Uitvallende ledematen, of te wel een conversiestoornis, is een lastige aandoening. Je hebt uitvallingsverschijnselen, kunt ineens niet meer praten, gaat trillen. Ook werken benen of armen opeens niet meer. Het lijkt wel of je hyperventileert of last hebt van epilepsie. Wat als er geen lichamelijke oorzaak is te vinden? Wat is een conversiestoornis precies? Maar ook: Wat is de invloed van stress of burn-out?

In dit artikel leggen we dit uit.

Uitvallende ledematen, of een conversiestoornis is een symptoom van burn-out.

Download hier alle symptomen van burn-out

Wat is een conversiestoornis?

In het begin van de twintigste eeuw concludeerde Sigmund Freud, een bekende filosoof, dat een conversiestoornis kon ontstaan door een innerlijk conflict. Hij kwam dan ook met het woord ‘conversie’. De geest draagt de spanning over aan het lichaam. Freud leerde dat een plotselinge verlamming zou ontstaan door een innerlijke drift, die weer getemperd moest worden. Die tempering gebeurde door middel van een plotselinge verlamming. Inmiddels weten we dat een conversiestoornis een psychisch probleem is, dat kan ontstaan door een heftige gebeurtenis.

Je ervaart dan lichamelijke klachten, zoals uitvallingsverschijnselen waarbij je ineens niet meer goed kunt praten en horen. Het kan ook zijn dat je schokkerige bewegingen gaat maken. In het verleden werd dikwijls MS ook aangezien als een conversiestoornis. Inmiddels weten we dat MS wel een lichamelijk aantoonbare aandoening is.

Wie weet worden er in de toekomst meer aandoeningen die vandaag de dag onder een conversiestoornis vallen ontdekt. Mensen tussen de leeftijd 20 en 40 jaar hebben de grootste kans om een conversiestoornis te ontwikkelen. Wellicht omdat zij in de meest stressvolle periode van hun leven zitten. Daarnaast hebben ongeveer 2 op de 1000 mensen last van uitvallende ledematen. (bron)

benen armen doen het niet burn out stress

Klachten en kenmerken van een conversiestoornis

Als je een conversiestoornis hebt, heb je op de meest willekeurige momenten last van de volgende klachten:

  • Bepaalde lichaamsdelen vallen steeds uit.
  • Het praten gaat moeilijker. Bij sommige mensen lukt het praten al helemaal niet meer.
  • Je lichaam krampt steeds in elkaar.
  • Op de meest vreemde plaatsen kun je het bewustzijn verliezen. Je valt dan zo maar flauw. (dit gebeurt niet altijd)
  • Plotseling krijg je trillingen en maak je schokkerige bewegingen. Deze klachten lijken erg op de klachten die je tijdens een epileptische aanval ervaart. Mede daarom is het belangrijk dat je omgeving goed op de hoogte is van je klachten. Zij kunnen dan op een gewenste manier reageren op jouw aanvallen.
  • Je zicht en je gehoor worden steeds slechter.
  • Je kunt niet veel pijn verdragen. Elk tikje voelt al als een mokerslag.
  • Slikken gaat steeds moeizamer.

Een conversiestoornis lijkt vaak op een ziekte als epilepsie of een dwarslaesie. Bij een gesprek met de dokter, zal dit ook eerst moeten worden uitgesloten. Wanneer er verder geen lichamelijke oorzaak blijkt te zijn, maar een psychische oorzaak, is er sprake van een conversiestoornis. Opmerkelijk is dat twee derde van de mensen met een conversiestoornis een vrouw is.

Lees ook: de gevolgen van stress

Combinatie stress en conversiestoornis

Een hoge mate van stress kan er voor zorgen dat de hersenen zo ontregelt raken, dat je lichaam een conversiestoornis krijgt. De hersenen beschermen zichzelf tegen de hoge mate van stress. De stress kan weer een gevolg zijn van een heftige gebeurtenis, als seksueel misbruik, een scheiding of het overlijden van een dicht bijstaand persoon.

Daarnaast kan een hoge mate van woede of angst ook deel uit maken van een conversiestoornis. Een conversiestoornis komt vaker voor bij mensen met een posttraumatische stoornis en een persoonlijkheidsstoornis als borderline.

Combinatie burn-out en uitvallende ledematen

Bij een burn-out ervaar je lichamelijke klachten, door langdurige stress. Je bent helemaal op. Je kunt niet meer goed nadenken, je bent prikkelbaar en je hebt geen positieve gedachtes meer. Klachten als hoofdpijn, oververmoeidheid, darmproblemen en duizeligheid komen veel voor bij mensen die last hebben van een burn-out.

Wanneer je heel lang doorloopt met een burn-out, kunnen je lichaam en je hersenen niet meer goed samenwerken. Het lichaam en de geest staan in nauw verband met elkaar. Wanneer de geest het niet meer aan kan, zal dit gevolgen hebben op het lichaam. Doordat een conversiestoornis (uitvallende ledematen) en een burn-out beiden als oorzaak langdurige of heftige stress hebben, kunnen ze hand in hand met elkaar gaan.

Gevolgen uitvallende ledematen

Een conversiestoornis heeft een grote impact op je leven. De uitvallingsverschijnselen zijn ineens ontstaan en ze overvallen je. Veel mensen met een conversiestoornis herkennen zich in de volgende gevolgen:

  • Je kunt niet meer lopen, omdat je zo vaak uitvallingsverschijnselen hebt. Je belandt in een rolstoel, zonder dat je een uiterlijk verschijnsel hebt. Voor veel mensen is dit psychisch heel zwaar. Als je een been hebt gebroken, kun je het makkelijker uitleggen, dan wanneer je een conversiestoornis hebt.
  • Je durft niet meer naar openbare ruimtes te gaan. Je bent altijd bang dat je midden tussen alle mensen een aanval krijgt. Daarnaast heb je de grootste rampscenario’s in gedachten.
  • Voordat je erachter komt dat je last hebt van een conversiestoornis, is er voor de meeste mensen al een hele tijd over heen gegaan. Artsen gaan eerst lang op zoek naar een lichamelijke oorzaak. Alles moet onderzocht worden. Je krijgt nieuwe medicijnen of tips om met het flauwvallen en de uitvallingsverschijnselen om te gaan. Niets blijkt te helpen. Dit geeft zoveel frustraties en je voelt je onbegrepen.
  • Beweging vind je niet prettig. Je bent bang er bij neer te vallen als je je teveel beweegt. Ook autorijden en fietsen zijn een probleem voor je, want stel je voor dat je er bij neer zult vallen.
  • Je schaamt je voor je conversiestoornis. Je bent bang dat anderen je niet begrijpen en op je neer zullen kijken.

Uitvallende ledematen als gevolg van een burn-out is goed te behandelen. De focus bestaat uit het herstellen van de burn-out en de oorzaak hiervan te achterhalen.  Met een gschikte therapie door een specialist kun je geholpen worden om beter met je psychische klachten om te kunnen gaan.

Herstel krachtig van een burn-out.

Meulenberg Training & Coaching is expert op het gebied van burn-out en stress

Bekijk hier: coaching bij burn-out

Hoe ga je om met de uitval van ledematen?

Wanneer iemand last heeft van uitvalverschijnselen is het noodzakelijk om contact op te nemen met een huisarts. Je klachten negeren is het ergste wat je in zo een situatie kunt doen. Meestal gaat een conversiestoornis vanzelf weer over, na een dag of enkele weken. Uit onderzoek blijkt echter dat de kans groot is, dat de conversiestoornis later weer terugkeert wanneer er niet goed geleerd wordt om met stress om te gaan. (of een burn-out niet volledig verwerkt wordt)

1 | Behandeling (cognitieve gedragstherapie)

Wanneer je een behandeling wilt volgen, moet eerst door een neuroloog worden uitgesloten dat je klachten lichamelijk zijn. Voor veel mensen is het noodzakelijk om een behandeling te volgen bij een psycholoog. De oorzaak van een conversiestoornis ligt meestal dieper dan (alleen) een heftige gebeurtenis.

Bij cognitieve gedragstherapie ga je nadenken over de gedachten die je hebt en wat die voor invloed hebben op je gedrag. In deze therapie ga je door een bepaalde module, waarin je leert begrijpen waar jouw probleem is ontstaan en hoe je dit kunt veranderen door kleine oefeningetjes.

Lees hier meer over deze therapie: coaching

2 | Openheid

Veel mensen met een conversiestoornis ervaren onbegrip vanuit de omgeving. De meeste mensen vinden het lastig om een ziekte te begrijpen die geen lichamelijke oorzaak heeft, maar een psychische oorzaak. Er ligt een klein beetje een taboe op dit onderwerp. Door er open en eerlijk over te praten, komen anderen in de gelegenheid vragen te stellen. Als je weer eens in een aanval komt, begrijpen anderen je beter en kunnen ze sneller op je reageren.

Wanneer je je onbegrepen voelt, probeer dan in contact te komen met lotgenoten. Zoek op internet naar blogs, zodat je eenzame gevoel langzaam kan verdwijnen. Er bestaan verschillende stichtingen die zich ontfermen over mensen met een conversiestoornis, omdat zij zich vroeger ook onbegrepen hebben gevoeld. Wellicht hebben anderen dezelfde klachten of problemen en hebben zij daar een goede oplossing voor.

Lees ook: Eenzaamheid

3 | Vermijd stress

Met een conversiestoornis ben je extra gevoelig voor stress. Probeer daarom stressvolle situaties zo veel mogelijk te mijden. Zet voor jezelf (of met behulp van een therapeut) op een rijtje op welke momenten jij te veel stress ervaart. Zoek (samen) naar een tijdelijke of langdurige oplossing. Het is belangrijk dat je bepaalde situaties op de langere termijn niet blijft vermijden, dan kun je er te angstig voor worden als je er ooit tegen je wil mee te maken krijgt.

Je moet om leren gaan met de stress die je ervaart. Ontwijken is het ontlopen van het probleem. Soms is het echter noodzakelijk om op korte termijn afstand te nemen van stressvolle factoren. Sommige mensen met een conversiestoornis kunnen nooit meer volledig aan het werk, omdat de stress te veel voor hen blijkt te zijn.

Lees ook: Emotionele buien door stress en burn-out

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Melissa schreef:

    Hoi!
    Ik wil graag mijn ervaring wel delen met het hebben van een conversie stoornis.
    Ik was 16 jaar dat ik het voor het eerst kreeg en ben nu 20 jaar.
    Het eerste wat bij mij begon was dat mijn zicht ineens weg was aan mijn linkeroog. Ik ging naar het ziekenhuis waar vervolgens mijn hele linkerkant van mijn lichaam uitviel. Ik kon amper praten en de dokters dachten dat ik eerst een Tia had want daar leek het heel erg op. Daarna door een MRI scan gegaan en ze konden niks vinden.
    Ik werd daarna weer naar huis gestuurd en vervolgens kreeg ik steeds weer uitvalverschijnselen, maar het kwam er op neer dat het eigenlijk tussen me oren zat.
    Ik ging naar een ander ziekenhuis waar ze mij gelijk vertelde dat t een conversie stoornis was.
    Na 4 jaar lang steeds uitval te hebben gehad, soms om de dag soms wel een maand lang heb ik Therapie gekregen bij HSK in Woerden waar ze je puur behandelen op de conversie stoornis waardoor ik er nu al een paar maanden vanaf ben!
    Het was zwaar, maar de therapie heeft me erg geholpen!

  2. Mariejose schreef:

    Hoi Melissa, welke therapie heb je gekregen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *