Je passie vinden, hoe doe je dat? Als je je passie in het leven kent, heb je iets heel erg waardevols waarmee je de rest van je leven kunt bouwen. Je passie kan van alles zijn, maar is vooral iets wat jij bent. In tegenstelling tot het idee dat doen waar je van houdt, zet een passie je moeiteloos aan het werk. Ware passie is dan ook iets waarvoor je bereid bent opofferingen te doen.

Het vinden van passie leidt tot:

  • Meer energie
  • Zingeving
  • Minder stress
  • Waardevol zijn
  • Etc.

Maar hoe ontdek je nu precies wat je passie is?

passie ontdekken

Je passie ontdekken

Passie is het menselijke equivalent van de brandstof die een auto aandrijft. Op dezelfde manier drijft passie een leven lang dromen. Het is een energiebron voor het leven. De bron van een geïnspireerd leven dat wordt aangedreven door doelgerichte actie. Meer specifiek is passie jouw visie voor jouw leven op basis van jouw kernwaarden, sterke punten, vaardigheden, interesses en talenten.

Hiermee kun je elk obstakel overwinnen, elk probleem oplossen en de eindeloze uitdagingen omzeilen die het leven je opdringt. Zonder passie zie je mensen vaak bezwijken onder woede, frustratie, teleurstelling en voortdurend verstrikt raken in schijnbaar onoverkomelijke problemen.

Passie wordt vaak geboren uit ervaring. Het is ontstaan ​​uit het proberen van nieuwe dingen en uit het verbreden van je horizon. Met andere woorden, het is niet iets dat je plotseling vindt terwijl je thuis op de bank zit en televisie kijkt. Het is nogal iets dat je proactief moet nastreven door je buiten je comfortzone te wagen om de nodige ervaringen op te doen om dat ‘aha’-moment te activeren dat de loop van je leven voor altijd kan veranderen.

Pareto: Laat 80% van wat je doet leuk zijn

Leven vanuit je gevoel

Bovendien is passie iets dat je ontwikkelt door liefde of haat. Het komt door liefde voor je werk, voor het leven, voor de uitdagingen waar je voor staat en om een ​​positief verschil te maken in andermans leven. Het kan echter ook komen door de angst om iets waardevols te verliezen, door niet aan je eigen verwachtingen te voldoen en door voortdurende mislukte pogingen en een gebrek aan resultaten.

Dit wekt dan een diep verlangen om gerechtigheid te brengen aan de onrechtvaardigheden die het leven je hebben gebracht. Met andere woorden, passie komt voort uit de ervaring van zowel pijn als verdriet. Maar het maakt niet uit waar het vandaan komt, zolang u het op een optimale manier kunt gebruiken om doelgerichte actie te ondersteunen.

We horen tegenwoordig vaak in gesprekken en literatuur de termen ‘leef naar je gevoel’ of ‘volg je hart’. Maar hoe mooi het ook allemaal mag klinken, wat wordt ermee bedoeld en hoe zet je dit om in praktijk?

passie vasthouden

Welke wijsheid brengt het gevoel?

Als je eraan denkt om je gevoel en niet je hoofd te gebruiken om situaties te peilen, roept het gevoel automatisch gevoelens van liefde op en vertrouwt het op je intuïtie. Eigenlijk heeft het hart bijvoorbeeld evenveel te maken met je hartritme, zoals je geest te maken heeft met je brein. Leven naar je gevoel, kun je beter vergelijken met het bewustzijn dat zich in je gevoel verzamelt. Je leeft dan vanuit je kern van je wie je bent (het ‘zijn’) en je probeert je aangeboren intelligentie te voelen. De intelligentie in je hoofd is wat je werd aangeleerd, de wijsheid van je gevoel is je pure zelf en wijst je op wie je werkelijk bent.

Wanneer we denken en praten, voelen we ons bewustzijn meestal in het hoofd. We leven dus zeer vaak vanuit ons hoofd. Het gevolg is dat we dan vergeten te voelen en alles cognitief proberen op te lossen. Leven vanuit het gevoel, betekent dat je eerst alle antwoorden voor jezelf voelt in je onderbuik en pas wanneer je actie moet ondernemen, je bewustzijn verplaatst naar het hoofd. Hier zit de cognitie, oftewel alle vaardigheden die je reeds hebt opgedaan in je leven door bijvoorbeeld studie en levenservaringen.

We hebben zeker behulpzame hersens in onze schedel, maar je kunt ook zeggen dat je intelligentie hebt in je gevoel. Helaas gaat vaak het inherente vermogen verloren om de wijsheid van het gevoel te gebruiken. Als het op de juiste manier gebeurt, is je gevoel volgen, in combi met het toepassen van alle ervaringen, pure gelukzaligheid. Alles voelt zoals het zou moeten zijn en je voelt kracht om prblemen eenvoudig op te lossen.

Zijn wie je bent en daarnaar leven

Hoe voel je je over de manier waarop je in het leven staat? Ben je echt jezelf? Heb je het gevoel dat het kan, ongeacht de sociale situatie waarin je je bevindt? Heel wat mensen zijn niet zichzelf uit angst. Maar jezelf anders voordoen als dat je bent en geloven dat mensen je niet leuk zullen vinden als je jezelf bent, maakt je enkel een illusie rijker.

Zijn wie je bent, zorgt ervoor dat je niet bang bent voor het mogelijke conflict dat zou kunnen voortvloeien uit een specifieke beslissing of actie. Gerelateerd aan de angst voor conflicten is de angst voor een oordeel van anderen. Maar als je leeft naar wie je bent, is de mening van anderen niet leidend voor jouw acties of gedrag. Anderzijds betekent het ook niet dat je je asociaal kunt gedragen. Het betekent echter wel dat je je in een sociale context begeeft en verbindingen legt, op een manier die bij je past.

Het gevolg is dat het omgaan met veranderingen en een keer in het diepe springen veel minder moeite kost. Je hebt tenslotte altijd jezelf bij je. In plaats van bezig te zijn met angsten, ben je meer bezig bewustzijn, de eerste stap naar een passievol leven! Zet jezelf niet onder druk om van vandaag op morgen te veranderen en wees medelevend met jezelf. Vertrouw erop dat als je het doel hebt bereikt om meer jezelf (echt) te zijn, het heel erg goed zal aanvoelen!

Je droom leven

Flow – wat betekent het?

‘Flow’ betekent een staat van gezonde hyperfocus. Het is de optimale combinatie tussen uitdaging en capaciteiten. Je hebt een focus waarbij in wezen alle andere dingen die geen verband houden met de taak worden genegeerd. Er wordt enkel genoten van de activiteit waarin men is ondergedompeld. Het meest extreme (maar typische) voorbeeld van de kunstenaar, die volledig is ondergedompeld in zijn of haar schilderijen. Een ander voorbeeld is een auteur die uren achter elkaar kan schrijven zonder pauze, zonder daar moe van te worden.

De term werd voor het eerst bedacht door de Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi in de jaren 1970. Hoewel de flow-theorie in gang werd gezet door Csikszentmihalyi, hebben heel wat anderen voor hem deze specifieke mentale toestand besproken.

De flow kan worden bereikt in het uitvoeren van elke activiteit. Daarnaast is het bereiken van de flow het meest haalbaar wanneer iemand de activiteit doet vanuit liefde en oneindige motivatie. Dus met andere woorden: met passie! In zijn theorie identificeerde Csikszentmihalyi de volgende zes componenten:

  • Intense en gerichte concentratie op de activiteit
  • Samenvoeging van actie en bewustzijn in de huidige taak
  • Het tijdelijke verlies van reflectievermogen
  • Een gevoel van persoonlijke controle en eigenaarschap over de activiteit
  • Geen gevoel voor tijd
  • De ervaring gebeurt vanbinnen en is een beloning op zichzelf

Wanneer alle zes van deze ervaringen aanwezig zijn, wordt gezegd dat er een staat van flow is bereikt.

Kenmerken van een passievol leven:

Er wordt gezegd dat geld belangrijk is en de meeste mensen neigen er dan ook naar om geld na te jagen. Maar voor wie een passievol leven leidt, zijn andere dingen belangrijker en hij of zij wordt daar ook voor beloond met:

Minder angst

Om te beginnen hebben degenen die met passie leven minder snel last van angst, besluiteloosheid en uitstelgedrag. Waarom? Omdat passie een natuurlijke menselijke brandstof is die actie aanwakkert, en mensen zonder passie helaas leeglopen, en daarom bezwijken ze vaak voor angst en uitstelgedrag als dingen niet werken zoals ze zijn. Ze hebben simpelweg niet genoeg brandstof/ energie om de moeilijke hordes op hun pad te doorstaan ​​en ze trekken zichzelf terug naar het vangnet van hun comfortzone.

Het doorstaan van uitdagingen

Gepassioneerde mensen met angst en besluiteloosheid. Ondanks deze twijfels kunnen ze echter niet anders dan een passie voor energie hebben. Ze zijn in staat om deze uitdagingen te doorstaan, omdat hun passie ze voortstuwt voorbij het huidige moment. Hun passie stelt hen in staat om een ​​meer positieve en inspirerende toekomst in te kijken. En dat is precies wat hen voortstuwt.

Je passie verloren hebben

Meer zelfvertrouwen

Passie is, natuurlijk, een vorm van energie die onze aandacht en zelfvertrouwen neigt te verbeteren in het nastreven van de doelen die we willen bereiken. Een gepassioneerd iemand weet wat hij of zij wil doen, wil zijn, wil hebben en wil bereiken in het leven. En omdat ze deze duidelijkheid hebben, helpt dit om zelfvertrouwen op te bouwen in hun dagelijkse keuzes, beslissingen en acties.

Lees ook: Een negatief zelfbeeld als oorzaak van een burn-out?

Eenvoudiger leven

Bovenal wordt met passie het leven gewoon bevredigender en gemakkelijker omdat je doet waar je van houdt en je leven leeft op je eigen voorwaarden. Ja, je zult nog steeds liefdesverdriet, tegenslagen en eindeloze uitdagingen ervaren. Maar als een gepassioneerd individu heb je echter de volledige controle en neem je ook de volledige verantwoordelijkheid op jou voor het aanbrengen van de noodzakelijke veranderingen in je leven.

Als zodanig geeft het je de kracht om elke nieuwe dag met een glimlach te starten. In feite, vaak door je passies te volgen, zul je merken dat het je zal helpen om je leven te verbeteren, omdat passie boven alles een gemoedstoestand is. En terwijl je manier van denken verandert, verandert vervolgens ook je leven.

Lees meer over simpel leven

Je passie kwijt zijn

Wanneer je je passie niet volgt, dan zul je vroeg of laat eindigen met spijt, of je passie aan gaan passen aan een de werkelijkheid. Stel bijvoorbeeld dat je ouders je vragen om economie te studeren, zodat je je passie voor talen niet kunt volgen. Uiteindelijk zul je een job in de economische sector vinden met talen leren als hobby.

Je passie niet volgen kan je drive in het leven verminderen. De meest inspirerende mensen doen de dingen waar ze gepassioneerd over zijn. Ze zijn tevreden met hun leven en hebben het meeste plezier in hun werk en alles wat ze doen. Waarom? Omdat ze doen wat ze graag doen! Dus om het simpel te zeggen, je zult veel minder vreugde en opwinding in je leven ervaren wanneer je geen passie aan je leven toevoegt.

Je kunt dromen en blijven dromen zonder je passie te gaan volgen. Je volgt dan steeds het conventionele, veilige pad, zodat je altijd (schijn)zekerheid houdt. Een pad met meer zekerheid en garanties, maar waar de kansen voor het ontwikkelen van een passie zo goed als niet aanwezig zijn. Maar een levensdroom koesteren, is nog lang geen passie zolang je niet tot actie overgaat!

Een passie volgen, vergt moed en inzet om anders te gaan leven. Maar van zodra je kiest voor jezelf, zal je op latere leeftijd nooit de spijt voelen over hoe je had willen leven.

Gaan doen wat je leuk vindt

Is het volgen van je passie egoïstisch?

Om een ​​antwoord te krijgen op deze vraag, moet je eerst uitzoeken wat ‘egoïstisch’ voor jou betekent. Maakt het feit dat je deze morgen een ontbijt at je egoïstisch? Je hebt geen ontbijt voor anderen klaargemaakt, toch? Je kunt absoluut je passie volgen zonder egoïstisch te zijn. Bovendien heb je het volste recht om gepassioneerd te doen wat goed voor je is. In andere woorden: jezelf zijn! En jezelf zijn, betekent niet dat je hart niet groot genoeg is om zowel jezelf als andere mensen lief te hebben.

Het is juist, mensen die passievol leven hoeven niet lang na te denken of urenlang te analyseren. Ze vergelijken de voor- en nadelen niet om de slimste keuze te maken. Ze gaan er gewoon voor! Daarnaast verliezen ze geen tijd met onnodige zaken. Ze raadplegen hun omgeving wel, vragen anderen om raad, maar trekken uiteindelijk toch hun eigen conclusies en dragen daar ook de verantwoording voor.

Tevens is het zo dat mensen die hun passie volgen, anderen vaak inspireren. Je kunt dus zeggen dat je passie volgen anderen weer helpt om ook hun passie te gaan volgen. Je passie volgen is dus zeker niet egoistisch!

Het volgen van je passie betekent niet dat je leeft buiten alles en iedereen om. Je kunt je passie volgen en toch een balans hebben. Balans is wat je als een passievol individu uitstraalt, iets waar je omgeving absoluut voordeel uit haalt. Hoe jij leeft, zal het vuur aanwakkeren in anderen om ook passievol te gaan leven.

Je passie vinden: laat je niet temperen!

Lees het voorbeeld van de kip en de adelaar:

Een boer vond eens een groot ei op zijn weiland. Hij bracht het in het kippenhok en liet dat ei uitbroeden door de hennen. Toen het ei op een dag open brak kwam er een adelaarsjong uit, maar de boer zei: “Nee, we gaan het zo doen, je bent gewoon een kip! Ik laat dat beestje bij de kippen opgroeien en hij zal zich als een kip gaan gedragen.”

Zo gebeurde het ook. Het adelaartje groeide op tussen de vele kuikens en ging leven zoals zijn pleegmoeders het hem voordeden. Hij ging scharrelen tussen de hennen, tokkelen zoals zij en ook hele dagen pikken in de grond op zoek naar zaadjes en wormen. Hij gedroeg zich zoals er van hem verwacht werd door de omgeving. Je zou zeggen: hij was in denken en doen als een kip geworden. Maar hij was nog steeds een adelaar, onkundig van wie hij eigenlijk was.

Op een dag kwam er een bioloog langs. Deze zag tot zijn stomme verbazing een adelaarsjong in een kippenhok zitten en ook nog wel op een stok tussen de hennen. Hij begon er met de boer een discussie over. Hield de boer nu een adelaar gevangen of zou de adelaar volkomen tevreden zijn met zijn “kippig leventje”? De boer dacht dat de adelaar allang geen echte adelaar meer was, door zijn opvoeding De bioloog geloofde dat de genen van de adelaar nog steeds aanwezig waren en dat de adelaar de kracht ervan nog altijd kon ontdekken. 

Dus daagde de bioloog de boer uit door te vragen: “Geef mij hem maar even mee en ik zal je laten zien dat er nog altijd een adelaarshart in die zogenaamde kip van jou zit! De boer nam die uitdaging aan. Hij was er zeker van dat als je als kip opgroeit, je ook gaat gedragen en worden als een kip. Er blijft niets meer over van die adelaarsgenen!

De bioloog nam de adelaar op zijn hand en sprak hem toe:‘Vlieg op adelaar! Vlieg omhoog, je kunt het!’ Maarde adelaar wist niet hoe gauw hij van de hand moest komen en terug op de vertrouwde aarde. Terwijl de boer lachte zag de bioloog dat de adelaar al kakelend zich weer voegde tussen de hennen. De bioloog nam toen de adelaar mee naar het dak van de schuur. Hij zette hem hoog op de rand van het dak, en opnieuw gaf de bioloog hem een zetje: ‘Adelaar vlieg, je kunt het!’

Maar de adelaar fladderde regelrecht het dak af naar de veilige aarde, waar hij samen met de andere kippen opnieuw naar zaadjes en wormpjes ging zoeken. De boer zag zijn gelijk bevestigd: “Zie je wel… het beest was gewoon een kip geworden en het zou nooit terug kunnen keren naar het leven van een adelaar. Daarvoor was er teveel gebeurd. Het had geleerd te leven als kip
en het had niet geleerd te leven als adelaar, dus lag de toekomst van het beest vast: hij was als een kip geworden en zou als een kip sterven.

Maar de bioloog kon dat niet geloven. Hij was er heilig van overtuigd dat er nog veel van het adelaar-zijn aanwezig moest zijn en hij vroeg of hij nog één experiment mocht uitvoeren. Hij nam de Adelaar nu mee naar een van de hoogste bergen in de omgeving. Daarboven, waar geen bomen meer groeien, ging de man met de Adelaar op een hoge uitstekende rotspunt staan.

Omgeven door hoogten en winden, zette hij de onzekere adelaar op zijn hand en sterkte zijn arm uit, zodat de adelaar boven alle vaste grond verheven was. ‘Adelaar,’ zei de man voor de derde keer: ‘Adelaar, vlieg! Je bent een adelaar en je bent geen kip. Je bent gemaakt om te zweven en machtige dingen te zien. Jij komt op plekken waar een kip nooit zal kunnen komen. Nu ga je vliegen als een adelaar! Met een ferme zwaai gooide de man de enorme vogel de lucht in.

De Adelaar keek met scherpe en onrustige ogen naar beneden. Er was geen grond te zien. De adelaar schrok enorm en verwachtte in een vrije val te belanden, maar omdat hij van schrik zijn vleugels spreidde kreeg ineens de wind vat op die enorme vleugels. De adelaar voelde voor het eerst in zijn leven hoe de wind onder zijn vleugels kwam.

Hij viel niet, hij vloog niet, maar hij dreef op de wind! Bijna als vanzelfsprekend kwamen bewegingen op gang, die alleen hier, hoog in de lucht op zijn plaats waren. Hij zou dit nooit in het kippenhok hebben kunnen ontdekken. Hij maakte een draai naar links, ging even een stuk omhoog, daarna weer een stuk naar beneden, hij maakte een wijde cirkel.. en koos toen de vrijheid. De adelaar ging hoger en hoger op de wind.. en de adelaar keerde niet terug.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Marlies de Wolde schreef:

    Dank je wel voor dit prachtige stuk.

  2. Sandra Wassink schreef:

    Ik heb het stuk gelezen, meerdere keren. Het zet me aan het denken en ik raak compleet in de war. Het lijkt wel of er twee Sandra’s zijn en door het artikel vraag ik me af waar er bij mij iets mis is gegaan of wellicht gaat…………..

    1. Hoi Sandra,

      Toevallig weet ik dat je al heel hard bezig bent met herstel. Het antwoord ligt in de zoektocht naar jezelf. De training die je al volgt helpt hier zeker bij!

  3. Heb mijn passie inmiddels gevonden! Nu druk bezig om dit ook realiteit te laten worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *