Wat gebeurt als er als je te weinig personeel hebt en je werknemers overbelast raken? Ga je als werkgever hier iets aan doen of behandel je jouw werknemers alleen als productiemiddel. Wat kunnen de consequenties zijn van overbelasting?
Meer met minder
Meer met minder. Dat is vaak wat werknemers te horen krijgen van hun werkgever. Bezuinigingen, reorganisaties, gewijzigde visies, andere directies, in de huidige arbeidsmarkt komen deze nog steeds heel vaak voor. Er is dan meestal ook sprake van minder personeel dus zal er met minder mensen meer merk verzet moeten worden.
Vaak wordt de bal door de directie teruggelegd bij de werknemers. Slimmer en effectiever werken, andere procedures, noem maar op. Vaak in combinatie met extra opleidingen en omscholingsuren, die door de werknemers vaak buiten de werktijden ingevuld dienen te worden. Voor de werknemer kan hierdoor ook de balans tussen werk en privé verstoord worden en overbelasting ontstaan, met alle gevolgen van dien.
Overbelasting leidt tot uitval van personeel
Als werknemers overbelast raken is de kans groot dat ze mentale en fysiek klachten krijgen.
Denk hierbij aan klachten zoals;
- Meer irritatie en frustratie
- Vermoeidheid
- Concentratie problemen
- Slecht slapen
- Weinig of geen energie meer.
Het stressniveau zal hoog kunnen oplopen en de balans in hun werk en privéleven zal dan ook veranderen en verslechteren. Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot burnout- en stressklachten, waarbij ziekteverzuim en (landurig) uitval een logisch gevolg is.
Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)
Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.
Voorkomen is beter dan genezen
Wat kun je als werkgever doen om deze problemen te voorkomen? Je hebt als werkgever altijd de plicht om het welzijn van je medewerkers te bewaken. Belangrijk is dat je jouw werknemers serieus neemt en luistert naar hun verhaal. Toon oprecht betrokkenheid, empathie, luister en communiceer met je werknemers.
Misschien zijn er wel praktische oplossingen voorhanden, denk hierbij aan bijvoorbeeld (tijdelijk) thuiswerken, part-time etc. Ga vooral het gesprek aan, toon belangstelling en probeer de signalen van werknemers met overbelasting zo vroeg mogelijk te herkennen. Houd contact met de werkvloer. Herken het gedrag van je werknemers. Zie je veranderingen optreden zoals negativiteit en cynisme, iemand die opeens steeds vaker een kort lontje heeft of juist erg stil is en zich terugtrekt of afzijdig houdt. Dan is het tijd om het gesprek aan te gaan.
Overbelasting van werknemers
Ziekteverzuim en uitval heeft natuurlijk niet alleen veel financiële consequenties voor een bedrijf. De consequenties voor de werknemers gaan veel verder en hebben een enorme impact op hun leven. Een burnout kan leiden tot zware fysieke en emotionele problemen. Het kan zelfs jaren duren voordat werknemers volledig herstellen.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.
Wie zijn wij?
Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.
Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.
Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.
Gerelateerde informatie
In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen: