Van burn-out naar bore out. Hoe kan dat? In een voorgaand artikel spraken we eerder over de overeenkomende klachten tussen burn-out en boreout. De reden van dit artikel is dat we veel mensen zien die nooit uit hun burn-out lijken te komen.

Download hier  gratis het E-book: alle symptomen die horen bij een burn-out

Blijvende klachten na burn-out

Veel mensen ervaren hun burn-out als een gebeurtenis waar ze nooit helemaal uit komen. Niet zo heel vreemd natuurlijk: wanneer je altijd op 120% gepresteerd hebt (door wat voor reden dan ook) en je moet opeens op 70% gaan presteren omdat dat opeens gezond is, voelt dat altijd als minder. Dat het nieuwe gezonder is, en wellicht ook nog effectiever, snap je wel, maar het voelt heel anders.

Let op: je kunt niet volledig herstellen als je de oorzaak van burn-out niet hebt achterhaald!

Overdreven voorzichtigheid na burn-out

Wat we echter zeer veel zien na een burn-out is dat er overdreven voorzichtig omgegaan wordt met werkdruk en belasting. Vaak worden heel veel activiteiten gemeden en durven mensen zich niet zo in te zetten als dat ze graag zouden willen.

Veel (begrijpelijke) redenen zijn:

 • Angst om weer een burn-out te krijgen
 • Bang om weer moe te zijn
 • Totaal geen stress meer willen ervaren
 • Het lichaam niet meer vertrouwen

Lees ook: Presteren zonder stress

Angst om weer een burn-out te krijgen

De angst om weer een burn-out te krijgen is op zich logisch. Er zijn zat mensen die een 2e, 3e of zelfs 4e burn-out meemaken. Vaak komt dit doordat mensen te vroeg weer zijn doorgegaan na burn-out nummer 1, of niet echt achter de oorzaken van de burn-out zijn gekomen. Na een burn-out zal er zal ergens iets anders moeten in overtuigingen en gedrag en wanneer dit niet gebeurd, is de kans op een volgende burn-out reëel. Belangrijk is dus dat de echte oorzaak van een burn-out boven water komt om herhaling te voorkomen

De angst om weer moe te zijn is zeer normaal wanneer je een behoorlijke periode hebt gehad van extreme, intense moeheid. Zeker bij hevige gevallen van burn-out, is de angst voor vermoeidheid heel groot.

Mijn eigen ervaring hierin is hetzelfde: Na 6x de Alpe d’ Huez op gefietst te zijn, was ik enorm bang weer extreem moe, of zelfs burn-out te raken. Toen mijn vrouw me vertelde dat het heel normaal is dat je moe bent wanneer je 6x de Alpe d’ Huez op fietst, kreeg ik pas weer realiteitszin en ebde de angst weg. 

Mensen die angst en paniekaanvallen hebben gehad tijdens hun burn-out, ervaren elke prikkel die lijkt op het opnieuw krijgen van angst en paniekaanvallen, als bedreigend en komen zo snel in een zeer voorzichtige modus om ieder signaal te vermijden.

Lees ook: waarom duurt een burn-out zo lang?

Totaal geen stress meer willen ervaren

Er zijn mensen die na hun burn-out totaal geen stress meer willen ervaren. Mensen die ervoor kiezen om elke uitdaging uit de weg te gaan. Het gevoel van ‘als het zo allemaal moet, dan hoeft het voor mij niet meer’. Vervolgens wordt er een tempo gekozen waarop iemand in een zeer ontspannen toestand toch deel kan nemen aan het sociale leven, enkel wel op een zeer bescheiden niveau. Een logische gedachte, die bij meer mensen speelt die ernstig ziek zijn geweest.

Lees ook: een simpel leven leiden

Het lichaam niet meer vertrouwen

Het lichaam spookt nogal tijdens een burn-out. Veel lichamelijke klachten tijdens een burn-out zorgen ervoor dat het vertrouwen in het lichaam op een dieptepunt belandt. Burn-out ontstaat doordat het lijf de regie overneemt. Hoofd en lichaam krijgen zodoende een disconnectie waardoor je het gevoel hebt geen regie meer te hebben over je lichaam. Dit merk je onder andere aan: veel zweten, pijn in spieren, buikpijn, hoofd, nek, schouderklachten, uitval van ledematen, veel urineren, het gevoel hebben ergens een tumor te hebben, etc.

Lees ook over hypochondrie

Van burnout naar boreout

Definitief van een burn-out afkomen

Zoals reeds eerder omschreven lijken de klachten bij burn-out en bore-out erg op elkaar. Burn-out is een fase van overbelasting, waarbij bore-out een fase is van onderbelasting. Beiden niet te onderschatten overigens! Maar als de klachten met elkaar overeenkomen, dan is het niet vreemd dat sommige signalen na een burn-out verkeerd worden opgevat door iemand die net uit een burn-out komt!

Om dit te verduidelijken verwijs ik naar het plaatje (stresscurve). Je hebt enige stress nodig om te kunnen functioneren. Stress is niets meer het voorbereiden van het lichaam om in actie te komen.

Het hele jaar door vakantiehouden is niet leuk (onderbelasting) evenals een jaar lang op je tenen lopen ook niet prettig is (overbelasting)

Van burn-out naar bore out

Overdreven voorzichtig zijn na een burn-out is logisch. Je wilt nooit meer ziek worden. Echter door overdreven voorzichtig te zijn (jezelf te onderschatten in wat je kunt zowel lichamelijk als mentaal) is de kans zeer groot dat een burn-out een blijvend iets is waar je nooit meer vanaf komt. We kennen voorbeelden van burn-out situaties van 10 jaar en langer.

Een sociaal isolement, waarbij je jezelf niet durft te belasten en alles op ‘safe’ doet, bang weer ziek te worden en nooit je eigen potentieel benut. Blijvende klachten die worden geïnterpreteerd als burn-out klachten, maar in werkelijkheid bore-out klachten zijn.

Meer over bore out lees je hier: Bore out

Zit je eigenlijk nog midden in je burn-out en wil je te snel herstellen?

Vraag dan hulp aan een expert:

Coaching bij burn-out

Kenmerken van burn-out naar bore out

Mensen die na een jaar nog steeds veel klachten ondervinden na hun burn-out, doen er goed aan de klachten van een bore-out in zich op te nemen.

Je herkent dit aan:

 • Vermijdingsdrang
 • Niet in beweging kunnen/ durven komen
 • Wel zin hebben in dingen maar er maar niet toe komen
 • Het ene moment veel energie hebben, het volgende moment compleet leeglopen
 • Na een enorme rotdag opeens weer een goede dag hebben waarbij je veel kunt.

Lees ook: de symptomen dat je teveel doet

Nooit meer herstellen van burnout

Factoren die helpen om uit een burn-out te komen

Natuurlijk is het spannend om de angst om weer ziek te worden onder ogen te zien, het gevoel te laten slijten en het vertrouwen in lichaam en geest weer terug te krijgen.

Een aantal belangrijke factoren die je in acht zult moeten nemen om te weten of je echt uit je burn-out bent en zodoende het gevaar van burn-out nr 2,3 of 4 te verkleinen staan hieronder:

Vraag jezelf af:

 • Ben ik echt achter de oorzaak van mijn burn-out?
 • Weet ik wie ik echt ben, wat ik wil en wat ik kan?
 • Heb ik de regie over mijn eigen leven en bepaal ik mijn eigen koers?
 • Durf ik mijn koers op mijn eigen unieke wijze te volbrengen?
 • Sta ik mijzelf toe om op gezette tijden me te richten op ontspanning en herstel?

Als je deze vragen met een ‘ja’ kunt beantwoorden, kun je voorzichtig op weg gaan naar gezond presteren tussen de 50% en 70% van je kunnen.

Van burn-out naar bore out voorkomen

Vroeg starten met geschikte begeleiding wanneer je (helaas) burn-out gaat, helpt om op een gezonde manier uit een burn-out te komen. Helaas schiet de hulpverlening op dit onderwerp nog wel eens tekort, of weet niet wat echt belangrijk is bij burn-out. Hoe eerder je begint met het vinden van de juiste begeleiding bij burn-out, des te kleiner de kans op bore-out na burn-out!

Let wel: iedere situatie is anders. Voor jouw persoonlijke situatie doe je er goed aan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen:

Heb jij je burn-out afgerond, maar heb je net dat laatste zetje nodig om een extra mooi leven te leiden?

Bekijk dan: individuele coaching

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *