Zelfbewustzijn of het trouw zijn aan jezelf, gaat over weten wie je bent en vertrouwen hebben in wie je bent. Trouw zijn aan jezelf of zelfbewustzijn heeft betrekking op je eigen waarden, overtuigingen, persoonlijke voorkeuren en manieren van handelen. Heel wat mensen hoor je vaak anderen het belangrijke advies geven om trouw te blijven aan zichzelf. Het is echter niet eenvoudig om trouw te blijven aan jezelf als je niet weet wie je bent.

Door zelfbewust te worden en je sterke en zwakke punten te begrijpen, wordt het een stuk eenvoudiger om trouw te blijven aan jezelf. Je zult ook meer en beter in staat zijn om eerlijke en oprechte relaties te hebben, omdat de mensen tot wie je je aangetrokken voelt, tot je aangetrokken zullen worden door je authenticiteit. In dit artikel hebben we een aantal geweldige manieren verzameld om aan je zelfbewustzijn te werken.

Zelfbewustzijn: betekenis

Er is niets mis met inpassing en het voelen van empathie. Maar wanneer je anderen enkel probeert te behagen en constant de goedkeuring van anderen zoekt om je geliefd te voelen, verwaarloos je jouw authentieke zelf. Iedereen heeft namelijk de levenstaak om zijn eigen weg uit te stippelen. En authentiek of zelfbewustzijn, is niet alleen nuttig voor jou, maar ook voor anderen. Als je je te veel zorgen maakt over wat andere mensen van je denken, leef je in hun realiteit, niet in die van jou. Vergeet nooit dat je uniek bent met een reden!

Door niet zelfbewust te zijn, neem je de kans weg voor anderen om de echte persoon die in je schuilt te leren kennen. Zelfbewustzijn is iets wat niemand anders voor jou kan doen. Opdat de wereld jouw unieke bijdrage niet misloopt, zul je de kracht moeten vinden om op jezelf af te stemmen in plaats van op anderen.Zelfbewustzijn helpt je niet alleen in relaties en in het zaken doen. Het zorgt er ook voor dat je je beter in je vel voelt.

Lees ook: Autonoom leven

Wil je je zelfbewustzijn vergroten en trouw zijn aan jezelf?

Je stress zodoende minimaliseren?

Bekijk dan: persoonlijke coaching

Waarom is het belangrijk je zelfbewustheid te vergroten?

We leggen het verder voor je uit!

1 | Begin bij jezelf

Hoe meer je jezelf bent, hoe duidelijker je bent over jezelf. Je weet niet alles over jezelf voor jezelf. Jezelf ontdekken is een continu proces in het leven. Het vereist dat je je bewust bent van je gedachten, emoties en gedrag. Maar als je eerlijk bent tegenover jezelf in plaats van de mening van anderen te volgen, zul je gemakkelijker je voorkeuren en prioriteiten kunnen identificeren.

Met deze informatie over jezelf kun je vervolgens grenzen stellen. Dit is iets wat alleen kan worden bereikt als je volledig in contact bent met jezelf. En omdat je je voorkeuren en prioriteiten kent, kun je je kennis over je huidige zelf veranderen.

Als je geen idee hebt wat je doel is, dan ben je niet trouw aan jezelf. Een deel van jou filtert nog steeds wat anderen denken dat goed voor je is. Zoek uit wat jij wilt in plaats van het aan anderen te vragen. Je zult altijd het antwoord vinden dat je nodig hebt door diep te graven en zelfbewustzijn

Lees ook over eigenwaarde en zelfrespect

Trouw zijn aan jezelf
Chair Furniture Indoor Space Urban Vacant Concept

2 | Weet wat je nodig hebt

De meesten van ons hebben de neiging om zich te associƫren met mensen die op ons lijken. Als we omringd zijn door mensen, geloven we dat onze identiteit opnieuw wordt bevestigd, onze identiteit sterker wordt en hebben we het gevoel ons echt thuis te voelen, wat ons uiteraard een goed gevoel geeft.

Maar als je je voordoet als iemand die je niet bent, trek je uiteindelijk mensen aan die anders zijn dan jij of verkrijg je dingen die je niet nodig hebt. Is dat wat je echt wilt? Onthoud altijd dat authentiek zijn het leven heel wat gemakkelijker maakt en je altijd zal geven wat je nodig hebt.

Wees daarom altijd jezelf en niet gemotiveerd om anderen op hun wenken te bedienen met hoe zij willen dat je bent of denkt. Om het even wat je doet, doe wat jij graag doet! De juiste mensen zullen vroeg of laat je richting uitkomen, omdat ze waarderen dat je trouw blijft aan jezelf.

Lees ook: je eigen behoeften achterhalen

3 | Respecteer jezelf

Als je zelfbewust bent, zul je in staat zijn om zowel je sterke als zwakke punten te accepteren. Daarnaast zul je ook meer inzicht hebben over het accepteren en respecteren van de persoonlijkheden van andere mensen. Zelfbewustzijn is niet bedoeld om een scheiding te creƫren. Het wordt niet gebruikt om andere mensen te beoordelen, want er is niemand die beter is dan de ander.

Iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten. Uiteindelijk is onze kern allemaal hetzelfde. Alleen dat onze benaderingen anders zijn. Het verschil is dat als je trouw bent aan jezelf, een voorsprong hebt op mensen die minder trouw zijn aan zichzelf en nog altijd de goedkeuring van anderen nodig hebben over hoe ze denken en wat ze moeten doen.

Een gebrek aan zelfbewustzijn kan leiden tot een burn out

Ontdek alle symptomen van een burn out in ons gratis E-book

4 | Verander anderen niet, en laat anderen ook jou niet veranderen

De eerste stap in zelfbewustzijn is om naar jezelf te luisteren. Wat gebeurt er allemaal in je hoofd? Heb je een serie negatieve gedachten waardoor je je behoorlijk waardeloos voelt? Of bekijk je alles vanuit een positief perspectief? Neem elke dag een paar minuten om in stilte te zitten en te luisteren naar de toon van je innerlijke stem. Dit is een manier om je innerlijke stem naar de voorkant te krijgen en te horen wat je tegen jezelf zegt over hoe je over bepaalde dingen denkt. Het kan zelfs nuttig zijn om je gedachten op te schrijven, zodat je een beter idee krijgt van hoe positief of negatief ze zijn.

Je zintuigen kunnen je heel wat inzicht geven over bepaalde situaties en je eigen gevoelens en die van anderen. Maar onze zintuigen worden vaak bekeken nadat ze gefilterd werden door onze gedachten. Dit betekent dat wat je voelt niet altijd juist is, ondanks wat je innerlijke stem misschien zegt. Als iemand jou het gevoel heeft je ten onrechte te beoordelen of je een slecht gevoel geeft in het algemeen, kun je opschrijven waarom je dit denkt en vraag jezelf af of je het misschien anders had kunnen interpreteren. Vaak zul je tot de conclusie komen dat wat je dacht overschaduwd werd door je eigen negatieve gedachten.

Lees ook: Je zelfvertrouwen vergroten

5 | Accepteer dat je niet alles kunt oplossen en bij jezelf moet blijven

Dit kan moeilijk zijn als je niet het type bent dat graag diep nadenkt over je eigen gevoelens of een overvloed aan empathie bezit. Je gevoelens zijn spontane en emotionele reacties op de dingen die je ervaart. Net als je zintuigen geven ze je informatie over wat er om je heen gebeurt.

Er zijn enkele fysieke symptomen die je kunnen helpen je gevoelens te ‘lezen’. Door aandacht aan deze symptomen te schenken, kun je betere inzichten verkrijgen in wat je leuk vindt, waar je je ongemakkelijk bij voelt of wat je blij of boos maakt. Hoe je je ook voelt, je kunt niet alles oplossen. Het belangrijkste is dat je bij je eigen kern blijft om jezelf niet te verliezen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *