Veiligheid op de werkvloer verkleint de kans op verzuim: Burn-outklachten komen steeds vaker voor. Ruim 16 procent van de werknemers ervaart burn-outklachten (TNO) en bij ruim 35 procent van de werkende mensen is stress de oorzaak van verzuim. Veiligheid speelt hier een grote rol in, want wat als je je niet veilig genoeg voelt om te vertellen dat het niet goed met je gaat?

Als werknemers zich veilig voelen, hebben ze het idee dat ze met hun verhaal bij hun leidinggevende terecht kunnen. Dit verlaagt de kans op verzuim aanzienlijk.

Het is niet zo dat iedereen met burn-outklachten een burn-out krijgt, maar de kans is wel aanwezig. Daarnaast verminderen de werkprestaties. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden blijkt dat vrouwen vooral burn-outklachten ervaren. Vooral in het onderwijs komen ze veel voor, net zoals in de ICT. Werkstress, waardoor mensen ernstig vermoeid en nerveus worden, is voor 35% van de werknemers een reden voor verzuim.

Meedenksessie aanvragen

Meedenksessie werkgevers

In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Meedenksessie aanvragen

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Veiligheid op de werkvloer

Een burn-out is een kwart van de gemelde beroepsziekten. In 2015 kwamen er 229.700 mensen met klachten van overspannenheid bij de huisarts. Een groot deel van de mensen meldt het echter niet bij de huisarts, of zelfs bij de werkgever. En dan gaat het van kwaad naar erger. Er zijn veel medewerkers die zich niet veilig genoeg op het werk voelen om te vertellen dat het al een tijdje niet goed met ze gaat. Ze denken dat ze zwak zijn als ze dit zeggen, niet voldoen en niet goed genoeg zijn.

Veel bedrijven hebben enkel de focus op vooruit willen. Ze denken nog maar weinig aan het moment zelf en hebben niet door dat er werknemers zijn die achterblijven. Zij worden ondergesneeuwd en geven het niet langer aan als het niet goed met ze gaat. Tevens zijn juist de zeer sterke mensen die er tegen aan gaan om toch maar te kunnen compenseren. Juist deze mensen melden zich plotseling ziek zonder dat een leidinggevende door had dat het niet meer ging

Veiligheid verbeteren wil zeggen dat:

  • Een medewerker zich kan uiten als het even niet lukt
  • Dat je niet zwak bent om ervoor te kiezen tijd te besteden aan herstel
  • Er ruimte is voor het idee dat een opeenstapeling van factoren kan leiden tot overbelasting
  • Dat je nog steeds een goede medewerker bent als je tijdelijk een stapje terug doet.

Het is daarom belangrijk dat er ruimte binnen een bedrijf komt om veiligheid te waarborgen. Medewerkers moeten aan kunnen geven dat ze het tijdelijk even niet redden

Veiligheid vergroten als leidinggevende. In gesprek met werknemers

Voor werkgevers is het daarom belangrijk om altijd te blijven praten met medewerkers. Iedereen moet even veel aandacht krijgen en je moet altijd weten waar je werknemer mee bezig is. Praat ook over privézaken, zo krijg je een betere band met je werknemer en is de kans groter dat hij of zij bij je aanklopt wanneer er problemen zijn. Vraag ze regelmatig of ze ergens mee zitten, want veel mensen trekken pas aan de bel als het te laat is. Of helemaal niet. De gevolgen laten zich raden….

Let op de burnoutsignalen

Mensen met een burn-out of burn-outklachten tonen verschillende symptomen. Zorg dat je van die symptomen op de hoogte bent, zodat je een burn-out tijdig herkent. Zo zullen veel mensen met burn-outklachten last hebben van slaapproblemen, ze kunnen zich minder goed concentreren en taken worden niet meer zo snel gedaan als vroeger. Daarnaast hebben mensen met een burn-out vaak last van hun geheugen en reageren ze kortaf. De partner is vaak een van de eersten die het merkt, daarna komen de collega’s pas.

Vergroot je kennis over een burn-out

Wanneer je weet wat een burn-out is en wat de signalen zijn, kun je gerichter handelen. Maar je kunt er ook alles aan doen om te voorkomen dat je werknemers ermee te kampen krijgen. Erken het wanneer de werkdruk hoog is, dan kom je verder dan wanneer je er niet over praat. Geef werknemers werk dat bij ze past en geen werk dat te hoog gegrepen is. Laat ze ook vooral dingen doen die ze leuk vinden. Daarnaast zijn uitdaging en variatie zeer belangrijk. Wie uitgedaagd blijft, zal gemotiveerd blijven. Laat je medewerkers experimenteren met nieuwe dingen, maar geef wel duidelijk aan wat je verwacht. Gooi ze niet in het diepe en houd altijd een oogje in het zeil. Het vergroten van de interne mobiliteit en persoonlijke ontwikkeling doen vaak wonderen

Zorg er ook voor dat de werkomgeving fijn is. Goed meubilair, een schoon gebouw en goede koffie zijn key voor een goed werkklimaat. Ook een gezond menu in de bedrijfskantine werkt mee aan de gezondheid van je werknemers.

Veiligheid vergroten als leidinggevende.

Veiligheid vergroten?

Vraag je regelmatig eens af: waar ben ik nu eigenlijk mee bezig? Zijn mijn werknemers gelukkig? En zo niet: waar schort het aan? Burn-outpreventie ligt niet in de moeilijke uitgebreide dingen. Juist de simpele, eenvoudige dingen werken erg effectief.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *