Page content

Stress en het krimpen van je hersenen

Wanneer stress kort duurt, in het geval van een noodsituatie bijvoorbeeld, is er niet zoveel aan de hand. Lichaam en geest herstellen en is weer klaar voor een volgende spannende situatie. Maar wanneer stress te lang duurt en het hele systeem te lang op volle toeren draait, kan dit leiden tot een hoog cortisolniveauĀ en kan er schade ontstaan aan de hersenen.

Het deel wat in de hersenen wordt aangetast heet de hippocamus. De HippocampusĀ vormt een cruciaal onderdeel bij het geheugen. Hierdoor herken je direct of een situatie bedreigend is, of gaat worden en reguleert zo de cortisol productie.

Eenvoudig gezegd: De hippocampus herkent situaties en bereidt je lichaam er op voor razendsnel actie te ondernemen.

Langdurige stress maakt de hippocampus minder gevoelig, waardoor de productie van het stresshormoon cortisol nog meer kan toenemen, of juist afneemt, waardoor de emotionele en lichamelijke schade groter wordt.

Krimp

Op MRI scans is aangetoond dat dit deel van de hersenen maar liefst 10% krimpt door een te hoge cortisolspiegel!

Niet getreurd: dit kan zich herstellen, zolang er maar resoluut actie wordt ondernomen om stress te gaan verminderen

  Comment Section

  8 reacties op “Stress en het krimpen van je hersenen


  Door Marlies op 1 juli 2017

  Dank je voor de uitleg. Dat verklaart dat je niks onthoud, alles vergeet enz. Komt dat weer helemaal in orde met je hersenen?


  Door Ruud Meulenberg op 3 juli 2017

  Hoi Marlies!

  Als je goed herstelt van je burnout wel. Wellicht zul je nog wat stappen moeten zetten, maar uiteindelijk komt dat wel weer goed


  Door Clazien op 20 augustus 2018

  Hoi ik heb nu anderhalf jaar tinitus zweren oorsuizingen ik kan soms niet op de juiste woorden komen heel naar komt dat door de tinnitus?


  Door Ruud Meulenberg op 18 september 2018

  Dag Clazien,
  Het is altijd verstandig om hiermee eerst naar een huisarts te gaan.


  Door Elsemieke op 7 april 2018

  Hoi, kan het ook zo zijn dat als je te vaak in je leven een burnout gehad hebt en daarvan niet meer kan herstellen! De laatste burnout bij mij duurt nu al 4 jaar en ik kom niet meer van de intense moeheid af, de slaapproblemen etc. Het lijkt alsof ik continu geblokkeerd ben, in de bevries-zone sta door de complexe ptss! Ondanks dat ik alles aangepakt heb op geestelijk gebied en de juiste inzichten heb, weigert mijn lichaam mee te werken. Geen veerkracht meer! Hoe laat ik die blokkade in mijn lichaam los?


  Door Ruud Meulenberg op 9 april 2018

  Hoi Elsemieke,

  In principe kan een lichaam van iedere burnout herstellen.

  Vaak is de angst om weer burnout te raken wel heel erg aanwezig wat tot dezelfde klachten leidt


  Door Mavi op 27 augustus 2018

  Hallo, ik heb een behoorlijk drukke baan. Werk met heel veel mensen en zeer veel prikkels, handelingen en geluiden de hele dag door. Het is meestal echt wel heftig. Het is de hele dag stressvol kun je wel zeggen. Zodra ik binnen kom op mijn werk begint dit al. Heel soms kwam ik weleens thuis en moest ik huilen van de drukte. Ik kan vaak mijn werk niet af krijgen door de drukte. Probeer dit aan te kaarten op het werk maar men neemt het niet echt serieus. Dit doe ik nu ongeveer al zo 10 jaar achter elkaar. Ik ben geen watje, ziek melden doe ik zelden, je moet mij echt neer knuppelen wil ik thuis blijven. Ik merk alleen dat ik het werk soms niet goed meer aan kan. Ik vergeet heel veel dingen. Niet alleen op het werk maar ook thuis. Op het werk schrijf ik nu dingen op die ik niet mag vergeten. Heb wel wat lichamelijke klachten, kan ook overgang zijn? Ik ben vaak hees, heb soms stekende hoofdpijn, veel pijn in gewrichten, kan in de weekenden middag dutjes doen van 3 uur lang. Heel soms plas ik in mijn bed s’nachts. Hoe dat kan ik weet het echt niet en schaam mij kapot hiervoor. Ik ben niet neerslachtig of zo maar ik maak mij wel een beetje zorgen of mijn klachten niet met het werk te maken hebben. Ik zeg elke dag tegen mijzelf als ik binnen kom op mijn werk dat ik het rustig aan moet doen maar je wordt gewoon meegezogen door het werk zelf. Ik vraag mij nu eigenlijk wel af of mijn vergetelheid door die hippocampus komt….


  Door Ruud Meulenberg op 14 september 2018

  Hoi Mavi,

  Dat zou heel goed kunnen. Als je een tijdje meer rust hebt, vergeet je dan minder?

  Plaats een reactie


  *