Een burn-out in het team: Het aantal gevallen burn-out in teams neemt met de dag toe. Hoe leuk is het om met je collega’s een team samen te stellen, een project vlot te trekken, samen ergens voor gaan? Geweldig! Een nieuw project genereert enorm veel energie, het team is enthousiast, je gaat met plezier naar je werk, je bereikt met elkaar leuke resultaten. En dat allemaal naast je ‘gewone’ dagelijkse werkzaamheden.

Er helemaal voor gaan! Maar je vraagt je af…. stormt je team zo recht op een burn-out af? Kunnen we dit extra werk naast onze standaard verantwoordelijkheden doen, hoe lang kan dat? Kunnen we kwaliteit (blijven) neerzetten, kunnen we de druk aan? Wat als er iemand uitvalt? Zijn we als team veerkrachtig genoeg om met tegenslagen om te gaan?

Begin van een burn-out bij een collega

In een startfase van een project en bij het samenstellen van een nieuw team worden stress en druk gerelateerde vragen nauwelijks gesteld. Je bent positief en super gemotiveerd om te gaan knallen! Heel goed en zeker ook zo houden, let wel dat alleen een goede zorg voor kwaliteit van de uitvoering niet alleen staat. Aan haar zijde staat altijd de goede zorg voor de mens.

Rekening houden met de kwaliteiten en krachten die er zijn, rekening houden met energiebehoud, rekening houden met elkaar, elkaar helpen de eerste signalen te zien ‘dat het moeilijk wordt’.
Of je team op een burn-out afstormt kun je zien aankomen! Kijk eens anders naar je team en herken de fases op weg naar een burn-out. Psycholoog Herbert Freudenberger beschrijft 12 fases.

Super gemotiveerd

Iemand die altijd opveert als er wat te doen is, niets is te veel, werkt tijdens lunchtijd door (ook als dat echt niet hoeft). Leuk, maar let op dat dit teamlid zichzelf niet overvraagt.

Werk, werk en nog eens werk

In de volgende fase zie je dat hij nog harder gaat werken dan normaal, en je ziet dat ook overduidelijk (alle handelingen gaan sneller), hulp vragen ho maar!

Geen tijd voor zichzelf

Tja, buiten werktijd wordt nu ook gewerkt…

De eerste klachten

Slecht slapen, niet zo lekker zijn, buikpijn. Maar je teamlid weet niet zo goed wat het is, het zal wel over gaan.

Alles voor het werk!

In deze fase heeft je collega alleen maar oog voor het werk, voor hobby’s is geen tijd meer, vrienden en familie verdwijnen naar de achtergrond. Maar alles is goed hoor! Het werk begint er echter wel onder te lijden.

Kritisch, cynisch en ontevreden

Anderen doen het werk niet zo goed als hij doet, althans volgens hem. Je merkt dat hij kritisch, cynisch en ontevreden is. Andere teamleden beginnen onder zijn houding te lijden.

Afstand van het team

Je teamlid wordt meer somber, babbelt niet meer met het team, zondert zich af. Hij voelt zich steeds meer ziek.

Ander gedrag

In dit stadium zie je vaak dat de omgeving vaker gaat vragen of er iets is met hem, waarom praat iemand niet even met hem?

Volgen van verantwoordelijkheden

Er is geen enthousiasme meer, je collega voelt alleen nog maar verantwoordelijkheden, hij moet veel, kan niet relaxen…

Geen plezier/Depressie

In deze fase is er niets meer leuk, is er alleen maar leegte en de kans is groot dat alleen afleidingen als eten, seks, alcohol, drugs een beetje de leegte kunnen vullen.

Een gevoel van uitputting, verloren en onzeker, hij zucht veel, hij maakt denigrerende opmerkingen over zijn opdrachten en het werk dat hij afrondt.

Burn-out

Mentaal en fysiek ingestort.. Je herkent wellicht veel. Volledig is deze beschrijving niet, maar voldoende om je meer bewust te zijn dat je diverse mogelijkheden hebt om snel in te grijpen en dat je iets kan veranderen om te voorkomen dat je in de fase van burn-out terecht komt

Tips om een burn-out in je team op afstand te houden.

Werk aan onderling vertrouwen

Leer elkaar eens anders kennen, niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op gebied van interesses, dromen, verwachtingen, angsten, valkuilen. Dit schept een onderlinge band en een sfeer van vertrouwen.

Stress & druk als agendapunt

Maak een vast agendapunt hiervan. Zorg dat je kennis krijgt over stress, werkdruk, burn-out. Oefen met elkaar in het beter leren omgaan met stress.

Maak bespreekbaar wat je dwars zit, wat je voelt en ervaart (ook al denk je dat je de enige bent…. vaak zijn jouw gevoelens heel herkenbaar).

Let op gedragsveranderingen en doe er wat mee

Anders doen dan anders is vaak een eerste signaal dat iemand het moeilijk krijgt. Het is goed om eens met elkaar te bespreken wat jouw eerste verandering is en wat jij nodig hebt op zo’n moment. Dit maakt het makkelijker om er direct voor elkaar te zijn en te doen wat iemand nodig heeft.

Soms lukt het niet om met elkaar stress of druk te bespreken of oplossingen te vinden om beter om te gaan met tegenslagen. Wij delen graag onze inzichten, neem vrijblijvend contact met ons op.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Ik zou eventueel willen aansluiten bij dit netwerk. Ik werk zelf als stress-coach en organiseer natuurretraites.
    Graag hoor ik wat de mogelijkheden zijn,

    vriendelijke Kerstgroet,
    Helene Baarda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *