Het komt vaak voor dat mensen te lang onder spanning staan. Dit kan komen door problemen in de privésfeer, op het werk of andere plekken. Ze krijgen last van klachten als slecht slapen, piekeren en voelen zich opgejaagd. Wanneer je geen overzicht meer hebt, verlies je grip op de situatie en dit wordt ook wel overspannenheid genoemd.

Wat is overzicht?

Een overzicht is een duidelijk beeld van iets of iemand. Het kan ook een duidelijke samenvatting of samenstelling betekenen. Wanneer je overzicht hebt, dan weet je wat er allemaal speelt. Dat kan op je werk en in je privéleven zijn. Overzicht hebben over alles dat er speelt, geeft heel veel rust. Door te weten wat er precies speelt, kun je ook beter bepalen wat je eerst gaat doen en kun je beter prioriteiten stellen. Heb je iets liggen dat onmiddellijk gedaan moet worden? Dan kun je dit oppakken. Een goed overzicht in de vorm van een to-do-lijst zorgt ervoor dat je rust krijgt, doordat je op de lijst kan zien dat er geen ‘spoed’ is. Je kunt dus lekker rustig aan de slag met wat je bijvoorbeeld leuk vindt in plaats van wat je moet doen.

Verlies je het overzicht: zo herken je het?

Veel mensen die last hebben van veel stress, geven aan dat het overzicht kwijtraken één van de grootste stresspunten is. Misschien herken je het wel: je moet van alles doen, een hoop dingen regelen en je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Je hoofd raakt vol en je raakt het overzicht volledig kwijt. In je hoofd maak je de dingen die je moet doen steeds groter en groter en je weet eigenlijk niet of dit je wel allemaal gaat lukken. Uiteindelijk is de kans groot dat je geen begin maakt omdat je overweldigd bent. Dat geeft een onvoldaan gevoel en de lijst met dingen die je moet doen stapelt alleen maar op. Wat begint met een paar dingetjes, eindigt als een berg opgestapeld werk. Dat geeft stress en komt veel voor bij mensen die een burn-out ontwikkelen.

In welke situatie herken je het?

Als iemand je vraagt of je genoeg te doen hebt, antwoord je waarschijnlijk met “Ja, zeker. Ik heb het zo druk!”.  Er komt steeds meer op je af, steeds sneller en via steeds meer kanalen. Je inbox en to-do lijstjes zijn bomvol, omstandigheden bepalen dagelijks je agenda en je bent voortdurend aan het kijken hoe je het allemaal gaat redden. Dit is een situatie waarbij je de overzicht kwijt bent.

Hoe kan het dat je het overzicht verliest?

Mensen met stress maken veel adrenaline en cortisol aan. Uit onderzoek blijkt dat na slechts een dag overwerken onder hoge stress, de effecten van adrenaline en cortisol twee dagen meetbaar zijn in het bloed. Niemand houdt het vol om elke dag steeds veel stress te ervaren. Er komt een moment dat je volledig het overzicht kwijtraakt en hierdoor in paniek raakt. Dit zorgt voor chronische stressproblemen.

De gevolgen van het overzicht verliezen

Geen overzicht hebben en chaos geven je onrust. Deze onrust kan weggaan, maar wanneer de onrust lang voortduurt, lijdt het tot stress. Mensen die lang rondlopen met dit gevoel en iedere dag veel stress ervaren, lopen risico op een burn-out. Sommige mensen met een burn-out worden daarna depressief. Je voelt je dan onzeker, angstig en verloren. Zaken die voorheen heel gemakkelijk gingen, voelen nu loodzwaar aan. Wanneer je twee of meer dingen moet doen, lukt het al meteen niet meer om overzicht te houden.

Geen overzicht door werkdruk

Je werkt speelt vaak een grote rol bij je vermogen om het overzicht te bewaren. Te hoge werkdruk leidt tot werkstress en heeft negatieve gevolgen voor je gezondheid. Wanneer de stapel met werk hoger en hoger wordt bestaat de kans dat je erin verzuipt. Je werkt steeds iets langer met als gevolg dat je inlevert in je privé leven. De kans is groot dat dit je over je schoenen loopt na verloop van tijd. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Relatie met stress en burn-out

Is het te lang onrustig, chaotisch en heb je al voor en lange tijd geen overzicht meer? Uiteindelijk is je lichaam opgebrand. Het is noodzakelijk om tot rust te komen, voordat je doorgaat. Alleen dan kom je er weer bovenop. Bedenk goed voor jezelf wat je moet doen om verandering te brengen, waardoor je weer overzicht krijgt. Je wilt natuurlijk geen stress meer. 

Tips om meer overzicht te krijgen

Veel mensen werken met veel to-do lijstjes, maar helaas helpt dit toch niet altijd om meer structuur en overzicht te krijgen. Dus stoppen ze er maar weer mee. Dat het niet lukt om hiermee overzicht te krijgen ligt vaak niet aan het lijstje. Wat kun je wel doen om meer overzicht te krijgen.

  • Maak alleen gebruik van slechts één to-do-lijstje.
  • Stel prioriteiten.
  • Benut en verdeel je tijd goed en vooral realistisch.
  • Stop met uitstellen.
  • Houd je aan de huidige planning.
  • Doe soms een stap terug als je merkt dat het niet gaat.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *