Werk en privé balans: veel werknemers hebben er moeite mee tegenwoordig. En niet alleen de werknemers, ook de leidinggevenden kunnen er wat van. Het is nu ook wel erg makkelijk om je werk mee naar huis te nemen met alle beschikbare technologie. Je kunt overal je mail openen en beantwoorden, je bent altijd en overal bereikbaar op je mobiel.

Dat het beter is werk en privé gescheiden te houden weten veel mensen wel, maar hoe breng je dat in de praktijk? Als je altijd maar doorwerkt, lijkt het alsof je veel werk verzet. Maar juist afstand nemen van je werk en even privé je eigen dingen doen zorgt voor een hogere productiviteit.

Hoe breng je werk en privé in balans? Een belangrijke vraag voor jou als leidinggevende en voor je werknemers. 

Balans tussen werk en privé

Voor veel mensen is het een hele puzzel om werk en privé goed op elkaar af te stemmen. Er lijken structureel te weinig uren in een dag te zitten om alles goed te regelen. Succesvol zijn op het werk, het huishouden op orde houden, sporten, sociale contacten, kinderen, partner, persoonlijke ontwikkeling en ook af en toe tijd voor jezelf hebben.

Als het gaat over de balans tussen werk en privé, gaat het meestal om het gebrek aan vrije tijd. Of het gebrek aan energie om in die paar uurtjes nog iets zinnigs te doen, in plaats van op de bank te ploffen en een Netflix serie aan te zetten.

Een goede balans bereik je als je het leven als één geheel ziet. Een geheel waarover je de beschikbare energie moet verdelen. Deel je tijd slimmer in en leer effectiever opladen in je vrije tijd.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waardoor wordt de balans verstoord?

Soms denken we even de balans gevonden te hebben, even gaat alles zoals je wilt en voel je de energie stromen. Maar dan is de balans weer weg en ren je achter de feiten aan. Zoals het woord al zegt, balans is er niet constant. Je zult continue moeten corrigeren om in balans te blijven.

En hoe meer je probeert te doen, hoe moeilijker het is om de balans te vinden en te behouden. De enige manier om een verstoorde balans weer goed te krijgen is door uit je comfortzone te stappen. Doe eens iets anders dan je gewend bent, anders blijft alles zoals het is.

Het vinden van een balans tussen werk en privé is niet makkelijk. Het zit voornamelijk in ons hoofd. We staan altijd ‘aan’ en denken de hele dag over van alles na. Dit wordt nog meer versterkt door de continue stroom aan informatie die we via onze mobiel binnen krijgen.

Deze constante ‘denkmodus’ zorgt ervoor dat we aan onze gezondheid voorbij gaan, we staan continue in de stress stand.

Het is dan ook niet gek dat steeds meer (jonge) mensen een burn-out krijgen.

Hogere productiviteit door prive en werk balans

Hoe krijg je een betere balans tussen privé en werk?

Een betere balans tussen werk en privé heb je zelf in de hand. Dat klinkt simpel, maar jij bent de enige die invloed hebt op wat je op een dag doet. Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om vandaag al te beginnen met het verbeteren van je werk en privé balans:

  • Neem tijd voor ontspanning
  • Plan alles in je agenda
  • Verander de relatie met je mobiel

Hard werken, hard ontspannen

We werken tegenwoordig hard en hebben het altijd druk. We willen wel graag sporten, maar vaak komt het er niet van, omdat we het te druk hebben. Druk zijn en altijd maar doorrennen veroorzaakt stress in ons lichaam. Dit merk je vaak aan het veel en snel ademhalen.

Als je hard werkt, zul je ook hard moeten ontspannen om al die stress weer uit je lichaam te krijgen. Dit kan al met simpele ademhalingsoefeningen. Daar kun je altijd tijd voor maken. Ook tijdens een drukke werkdag. Een andere manier om diep te ontspannen is yoga of meditatie. Diverse succesvolle zakenmannen gebruiken dit om meer rust en ruimte in hun hoofd te krijgen.

Ontspannen doe je vooral niet voor de tv. Kies iets waarmee je echt je hoofd leeg kunt maken. Voor de een is dit een wandeling door de natuur en voor de ander muziek luisteren, tuinieren, koken of hardlopen. Het maakt niet uit wat je doet, zolang er maar geen beeldscherm bij komt kijken.

En doe af en toe ook gewoon even helemaal niks. 

Maak van je agenda je grootste vriend

Het klinkt misschien gek, maar plan alles in je agenda. Het helpt je echt om meer balans te vinden. En met alles bedoelen we ook de tijd dat je even helemaal niets hoeft te doen. Als je dit inplant voorkom je dat deze tijd opgeslokt wordt door andere bezigheden.

Wil je sporten, maar komt er niets van? Plan het in je agenda. Denk je dat je het te druk hebt? Ga dan nog vaker sporten, zeker drie keer per week. Je hoeft niet perse naar de sportschool. Een leuke teamsport motiveert je nog meer om te gaan, je team staat tenslotte op je te wachten.

Plan je weekend niet helemaal vol met sociale verplichtingen. Hoe leuk en gezellig het ook is, het vraagt ook energie. Plan momenten en dagdelen dat je even helemaal niets hoeft. Tijd die je met je gezin door wilt brengen of een goed boek wilt lezen.

Houdt er met je planning rekening mee dat je moeilijke dingen in de ochtend doet, dan zijn je hersenen helderder. Bewaar de doe-dingen voor de middag.

Hogere productiviteit door prive en werk balans

Kom los van je mobiel

Is het jou ook opgevallen hoeveel tijd we per dag aan onze mobiel besteden? Ongemerkt heb je hem steeds vaker in je handen. Natuurlijk ben je er niet aan verslaafd… of toch wel een beetje?

Hoe dan ook, vele uren op een dag gaan verloren aan onze mobiel. Tijd die we ook op een andere, wellicht betere manier kunnen besteden.

Het is misschien een grote stap, maar probeer het maar eens. Leg je mobiel niet in je slaapkamer, maar in een andere kamer, of beneden. Zorg dat je ’s nachts niet gestoord kunt worden door je telefoon helemaal stil of op vliegmodus te zetten. Je zult hierdoor een veel betere nachtrust hebben.

Leer jezelf aan dat je ’s avonds niet meer in bed je mail gaat checken. Niet alleen houden de blauwtinten van het scherm je wakker, waardoor je moeite krijgt met in slaap vallen, de kans is groot dat er mailtjes tussen staan waar je iets mee moet of wil. Hier blijf je over nadenken, terwijl je eigenlijk zou moeten slapen. Resultaat is een verstoorde nachtrust.

Hoe belangrijk zijn de dingen die je op je mobiel doet nu echt? Wat zou je in die tijd ook kunnen doen?

Balans houden tussen werk en privé

Ga eens na waar je in een week veel tijd aan kwijt bent. Dit kan bijvoorbeeld reistijd zijn. Is het een optie om dichter bij je werk te gaan wonen of kun je dagen vanuit huis werken? Kun je (een deel van) het huishouden uitbesteden, de boodschappen thuis laten bezorgen? Door je tijd goed in te delen en zoveel mogelijk tijd te besparen houdt je tijd over voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Wees niet bang om soms even helemaal niks te doen. Dat zijn de belangrijkste momenten op een dag. We zijn allemaal geprogrammeerd dat het goed is om druk te zijn, de hele dag door. Daardoor voelen we stress en onrust als we even niets doen, we zouden toch juist druk moeten zijn? Leer jezelf weer om even stil te staan en niets te doen.

Routinewerk klinkt saai, maar het helpt stress te verminderen. Door vaste routines te maken van bepaalde werkzaamheden kun je deze sneller en met minder stress uitvoeren.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Werk en privé gescheiden houden

Zit je ’s avonds toch nog e-mails te beantwoorden voor je werk? Blijft dat ene vraagstuk door je hoofd spelen? Zou je het liefst nog even je collega bellen om te overleggen?

Je werk kan een groot deel van je leven bepalen. En hoe leuk je werk ook is, je hebt ook nog een privé leven. Hoe zorg je ervoor dat je werk zoveel mogelijk buiten de deur kunt houden?

Je grenzen stellen

Grenzen stellen is altijd belangrijk, zowel op je werk als in je privéleven. Als je geen grenzen aangeeft loop je de kans dat je teveel op je bord krijgt. Je kunt daardoor het werk niet afkrijgen en neemt het mee naar huis. Kijk daarom goed welke taken bij je verantwoordelijkheid horen en geef duidelijk aan waar je grenzen liggen.

Wil je bijvoorbeeld na een bepaalde tijd niet meer gebeld worden of op je vrije dag ook echt vrij zijn? Zorg dat je werk en privé mails gescheiden blijven. Je werkmail beantwoord je alleen op je werk en je privémail bewaar je voor thuis.

Hogere productiviteit door prive en werk balans

Je tijd goed indelen

Wil je een balans bereiken tussen werk en privé, maak dan voor beide tijd. Als je op je werk bent doe je alleen je werk. Je gaat geen privémail beantwoorden, appen of je Facebook checken. Op je werk beperk je de afleiding tot een minimum, zodat je met volle focus aan je werk bezig kunt zijn. Je zult verbaast staan hoeveel werk je kunt verzetten als je niet afgeleid wordt door allerlei privé dingen. Als je efficiënt werkt, is de kans groter dat je al je werk voor die dag af krijgt en niets mee naar huis hoeft te nemen.

Ben je eenmaal thuis dan besteed je alleen aandacht aan privé zaken. Is het echt noodzakelijk dat je nog even naar je mail kijkt, spreek een maximale tijd met jezelf af die je hieraan mag besteden en houdt je hieraan.

Door werk en privé op deze manier gescheiden te houden kun je beide je volle aandacht geven. Je krijgt daardoor op beide vlakken veel meer gedaan.

Thuiswerk en privé

Werk je veel vanuit huis dan is het nog lastiger om werk en privé in balans te houden. Zeker als je geen vaste werkplek hebt. Werk je regelmatig vanuit huis, zorg dan dat je een kantoor hebt of een vaste plek inricht als werkruimte.

Je kunt zelf denken dat je werk en privé gescheiden kunt houden, maar onbewust denkt je brein hier anders over. Ga je op de bank zitten werken dan denkt je brein dat het tijd is voor ontspanning en komt er niets uit je handen. Zet je een bureau in je slaapkamer dan zal je brein actief blijven op het moment dat jij wilt gaan slapen. Je bent immers nog steeds in dezelfde ‘werkruimte’.

Heb je veel moeite met het gescheiden houden van werk en privé in huis? Of heb je geen ruimte om een apart kantoor of werkhoek in te richten? Dan is het een optie om een kantoor buiten de deur te huren. Zodra je daar de deur dichtdoet, begint je privétijd.

Hoe vaak ben jij online?

Online worden we overspoeld met prikkels. Social media, zoals Facebook, is ontworpen om ons zo lang mogelijk op de website te houden. Je hebt vast wel eens gemerkt dat je onbedoeld veel langer bent blijven hangen dan de bedoeling was.

Probeer je tijd online te beperken. Vooral social media vraagt veel tijd. Heb je ook zakelijk social media nodig, probeer deze dan te scheiden van privé. Gebruik bijvoorbeeld LinkedIn voor je zakelijke contacten en Facebook of een ander platform voor je vrienden en familie. Zo voorkom je dat je werk en privé gaat mixen.

Heb jij een hobby?

Heb je nog geen hobby? Ga op zoek naar iets wat je leuk vindt. Zonder hobby’s is de kans groot dat je ook in je vrije tijd gaat werken, of dat je doelloos voor de tv hangt. Niet echt een bevredigende vrijetijdsbesteding.

Probeer daarom een hobby te vinden die bij je past en waar je jezelf in kunt verliezen. Ga vaker sporten en spreek af met vrienden of familie. Voorkom dat je in je vrije tijd teveel tijd doorbrengt met collega’s. Ongemerkt gaat het gesprek al snel weer over het werk.

Juist door even helemaal los te zijn van je werk kun je optimaal ontspannen en ben je weer helemaal opgeladen om aan de slag te gaan op je werk.

Hogere productiviteit door prive en werk balans

Voordelen van een goede werk en privé balans

Een goede werk en privé balans is belangrijk voor jou als leidinggevende en voor je werknemers. Het is goed dit in de gaten te houden en te bevorderen. Want werknemers die een goede balans hebben gevonden tussen werk en privé zullen zich gezonder voelen, minder last hebben van stress, beter om kunnen gaan met een hoge werkdruk, beter presteren en meer voldoening halen uit hun werk.

Een goede balans tussen werk en privé biedt te veel voordelen om er niet mee bezig te zijn. Vooral de talentvolle millennials vinden dit een belangrijk punt. Je maakt dus meer kans om succesvol talenten te werven als je laat zien dat de werknemers binnen je organisatie zelf meer controle hebben over de verdeling van werk en privé.

De talenten die je in huis hebt, zul je langer kunnen houden als je goed voor hun werk en privé balans zorgt. Het blijkt zelfs dat de productiviteit omhoog gaat bij werknemers die flexibele werktijden aanhouden. En dat is ook niet gek, door flexibel te werken voelen je werknemers zich energieker en gemotiveerder.

Privé en werk balans betekent winst voor de organisatie

Uitgeruste werknemers, die de kans krijgen om op te laden in hun vrije tijd, zijn veel creatiever dan overwerkte werknemers. Nieuwe ideeën en inspiratie krijg je pas als er ruimte is in je hoofd. Dat is pure winst voor de organisatie.

Een te hoge werkdruk en overmatige stress eisen op den duur hun tol. Zowel fysiek als mentaal zullen je werknemers eronder lijden. Het zorgt voor een ongezonde levensstijl, waardoor ze vaker ziek zullen zijn. Een goede balans tussen werk en privé zorgt voor meer energie, meer creativiteit en een gezondere levensstijl. Het verzuim zal merkbaar dalen.

De toptalenten van nu zijn op zoek naar bedrijven die goed voor hun medewerkers zorgen. Bevorder je de balans tussen werk en privé dan win je de loyaliteit van je werknemers, de winst zal stijgen en je zult bekend staan als een sterk werkgeversmerk.

Hogere productiviteit door prive en werk balans

Help je werknemers een betere balans te krijgen tussen werk en privé

Het is niet voor alle werknemers even makkelijk om de balans te vinden tussen werk en privé. Sommige doen al zo lang hetzelfde dat het patroon moeilijk te doorbreken is. Het is aan jou als leidinggevende om ze hierbij te helpen.

Hoe ga je om met werknemers die al burn-out symptomen beginnen te vertonen? Hoe spreek je een overbelaste werknemer aan? Leer een burn-out vroegtijdig herkennen, zodat je op tijd in kunt grijpen en erger kunt voorkomen.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *