Overbelast zenuwstelsel bij burn-out: In dit artikel gaan we ons richten op de rol van stress en burn-out op het autonome zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel staat onder invloed van onze wil. Wij kunnen er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat we spieren wel of niet aansturen. Op het autonome zenuwstelsel kunnen wij slechts indirect invloed uitoefenen.

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen (parasympatisch en sympatisch) en we bekijken in dit artikel wat voor invloed stress en burn-out op deze twee onderdelen hebben.

Een overbelast zenuwstelsel is een symptoom van een burn-out.

Download alle symptomen van een burn-out in ons gratis e-book: kenmerken van burn-out

autonoom zenuwstelsel burnout

Wat doet het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel is een belangrijk onderdeel in het lichaam. Het is namelijk betrokken bij het aansturen van activiteiten die nodig zijn om te overleven. Dit zenuwstelsel bestaat uit twee onderdelen:

  • Het parasympathische zenuwstelsel
  • Het sympathische zenuwstelsel.

Ze zijn allebei erg verschillend van elkaar, maar nodig om het autonome zenuwstelsel te laten werken. De twee zenuwstellen werken tegenovergesteld van elkaar en het parasympathische zenuwstelsel domineert wanneer het lichaam rust ervaart.

Wat voor functie heeft het parasympathisch zenuwstelsel?

Laten we het eerst over het parasympathische zenuwstelsel hebben. Dit zenuwstelsel bestaat onder andere uit zenuwvezels en parasympathische ganglia – dit is een moeilijke naam voor de verzamelingen van zenuwcellichamen. Het parasympathische deel stimuleert de assimiliatie, met andere woorden: de organische stoffen waaruit het lichaam bestaat, worden gevormd.

Het zorgt onder andere voor het ontstaan van spijsverteringssappen, een vlottere darmbeweging, vergroting van de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel en een vlottere nierwerking. Daarnaast is het parasympathische zenuwstelsel goed voor het verlagen van de hartslagfrequentie en ademfrequentie. Een belangrijk onderdeel van dit ontspannen gebeurt door de zogenoemde nervus vagus.

Plat gezegd is het parasympathische zenuwstelsel het rempedaal van het lichaam

Wat voor functie heeft het sympathisch zenuwstelsel?

Het tweede onderdeel van het autonome zenuwstelsel – het sympathische zenuwstelsel – beïnvloedt de organen op zo een manier dat het lichaam arbeid kan verrichten. Het zorgt ervoor dat er energie vrijkomt, de dissimilatie. Dit is het tegenovergestelde van het parasympathische zenuwstelsel.

Het zal je daarom niet verbazen dat dit onderdeel juist zorgt voor een hogere hartslag- en ademfrequentie, remming van de spijsvertering en de bloedvaten naar het spijsverteringsstelsel verkleint. Dit gebeurt allemaal wanneer het lichaam actief is en dus niet aan het rusten is.

Plat gezegd is het sympathische zenuwstelsel het gaspedaal van het lichaam

> Lees ook: buikpijn door stress

Overbelast zenuwstelsel bij burnout

Het voorkomen van stress

Normaal gesproken zijn het sympathische en parasympathische zenuwstelsel in balans. Over het algemeen worden inspanning en stress namelijk afgewisseld met ontspanning en rust. En een balans van deze zenuwstellen zorgt ervoor dat wij ons aanpassen op de omgeving.

Eigenlijk kan je het zien als een ouderwetse weegschaal: wanneer het sympathische deel net zo veel weegt als het parasympathische deel, is er evenwicht. Wanneer dit niet in evenwicht is, kunnen er problemen ontstaan.

> Lees ook: ontspanningsoefeningen

Zit je in een burn-out en heb je last van deze klachten?

Weet je niet hoe je jouw overbelast zenuwstelsel tot rust kunt brengen?

Maak dan kennis met onze specifieke burn-out coaching

Overbelast zenuwstelsel bij burn-out

In de huidige maatschappij lijkt het van belang om altijd maar druk te zijn. We moeten van alles doen en krijgen de hele dag door prikkels. Het is niet gek dat we daardoor ook met stress te maken krijgen. Wanneer we stress ervaren, doen we een beroep op het sympathische deel van het zenuwstelsel.

Er ontstaat een overmatige activiteit – langdurige stress veroorzaakt daarom het te lang inschakelen van de sympathicus. Deze kan niet worden uitgeschakeld, waardoor de parasympathicus uitgeschakeld is en onvoldoende tegenwicht kan bieden. Er ontstaan stressklachten, omdat het stresssysteem overbelast is. Houdt dit lang aan? Dan is er sprake van chronische stress, of zelfs een burn-out.

Hoe weet je dat je een burn-out hebt? Doe de burn-out test

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Ik heb dit ook gehad. Had zware chv en daardoor echt een pijnlijke branderige huid, prikkels en tintelingen. Wat heb ik een pijn gehad. Nu is het al een jaar rustig met nv om de 3 maanden een terugval. Vooral met hitte krijg ik er weer last van of na stress. Erg bijzonder. Dat n mens zo veel pijn kan hebben v stress en chv

  2. Robert schreef:

    Ik heb al jaren last van stress. Daar is ook nog de diagnose gesteld dat ik PND heb gehad, na de geboorte van onze zoon. De klachten uiten zich lichamelijke. Ik heb namelijk moeite met lopen. Zeker bij een lange wandeling. Me spieren verkrampen en hierdoor loop ik als een robot c.q. een houte klaas. Ik ben normaliter heel actief en ga niets uit de weg. Maar de laatste tijd is en wordt alles me teveel. Geen zin meer in. Mijn wens is dat alles weer normaal wordt en dat ik weer kan lopen, rennen en kan spelen met me kinderen zodat ik de ouder/partner/vriend kan zijn die ik wil zijn zoals vroeger.

  3. Hoi!
    Het onderscheid klopt niet. Het centrale zenuwstelsel bestaat uit hersenen en ruggenmerg. Daarnaast is het er perifere zenuwstelsel dat hier vertakkingen van zijn, dus deze zenuwen lopen door heel het lichaam. Onder het perifere zenuwstelsel vallen dan het somatische zenuwstelsel (waar we wel controle over hebben) enerzijds en het autonome zenuwstelsel anderzijds (waar we geen controle over hebben). Dit autonome stelsel bestaat dan inderdaad weer uit parasympatisch en sympatisch. Ik begrijp dat dit misschien onnodig ingewikkeld is voor deze website, maar het centrale zenuwstelsel tegenover het autonome zetten is onjuist.

  4. Hoi mijn huisarts zeg dat ik veel stress heb maar ik hem niet ik ben bang om dood te gaan ik heb zoveel klachten dat ik er gek van word me hoofd druk zo erg last van me ogen last van me buik nou weer aan me zij het lijk net of je neer val ik wil weer normaal leven met me 9 lieven kleinkinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *