Heb je een competitieve werknemer in jouw team of op de werkvloer en wil je deze medewerkers op de juiste wijze begeleiden? Elke medewerker kan een burn-out krijgen. Toch is de een er vatbaarder voor dan de ander. Vooral medewerkers die perfectionistisch zijn, een hoge arbeidsmoraal hebben, zich volledig willen inzetten en moeilijk ‘nee’ kunnen zeggen, lopen meer risico op een burn-out.

Misschien zie je je medewerkers allemaal het liefst super gemotiveerd om de beste resultaten te behalen en uitmuntend te zijn in hun werk. Maar ook obsessief competitief gedrag kan tot meer stress en zelfs een burn-out leiden.

Hoe voorkom je dat je nu juist die fijne, hardwerkende medewerker kwijtraakt?

Competitieve werknemers

Competitieve werknemer en verzuim

In een competitieve omgeving wil een medewerker altijd net iets meer of net iets beter presteren dan de ander. Dat terwijl medewerkers op het werk al constant met stress te maken hebben, omdat het werk nooit echt af is. Als de deadline gehaald is, volgt er meteen een nieuwe.

Een medewerker die daarbij graag meer status wil vergaren of angst heeft zijn baan te behouden wordt al gauw competitief. Een kenmerk van een competitieve medewerker is dat hij sneller en beter wil zijn dan de rest. Daardoor komen er meer stressprikkels bij hem binnen. Het werk is niet alleen nooit af, maar hij moet ook nog eens beter presteren dan zijn collega’s.

Gevaren van competitieve omgeving

Een competitieve medewerker heeft met verschillende valkuilen te maken. Het kan zijn dat hij zoveel belang hecht aan een opdracht en het resultaat dat hij niet goed rekening houdt met de persoonlijke wensen van anderen. Hij kan erop staan dat de dingen op zijn manier worden gedaan en kan van anderen gaan verwachten dat ze net zo hard werken als hij. Hierdoor kan hij in conflict komen met zijn collega’s.

Door zijn competitieve houding kan hij ook arrogant en oppervlakkig overkomen. Als hij alleen maar bezig is met successen behalen en presteren, kan hij zichzelf in het werk verliezen en het contact met zijn omgeving kwijtraken. Hij zal niet snel zijn onzekerheid en onrust willen toegeven. Hij stelt zich niet graag kwetsbaar op en zal het niet snel laten merken als hij zich vanbinnen eenzaam of ongelukkig voelt. Voor je mentale gezondheid doet competitie dus meer kwaad dan goed. Bij velen ondermijnt deze hun zelfwaardering.

Competitieve werknemers

Competitiviteit succesvol inzetten

Het is voor een competitieve medewerker belangrijk dat de werkomgeving goed georganiseerd is met duidelijk omschreven doelen en dat de doelen een uitdaging voor hem zijn. Geef hem de mogelijkheid om te groeien en om promotie te maken en beloon zijn successen.

Beperk hem niet door allerlei regeltjes op te leggen, maar rem hem wel af wanneer hij geneigd is te snel te werken. Stel ook grenzen aan de hoeveelheid werk die hij verricht om stress en een burn-out te voorkomen.

Je zult blij zijn met competitieve medewerkers, omdat ze zich richten op succes en het harde werkers zijn. Het is de kunst voor jou als leidinggevende om het juiste werkklimaat te scheppen waar de positieve eigenschappen van een competitieve medewerker naar voren komen en waar aandacht is voor de gevaren.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Trainingen en workshops voor bedrijven

Meulenberg Training en Coaching helpt organisaties bij het voorkomen van stress en het bevorderen van werkgeluk, met een focus op werknemers en leidinggevenden. Een burn-out kost een organisatie vaak meer dan € 100.000, maar de impact is niet alleen financieel – het menselijk leed is groot. Collega’s die de gevolgen moeten dragen, raken ook betrokken, en zonder actie kan dit leiden tot een vicieuze cirkel van verzuim en stress.

Wij bieden gerichte training en begeleiding om deze problemen te doorbreken en het welzijn op de werkvloer te verbeteren.

Wil je een duurzame oplossing voor langdurig verzuim en het verhogen van werkplezier, in plaats van telkens brandjes te blussen? Laten we samen kijken naar de beste aanpak. Tijdens een kosteloze meedenksessie van een uur brengen we de kern van het probleem in kaart. Zo krijg je helder inzicht in de situatie en kunnen we samen nadenken over gerichte stappen.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *