Stress en het krimpen van je hersenen

Stress en het krimpen van je hersenen

Wanneer stress kort duurt, in het geval van een noodsituatie bijvoorbeeld, is er niet zoveel aan de hand. Lichaam en geest herstellen en is weer klaar voor een volgende spannende situatie. Maar wanneer stress te lang duurt en het hele systeem te lang op volle toeren draait, kan dit leiden tot een hoog cortisolniveau en kan er schade ontstaan aan de hersenen.

Het deel wat in de hersenen wordt aangetast heet de hippocamus. De Hippocampus vormt een cruciaal onderdeel bij het geheugen. Hierdoor herken je direct of een situatie bedreigend is, of gaat worden en reguleert zo de cortisol productie.

Eenvoudig gezegd: De hippocampus herkent situaties en bereidt je lichaam er op voor razendsnel actie te ondernemen.

Langdurige stress maakt de hippocampus minder gevoelig, waardoor de productie van het stresshormoon cortisol nog meer kan toenemen, of juist afneemt, waardoor de emotionele en lichamelijke schade groter wordt.

Krimp

Op MRI scans is aangetoond dat dit deel van de hersenen maar liefst 10% krimpt door een te hoge cortisolspiegel!

Niet getreurd: dit kan zich herstellen, zolang er maar resoluut actie wordt ondernomen om stress te gaan verminderen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:


Rob
Door

Rob

op 09 May 2019

Burnout super vervelend lichamelijke klachten vooral (spanning) nu vanaf 02 Juni 2018 thuis vervolgens paniekaanvallen en een Tinnitus er bij gekregen. Denk veel aan jullie therapie buiten maar ook afleiding.ben zeer benieuwd hoe jullie daarmee omgaan mbt lichamelijke oefeningen buiten want daar begint het mee lichaam conditie opbouw-negatieve emotie - gedrag zelf en sociale contacten weer onderhouden. Burn-out en Tinnitus hebben denk ik hetzelfde behandelingsprogramma .Je cortisol moet naar beneden zodat je lichaam en geheugen je niet in de steek laten.wat nu soms het geval is. Dit lukt je niet met 1 x in de week een psycholoog. Je denkt dat je allemaal alleen kunt maar heb meer hulp nodig .mentaal kan een psycholoog de ondersteuning zijn maar ook iemand die tijdens jullie buitentraining sessie weet wat Tinnitus is . Ook een langzame opbouw lichamelijke opbouw is zeer belangrijk . Ik wilde te snel en je wordt net zo snel weer teruggezet. Burn-out is uitputting dus als je dit forceerd en niet de juiste begeleiding krijgt raak je er dieper in en is het elke keer een teleurstellingen.kortom daarom is conditie opbouw zo belangrijk om uit die vicieuze cirkel te komen. Fysieke ontspanning is ook mentale rust .

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 10 May 2019

Hoi Rob, Ik zou je graag willen uitnodigen om contact met ons op te nemen zodat we jouw specifieke situatie kunnen bekijken. Een juist advies vraagt om meer informatie natuurlijk.

Tini Deschan
Door

Tini Deschan

op 02 Apr 2019

Ik loop al 4 jaar met een heel onrustig lichaam. Keel wordt dichtgeknepen als het ware. Ben bij een psychiater terecht gekomen waardoir ik abtidepressiva slik. Helpt me niet moet ik zeggen. Die onrust en opgejaagdheid blijft. Heb vorug jaar een hartinfarct gehad. Dotterbehandeling en stebt geplaatst wasrdoir ij heel veel medicijnen slik. Pffffff zou het alkemaal bijwerkingen kunnen zijn van de medicijnen? Ik ven altijd een heel opgewekte vroyw geweest en overal mijn schouders inder kon zetten. Maar het lukt me maar niet die onrust maar voiral opgejaagdheid uit mijn lichaam te krijgen.

Ruud Meulenberg
Mavi
Door

Mavi

op 27 Aug 2018

Hallo, ik heb een behoorlijk drukke baan. Werk met heel veel mensen en zeer veel prikkels, handelingen en geluiden de hele dag door. Het is meestal echt wel heftig. Het is de hele dag stressvol kun je wel zeggen. Zodra ik binnen kom op mijn werk begint dit al. Heel soms kwam ik weleens thuis en moest ik huilen van de drukte. Ik kan vaak mijn werk niet af krijgen door de drukte. Probeer dit aan te kaarten op het werk maar men neemt het niet echt serieus. Dit doe ik nu ongeveer al zo 10 jaar achter elkaar. Ik ben geen watje, ziek melden doe ik zelden, je moet mij echt neer knuppelen wil ik thuis blijven. Ik merk alleen dat ik het werk soms niet goed meer aan kan. Ik vergeet heel veel dingen. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Op het werk schrijf ik nu dingen op die ik niet mag vergeten. Heb wel wat lichamelijke klachten, kan ook overgang zijn? Ik ben vaak hees, heb soms stekende hoofdpijn, veel pijn in gewrichten, kan in de weekenden middag dutjes doen van 3 uur lang. Heel soms plas ik in mijn bed s'nachts. Hoe dat kan ik weet het echt niet en schaam mij kapot hiervoor. Ik ben niet neerslachtig of zo maar ik maak mij wel een beetje zorgen of mijn klachten niet met het werk te maken hebben. Ik zeg elke dag tegen mijzelf als ik binnen kom op mijn werk dat ik het rustig aan moet doen maar je wordt gewoon meegezogen door het werk zelf. Ik vraag mij nu eigenlijk wel af of mijn vergetelheid door die hippocampus komt....

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 14 Sep 2018

Hoi Mavi, Dat zou heel goed kunnen. Als je een tijdje meer rust hebt, vergeet je dan minder?

Elsemieke
Door

Elsemieke

op 07 Apr 2018

Hoi, kan het ook zo zijn dat als je te vaak in je leven een burnout gehad hebt en daarvan niet meer kan herstellen! De laatste burnout bij mij duurt nu al 4 jaar en ik kom niet meer van de intense moeheid af, de slaapproblemen etc. Het lijkt alsof ik continu geblokkeerd ben, in de bevries-zone sta door de complexe ptss! Ondanks dat ik alles aangepakt heb op geestelijk gebied en de juiste inzichten heb, weigert mijn lichaam mee te werken. Geen veerkracht meer! Hoe laat ik die blokkade in mijn lichaam los?

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 09 Apr 2018

Hoi Elsemieke, In principe kan een lichaam van iedere burnout herstellen. Vaak is de angst om weer burnout te raken wel heel erg aanwezig wat tot dezelfde klachten leidt

Marlies
Door

Marlies

op 01 Jul 2017

Dank je voor de uitleg. Dat verklaart dat je niks onthoud, alles vergeet enz. Komt dat weer helemaal in orde met je hersenen?

Clazien
Door

Clazien

op 20 Aug 2018

Hoi ik heb nu anderhalf jaar tinitus zweren oorsuizingen ik kan soms niet op de juiste woorden komen heel naar komt dat door de tinnitus?

Rob
Door

Rob

op 09 May 2019

Hierin heb ik hetzelfde tinnitus door eerst een burn-out-paniekaanvallen.Hoe gaan jullie hiermee om als je weer een lichaamelijke op bouw wilt hebben. Tijdens jullie sessie

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 18 Sep 2018

Dag Clazien, Het is altijd verstandig om hiermee eerst naar een huisarts te gaan.

Ruud Meulenberg
Door

Ruud Meulenberg

op 03 Jul 2017

Hoi Marlies! Als je goed herstelt van je burnout wel. Wellicht zul je nog wat stappen moeten zetten, maar uiteindelijk komt dat wel weer goed

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down