In het Nederlands kennen we veel verschillende spreekwoorden waar het woord vertrouwen in voor komt. Niet alleen bovenstaand spreekwoord, maar ook ‘Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten’ en wat dacht je van ‘blind vertrouwen’?

Vertrouwen is heel belangrijk, maar waarom eigenlijk en waarom is het zo lastig om vertrouwen weer terug te krijgen als het beschaamd is?

Wat is vertrouwen

Geef je vertrouwen, dan doe je wat je zegt en zeg je wat je doet. Vertrouwen is ook de bereidheid om afhankelijk te zijn van de daden van een andere persoon of groep. Het draait om alles of niets: een beetje iemand vertrouwen bestaat niet.

wat is vertrouwen

Het belang van vertrouwen

Vertrouwen ontstaat niet zomaar. Het vormt de basis van elke relatie. Zonder vertrouwen blijft er altijd een vorm van afstand bestaan en zeker in liefdesrelaties is dat funest.

Vertrouwen is niet alleen iets wat in persoonlijke relaties speelt, maar ook in zakelijke relaties. Een bedrijf vertrouwt zijn leverancier dat de producten van constante kwaliteit zijn.
Hij controleert dus niet meer elke levering die hij ontvangt. Dat scheelt kosten, maar ook dit vertrouwen is niet zomaar ontstaan. Vertrouwen brengt ook risico’s met zich mee.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Denk maar aan de bank die jouw een hypotheek verstrekt en vertrouwt dat jij deze geldlening terugbetaalt. De bank wil voor de zekerheid wel een onderpand. Je vertelt je vriendin een geheim en dan blijkt dat ze dit heeft doorverteld. Dat risico neem je de volgende keer niet meer en je houdt je mond.

Vertrouwen is cultureel bepaald. Het bedrijf dat de levering van zijn leverancier niet meer controleert, doet dit omdat hij er vertrouwen in heeft dat de producten goed zijn. In Nederland is dit vertrouwen gebaseerd op kennis en capaciteiten. De leverancier heeft bewezen goede producten te leveren. In veel andere landen is dit vertrouwen gebaseerd op de onderlinge relatie met de leverancier. Dit betekent ook dat het opbouwen van vertrouwen afhankelijk is van de cultuur waarin je je bevindt.

Vertrouwen in jezelf

Vertrouwen draait niet alleen om vertrouwen in de ander, maar ook om vertrouwen in jezelf. Vertrouwen in jezelf maakt je zelfverzekerder. Je weet waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt. Als je zelfvertrouwen hebt, kan je ook beter met tegenvallers omgaan. Positief denken helpt daarbij. Maak afspraken met jezelf die realistisch zijn en verwacht niet teveel van jezelf.

Ook tegen jezelf moet je nee kunnen zeggen. Is die ellenlange to do lijst nu echt haalbaar? Zo niet, dan pas je de afspraak met jezelf aan. Spreek kleine en bereikbare doelen met jezelf af. Zo voorkom je teleurstelling en vergroot je je zelfvertrouwen. Wees lief voor jezelf, maar daag jezelf ook uit. Soms worden we zo belemmerd door onze angsten.

De angst voor het onbekende, de toekomst, alles wat fout kan gaan. Elke keer als je je angst weet te overwinnen, groeit ook je zelfvertrouwen. Ook het opbouwen van zelfvertrouwen gaat dus niet vanzelf. Heb je hier hulp bij nodig? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Lees ook: Eigenwaarde en zelfrespect: hoe goed ken jij jezelf? – Een objectieve blik op je zelfbeeld en zelfvertrouwen

Vertrouwd worden, wat moet je daarvoor doen?

Vertrouwd worden, betekent je afspraken nakomen, maar daar gaat wel wat aan vooraf. Je spreekt naar elkaar uit wat jullie verwachtingen zijn. Zo weten jullie van elkaar of je aan die verwachtingen kan voldoen. Dit geldt zowel thuis als op je werk. Wees open en eerlijk en durf ook nee te zeggen als je verwachtingen niet na kan komen.

Zo kan je iemands vertrouwen ook niet beschamen. Je vriendin zal meer vertrouwen in je hebben als je aangeeft niet langs te kunnen komen, dan als je elke keer op het laatste moment afbelt. Datzelfde geldt voor je baas. Je kan beter meteen zeggen dat een deadline niet realistisch is, dan dat je baas geconfronteerd wordt met werkzaamheden die niet af zijn. Het helpt ook om een lijstje te maken met je positieve eigenschappen en talenten en deze elke dag aan jezelf voor te lezen.

Positieve gevolgen vertrouwensband

De positieve gevolgen van een vertrouwensband

Hulpverleners spreken ook vaak van een vertrouwensband. Dit wordt vaak gezien als een voorwaarde om vooruitgang te kunnen boeken. Wat is een vertrouwensband en wat zijn de positieve gevolgen ervan? De band tussen hulpverlener en cliënt draait ook om afspraken en het uitspreken van verwachtingen, net als jouw band met personen, zakelijk en privé.

Als je een vertrouwensband hebt met iemand geloof je in de eerlijkheid en de echtheid van de ander. Je voelt je veilig en daardoor stel je jezelf open en kwetsbaar op. Je hebt respect voor elkaar en accepteert elkaar zoals je bent. Die vertrouwensband kan zakelijk zijn, zoals het bedrijf dat de producten van zijn leverancier niet meer controleert, maar geldt natuurlijk ook in privé relaties.

Je vriendschap of liefdesrelatie groeit ervan. De kans op boosheid of teleurstelling door beschadigd vertrouwen neemt af. Je hebt tenslotte afspraken gemaakt met elkaar die je ook nakomt. Een goede vertrouwensband met anderen levert ook een belangrijke bijdrage aan je zelfvertrouwen.

Beschaamd vertrouwen

Soms wordt je vertrouwen beschaamd. Je voelt jezelf naïef en wilt je daar in het vervolg tegen wapenen. Juist, omdat het bij vertrouwen draait om alles of niets is het ook heel moeilijk om vertrouwen weer te herstellen als het beschaamd is. We sluiten onszelf af, omdat we niet opnieuw gekwetst willen worden.

Als je zelf het vertrouwen van iemand beschaamd hebt, wil je dat vertrouwen weer terug krijgen. Hoe moeilijk het ook is, maar het begint ermee dat je je fouten toegeeft. Ren er niet voor weg. De boosheid van de ander en de teleurstelling van de ander mag er zijn. Geef daar ook ruimte voor en bied je excuses aan. Laat vervolgens zien dat je te vertrouwen bent. Geef het tijd. We weten tenslotte inmiddels dat vertrouwen te voet komt..

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Gevolgen van een beschadigd vertrouwen

Als ons vertrouwen beschadigd is, voelen we ons gekwetst, verraden en onveilig. We twijfelen aan de goede bedoelingen van mensen. Doet hij echt wat hij belooft? Je wapent jezelf tegen teleurstellingen. Dit gaat soms zover, dat je op liefdesgebied partners kiest waarvan je bij voorbaat al weet dat ze je gaan teleurstellen.

Liefde is tenslotte lijden. Ook kan je zo’n afstand nemen, dat je niemand meer dichtbij laat komen. Het voorkomen van het onveilige gevoel en je verraden voelen overheerst alles. Je ontzegt jezelf hiermee ook veel. Als de ander berouw toont en probeert je vertrouwen terug te winnen is het belangrijk dat je de ander ook echt vergeeft.

Daarmee poets je het beschadigde vertrouwen niet weg. De pijn van het beschadigde vertrouwen mag er zijn, maar je geeft weer ruimte voor de toekomst.
Soms is je vertrouwen al heel vroeg in je leven beschadigd. Als je door omstandigheden niet hebt kunnen rekenen op je ouders, zal je anderen eerder wantrouwen. Dit heeft grote gevolgen in je latere leven en voor je relaties met anderen. Zo heb je ook een groter risico op depressies en angststoornissen.

Een beschadigd vertrouwen kan ook ontstaan, omdat je je verraden voelt door je lichaam. Dit kan ontstaan door een lichamelijke ziekte, maar ook door een burn-out. Het is lastig om weer vertrouwen in je lichaam te krijgen en in je eigen kunnen. Ga situaties niet uit de weg en probeer positief te denken. Luister naar je lichaam. Wij kunnen je hierbij helpen. Stukje bij beetje bouwen we samen je vertrouwen weer op. Onze coaches staan voor je klaar.

Gerichte hulp bij burn-out en stress

Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.

Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.

Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!

burn-out coach
Wij staan voor je klaar!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *