Werkgeluk vergroten: Zijn jouw werknemers gelukkig op hun werk? Werkgeluk is een hele on-Nederlandse uitdrukking. Daarvoor zijn we eigenlijk veel te nuchter. De Nederlandse werknemer werkt omdat er brood op de plank moet komen. Leuke dingen doe je in je vrije tijd. Maar aangezien we het grootste deel van onze tijd werken zou het mooi zijn als het werk ook een vorm van geluk brengt. Sterker nog: werknemers willen werkgeluk ervaren.

Als leidinggevende brengt werkgeluk je veel voordelen. Werknemers die lekker in hun vel zitten en het naar hun zin hebben op hun werk, zullen de werkzaamheden met meer plezier uitvoeren. Maar er zijn verschillende factoren die het werkgeluk in de weg kunnen staan. Hoe kun je als leidinggevende het werkgeluk van je werknemers vergroten?

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een term die je steeds vaker hoort. Het feit dat er zelfs een opleiding tot werkgelukdeskundige is, toont wel aan hoe actueel dit onderwerp is. In feite is werkgeluk gebaseerd op twee dingen. Het gevoel nuttig en/of zinnig bezig zijn en lol hebben in wat je doet.

Mensen voelen zich beter als ze iets voor anderen kunnen doen, zichzelf nuttig kunnen maken. Is het werk dat ze daarvoor uit moeten voeren ook nog leuk, dan mag je spreken van werkgeluk. De combinatie dus van nuttig en plezier.

Doe je werk waar je anderen blij mee maakt en voel je deze blijdschap? Dan vergroot dit het werkgeluk. Praktische beroepen als kapper, loodgieter of bloemist scoren over het algemeen hoog als het gaat om werkgeluk. Deze mensen zijn de hele dag bezig met anderen blij maken. Ze krijgen directe waardering voor hun werk en zien de blijdschap als resultaat van hun inspanningen.

Werkgeluk is daarom meer dan een leuke baan. Het is werk waar voldoening uit gehaald wordt. Werk dat uitdagend genoeg is en positieve sociale interactie geeft. Geeft het werk jouw werknemers energie en een positieve bijdrage aan hun geluksgevoel?

Werkgeluk vergroten

Hoe groot is het werkgeluk bij jou op kantoor?

Een kantoor vol werknemers die met tegenzin naar hun werk komen, geeft geen leuke sfeer. Ze kunnen niet wachten tot het 5 uur is en ze weer naar huis mogen. Ze tellen de dagen af naar het weekend en zijn op maandag standaard niet te genieten.

Met tegenzin naar het werk gaan is zonde en onnodig. Hoe stimuleer en motiveer je werknemers? Hoe zorg je ervoor dat ze wel voldoening uit hun werk halen?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je werknemers geen werkgeluk hebben. Het kan zijn dat ze een te hoge werkdruk ervaren. Maken ze lange dagen en is de balans tussen werk en privé ver te zoeken? Wellicht zit het bedrijf midden in een reorganisatie en zijn je werknemers bang om hun baan te verliezen. In hun hoofd zijn ze al bezig met het zoeken naar een andere baan. Ze sluiten zich af voor de leuke dingen op het werk en doen alleen het hoognodige. Geen goed uitgangspunt als je meer geluk op de werkvloer wilt zien.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Welke factoren vergroten het werkgeluk?

Werkgeluk hangt af van meerdere factoren, die samen de mate van geluk bepalen. Mensen worden niet alleen gelukkig door iets te doen wat ze leuk vinden. Het moet iets zijn waar ze energie van krijgen. Iets waarin een passende mate van verantwoordelijkheid samenkomt met persoonlijke ontwikkeling.

Je werknemers moeten voelen dat hun aanwezigheid telt. Dat ze gewaardeerd worden en hun bijdrage als waardevol wordt gezien binnen het bedrijf.

Een andere belangrijke factor voor werkgeluk is de mogelijkheid om te groeien binnen een functie. Van vastroesten in een takenpakket wordt niemand gelukkig. Geef je werknemers de mogelijkheid om te groeien binnen het bedrijf. Bied cursussen aan en zorg dat het werk uitdagend blijft, zodat je werknemers zich blijven vernieuwen.

Factoren die het werkgeluk vergroten:

  • Energie krijgen van het werk
  • Passende verantwoordelijkheid
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Waardering voor wat ze doen
  • Waardevolle toevoeging binnen het bedrijf
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Uitdaging in het werk

Waarom is werkgeluk zo belangrijk?

Werknemers die het niet naar hun zin hebben op het werk, zullen zich niet betrokken voelen bij het bedrijf. Dit komt de productiviteit, flexibiliteit en creativiteit niet ten goede.

Onderzoek heeft aangetoond dat werkgeluk leidt tot minder verzuim, minder stress, hogere kwaliteit van de dienstverlening en daardoor ook een hogere klanttevredenheid. Goede redenen dus om je in te zetten voor meer werkgeluk op kantoor.

Het grootste deel van ons leven brengen we werkend door. In tegenstelling tot vroeger vinden we plezier in ons werk steeds belangrijker. Toch is bijna een kwart van werkend Nederland niet gelukkig op het werk. Tijd om een aantal factoren voor werkgeluk op een rij te zetten.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

12 factoren voor werkgeluk

1. Hoge mate van invloed

De mate van invloed die je werknemer heeft op hoe zijn of haar werkdag eruit ziet, draagt bij aan het werkgeluk. Sommige mensen vinden autonomie erg belangrijk. Werknemers zelf de volgorde van hun werkzaamheden laten bepalen, geeft ze een vorm van vrijheid waar ze gelukkig van worden.

2. Gebruik de sterke kanten van je werknemers

Een baan waarin je werknemer zijn of haar kwaliteiten kan laten zien, maakt gelukkig. Zorg er daarom voor dat je de sterke en zwakke punten kent van elke werknemer. Maak vervolgens gebruik van de kwaliteiten van je werknemers. Daarmee verhoog je niet alleen de productiviteit, maar ook het werkgeluk.

3. Zorg voor uitdaging in het werk

Een baan waarin alleen simpele klusjes gedaan moeten worden, biedt al snel geen uitdaging meer. Je werknemer zal zich gaan vervelend en kan niet wachten tot hij of zij weer naar huis mag. Worden er alleen hele moeilijke klussen op het bureau gelegd, dan zal hij werkdruk gaan ervaren. Je werknemer kan deze klussen niet naar behoren uitvoeren, wat stress oplevert. Uitdagende werkzaamheden die als gemiddeld lastig worden ervaren, werken het beste voor het werkgeluk.

4. Zorg voor afwisseling in de werkzaamheden

De hele dag door hetzelfde doen is saai en geestdodend. Dat vindt iedereen. Voldoende afwisseling in de werkzaamheden houden je werknemers alert. Moeilijke klussen af kunnen wisselen met makkelijke taken brengt rustpuntjes in de dag. Zorg voor voldoende afwisseling, maar ook weer niet voor teveel. Teveel van de hak op de tak springen levert onnodige stress op bij je werknemers.

5. Zorg voor duidelijke communicatie

Een werknemer die weet wat er van hem of haar verwacht wordt, zal met plezier aan het werk gaan. Vage taakomschrijvingen brengen onzekerheid met zich mee. Dit levert stress op. Je werknemer weet namelijk niet wat er moet gebeuren, wat de kans groot maakt dat er iets fout gaat. Dan moet het werk weer opnieuw. Met dat vooruitzicht zal je werknemer de taak maar half doen.

Door duidelijk te communiceren over de werkzaamheden kan je werknemer hier vol mee aan de slag en deze taak tot in de puntjes uitwerken.

Werkgeluk vergroten

6. Sociale contacten op de werkvloer

Mensen blijven kuddedieren. Ze voelen zich het meest op hun gemak in een groep waar ze bij passen. Voldoende, prettige sociale contacten op de werkvloer dragen bij aan het werkgeluk. Een goede sfeer tussen collega’s laat de werkdruk dalen.

Werkt elke werknemer aan zijn of haar eigen taken of wordt er in een team samengewerkt? Het teamgevoel draagt bij aan een positieve werksfeer. Zelfs als er individueel wordt gewerkt, kun je als leidinggevende dit teamgevoel versterken door te laten zien wat je werknemers samen hebben gerealiseerd.

Ook buiten werktijd kun je sociale interacties tussen collega’s stimuleren met borrels en teambuilding uitjes.

7. Een passend salaris

Het werk kan nog zo leuk zijn, er hoort ook een passend salaris bij. Te lage beloningen zorgen voor ontevredenheid bij de werknemers. Maar te hoge salarissen staan een gezonde doorstroming binnen het bedrijf in de weg. Een passend salaris zorgt voor tevredenheid bij je werknemers en biedt ruimte om te groeien binnen de organisatie.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

8. Veilige werkomgeving

Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt. Als ervaren werknemers een te hoge werkdruk ervaren, mag dit zonder commentaar gemeld worden. Hier kun je als leidinggevende direct mee aan de slag.

9. Waardering voor het werk

Zoals eerder al genoemd, voelen mensen zich beter en gelukkiger als ze anderen blij kunnen maken. Je waardering uitspreken voor de werkzaamheden van een werknemer is een kleine moeite, maar draagt voor een groot deel bij aan het werkgeluk. Ook de mate waarin de werknemer zelf tevreden is over zijn werk draagt hieraan bij. Geef je werknemers daarom bij voorkeur taken die ze goed af kunnen ronden, zodat je ze een compliment kunt geven.

10. Een goede leidinggevende

Ook als leidinggevende draag je bij aan het werkgeluk van je werknemers. Je hebt in grote mate de controle over hoe je werknemers zich gedragen op kantoor. Door heldere communicatie en goed te luisteren kun je de werknemers faciliteren en ze alles bieden wat ze nodig hebben. Er zijn diverse ontwikkelingspunten die je als leidinggevende kunt oppakken om een goede baas en leidinggevende te worden.

11. Doorgroeimogelijkheden

Vastzitten op een plek zonder doorgroeimogelijkheden, is voor veel werknemers een reden om naar een andere baan uit te kijken. Persoonlijke groei is belangrijk voor mensen. Cursussen, trainingen en opleidingen aanbieden, zorgt ervoor dat je werknemers kunnen groeien binnen het bedrijf. Deze mogelijkheden zorgen voor meer werkgeluk.

12. Eerlijke behandeling

Nederlandse werknemers hebben en groot rechtvaardigheidsgevoel. Worden er veranderingen doorgeduwd zonder overleg, dan kan dat iemand tegen de borst stuiten. Vervolgens kunnen de hakken in het zand gaan. Een eerlijke behandeling waarbij werknemers betrokken worden bij beslissingen en op de hoogte worden gehouden van veranderingen, zorgt voor betrokken werknemers.

Werkgeluk vergroten

Wat staat het werkgeluk in de weg?

Als alle bovenstaande punten aanwezig zijn op kantoor, zouden je werknemers werkgeluk moeten ervaren. Ontbreken er een paar dan wordt het moeilijker. En dan is er ook nog de persoonlijke houding van je werknemers tegenover het werk.

Ziet je werknemer zijn of haar baan als noodzakelijk, dan zal hij of zij weinig werkgeluk ervaren. De situatie zal heel anders zijn als een werknemer voldoening haalt uit zijn werk en zijn baan ziet als een manier om persoonlijk te kunnen groeien.

Ontdek je bij een van je werknemers een negatieve houding ten opzichte van het werk? Ga dan open en eerlijk met elkaar in gesprek. Hoe kun je deze werknemer helpen? Kun je hem meer verantwoordelijkheid geven, een opleiding of andere taken aanbieden? Door werknemers positief naar hun werk te laten kijken ontstaat er een betere sfeer op de werkvloer.

Werkgeluk is een investering

Werkgeluk stimuleren onder werknemers is een investering die je tijd zeker waard is. Gemotiveerde werknemers zullen hun werk beter en sneller doen. En daar profiteer jij als leidinggevende van. Voelen je werknemers zich op hun plek en krijgen ze de groeikansen die ze nodig hebben, dan is het verloop minder groot. Je krijgt een hecht team, dat hart heeft voor de zaak.

Veel werknemers spenderen 40 uur per week op kantoor. Dan kunnen ze daar beter hun werkgeluk uit halen.

Het werkgeluk van je werknemers vergroten, doe je door tijd te investeren. Wees oprecht geïnteresseerd in je werknemers. Weet wie iemand is, wat hij graag wil bereiken, wat hij kan, wat zijn sterke en zwakke punten zijn en hoe je deze kwaliteiten kunt benutten? Waar krijgen je werknemers nu echt energie van? Oprechte interesse zal je helpen antwoord te vinden op dit soort vragen.

Tips om het werkgeluk van werknemers te laten groeien

De juiste instelling kan het werkgeluk van werknemers laten groeien. Als leidinggevende heb je veel invloed op de gang van zaken op de werkvloer. Met deze tips stimuleer je werknemers hun werkgeluk te laten groeien.

Stimuleer positiviteit

Geluk is een gevoel. Zolang werknemers ergens negatief naar kijken zullen ze nooit gelukkig worden. Klagen over wat niet goed gaat is makkelijk. Verbeterpunten aandragen werkt veel beter. Als je merkt dat er veel geklaagd wordt op de werkvloer, vraag dan eens om verbeterpunten aan te dragen.

Ga hier serieus mee aan de slag, zodat je werknemers zien dat je ze tegemoet wilt komen. Zo buig je een negatieve houding om naar iets positiefs.

Zorg dat je werknemers het werk gaan zien als meer dan alleen een middel om in hun levensbehoefte te voorzien. Als ze voldoening uit hun werk kunnen halen, zullen ze trots zijn op zichzelf. Meer zelfrespect en een groter werkgeluk zijn het gevolg.

Geef het goede voorbeeld

Als leidinggevende geef je natuurlijk het goede voorbeeld door positief tegenover het werk staan. Je wilt je werknemers een veilige en vertrouwde werkplek bieden, waar ze fouten mogen maken en hun menig of klachten kwijt kunnen. Dat geeft je werknemers de ruimte om meer zichzelf te zijn en zich veilig en vertrouwd te voelen op hun werkplek.

Vraagt een werknemer je iets, doe dan net wat meer dan hij van je vraagt. Dat geeft niet alleen jou een goed gevoel, maar ook je werknemer voelt zich meer gewaardeerd.

Fouten maken kan iedereen overkomen. Fouten maken mag, zolang het maar goed opgelost wordt. Zorg daarom dat je werknemers niet bang zijn om fouten te maken, want dat staat hun productiviteit in de weg. Vergelijk werknemers niet met hun collega’s, maar beoordeel iedereen naar zijn eigen werk.

Het goede voorbeeld geven betekent ook dat je geen workaholic moet zijn. Je werknemers hebben een goede balans nodig tussen werk en privé. Laat zien dat jij dat ook doet. Sommige werknemers zullen zich verplicht voelen over te werken omdat hun leidinggevende dat ook doet. De kans dat het werk al hun energie opslurpt is groot. Met alle gevolgen van dien. Werknemers die voldoende rust krijgen, zullen beter presteren en zich fijner voelen op het werk.

Werkgeluk vergroten
Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *