Wanneer stress kort duurt, in het geval van een noodsituatie bijvoorbeeld, is er niet zoveel aan de hand. Lichaam en geest herstellen en is weer klaar voor een volgende spannende situatie. Maar wanneer stress te lang duurt en het hele systeem te lang op volle toeren draait, kan dit leiden tot een hoog cortisolniveau en kan er schade ontstaan aan de hersenen.

Het deel wat in de hersenen wordt aangetast heet de hippocamus. De Hippocampus vormt een cruciaal onderdeel bij het geheugen. Hierdoor herken je direct of een situatie bedreigend is, of gaat worden en reguleert zo de cortisol productie.

Eenvoudig gezegd: De hippocampus herkent situaties en bereidt je lichaam er op voor razendsnel actie te ondernemen.

Langdurige stress maakt de hippocampus minder gevoelig, waardoor de productie van het stresshormoon cortisol nog meer kan toenemen, of juist afneemt, waardoor de emotionele en lichamelijke schade groter wordt.

Krimp

Op MRI scans is aangetoond dat dit deel van de hersenen maar liefst 10% krimpt door een te hoge cortisolspiegel!

Niet getreurd: dit kan zich herstellen, zolang er maar resoluut actie wordt ondernomen om stress te gaan verminderen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. hoi ruud
  gisteren een mri gehad omdat ik nog veel klachten heb vooral het lopen is een heikel punt
  was thuis van de mri belde het zh hoe het was want ze hadden vergrote hersenkamers gezien op de mri
  nu is mij vraag zie je dit vaker bij burnout mensen
  gr wilma

 2. Hoi Wilma,

  Ik ben helaas niet in staat je hier een 100% sluitend antwoord op te geven. Het zou natuurlijk kunnen, het zou ook normaal kunnen zijn voor je, maar het zou ook nog andere oorzaken kunnen hebben natuurlijk.

  Wanneer je meer stressklachten hebt, zou je die kunnen proberen te verminderen en op termijn een nieuwe scan kunnen laten maken (in overleg met je behandelend arts)

  Bekijk ook ons artikel over conversiestoornis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *