder?
Wat fijn om deze blog tegen te komen Ruud.
Ben al 2 1/2 jaar aan het herstellen van een zeer zware burnout.De waslijst van klachten is enorm.Van angsten voor alles,maag/slokdarm ontsteking,zere spieren ,wazig zien,slecht slapen,geen interesse in niks,licht en geluid met name,maar zo ook bijnieruitputting en b12 tekort waar ook de klachten lijst enorm van is.Ben door mijn huisarts gelukkig direct naar een hypnotherapeute gestuurd waardoor ik wel redelijk snel{pfff +/- 1 jr.}met de angsten om kon gaan.Maar het lichamelijk herstel duurt erg lang,daarmee ben ik er nog lang niet{beetje logisch als je al +/- 20 jaar roofbouw op je lichaam pleegt}.
Wat fijn dit te kunnen delen,want soms wil je je verhaal gewoon even kwijt.Vr.Gr.Carla
Rustig aan doorgaan Carla! Dan komt het ook met jou weer goed 😉 Dank voor jouw verhaal
Hallo Ruud en Lezers,
Sinds december vorig jaar, na jarenlang hard werken zonder rustmomenten en al langere tijd persoonlijke problemen,onderdrukken uitte de stress zich in spijsverteringsklachten(w.o. diaree, opgezette buik, opboeren, etc.), en daarna ineens moeite met in en doorslapen en later totale slapeloosheid. Op aanraden van de huisarts ontspanningstabletjes(mirtazapine) gaan slikken, want homeopatische middelen sloegen niet aan en slaappillen wil ik niet slikken. Slaap direct op medicatie, maar word vaak wel tussendoor wakker of kan moeilijk weer doorslapen. Ben overdag vaak wat suffig, zie wat wazig en soms in beslag genomen door medicatie, maar zonder slaap ik waarschijnlijk NIET. Over 2 weken afspraak (eindelijk nabijna 9 maanden)bij slaapcentrum(GGZ). Weet niet of ze wat voor mensen met overspannenheid en burnout doen. Heb ook hulp van psychosomatisch therapeute en psychologe en begin volgende week aan een weerbaarheistraining om mijn verleden echt los te kunnen laten en beter te kunnen ontspannen. Ben nu met acceptatie bezig en begint eindelijk wat te lukken. Je karakter kan echt tegen je werken(manier van denken die je jezelf hebt aangeleerd om jezelf te beschermen). Ik ben best een ondernemend type en heb moeite met echt ontspannen. Toch moet alles anders en dat wil ik ook. Heeft iemand nog tips tegen slapeloosheid (zonder medicatie) die effectief is. Ben begonnen met ontspanningstechnieken/ademhalingoefeningen om adrenalinepieken naar beneden te krijgen. Wandelen, zwemmen, en veel buiten zijn helpen mij ook. Heb ook last gehad van overprikkeling en wil dit niet meer meemaken het liefst. Wil op goede wijze uit deze ellende komen. Dit vraagt om veel inzicht, ontspanning, doorzettingsvermogen en geduld. Ik weet wel dat ik mezelf compleet bloot moet geven om blijvend te veranderen ten goede. Dit doe je voor jezelf, want je bent gewoon de moeite waard. Iedereen, wat je ook gedaan hebt(vaak onbewust). Houd van je echte zelf.
Hoi Arjen, Bedankt dat je zo ontzettend open reageert!
We hebben een gratis E-book over slaap onder ‘gratis’ staan. Deze zal je veel inzicht geven.
Het toepassen van een vast slaapritme zal je ook helpen beter te slapen. Dit wil zeggen dat je op vaste tijden in bed en uit bed stapt, ongeacht je moeheid. (bv van 21.00-9.00u)
Uiteindelijk is het de cortisol de boosdoener in het niet kunnen slapen. Het houdt je allert. Gezond bewegen en het gebruik maken van zintuigen helpt het cortisol te verlagen.
Mochten je stappen je niet de winst opleveren die je wilt, voel je dan vrij om contact met me op te nemen Arjen.
Groet, Ruud
Maar er zijn ook veel overeenkomsten met de overgang hoe kan je nu weten of het een burnout is of de overgang??
Hallo Sabine,
Uiteindelijk zijn de uitputtingsverschijnselen bij burnout vele malen groter. Bij burnout neemt het hormonale stelsel de regie over het lichaam over. We hebben hier een artikel over: Burnout en overgang
Hallo Ruud,
Mij valt op dat ik nagenoeg dagelijks wakker word met hartkloppingen. Nu vraag ik mij af of het dan wijs is om (een tijdje) uit bed te gaan of dat het juist een teken is om erin te blijven liggen.
Verder… ben (net) zwanger en zit (al 4,5 jr) met een burn-out. Heb je hiervoor soms nog een specifieke tip?
En wat voor voedingssupplementen zou ik baat bij kunnen hebben; vitamine c, b.. ?
Dank vast voor je reactie 😉
Groetjes,
Iris
Hoi Iris.
Allereerst gefeliciteerd natuurlijk 😉
Ik ben altijd een groot voorstander van een vast schema: Vaste tijden naar en van bed. (en eventueel vaste tijden rusten).
Overigens: Een burnout hoort niet langer te duren dan een jaar. Vaak spelen er dan andere dingen. Het kan zijn dat je in een onderbelastingsmodus geraakt bent, of dat er toch wat lichamelijke factoren spelen.
Een vitamine preparaat werkt ondersteunend, zelden oplossend.
Beste Ruud,
Geruim 9 maanden loop ik met diverse lichamelijke klachten, die voortkomen uit kleine klachten (signalen). Schrik niet, de klachten lijst loopt op tot 50 lichamelijk klachten. Van verlamming van 1 arm tot derealisatie/dissociatie en hartkloppingen. Er lijkt aan sommige dingen geen einde te komen. Vooral de verlamming in het arm, de hartkloppingen en diverse andere klachten houden mijn situatie in leven. 5 specialisten verder (huisarts, mensendieck, POHGGZ, neuroloog, psychosomatische therapie) ben ik nu bij de GGZ (psychiator) beland. Voor m’n gevoel word ik niet altijd begrepen en krijg ik er angst en paniekaanvallen van. Het lichaam wilt maar niet herstellen. Lopen helpt niet, ademhalingsoefeningen ook niet en ik lijk mentaal niet te ontspannen. Elke keer als ik het geaccepteerd heb in mijn hoofd en een (paar) goede dag(en) heb, dan trekken de lichamelijke klachten me weer terug in de angst. Nu heb ik een enorme angst voor de dood en helpt dit er ook niet bij. Inslapen lukt wel, doorslapen niet… vaak wakker worden door nachtmerries. Supplementen en dergelijke werken ook niet. Het lijkt maar niet te stoppen… zijn er nog adviezen vanuit jou?
Hallo Barry,
Een lichaam in de ‘herstelmodus’ krijgen kan inderdaad lastig zijn. De focus op ademhaling kan weer ademhalingsstress opleveren, evenals met beweging.
Het beste lijkt me dat je me belt om jouw situatie te bespreken, of dat je een vrijblijvende afspraak met een coach inplant. Zo kunnen we gericht een advies geven.
Grt Ruud
Hallo Ruud ik zit momenteel midden in een burn-out. Die in de afgelopen 5 jaar ontstaan is. Heb al verschillende hulpverleners gehad . Maar heb nu juist het gevoel dat ik inderdaad rust wil. Dus even ook geen gesprekken met psycholoog enz. Begrijp ik. Nu goed uit jou verhaal dat ik nu juist de goede beslissing neem. En hoe overtuig ik hiermee de arbo arts.
Hallo Caatje,
Bij burnout zit je hoofd overvol. Het is niet zo gek dat een bezoek aan een psycholoog je dan niet trekt. Er past niks meer bij en je kunt je zelfs afvragen of datgene wat er uit komt, wel helemaal klopt.
Het is heel belangrijk om rust in je hoofd te gaan krijgen en om vervolgens wel aan de gang te gaan met je zelf. Beweging is hier van groot belang. Je zou een kijkje kunnen nemen bij onze aanpak, wellicht dat het je aanspreekt: https://ruudmeulenberg.nl/individuele-coaching/
Hallo Ruud,
Ik ben 12 sept bij de bedrijfsarts geweest met de mededeling dat ik het allemaal niet meer trek..totale uitputting van geest en lichaam. Advies van hem hele week werken en op de woensdag niet om bij te komen. Heb dit 2 weken gedaan waarna ik na een werkdag niet meer in staat was om te communiceren met mijn gezin. De gesprekken met de door hem ingeschakelde psycholoog lopen zeer prettig en deze heeft ook geadviseerd om voorlopig even pas op de plaats te maken en rust te nemen. De bedrijfsarts echter vindt dat ik weer vanaf komende maandag moet werken de hele week en de woensdag dan niet. Ik vind dit ongelofelijk. Ik ben al blij als ik de dag doorkom. De psycholoog zegt duidelijk Burnout…de bedrijfsarts zegt dat het dat niet is. Ben bang dat ik dadelijk helemaal instort.
Hoi Petra,
Sommige bedrijfsartsen hebben wat hulp nodig. Burnout kun je moeilijk aantonen, dus bestaat het niet (volgens sommigen). Toch zijn ze ervoor om ziektekosten te verlagen. Juist nu doorzetten gaat er waarschijnlijk toe leiden dat je langdurig thuis komt te zitten. (en het bedrijf bizarre kosten maakt)
In dit soort situaties adviseren wij vaak het werken van halve dagen, om erger te voorkomen. Het belangrijkste nu is dat je voor jezelf (en je gezin) kunt zorgen. Werk komt later weer!
Wauw Ruud wat n eye opener en duidelijk geschreven. Ik herken alles hierin. Zelf ben ik bijna 5 maanden van de wereld geweest met soms n helder moment. Waarschijnlijk door mijn vechters verleden. Ik herken mezelf zo in het geschreven stuk. Je geeft mij wat handvaten, rust en vertrouwen. Ik hoop dat je hier meer mensen mee kan helpen die het nodig hebben.
Groetjes Joyce
Hoi Joyce!
Dank voor je enorm enthousiaste reactie!
Keep up the good work 😉
Artikel
Dit is misschien wel het beste artikel dat ik heb gelezen m.b.t. burn out en stressklachten. Zo goed uitgelegd, en zo toegankelijk voor iedereen die zich er ook maar een beetje in herkent. Mijn complimenten. Ik denk dat een hoop mensen hier inspiratie uit halen (waaronder ik zelf), maar vooral een begin hebben gevonden in een lange zoektocht naar onbeantwoorde vragen en twijfels!
Wauw! bedankt j.a.! Heel veel sterkte in je herstel
Heel fijn om te lezen en heel herkenbaar. Ik ben in 2015 in burnout gegaan. Na een jaar thuis terug beginnen werken… Te vroeg denk ik want nu heb ik weer veel symptomen. Vorige keer was ik heel emotioneel en moest ik steeds huilen. Nu sta ik emotioneel sterker maar is het vooral lichamelijk, spierpijn, hoofdpijn, oorsuizen,… Jammer dat er nog zoveel onbegrip en ongeloof is naar mensen met burnout. Daardoor is het moeilijk om eruit te geraken.
Wat vervelend Carla,
Neem je tijd en accepteer je klachten. probeer ondertussen te zoeken naar de oorzaken dat je toch weer wat achteruit bent gegaan.
Als we je hierbij kunnen helpen, wees dan welkom.
Het lezen van al deze symptomen heeft me wat gerustgesteld. Ik ben in september iets meer dan 2 weken opgenomen geweest voor een zware uitputtingsdepressie. Ik sta onder goede begeleiding. Ze zeggen dat ze verbetering zien! Alhoewel ik dat zelf nog niet echt door heb. Ze raadden me aan om geen deadline te stellen aan mijn herstel. Ik ben wel enorm angstig! Dat wil maar niet uit mijn lichaam gaan. Ik was een aantal dagen beter en nu zit ik weer in zak en as. Vooral heel veel spierspanningen, vooral mijn hoofd voelt enorm strak. Onrustige en negatieve gevoelens steken dan weer de kop op. Het gevoel dat ik me wil afsluiten van alles. Als ik dan weer wat beter ben, ebben die gevoelens terug weg. Mijn psychologe zegt dat dit normale gevoelens zijn… Ik was zo een sociaal iemand en nu kan ik het moeilijk aan om iemand te zien. Zo raar die ups and downs! De ene dag denk je : Ik ben op de goede weg en de andere dag kan je niet uit je bed. Bedankt om hier alle symptomen zo mooi te verwoorden! Zo kan ik alles wat beter aanvaarden, minder angstig zijn en verder herstellen.
Zo is dat Nancy,
Je kunt helaas niet rennend je burnout uit. Gun het de tijd en doe het vooral heel grondig zodat je nooit weer in deze ellende terechtkomt!
Vier weken geleden ben ik flauwgevallen door stress icm te weinig eten. Ik hen een week thuis gezeten; toen 1,5 week halve dagen; vervolgens twee weken thuis en vanaf morgen moet ik weer 3 × 3 uur pw gaan werken. Vanochtend heb ik huilend de BA gebeld dat het niet beter gaat. Ik heb elke dag paniekaanvallen, heb hoofdpijn, slaap nauwelijks, maar ben wel moe; ik pieker heel veel en huil heel veel. Ik voel me afwezig en ben duizelig. Ik weet bij god niet hoe ik moet gaan werken. Een boodschap doen is al een hele opgave waarvan ik bij moet komen. De BA was heel hard en zei dat ik m’n afspraken moet nakomen; moet werken aan mijn herstel en niet nog meer afstand van de werkvloer moest krijgen. Ook moet ik van haar aan de medicijnen, wat ik niet wil, omdat het mij in het verleden heel veel moeite en ellende heeft gekost om weer van antidepressiva af te kicken. Ik doe dagelijks spierontspanningsoefeningen en fiets buiten of op de hometrainer. Wekelijks heb ik yoga en ik ga naar de POH en start met body awareness therapie as vrijdag. Ik maak mij zorgen om de toekomst en voel mij niet begrepen door de BA. Ik ben zo bang om weer flauw te vallen als ik naar het werk ga en ik vraag mij echt af of twee weken thuis genoeg is. Ik voel mij nml niet beter, maar slechter. Ik denk dat het is gekomen door de jarenlange veel te hoge werkdruk icm mijn karakter en daarbovenop kwam het plotselinge overlijden van mijn pas 10 jaar oude kat. Heeft u tips? Heeft de BA gelijk en ga ik mij beter voelen van 3×3 uur werken?
Hoi Femke,
Excuses, ik heb je reactie gemist.
Ik ben altijd voor een vast schema en vind een schema van 3x 3 uur niet heel vreemd. Echter hangt dit wel af van jouw persoonlijke situatie en wat je aankunt.
Heb je het inmiddels al geprobeerd?
Sinds 2 maanden heb ik bijna al deze symptonen. Ziek melden wil ik niet. Maar sinds deze weken heb ik nu branderige hoofd, oorsuizen, wazig zien en duizeligheid . Ik zou over 2 weken op vakantie gaan naar Azië voor 4 weken. Ik denk dat ik me morgen maar moet ziek melden.
Conclusie 19 maanden gedwongen promotie zonder salarisverhoging en vond het werk vanaf dag 1 helemaal niet leuk, daarna nog pesterijen
Nog wat advies?
Hoi San,
Op dit moment is het zaak te kiezen voor je herstel. Wellicht werkt deels ziekmelden (50%) of het stevig wegschuiven van taken. Nu doorgaan heeft in ieder geval geen zin.
Voel je vrij om contact op te nemen, het lijkt me namelijk goed hier wat aan te doen.
Op dit moment scrol ik door de idd zeer uitgebreide en zeer herkenbare symptomen op alle gebieden en denk dat ik zelf goed weet, waar mijn knelpunten zitten. Dat ik hierop reageer is al heel wat. Ik was al begonnen met (drastische) maatregelen nemen, maar verder zit ik nog een beetje voor me uit te staren of te bedenken, hoe ik dit allemaal aan ga pakken. Een werkgever zelfs stopgezet, moeite ook met het netjes afmaken van de laatste maand, door fysiek te zware belasting, de andere heb ik vast ingelicht en uitgelegd. Daar wil en moet ik ook nog voor aan het werk blijven omdat dit lichamelijk beter te behappen is. Ik zoek al langer een andere baan, zoals ik die vroeger op kantoren had, maar dat is nog niet zo simpel. Herstel heeft nu eerst mijn prio en erkennen dat ik geen alleenstaande superwoman hoef te zijn is ook wel een ding. Ik lees graag het e-book en idd het beste artikel dat ik tot nu toe ben tegengekomen.
Hoi Coline,
Moedig antwoord van je! Bedankt daarvoor.
Je volgt de goede route: eerst lichamelijk herstellen, dan mentaal.
Ga op zoek naar de oorzaak van je burnout en zorg ervoor dat je burnout je gaat helpen om ergens te komen waar zonder burnout nooit had kunnen zijn!
Beste Ruud,
Mooie website met hele duidelijke informatie over een burnout. Dit maakt het voor mij ook duidelijk. Momenteel zit ik nu een maand thuis ivm totale uitputting. Ik heb zwarte kringen onder mijn ogen, ben onwijs moe, mijn oren suizen de hele dag door, spierpijn, hoofdpijn, ben vergeetachtig, mijn benen staan de hele dag op spanning, mijn haren vallen uit, mijn gedachten razen maar door en bij ieder klein klusje zie ik zwart voor de ogen. Iedere dag is weer een enorme opgave. Toch probeer ik iedere dag een wandeling te maken (ook al werkt mijn lichaam niet altijd mee) en probeer ik langzaam weer wat leuke dingen te doen met vrienden. Ik merk dat het helpt tegen de negatieve gedachten die zijn ontstaan van dagen in bed liggen. Wat de toekomst zal brengen weet ik momenteel niet. Ik had onwijs veel stress op mijn werk als leidinggevende en ik weet dat het werk eigenlijk niet bij mij past. Naast mijn werk haalde ik voldoening uit het ontwerpen van meubels. Maar ook daar heb ik nu geen energie voor helaas. Graag zal ik heel hard willen wegrennen voor de baan als leidinggevende en wil ik graag als ontwerper door. Zijn er tips hoe ik dit soort besluiten kan maken? Momenteel ben ik zo besluiteloos over de toekomst en mijn leven nu.
Hoi Sanne,
Je doet er goed aan om contact met ons op te nemen. Je kunt me bellen, of mailen. Je vindt de gegevens onder ‘Contact‘
Beste Ruud
Afgelopen periode had ik veel tegelijk. Ander werk, twee verhuizingen (op Mn werk en thuis) en nu loopt het ook niet zo lekker met Mn collega en mij. Dat is mij uiteindelijk teveel geworden. Ik huilde snel, enorm moe, slaap wel goed. Spierpijn nek schouders en hoofdpijn. Ik merkte dat ik snel geïrriteerd ben, sneller boos. Ik herkende mijzelf niet meer. Ik ben naar de huisarts geweest. Ik moest een test doen. Daaruit kwam dat ik hoge stress had en lichamelijke klachten was ook redelijk hoog. Als ik het nu zou moeten invullen zou het nog iets hoger zijn. Ik zit nu twee weken thuis. Met stress situaties worden de symptomen erger. Ik weet alleen niet of ik een burn out heb of overspannen ben. Ik heb nu 1x de psycholoog gesproken en een intake gehad.
Morgen ga ik twee uur werken. Met Mn collega is ingewikkeld. Ze is moeilijk in de omgang. Mn werk halen mij nu bij haar weg zodat ik op een rustige manier kan terugkomen. Maar zal in de toekomst weer met haar samen moeten werken.
Klinkt dit als overspannenheid of burn-out ?
Alvast bedankt
Liefs
Annemieke
Hoi Annemieke,
Het verschil tussen burnout en overspannen is dat je bij burnout geen regie meer voert over je lichaam. (we hebben overigens ook een test online staan : Potter test
Hoe dan ook: In beide gevallen is het raadzaam hulp te zoeken bij iemand die overbelasting (burnout/ overspannenheid) kent
Ik heb net de test ingevuld. Ik had 72 punten. De eerste stappen zijn gezet. Ik vind het super eng. Want ik ken mijzelf soms niet meer. Bedankt voor je reactie
Graag gedaan Annemieke,
Mochten we je verder kunnen helpen, neem dan gerust contact op
Ik heb jaren geleden een burnout gehad, ik kon niks meer, het duizelde alleen maar als ik iets ging lezen. Ik heb er veel baat bij gehad om te gaan wandelen aan het strand of in het bos. Ik had mezelf “op de vluchtstrook geparkeerd” en het overige verkeer lekker langs mij heen laten razen, ik deed even niet meer mee. En wat ook veel geholpen heeft is het naar buiten richten van mijn aandacht, dus niet meer letten op m’n eigen klachten, maar aandacht hebben voor de natuur, voor boomschors, de horizon, het geluid van de natuur etcetera. Of thuis naar chillout muziek luisteren. Ook de oude meditatie CD’s van Ad Visser “Brainsessions” hebben mij geholpen om de stroom van gedachten onder controle te krijgen.
Momenteel ben ik overspannen, maar niet burnout. Ik heb hoge bloeddruk, om de dag oogmigraine, oorsuizen, chronische hyperventilatie en niet meer kunnen doorslapen. Gelukkig ben ik nog nie aan het einde van mijn latein, ik kan nog lachen, heb ook nog geen kort lontje, ik kan nog vrij normaal werken, al heb ik de opgejaagdheid er nu zelf uit gehaald. Ik heb mijn toestand aan mijn werkgever laten weten en mag nu 6 uur per dag werken, wat erg prettig is om te kunnen herstellen. Die laatste 2 uren ben ik eigenlijk al geestelijk te moe en gaat het rap slechter. Over 3 weken heb ik voor 4 dagen een hotelletje geboekt aan de Zeeuwse kust, lekker uitwaaien. Waar ik nu al lange tijd moeite mee heb is om mij ertoe aan te zetten om naar buiten te gaan om te bewegen. Want het in beweging komen en daarmee uitzweten van alle gifstoffen en zoals Ruud hier terecht zegt: het Cortisol te verlagen – is een van de weinige dingen die je ECHT moet gaan doen als je dit soort klachen hebt gekregen door stress.
Ik weet wat burnout is, ik wens iedereen veel strekte met het hervinden van je oude ik, het komt uiteindelijk goed! Denk aan jezelf, denk aan je herstel, til niet meer zo zwaar aan je to-do waslijst en kom in beweging, ga naar fijne plekken en geniet bewust van alles wat je ziet, ruikt, hoort. Gebruik andere hersengedeelten dan die, die nu overbelast zijn; geef ze “vakantie”.
Dank voor je verhaal Michel! Fijn dat je dit deelt!
Beste Ruud, wat ben ik blij met deze uitleg over burn-out, ik herken mij in veel klachten en dacht dit is wat ik heb. Ik heb nl vanaf eind september verschillende ziekenhuisopnames gehad en telkens kwam er niks uit de onderzoeken. Ik heb nog 1 vraag ik heb nl al 5 maanden koorts zo rond de 38.5 soms iets lager. Is dit ook een symptoom van burn-out? Want dat kan ik niet echt terugvinden. De ziekenhuisonderzoeken hebben niks uitgewezen. Alvast bedankt liefs Luschka
Hoi Luschka,
Ik hoor dat niet vaak, maar ik kan ondertussen een lijst aanleggen van 75 extra symptomen die zeer weinig voorkomen 😉
Ik zou het herstel van je burnout afwachten om er te zwaar aan te gaan tillen
Dat heb ik ook…Die koorts😂Alsof je lichaam in Brand staat.
hoihoi jip ineens valt het kwartje,dat moet iedereen vast herkennen.dat aha moment.en das ineens na jaren zo door te lopen.ik kan op 9 van de 10 sympthomen ja zeggen.inmiddels een zeer jonge 45 jarige mama van een puber en een hand vol medicatie die ik niet meer wil maar niet zomaar kan stoppen hebben mij gebracht tot de gedachtes”goh wat zou dat rustig voelen als ik dood ben ”
tot “klaar vanaf nu ga ik egoistische zijn”maar ja daar moet je wel het karakter voor hebben.ik ben een redder,een wegcijfer van mezelf,een als iedereen maar ok is dan ik.maar ik kom nooit en als ik verzuip gooien ze niet eens een zwemboei.en nog wil ik de erkenning van alles wat ik doe en heb gedaan voor alles en iedereen die ik niet ga krijgen en ook niet de reden is waarom ik het allemaal doe.na een hel van een huwelijk en scheiding nu al 15 jaar alleenstaande mams.leef een vrij geisoleerd leven op een handje mensen na vooral familie.mijn moeder is een dominate vrouw die inmiddels weer door haar zure leven geestelijk kapot is maar daar niet aan wil maar wel mijn hersenspoeld knetter word ik ervan.nu heeft ze leukemie en ben ik opgebrand,waar trek je de grens?ik ben geestelijk en lichamleijk zo op al jaren en daarom leef ik steeds kleiner kan et niet meer aan kwa energie.nu het eind punt 2 voor 12 heb ik lichamelijk heel veel pijn.maagpijn rugpijn,migraine aanvallen,stijve spieren,pijnlijke schouders en nek,20 kg aangekomen,somber de ene edag en hyperdepiep de andere dag.ene dag 7 uur op andere dag dwars door de wekker heen slapen en met een kater van te lang slapen en geen medicatie op tijd in genomen te hebben rond 1400 opstaan bleeehhh.hoe restore ik mezelf en word ik wat egoistischer ik wil me niet meer zo voelen.waar is de rust en happinnez te vinden,of liever gezegd HOE…….liefs maria
Hoi Maria,
Wat een vervelende, maar herkenbare situatie!
Wat nu telt is dat je eerst zelf gaat herstellen. Dat betekent inderdaad dat nu het enige dat belangrijk is, jijzelf bent!
Vandaag maar eens weer naar de dokter na alles gelezen te hebben alle klachten die voorbij komen herken ik en dat maak mij ook wel weer angstig maar zou kan ik ook niet meer verder met het gevoel helemaal op en leeg te zijn.
Inderdaad Edwin,
Heeft het bezoek je iets opgeleverd? Kunnen wij iets voor je doen?
Ben ook helemaal op. Herken alles wat er staat in je blog. Wat verhelderend. Inderdaad ook ik heb verkeerde hulp. Bij Psyq willen ze mij aan de anti depressiva. Ik ben niet depressief. Heb vorig jaar januari een burnout gekregen en is nu weer keihard terug. Angst paniek. Alles teveel blabla gehele malaise. Wil dat opgejaagde gevoel kwijt en kan mij er maar niet bij neerleggen dat ik niets meer kan. Zo erg. Wil wel graar hulp maar weet niet of dit vergoed is want tja geldproblemen krijg je natuurlijk ook als je niets meer kan. Ga straks weer 10 minuten wandelen en dan weer naar huis. Wat is een burnout vreselijk. Alles draait door en jij staat helemaal stil. Gr Mars
Hoi Marcha,
Zo vervelend! En zo herkenbaar ook. Ik ben ook niet zo’n fan van antidepressiva, maar als het moet, dan moet het helaas. Toch is bewegen ook bewezen effectief.
Kunnen we iets voor je doen?
Hallo wat een veel dingen herken ik uit het lijstje. Heb al ruim een jaar last van burn out en depressie.
De druppel was dat ik bij een overlijding van mijn tante was.
Heel veel meegemaakt zoon van nu 17 een hazelipje, gespleten gehemelte, en kaak.,en blijft nog een zorg kind zegt niet zoveel en vraagt niks. Waardoor mensen heletijd zeggen dat ie het moet vragen. Maar hij is erg onzeker, veel mensen verloren die me dierbaar waren mijn vader 57, zwager van 50, tante en oom, nog meer tantes, moeder met borstkanker en ga zo maar door.
Ben altijd doorgegaan zodat ik geen verdriet kon hebben energie voor 10,kan nooit nee zeggen, altijd voor iedereen klaar gestaan, veel mensen die geprofiteerd hebben, en ga zo maar door.. Nu loop ik al een jaar bij de fysio therepeut, eerst praktijkondersteuning nu een psycholoog dat zou 5-8 sessie zijn maar worden er al 12.nu zegt ze ik zie geen verbetering dus moeten we ook stoppen. Maar ik blijf moe en er komt geen einde aan de stres. Nu loopt mijn moeder weer met een onderzoek, schoonzusje 48 alvleesklierkanker. Wanneer houd het op.
Ben op, verdrietig, boos, en voel. Me o zo alleen. Zit al een jaar thuis en collega’s zie je niet, vrienden zie je ook niet veel. Heb het idee dat ze denken dat ik me aanstel. Heel mijn lijf doet zeer zelfs mijn voetzolen of ik een heel marathon heb gelopen in mijn slaap. En dat zegt de psycholoog dat ze verder niet veel meer kan doen en dat ik waarschijnlijk naar een intersief behandelingen moet doen. Werk nu 2 dagen drie uurtjes in een week. En als ik thuis kom ben ik op.
Ben zo boos dat dit me overkomen is en wil dat het stopt. Bloed geprikt en kwam vitamine d tekort.. Jonge baas van 27 die nog nooit iets mee heeft gemaakt en die me niet begrijpt. Sorry voor mijn lange verhaal. Gr van een onzekere verdrietige, en boze persoon.
Hoi Angelique,
Een zeer herkenbare situatie (voor velen). Wellicht kunnen wij je verder helpen? Onze aanpak is net anders dan die van een psycholoog, maar wel zeer effectief!
Goede morgen
Ik heb een vermoeden dat mijn broer een burnout out heeft alleen hij ontkent dat. Hij is al bij een maatschappelijk werker geweest maar die kan hem niet verder helpen en is door gestuurd naar een psycholoog, maar hij blijft uitstellen om hem te bellen. Ik maak me erg zorgen, vooral omdat hem niks meer kan interseren. Hij heeft veel symptomen van een burnout en het lijkt alleen maar erger te worden. Hoe kan ik hem zover krijgen dat hij op zijn minst een afspraak maakt met een psycholoog? Groetjes Jolanda
Hoi Jolanda,
Uiteindelijk moet iemand zelf hulp willen hebben, anders gaat het niet lukken.
Je broer mag me altijd eens bellen voor een kennismaking. Dit is altijd gratis en vrijblijvend.
Goedemiddag Ruud,
Ik ben nu ongeveer 3 maanden bezig met mijn burn-out, van de week eindelijk de intake gehad met de psycholoog maar duurt allemaal zo lang. Heb voor de paniekaanvallen nu een paar weken alprazolam en dat houdt het wel stabiel. Nu blijf ik pijn op mijn linkerborst houden en dus ook constant de angst dat het mijn hart is terwijl ik al 2x ECG heb gehad en die prima was.
Nu gaan wij over 2 weken op wintersport met mijn gezin en mijn moeder en haar vriend. Zie er zo tegenop en zo moeilijk om juist wel of niet te gaan. Wat is wijsheid?
Bedankt alvast voor je antwoord.
Groetjes, Ilse
Ik zou juist op dit moment voor mezelf kiezen en niet mee gaan. ..pak je rust wanneer het kan…Die vakantie komt wel weer…Als het je nu al zoveel stress geeft?Goedenacht naar jezelf luisteren wat JIJ wil….succes en sterkte
Hoi Ilse,
Heel plat: Doen wat je lijf je vertelt. Als het niet kan, houdt het gewoon op!
Ik raakte vorig jaar maart Burnout,Ben echt tot het einde gegaan…Tot ik er letterlijk en figuurlijk bij neer viel,Niet mijn eerste Burnout…meerdere malen gehad maar Door schaamte deed ik er niks mee…En ging dan na een korte periode weer Door zoals altijd. …begon rustig maar het sloop er op Den duur toch weer in…ontzettend moeilijk om patronen te doorbreken.
Plus het feit dat ik heel ontkennend was en het gevoel van falen.
Zo blij dat ik vorig jaar eindelijk de stap heb genomen om er definitief echt wat aan te doen en er ooit een einde aan dit patroon te maken….Ik heb de diagnose chronische ptss gekregen en heb ongeveer anderhalf tot 2 jaar therapie nodig.
Ik herken vrijwel alle kenmerken in de lijst….Ik ben nog niet klachten vrij,maar veel is al weg of in mindere mate aanwezig.
Mensen wacht niet te lang en zoek Hulp.
Stress doet ontzettend veel met je het kan je lichaam helemaal lam leggen.
Dank voor je mooie reactie Nickey! Je hebt de juiste keuzes gemaakt. En inderdaad: wacht niet te lang met hulp zoeken!
Beste Ruud,
Ik heb alles even op mijn gemak doorgelezen nadat mijn omgeving aangegeven had dat het niet goed met me ging. Zelf twijfel ik erg over de situatie en wil ik er eigenlijk niet aan toegeven. Naast mijn 40 urige werkweek ben ik eigenlijk al 4 jaar aan het verbouwen thuis. 6 maanden geleden kregen we ons eerste kindje en tegelijkertijd ben ik begonnen met een nieuwe opleiding voor mijn werk. Als ik reeel naar de lijst kijk dat hebben 44 van de 77 punten zeker toepassing op mij. Ik heb komende vrijdag een gesprek met de vertrouwenspersoon binnen de organisatie maar ben erg bang voor de reactie van het bedrijf en dat ze zullen denken dat het wel mee valt. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan en wat kan ik wel en niet zeggen?
Alvast bedankt
Hoi Robert,
Het is eigenlijk heel simpel (maar daarmee zo moeilijk): Er is nu maar één ding belangrijk op dit moment, en dat ben je zelf. Je zult moeten gaan herstellen, of je werk dat nou leuk vindt of niet. In dit geval is je eigen belang vele malen groter dan het belang van het bedrijf!
is het het beste die mensen wat je zover gebracht hebben omda je altijd het armschaap bent geweest, uit je leven te zetten, ook al is dat familie ?
Soms is het goed om emotioneel afstand te nemen zodat je de juiste keuzes weet te maken.
Iedere situatie is hierin natuurlijk anders…
Hallo waarschijnlijk heb ik een burnout. Zeer emotioneel zeer moe en wazig zien. En tinteling steeds in rechtervoet. Veel stress gehad. Zou die tinteling voet ook erbij horen?
Hoi Miranda,
Ja dat kan heel goed. Het is een klacht die we (veel) vaker zien voorkomen.
Toch is medisch onderzoek altijd aan te raden.
Jij “saved” mijn life!!! Jij hebt alles zooo fantastisch uitgelegd!;)Misschien stomm maar sinds paar jaar heb min of meer 80%klachten die jij hebt opgeschreven ooops en geen huisarts (had 3) heeft dat niet herkend….. sinds october 2016. Word gek want ik dacht ik psycho bent of zo, bijna all symptomen van jouw “menu”herken ik in mijn lijf dus nu eigenlijk ik kan juiste (psychiatrische) therapie hebben of ergens in Amsterdam goed burn uit kliniek te vinden🤞 Echt bedankt!!!
Wauw Bart,
Dankje. Heel veel succes!
Kan dit een vorm van burn-out / overspannen zijn?
Ik herken veel van bovenstaande tekst. Echt werkgerelateerd kan het in mijn geval niet zijn. Ben jarenlang thuis geweest voor de kinderen en vrijwilligerswerk gedaan voor circa 2 dagen per week. Afgelopen januari begonnen met nieuwe fulltime baan en na week ziek geworden. Hiervoor is een medische diagnose, maar omdat het verloop in mijn geval wat langer en a-typisch verloopt al meer dan 2 maanden zoet mee. Kon weinig tot niets dan plat op bank liggen, dan had weinig last. Sinds week of 2 lijkt het herstel duidelijk ik gang gezet, kan langer staan en bewegen zonder klachten.
Net toen hier eindelijk einde aan kwam kreeg extreme pijn op schouderblad en later ook voor bij ribben onder linkerborst. Waarschijnlijk volgens de artsen te wijten aan langdurig verkeerde houding tijdens ziekteperiode.
Ik heb deze overtuiging ook, maar heb afgelopen maanden zoveel stress en spanning en onzekerheid opgebouwd in de aanloop naar diagnoses dat ik vrees dat ik hier soort van overspannenheid / burn out van heb opgelopen. Ik voel me 24×7 extreem onrustig, word meerdere keren per nacht wakker en zie echt overal tegenop. Ben niet bang dat wat ergs heb, dit is het gewoon, maar de vraag wanneer ik me eindelijk weereens normaal voel blijft wel door mijn hoofd spoken.
Ik functioneer niet, kan weinig en voel heel de dag pijn en onrust. Kalmerende pillen helpen soms een beetje maar hebben niet echt effect.
Graag je visie of dit richting een burn out lijkt, want dat idee heb ik zelf wel na het lezen van je artikel.
Hoi Ano,
De diagnose Burn-out zou wellicht te vroeg zijn, maar ik zou je klachten zeker serieus nemen. Heb je je bevindingen al eens met een huisarts of bedrijfsarts gedeeld?
Thanks. Ja, ik ben vorige week direct naar huisarts gegaan en heb ook zelf aangegeven dat ik dacht dat het “psychisch” was, stress, angst, paniek iets in die richting. Alprazolam meegekregen en een dubbel consult gepland voor eind deze week. Alprazolam deed weinig tot niks, dus uiteindelijk bijna niets van gebruikt. Blijf me wel 24×7 onrustig / pijn voelen en de dagen voor mijn gevoel echt aan het overleven.
Hallo,
Ik herken veel van deze klachten, maar mijn grootste lasten zijn eigenlijk overprikkelingen. Voornamelijk ogen en oren heb ik het dan over. Ik heb ook een idee dat dit vervolgens weer andere burn-out achtige verschijnselen veroorzaakt door constant en de hele dag overprikkeld te zijn. Zelfs in gesprekken heb ik moeite met mensen aankijken (beeld lijkt te snel te gaan) en geluid komt zo nu en dan harder binnen / eigen stem trilt vaak door. Overigens ben ik al 4 jaar zoekende naar het antwoord (nu 21 jaar). Niemand die het eigenlijk weet en psychologen concluderen ADD, ondanks dat er dus veel klachten bij zitten die niet bij ADD horen zoals mijn ogen en oren. Kan dit wellicht horen bij Burn-Out? Zelf zit hier namelijk aan te denken, misschien op zichzelf, of misschien door onjuiste samenwerking / slappe spiertjes bij mn ogen waardoor ik constant overprikkeld ben, wat al het andere aan tikt.
Hoi Thomas,
Dat kan heel goed. Je kunt het voor jezelf testen om een periode echt stressvrij te leven, en te kijken of je klachten zodoende verminderen.
Hallo,
Heb al bijna 2 jaar tintelingen in mijn lichtervoet geen verklaring voor gevonden en pijn in mijn linkerborstkast en schouder. İk loop zo al 2 jaar rond. De voorbije maand en was ik om de maand ziek en vermoeid. De laatste maand kamp ik met slapeloosheid ik kan gewoon niet inslapen. Na 4 dagen slapeloosheid ben ik ingestort met hartkloppingen en spiertrekkingen als gevolg. Naar de dokter gedaan. Hij heeft mij antidepressiva voorgeschreven en slaaptablet. En moest Naar een psychotherapeut gaan. Zij zei op de eerste sessie al dat ik oververmoeid was mentaal en fysisch. Maar ondanks de medicatie wordt ik snachts nog altijd wakker met schok bewegingen in mijn arman en benen. İs dit dan ook een verschijnsel van burnout ik maak me zorgen krijg paniek en angstaanvallen. Zou ik toch Naar de Neuroloog gaan. Ben ten eind raad. Niets hept meer. Ben zo vermoeid. Als ik kon slapen voel de ik mij misschien wat beter. İk wil me ook niet focussen op de slaap tabletten en zonder lukt ook niet..
Hoi Tulay,
Er zijn enorm veel klachten die toe te schrijven zijn aan burn-out. Het beste is om gedoseerd je klachten te laten uitzoeken en als de uitslag ‘stress’ is, dan de boel accepteren en heel voorzichtig weer stappen in de goede richting gaan zetten.
Hallo heb al 2 jaar tintelingen en pijn in mijn linken borstkas Naar de dokter gegaan niets gevonden. Laatste voorbije maand gewoon ingestort door 4dagen slapeloos rond de Lopen kan gewoon niet meer inslapen. Had ervoor al Last van spiertrekkingen maar dacht dat het voorbij Zou gaan maar iş verergerd met de dag. Naar de dokter ermee. Hij heeft mij doorverwezen Naar een psychotherapeut. Nog heeft Hij magnesium en antidepressiva samen met slaaptablet voorgeschreven. Kijk maar Zij Hij als het niet helpt na paar maanden Naar de Neuroloog gaan. Nu Zij Die psychotherapeut dat mijn lichaam mentaal en fysisch uitgeput was. Het is al een maand voorbij ik kan nog altijd niet inslapen en heb nog altijd felle schok bewegingen in mijn spieren waardoor ik wakker schiet is dit dan ook een verschijnsel van burnout? Wanneer gaat het voorbij ik krijg er paniek en angstaanvallen van. Wordt er niet goed van…
Hoi, bij het lezen van de reacties kwam ik jouw reactie tegen en herken me in de klachten die je hebt. Ik heb last van spiertrekkingen/ trillingen/schokjes bij mijn borstreek. Is het bij jou minder geworden en zo ja hoe heb je dat aangepakt?
Hoi Ruud, Ik ben nu ruim 6 maanden burn out. In het begin moest! Ik blijven werken, dat ging niet goed. Mocht er een maand tussenuit. Van de bedrijfsarts moest ik weer opbouwen. Dat ben ik nu aan het doen. Tussendoor ook op vakantie geweest. Dat heeft wel goed gedaan. Was ook stresvol,vooral de reis. Nu werk ik weer bij 2 cliënten en van de bedrijfsarts het advies gekregen om een kapstok te maken om terug te keren in het werk. Ben ook doorgestuurd naar een arbeidspsycholoog die mij vroeg hoe ik mijn terug keer zie. Ik heb gezegd dat ik dat tot eind van het jaar wil aankijken en 1 cliënt per maand wil doen. Nu moet ik 1 per 2 weken en dat geeft mij nu al weer veel stress. Ik merk dat ik weer klachten terug krijg. Is dat normaal die angst om weer een stap terug te doen. En hoe merk je dat je voldoende hersteld bent om weer te werken
Hoi Monique,
Op het moment dat je weer zin begint te krijgen om aan de slag te gaan, weet je dat dit waarschijnlijk ook wel weer zou kunnen. Belangrijk nu is jouw eigen energie. Dat staat voorop!
Ik heb sinds een half jaar een burn out en ondanks dat het beter gaat sta ik s’morgens helemaal gespannen op. Het trekt door de dag heen weg maar soms ook niet of leidt het tot huilbuien. Zelfs zo erg dat ik ervan moet kokhalzen. Ik slaap wel heel goed. Waar kan dit vandaan komen?
Hoi Riekske, Ik denk dat je gewoon nog niet hersteld bent. Als ik advies mag geven is het handig je te focussen op het herstel, ipv op deze klachten, tenzij het je echt te gortig wordt. Dan is een huisarts aan te raden
Ik heb last van veel van de symptomen maar kan tegen mijn stress niet veel doen ivm met school. Ik doe veel voor school zowel op school als buiten school. Ik heb zelf erg veel last van haaruitval, trillende handen, duizeligheid en hoofdpijn. Wat kan ik nu het beste doen?
Hoi,
Hoe vervelend het ook kan zijn: Je moet echt voor jezelf opkomen en taken gaan schrappen. Desnoods een tijdelijke stop met je studie. Gezondheid gaat altijd voor!
Ik heb 4 jaar lang eigenlijk al deze klachten. Ik was 23 toen het allemaal begon. Ik had een leuke baan maar de zaak gin dicht door economische redenen. Ik wilde graag gaan samenwonen met mijn vriend. Maar ik kreeg steeds klap op klap hoe hard ik ook mijn best deed op mijn werk ik kwam elke keer in een situatie met net de verkeerde mensen wat ook steeds lijde tot beëindiging van contract. Ik bereikte wel altijd dat ik een nieuwe baan had dus gelukkig ben ik nog nooit werkloos gewerst. Ik heb heel veel slapeloze nachten gehad en in een paniektoestand gekomen. Elke keer een negatieve ervaring op werk heeft mij de nodige littekens bezorgd. Nu heb ik eindelijk een huis samen met mijn vriend en een leuke baan ik kan alleen niet meer positief denken en ben bang voor alles. Ik slaap wel alleen ik ben en blijf altijd moe. Ik zou zo erg niet meer negatief en bang willen zijn dat is voor mijn vriend ook leuker ! Alleen ben ik het vertrouwen in alles kwijt geraakt. Hoe bouw ik dit weer op?
Hoi Sofie,
Zou je contact op willen nemen? Dan gaan we graag wat dieper op jouw wens in
Eigenlijk was ik op zoek naar de juiste betekenis van roofbouw en dan kwam ik deze lijst tegen. Alle symptomen ken ik en sommige lijken alsof ze al erger zijn dan u het beschrijft. Dan denk ik ja zo is het begonnen. . Wat gebeurt er juist als je niets onderneemt heb het idee dat ik er al jaren met rondloop. Hoelang kan je dit volhouden? Lichamelijk ben ik volledig op ben sinds 4 jaar weg bij men man en familie of vrienden zie ik amper.
Hoi Vanessa,
Je mag er vanuit gaan dat wanneer je er wel wat aan gaat doeen, je van deze klachten afkomt. Niks doen is eigenlijk geen optie….
Hoi Ruud,
Bedankt voor de duidelijke uitleg, ik herken mij in veel klachten. Ik heb ondertussen ook een heel arsenaal aan klachten:
– Veel hoofdpijn
– Wazig zien
– Tintelingen in handen
– Moeite met ogen open houden, vooral tijdens auto rijden
– 0 energie
– In de ochtend extreem moe
– Dof gevoel in hoofd ( leef in een soort roes )
– Misselijkheid
– Schokkende benen/armen
– Duizelig
– Snel boos/geirriteerd
– Moeite met lezen/op woorden komen.
– Zware benen / spierpijn
– Vroeg wakker
– Piekeren of ik ziek ben
– Drink veel alchohol momenteel
Deze symptomen zijn van de laatste 3 maanden en er lijkt iedere dag wat bij te komen, om gek van te worden! Ik maak mij zorgen om bijvoorbeeld een hersentumor. Hierdoor raak ik nog meer in de stress. Naar een huisarts gaan durf ik niet echt, omdat ik bang ben voor de uitslag. Uiteraard was ik vandaag weer aan het zoeken naar mijn klachten ( hypochondrie ) en kwam ik op deze site en voelde een soort van “opluchting” dat het ook iets anders kan zijn i.p.v. een “dodelijke” ziekte. Passen de bovenstaande klachten enigszins in het ziektebeeld van een burnout?
Bedankt alvast
Hoi,
Dat past zeker, evenals hypochondrie. Je bent welkom om eens contact op te nemen om te kijken hoe we je hier vanaf kunnen helpen.
Hoi Ruud, per ongeluk ben ik op de site gekomen welke erg verhelderend is, al sinds mijn jeugd ( ben nu 53) heb ik klachten omschreven in het lijstje en natuurlijk wordt je dan gelijk beticht van hypochonder en je moet je niet aanstellen maar toch om mij gerust te stellen is er een onderzoek gedaan en de uitkomst was atrofie van het cerebellum waarop ik gevraagd heb en nu?
Maar in Nederland is het zo dat er niet verder onderzocht wordt en noem het intuïtie iets is er aan de hand behalve dat maar ik ben een leek en doktoren hebben gelijk.
Nou wil het geval dat ik in mijn koppigheid de diagnose weerlegt heb (officieel) maar ja wat dan? Ook is er een nekhernia maar om een lang verhaal kort te maken kunt u mij advies geven of ik dit met de huisarts het beste kan opnemen ben onderhand radeloos
Hoi Gerard,
Heb je het alternatieve ciruit al eens geprobeerd? Een goede iriscopist/ natuurkundig therapeut oid biedt vaak een goede richting!
Hallo Ruud,
Mijn kleinzoon heeft een burn-out. Dit is pas vastgesteld door een psycholoog. Een maand voor zijn vakantie werd er bij hem de ziekte van Pfeiffer vastgesteld. Hij is blijven werken tot zijn vakantie en dacht dat komt wel goed. Nou nee dus. Het vervelende is hij chef kok in het restaurant in de zaak van zijn ouders. Er wordt gekookt op het hoogste niveau, dus er is altijd wel stress. Hij zegt nu weinig concentratie te hebben ook voor het samenstellen van een nieuwe menukaart Heeft nekklachten en is doodmoe. Kan mijn kleinzoon nog werken? Hij weet niet van ophouden kan ook eigenlijk niet er is geen vervanging.
Dag,
De vraag of hij kan blijven werken, is een hele andere vraag dan het afvragen of het verstandig is.
Hoe wel ik niet de hele situatie in kan schatten, is het verstandig om voor zichzelf te gaan zorgen. Dit houdt waarschijnlijk in dat er tijdelijk taken afgeschoven moeten worden.
Hallo. Ik heb een vraag. De laatste tijd wanneer ik ga slapen komt er soms ineens een agressieve stem in mijn hoofd. Daarna doet mijn hoofd gigantisch pijn en erge hardkloppingen. Wat kan dit betekenen?
Dag Danielle,
Ik heb hiervoor niet een verklaring: ben je al bij de huisarts geweest?
Je zou dit artikel kunnen lezen eventueel: Hartkloppingen door stress
Korte vraag: krijg je sneller burn out als je je werk of omstandigheden op je werk niet leuk vindt? (zoals collega’s, werksfeer, inspirerende locatie, of het werk zelf)
Hoi Jeroen, dat kan hoor: Loopbaan en burnout
Hallo Ik ben Hennie 52 jaar klachten emotionele buien hoesten koud spanningen schokken
Vervelend Hennie,
Kunnen we wat voor je doen?
Beste Ruud, als ik op Google in typ: burn-out, komt uw gids als meest compleet naar voren. Heeft u ook een literatuurlijst voor mij? Ik kan deze goed gebruiken voor mijn scriptie. Het valt me op dat ik veel informatie vind over burn-out maar deze nooit wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met vriendelijke groet, Marloes van der Bos
Dag Ruud, heel handig deze complete lijst, ik raadpleeg hem regelmatig als er weer een onbekende klacht opduikt in m’n burnout of als k dezelfde klachten opnieuw krijg en ik even wil checken hoe t ook alweer zat.
Heel fijn ook dat je nu op de links kunt klikken in de index.
Nog een tip: kun je de symptomen misschien op alfabetische volgorde zetten..? Dat zoekt makkelijker als je een specifiek symptoom zoekt.
Groeten,
Clarina
Hoi Clarina,
Dankje!
Ik zal eens kijken of het lukt met de alfabetische volgorde (het is nogal een lijstje 😉 )
Dag Ruud,
Ik heb al een best lange tijd dat ik me niet lekker voel en ben daarom vorig naar psycholoog gegaan. Na de behandeling ging het mij weer een stuk beter. Echter de laatste tijd heb ik sinds een tijdje weer last van de genoemde symptomen en zijn ze zelf erger als voor ik naar de psycholoog ging. Ik ben dit kenbaar gemaakt bij manager echter merk ik niet dat hij mijn steunt maar alleen maar erger maakt om nog meer druk op mij uit te oefenen. Ik ben daarom naar mijn huisarts geweest en kreeg het advies om me minimaal voor een week ziek te melden. Dat heb ik echter niet gedaan omdat ik 2 weken later 2 weken vakantie zou hebben en dacht die 2 weken kunnen er ook nog wel bij. De begin van de vakantie was erg lekker echter nu nadert het einde van die vakantie begin en ik denk dat ik volgende week weer moet werken nemen de klachten zoals slecht slapen, hartkloppingen, enorm transpireren weer toe. Ik heb geen idee wat ik hier nu mee moet doen heb jij misschien tips?
Groeten,
Roy
Hallo Roy,
Jouw situatie is herkenbaar voor velen. Wanneer een goede vakantie niet helpt, dan doe je er vaak goed aan een coach in te schakelen die je helpt met het overwinnen van de dingen waar jij stress van krijgt.
De vraag die een coach je gaat stellen: Waar ben je bang voor?
Met deze vraag kun je dus voor jezelf alvast beginnen in jouw huidige situatie. Kunnen wij je daarbij helpen met onze coaching?
Hoi Ruud,
Wat een fijne website! Sinds drie weken voel ik me niet goed en verergeren mijn klachten. Ik kan me vinden in veel van deze klachten, zoals; piekeren, opgejaagd gevoel, heel veel huilbuien, angst, slecht slapen, depressieve gevoelens, slecht presteren en kunnen concentreren ect. Daarnaast overheerst het gevoel van ‘het niet meer weten’, ben ik mezelf kwijt en is alles eigenlijk teveel. Ook heb ik het gevoel of het leven niet echt is en heb ik het gevoel dat ik soms doordraai. Passen deze klachten ook hierbij? Ik heb verder bijvoorbeeld minder last van extreme vermoeidheid of zweten. Is dat gek? Daarnaast heb ik de ziekte van Addison (primaire bijnierschorsaandoening), dit is een jaar geleden bij mij geconstateerd, mogelijk heeft dat ook invloed. Kun je je vinden in mijn verhaal? Denk je dat ik hier last van zou kunnen hebben? Ik ben benieuwd naar jouw reactie.
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Naomi
Hallo Naomi,
Dank voor je berichtje. Op afstand is het natuurlijk lastig om iets met zekerheid te zeggen, maar je klachten kunnen wijzen op overbelasting en/of burnout. Zou je een contactformulier willen invullen zodat we jouw situatie beter kunnen bekijken?
Zozo. Heel herkenbaar.
Om een heel lang verhaal kort te maken over burnout dat in Beglië niet bestaat (luiemensenziekte), er mee gaan werken want het moest, totaal geen leven hebben, 0.0 interesse, dan hartaanval (geen verstopte aders) en nu pijnlijke druk op borst (hart is ok) en zweten, constant ‘ik moet hier weg’ gevoel, begin van paniekaanvallen, bol in de maag, darmen paraplu, niet slapen en veel meer.
Heb ik een vraag:
Normaal gezien ga ik 3-4 keer per week naar de fitness maar er is iets mis met een spier in mijn rug (in de buurt onder mijn schouderblad) en ik kan niet eens meer stappen want dat doet serieus veel pijn aan dat schouderblad.
Mijn duimen, alle 2 zijn waardeloos. Zeer pijnlijk.
Ze hebben gezien dar daar een spier is die zeer dun is. Wat niet klopt met het sport verhaal. De oorzaak moet onderzocht worden, zijn er mee bezig.
Maar sinds ik niet meer kan heb ik ineens veel pijn van kramp op mijn borstkas en tegelijk zweten. Zondag op de spoed was mijn hart ok en was het zeker geen hartaanval ook al leek het er heel sterk op.
Kan het zijn dat, nu ik al 3 weken niet sport, er geen uitlaatklep is voor stress, en ik daardoor die pijn heb?
Burnout bestaat hier niet …
mvg
Katleen
Beste Ruud Meuelenberg helaas zit ik 1,5 jaar ruim met een burn out de klachten die je hier schrijft nou echt 100000% ze klopen.zelfs helaas uitval van ledematen.enige ik rook niet en geen drugs,helaas ben ik 1,5 jaar verder en word alles nog erger,steeds meer paniekaanvallen geestelijk doordraaien gevoel je gek word en zo heftig lijkt wel op een bad trip.dat 112 heel vaak al is geweest.aleen dan hou deen diazepam etc me op de been.door deze corona tijd is alles gestopt en of wachtlijsten ik zit er zo doorheen totaal geen positef puntje zie.en dat terwijl ik de wereld altijd aankon sportcarriere reizen goede job altijd feestjes weg vriendin etc etc nooit thuis,en nu ik kan helemaal niks lijk iemand anders .was altijd de clown en optimist altijd lachen vrolijk maar nu een soort van schaduw schim.zo erg bijna geen uitweg zie,Hoe kan ik in hemelsnaam verder komen en iets beter worden heb alles ervoor over om de oude te worden al word mijn positivieit dat super kleine beetje met de dag minder .wat is een eerste stap neurologisch cardiologisch is het redelijk,maar continue griep gevoel al jaren,kom werkelijk geen stap verder en zeke rdoor de corona is er een schema of iets voor herstel slaap etc etc mvg Maarten sorry ik u zo schrijf, wilt u me contacten aub
Hoi Maarten
Ik stuur je een mail. (kan ik je ongewenste mail terecht komen)
Hoi Maarten,
Wat herken ik me in jouw verhaal…na een operatie stortte alle stress die ik in het jaar daarvoor had opgebouwd zich als een emmer stront over me uit. De gekste lichamelijke klachten! En niet ingebeeld; elk bezoek aan een specialist bevestigd mijn lichamelijke klachten. Ben al sinds begin 2020 ziek en zijn de angst- en paniekaanvallen ontstaan. De huisarts vond algeheel onderzoek niet nodig, zei zelfs dat ik niet zo vaak moest komen, en ik ben erachter gekomen dat ze, zonder interventie van een psycholoog of psychiater (want in coronatijd en de giga wachttijden was dat onmogelijk) in mijn dossier AFFECTIEVE PSYCHOSE gezet!! Terwijl, als ik zo de symptomen lees, ik gewoon een vette burnout heb! Ik ben ook dientengevolge benaderd, voor mijn pijnklachten moest ik maar 3×2 paracetamol nemen en omdat ik aandrong op een maagonderzoek, is gebleken dat mijn slokdarm en maag zo geirriteerd zijn, de MDL arts heeft zelfs een biopt genomen. 3×2 paracetamol mijn hoela! Ik ben naar een andere huisarts overgestapt. Die leest de gestelde diagnose natuurlijk ook, huppetee stigma, maar ik ga deze week de nieuwe huisarts ontmoeten en dan zal ik even uit de doeken doen hoe het verloop is geweest deze 9 maanden. Een hel! Onrust, drang om te bewegen, ondanks totale uitputting, angst omdat je lijf je in de steek laat, uitgevallen op het werk, geen goede behandeling door de lockdown corona, 36 uur wakker door je angsten om wakker te worden met nieuwe fysieke klachten, tinnitus, ontzettend gewichtsverlies, niets meer durven eten, omdat je niet weet waar je maagklachten vandaan komen (dankzij een huisarts die het onnodig vond om te onderzoeken), angst op angst. Ik herken mezelf totaal niet en dat is het meest beangstigende. Wat kan de psyche een loopje met je nemen. Ik vind de site van Ruud Meulenberg heel goed, echt on topic, helaas wordt het niet vergoed.