In de afgelopen jaren is de maatschappij aanzienlijk veranderd, zeker ook op de werkvloer. Ontspannen op het werk is daarbij steeds lastiger geworden, niet dat we allemaal ineens veel harder moeten werken dan vroeger, maar meer omdat om ons heen van alles veranderd. De lat ligt hoger, de invloeden en prikkels van buitenaf nemen toe, er moet steeds meer en het liefst met minder mensen.
Het is dus belangrijk om af en toe op het werk te kunnen ontspannen. Dit verhoogt het werkgeluk. Eigenlijk is het heel simpel. Iemand die gelukkig is op zijn werk is vaak productiever, minder snel ziek, kan beter samenwerken en is ook vaak creatiever en innovatiever. Daarnaast hebben deze mensen minder stress en nemen ze vaak meer verantwoordelijkheid.
Ontspannen op het werk: is het eigenlijk wel mogelijk?
Ontspannen werken lijkt haast onmogelijk in een wereld waarin het lijkt alsof we constant “aan” moeten staan. Werkdruk, deadlines, en de altijd aanwezige stroom van e-mails kunnen ons overweldigen en op termijn zelfs ziek maken. Toch is het mogelijk om rust en werk beter in balans te brengen, zowel voor jou als werknemer als voor jou als werkgever of leidinggevende.
Dit artikel helpt je daarbij en is opgedeeld in twee delen: het eerste deel is voor jou als werknemer, vol praktische tips om meer ontspanning te vinden tijdens je werkdag. Het tweede deel richt zich op werkgevers en leidinggevenden en geeft inzicht in hoe je een omgeving kunt creëren waarin ontspannen werken de norm is. Zo werken jullie samen aan een gezondere, productievere en vooral fijnere werkplek.
Niet ontspannen werken, wat zijn de gevolgen?
Het is logisch dat iemand die erg gespannen is tijdens zijn werk een lagere productiviteit heeft. Het maakt hierbij eigenlijk niet zo uit of het spanningsveld op het werk ligt of juist in de privésfeer. Iemand die gespannen is, kan zich moeilijk concentreren, gedachten dwalen af, mensen worden futloos, etc. Natuurlijk is de beste stap die je kunt nemen de oorzaak van de spanning wegnemen. Helaas is dat niet altijd even gemakkelijk, zeker niet als het in de privésfeer ligt. Als werkgever is het dan van belang om het gesprek aan te gaan met de werknemer, geef hem of haar het gevoel dat ze gehoord wordt en probeer samen een oplossing te zoeken.
Vragen over dit onderwerp?
Wil je graag meer informatie of sparren over dit onderwerp? We nodigen je uit voor een fris en praktisch gesprek. Onze ervaring is dat de combinatie van een frisse blik én onze jarenlange ervaring, nuttige inzichten geven.
Deel 1: Voor jou als werknemer; ontspannen werken
Ontspannen werken: Hoe kun jij dit aanpakken?
Stress op het werk is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Misschien heb je het gevoel dat je to-do-lijst nooit korter wordt of word je continu afgeleid door nieuwe e-mails en telefoontjes. Het goede nieuws is: je kunt zelf kleine stappen nemen om werkstress te verminderen en meer rust in je werkdag te creëren.
1. Begin de dag met duidelijke prioriteiten
Een van de belangrijkste manieren om werkstress te verminderen, is door je dag bewust te beginnen. Voordat je aan de slag gaat, neem je een moment om na te denken over wat echt belangrijk is vandaag. Wat zijn de taken die absoluut af moeten? En welke kunnen wachten? Door je prioriteiten helder te krijgen, creëer je overzicht en verminder je het gevoel van overweldiging. Het helpt ook om gedurende de dag even stil te staan en te checken of je nog steeds bezig bent met de juiste dingen.
2. Neem bewust pauzes: Je hoeft niet altijd door te gaan
Het kan verleidelijk zijn om door te werken, zeker als je het druk hebt. Maar wist je dat je effectiever werkt wanneer je regelmatig pauzes neemt? Plan daarom korte momenten van rust in. Al is het maar vijf minuten om even je benen te strekken, wat frisse lucht te halen of een glas water te drinken. Zo geef je je brein de kans om op te laden, wat uiteindelijk je focus en productiviteit ten goede komt.
3. Relaxen op het werk: Vind je eigen ontspanningstechnieken
Iedereen ontspant op een andere manier. De een haalt rust uit een korte wandeling, de ander voelt zich beter na een ademhalingsoefening. Het belangrijkste is dat je ontdekt wat voor jou werkt en dit integreert in je werkdag. Misschien helpt het om mindfulness-oefeningen te doen, of om gewoon even een rustig plekje op te zoeken om je gedachten op een rijtje te zetten. Zoek naar kleine momenten van rust, zodat je weer met nieuwe energie verder kunt.
4. Mindfulness op het werk: In het moment blijven
Mindfulness is niet alleen iets voor op een yogamat. Je kunt het ook prima op de werkvloer toepassen. Het gaat erom dat je je bewust bent van wat je op dit moment aan het doen bent, zonder dat je gedachten steeds afdwalen naar wat er allemaal nog moet gebeuren. Door regelmatig stil te staan bij hoe je je voelt en wat je op dat moment nodig hebt, kun je beter omgaan met stress en werkdruk.
5. Zich ontspannen op werk: Maak van ontspanning een prioriteit
Het is makkelijk om ontspanning te zien als iets dat je “erbij” doet, als alles af is. Maar juist door ontspanning een vast onderdeel van je werkdag te maken, voorkom je dat stress de overhand krijgt. Zoek naar manieren om ontspanning structureel in te bouwen. Misschien kun je een moment van stilte plannen na de lunch, of afspreken met collega’s om af en toe samen een kop koffie te drinken. Het gaat erom dat je tijd neemt voor jezelf, ook op de drukste dagen.
Klik hier om door te gaan naar de conclusie.
Deel 2: Voor de leidinggevende; ontspannen werken faciliteren
Stress en burn-out preventie: Wat kun jij als leidinggevende doen om je team te ondersteunen?
Als leidinggevende heb je een belangrijke rol in het welzijn van je medewerkers. Burn-out en werkgerelateerde stress komen steeds vaker voor, en het is cruciaal dat je een werkomgeving creëert waarin ontspanning wordt aangemoedigd. Dit is niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor de productiviteit en het succes van je bedrijf.
1. Creëer een open cultuur rondom stress en werkdruk
Een ontspannen werksfeer begint met open communicatie. Zorg ervoor dat je medewerkers zich vrij voelen om aan te geven wanneer ze het gevoel hebben dat de werkdruk te hoog is. Dit betekent dat jij als leidinggevende het goede voorbeeld moet geven door zelf open te zijn over stress en werkdruk. Door regelmatig met je team in gesprek te gaan, kun je problemen vroegtijdig signaleren en samen oplossingen bedenken.
2. Ontspanningsruimte: Een plek om even op adem te komen
Overweeg om een ontspanningsruimte [1] in te richten op de werkvloer. Dit hoeft geen grote of ingewikkelde ruimte te zijn. Een comfortabele stoel, zachte verlichting en een rustige sfeer kunnen al genoeg zijn. Het is belangrijk dat je medewerkers een plek hebben waar ze even kunnen ontsnappen aan de drukte van het kantoor. Dit draagt niet alleen bij aan hun ontspanning, maar ook aan hun productiviteit.
3. Stimuleer stressmanagement op het werk
Als werkgever kun je ook actief bijdragen aan het verminderen van werkstress door mindfulness- en stressmanagementtrainingen aan te bieden. Dit kan variëren van korte workshops tot wekelijkse sessies waarin medewerkers leren hoe ze beter met stress om kunnen gaan. Door deze tools aan te bieden, geef je je medewerkers de kans om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn.
4. Rolmodel zijn: Ontspanning begint bij de leidinggevende
Hoe jij als leidinggevende omgaat met stress en ontspanning, heeft een enorme impact op je team. Als jij het goede voorbeeld geeft door regelmatig rust te nemen en stress bespreekbaar te maken, zal je team dit ook sneller doen. Zorg ervoor dat je niet alleen praat over het belang van ontspanning, maar het ook daadwerkelijk voorleeft.
Praktische toolkit tegen verzuim
Deze toolkit bevat 7 praktische tools om stress vroegtijdig
te herkennen en burn-out te voorkomen bij medewerkers.
Download gratis!
Conclusie: Samen naar een ontspannen werkomgeving
Ontspannen werken is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer of de werkgever; het is een gedeelde taak. Jij als werknemer kunt zelf stappen zetten om je werkstress te verminderen en meer rust te vinden in je werkdag. Tegelijkertijd is het aan de leidinggevende om een cultuur te creëren waarin ontspanning wordt aangemoedigd en werkdruk bespreekbaar is. Door samen te werken aan een ontspannen werkomgeving, bouwen jullie aan een gezondere, productievere en meer gebalanceerde toekomst. Ontspanning is niet iets dat je verdient nadat het werk is gedaan; het is de sleutel tot succes, zowel persoonlijk als professioneel.
Gerichte hulp bij burn-out en stress
Of je nu middenin een burn-out zit, overspannen bent, last hebt van hevige stress, of als werkgever langdurig verzuim wilt verminderen als gevolg van stress, we snappen dat dit een behoorlijke struggle is. Het proces kan behoorlijk lastig, tijdrovend en frustrerend zijn.
Maar je hoeft het niet alleen te doen!
Wij van Meulenberg Training & Coaching begrijpen jouw situatie. We hebben het zelf ook meegemaakt op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je vindt daarom begrip, warmte, medegevoel, maar ook een praktische, gedegen aanpak naar een toekomst met energie, plezier en voldoening.
Zoals onze klanten zeggen: Van het resultaat van onze aanpak heb je je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen
Veelgestelde vragen
Referenties
- Businessjunk.nl – Een ontspanningsruimte inrichten op kantoor? Tips en tricks! – Gevonden op 15/01/2025
Link naar de pagina op Businessjunk.nl