Gratis ebook + Checklist (Zo herken je een burn-out)

Page content

Stress en het krimpen van je hersenen

Wanneer stress kort duurt, in het geval van een noodsituatie bijvoorbeeld, is er niet zoveel aan de hand. Lichaam en geest herstellen en is weer klaar voor een volgende spannende situatie. Maar wanneer stress te lang duurt en het hele systeem te lang op volle toeren draait, kan dit leiden tot een hoog cortisolniveauĀ en kan er schade ontstaan aan de hersenen.

Het deel wat in de hersenen wordt aangetast heet de hippocamus. De HippocampusĀ vormt een cruciaal onderdeel bij het geheugen. Hierdoor herken je direct of een situatie bedreigend is, of gaat worden en reguleert zo de cortisol productie.

Eenvoudig gezegd: De hippocampus herkent situaties en bereidt je lichaam er op voor razendsnel actie te ondernemen.

Langdurige stress maakt de hippocampus minder gevoelig, waardoor de productie van het stresshormoon cortisol nog meer kan toenemen, of juist afneemt, waardoor de emotionele en lichamelijke schade groter wordt.

Krimp

Op MRI scans is aangetoond dat dit deel van de hersenen maar liefst 10% krimpt door een te hoge cortisolspiegel!

Niet getreurd: dit kan zich herstellen, zolang er maar resoluut actie wordt ondernomen om stress te gaan verminderen

Comment Section

2 reacties op “Stress en het krimpen van je hersenen


Door Marlies op 1 juli 2017

Dank je voor de uitleg. Dat verklaart dat je niks onthoud, alles vergeet enz. Komt dat weer helemaal in orde met je hersenen?


Door Ruud Meulenberg op 3 juli 2017

Hoi Marlies!

Als je goed herstelt van je burnout wel. Wellicht zul je nog wat stappen moeten zetten, maar uiteindelijk komt dat wel weer goed

Plaats een reactie


*