Wanneer het re-integratietraject van een medewerker met een burn-out van start gaat, is het belangrijk om de vraag te stellen of deze medewerker wel naar zijn of haar oude plek kan terugkeren. Voorkom dat er fouten worden gemaakt en dat de medewerker na een aantal maanden weer uitvalt. Om je wat handvatten te geven, kun je in dit artikel lezen waarom het wel of niet verstandig is om in de oude functie terug te keren.

Waarom een werknemer niet kan terugkeren na verzuim

Er zijn heel wat redenen denkbaar waarom terugkeren in de oude functie wellicht geen goed idee is. Om het zowel jouw werknemer niet te moeilijk te maken, als jezelf als leidinggevende, is het belangrijk om deze keuze goed af te wegen.

De kern van het probleem

De voornaamste reden waarom terugkeren in dezelfde functie wellicht geen goede optie is, is omdat de oorzaak van het probleem hier kan zijn ontstaan. Een burn-out hoeft niet alleen werk gerelateerd te zijn en kan ook een persoonlijke aard hebben. Echter, wanneer een burn-out ontstaan is vanuit werkdruk en stress op het werk, is terugkeren in dezelfde positie niet de beste optie. Hierdoor kan de werknemer sneller een terugval krijgen en dat is zowel voor de medewerker als voor het bedrijf funest.

Iemand kan zeker herstellen van een burn-out, maar dat betekent niet dat werkdruk en stress geen invloed meer hebben op de werknemer. Wanneer de oorzaak van de burn-out stres gerelateerd en door werkdruk kwam, is het belangrijk om de mogelijkheden tot functieverandering te bespreken.

Terugkeren op oude werkplek na reintegratie

Het beste voor het bedrijf en werknemer

Dat iemand te maken krijgt met een burn-out betekent niet dat hij of zij faalt in de functie. Maar voor het bedrijf kan het stabieler werken wanneer er iemand anders de functie betreedt. Op deze manier is er een stabiele factor en is de kans op uitval kleiner. Het hoeft geen degradatie te zijn, maar als leidinggevende of manager wil je ook het beste voor het bedrijf. De kans op uitval of terugval is aanwezig bij een medewerker die terugkeert na een burn-out.

Wanneer hij of zij een belangrijke functie had in het bedrijf, kan dit vanuit bedrijfsperspectief een betere optie zijn. Wanneer het bedrijf gaat lijden onder de klachten van de werknemer, is het misschien niet haalbaar om de werknemer in de oude functie terug te laten keren. Vaak is dit tevens ook het beste voor de werknemer, hoewel die zich dit pas later zal realiseren.

Terugkeren op oude werkplek na reintegratie

Te hoge werkdruk

Het re-integratietraject na een burn-out is het meest succesvol wanneer dit mondjesmaat wordt versneld. Direct terugkeren in de oude functie zit daar dus niet altijd bij. Wanneer de medewerker direct op hoog niveau terugkeert, zal het snel mis gaan. Houd daarom zowel de medewerker als jezelf als leidinggevende niet voor de gek.

Natuurlijk kan een volledige terugkeer op oud niveau het motto zijn, maar de realiteit is echter anders. Het kan maanden tot soms jaren duren voordat de medewerker weer op oud niveau aan de slag is. Iemand met een burn-out keert dus nooit direct terug in de oude functie, maar dit wordt stap voor stap gerealiseerd.

Een andere functie na burn-out

Het is helemaal niet verkeerd om een andere functie binnen het bedrijf te zoeken voor de medewerker. Dit kan voelen als falen of degradatie, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is aan te raden om een deskundige coach voor de medewerker te vinden. Deze kan helpen om zijn of haar sterke punten en valkuilen te ontdekken.

Hierdoor kun je een functie vinden dat wellicht veel beter aansluit. Dit is niet alleen een stuk beter voor de werknemer, maar ook voor het bedrijf! Iemand die de volle 100% kan geven in een functie is natuurlijk veel beter dan iemand die met moeite op oud niveau probeert te komen. Maak de optie tot een andere functie bespreekbaar.

Terugkeren op oude werkplek na reintegratie

Wel terugkeren in de oude functie na burn-out

Natuurlijk hoeft een burn-out ook niet direct het einde van de carrière te betekenen. Een burn-out verschilt per persoon. Ook het herstel is anders en daarom hoeft iemand met een burn-out niet altijd van functie te veranderen. Sommigen komen zelfs veel sterker uit hun burn-out. Waarom iemand wel gewoon de oude functie en taken kan opnemen en hoe je dit het beste kunt realiseren? Dat lees je hier.

Kern van het probleem

Ook bij deze keuze is het belangrijk om de kern van het probleem voor ogen te hebben. Een burn-out ontstaan vaak in combinatie met persoonlijke problemen. Een scheiding of het overlijden van een dierbaar persoon bovenop de werkdruk kan vaak de trigger zijn. Wanneer de burn-out meer een persoonlijke aard heeft, hoeft werkdruk helemaal niet de hoofdrol te spelen. Het herstel en terugkeer is dan heel anders. De medewerker heeft zeker wat te verduren gehad, maar dit hoeft geen invloed uit te oefenen op de carrière.

Terugkeren op oude werkplek na reintegratie

Een goed re-integratietraject

Wanneer iemand graag terug wil keren op de werkvloer in dezelfde functie, moet dit mogelijk gemaakt worden door een goed re-integratietraject. Wanneer dit traject voorspoedig verloopt, kan de werknemer gewoon terugkeren. Goed communiceren en stap voor stap meer taken opnemen is de sleutel tot het succes van een goed re-integratietraject.

Anders werken

Een manier waarop veel werknemers in hun oude functie kunnen terugkeren, is door anders te gaan werken. Zijn er bijvoorbeeld thuiswerk mogelijkheden? Dan kan dit voor iemand die herstellende is van een burn-out een goede optie zijn. Kost het veel energie om op de werkvloer te werken, maar is thuiswerken geen probleem?

Laat de medewerker dan deels op kantoor en deels thuiswerken. Zo worden de taken toch volbracht en kan de medewerker zonder hoge druk werken. Kijk naar wat de mogelijkheden zijn in plaats van waarom het niet kan. Ga samen in gesprek en bekijk wat het beste voor jullie beide is.

Terugkeren op oude werkplek na reintegratie

Functies en taken verdelen

Veel bedrijven kiezen ervoor om de functie te verdelen van iemand met een burn-out. Wanneer deze medewerker nog niet voor 100% kan werken, moeten de taken ook niet 100% zijn. Door een extra werkkracht in te huren, kunnen de taken worden verdeeld. Zo ben je als leidinggevende verzekerd dat de taken uitgevoerd worden en zo kan het re-integratietraject zo voorspoedig mogelijk lopen. Iemand laten terugkeren na een burn-out is een bijzonder proces. Voordat je aan dit proces begint, is het belangrijk om te bekijken wat het beste is voor de medewerker en het bedrijf.

Het is zeker mogelijk dat iemand terugkeert op zijn of haar oude positie, maar daar moet je als bedrijf wel het een of ander voor aanpassen. Ga in gesprek en bekijk wat de beste optie is voor het bedrijf en de medewerker.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *