Jouw blinde vlek(ken): Mensen zien soms een deel van jou dat jij zelf niet terugziet. Ben jij volledig eerlijk tegenover jezelf over waar jij staat of houd je jezelf voor de gek? Blinde vlekken kunnen voor stress en een burn-out zorgen. In dit artikel leggen we je daar mee over uit over de blinde vlek.

Wat zijn blinde vlekken?

Blinde vlekken zijn een deel van je persoonlijkheid waar je je niet bewust van bent. Misschien ben je je niet bewust van jouw blinde vlekken, maar je omgeving wel.

Hoe ontdek je jouw blinde vlekken?

Veel mensen denken het gemakkelijk is om karaktereigenschappen bij zichzelf te herkennen, maar dat is helaas niet zo. Onbewust zijn we dagelijks met zo veel bezig dat we hier niet bij stil staan. Je kunt je kwaliteiten uiteraard wel achterhalen. Bewustwording speelt grote rol bij het achterhalen van je kwaliteiten en eventuele valkuilen die jij zelf niet ziet. Je kunt anderen vragen wat zij zien om zo te achterhalen wat je blinde vlekken zijn. Ook een coach kan je hier goed bij helpen. 

Van blinde vlek tot burn-out

Wanneer je het moeilijk vindt om van anderen kritiek te ontvangen, dan ben je eigenlijk onbewust je blinde vlekken ‘blind’ aan het houden. Je wilt eigenlijk niet horen wat jij niet goed doet. Je eerste reactie is vaak onbegrip. Het kan pijnlijk zijn om kritiek te ontvangen op je blinde vlekken, omdat je dat natuurlijk niet verwacht. Je blinde vlekken zie je vaak zelf niet en daarom denk je meestal dat het allemaal wel goed zit. Het is goed om te weten dat kritiek heel helpend zijn. Pas wanneer je jezelf écht kent, kun je je gedrag veranderen en soms heb je iemand nodig die je daarop kan wijzen.

sta jij open voor kritiek en ontdek je blnde vlek

Oorzaken blinde vlek

In het oog is er een heel klein gebied waarmee je niets kunt zien. Ons brein vult het beeld dat we registeren zelf in. Dus dat zwarte vlekje zien we niet. We menen alles te zien zoals het is. Wanneer iemand anders bepaalde kwaliteiten bij jou ziet, terwijl je ze zelf niet opmerkt, dan heet dat je ‘blinde vlek’. Wat betreft de blinde vlek is bewustwording nodig: andere mensen moeten je vertellen welke kwaliteiten en valkuilen jij zelf nog niet ziet.

Karaktereigenschappen of gedrag bij mensen met blinde vlekken:

 • Luisteren niet (goed) naar anderen;
 • Onderbreken anderen;
 • Dominant;
 • Hebben vaak vooroordelen;
 • Zijn veelal negatief;
 • Vatten alles persoonlijk op.

Gevolgen van blinde vlekken

Als je geen zicht krijgt op je blinde vlekken, blijf je steeds in dezelfde situatie terechtkomen. Je weet dan ook vaak niet waar dat aan ligt en dus wat de oorzaak is. Elk mens heeft zijn of haar valkuilen en blinde vlekken. Dit maakt dat je zelf een heel eind kunt komen, mits je volledig eerlijk wordt tegenover jezelf. Maar bijna altijd is er meer nodig. Iemand die zegt waar het op staat. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Voorbeelden blinde vlek

Ben je nog niet bewust van wat je blinde vlekken zijn? Er is een lijst aan blinde vlekken, maar we hebben in dit geval de meest voorkomende hieronder toegelicht:

Anorexia

Iemand met anorexia vindt dat hij of zij te dik is, ook al zeggen vrienden en familie dat ze veel te dun zijn. Het zelfbeeld van het lichaam is in tegenspraak met wat anderen zien. Dit beeld kun je niet zomaar veranderen, maar met goede hulp van onder andere een coach kan het helpen.

Arrogantie

Veel mensen zijn zich niet eens bewust van arrogant gedrag en zijn verbaasd als ze zo worden genoemd. Mensen die niet tegen kritiek kunnen, hebben het vaak moeilijk om hun blinde vlekken te zien. Want in plaats van zich iets van de kritiek aan te trekken en te kijken of er misschien wel iets van waarheid in zit, weigeren ze het te accepteren.

Relatie met stress en burn-out

Ervaar jij veel stress op het werk? Werk neemt een groot gedeelte van je tijd in beslag. Zonde om het daar niet naar je zin te hebben, niet blij te worden van je werk of dat het te veel energie kost. Verander de situatie door bewustwording, kijk wat er speelt, kijk naar je eigen blinde vlekken en automatische gedragspatronen. Je kunt hiermee heel ver komen. Als je voor een lange tijd met stress rondloopt, loop je risico op een burn-out. Leer je zelf en je blinde vlekken goed kennen.

Weet wat je blinde vlekken zijn

De beste manier om zicht te krijgen op je blinde vlekken, is zoals we eerder hebben benoemd, andere mensen hiernaar vragen. Sta open voor wat anderen zien, daar kun je vaak veel mee. Zoek de dialoog op en sta open voor kritiek. Vraag je omgeving of ze je een paar tips kunnen geven over waar je je nog kunt ontwikkelen. Wanneer je je blinde vlekken kent, is het aan jou om ze te veranderen. Een coach kan je hier goed bij helpen!

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Er zijn veel terreinen waarop je een blinde vlek kunt hebben. Mensen die arrogant of te dominant zijn hebben vaak een blinde vlek en zijn zich niet bewust van het effect van hun gedrag. Niet goed tegen kritiek kunnen zorgt ervoor dat mensen in je omgeving je ook niet vertellen dat je daar aan moet werken. Verder kan het

Omdat je zelf niet kunt zien waar verbetering mogelijk is, ben je afhankelijk van feedback van buiten om gewezen te worden op deze punten. Vraag iemand in je omgeving om eerlijke feedback, of dit nu een collega, een vriend of een professional is.

Soms kan het nuttig zijn een dagboek bij te houden en die af en toe terug te lezen. Op een later moment of over een langere periode kan het zijn dat zaken ineens duidelijker worden als een patroon.

De blinde vlek is een fysiek stukje van je oog waar de oogzenuw aan je oog vast zit. Op dit kleine stukje kunnen daardoor geen gevoelige cellen zitten en daarom kan het zijn dat er een klein stukje in zicht ziet waarmee je geen dingen kunt waarnemen.

Dit maakt het een mooie illustratie voor een stukje in je persoonlijkheid of je manier van werken waar verbetering noodzakelijk is, maar waar je zelf niet bewust van bent.

Dit een hulpmiddel om te omschrijven welke eigenschappen vallen in je blinde hoek. Hier word overzichtelijk welke punten jouw en je omgeving wel of niet van op de hoogte zijn. Als iets voor jouw onbekend en voor andere bekend is spreken we van in je blinde vlek.

Bronnen

 1. Zelfkennis.nl – blinde vlekken – gevonden op 22-09-2022
  Link op pagina van zelfkennis.nl
 2. Wikiepedia.org – Johari venster – gevonden op 22-09-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 3. Happyhealthacademy.nl – welke eigenschappen zitten in – gevonden op 22-09-2022
  Link naar pagina op Happyhealthacademy.nl
 4. Ensie.nl – blinde vlek – gevonden op 22-09-2022
  Link op pagina van ensie.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *