Verantwoordelijkheden op het werk, hectiek in het gezin, allerlei dingen om te regelen. Druk, druk, druk. Herken jij jezelf hierin? Meer en meer mensen beginnen het nut in te zien van een eenvoudig leven. Neem bijvoorbeeld de ‘digital nomads’ [1], die met weinig spullen vrij rondreizen en op afstand kunnen rondkomen. Of neem de ’tiny house movement’, die steeds groter wordt.

Snak jij ook naar een simpel leven met meer eenvoud? Zoek je praktische tips om te ‘consuminderen’? Het is logisch dat niet iedereen zo maar z’n boeltje kan oppakken en vertrekken, of even grote veranderingen kan aanbrengen. Dus hierin ligt voor velen een uitdaging. Hoe zou je die uitdaging aan kunnen gaan?

Neemt de hectiek van elke dag toe?

Ja. We kunnen er waarschijnlijk allemaal over eens zijn dat de hectiek van het dagelijks leven steeds meer toeneemt. We hebben veel te regelen, moeten geld verdienen om rond te komen en voor velen komt daar de druk van social media nog bovenop. Daarnaast kunnen er allerlei problemen op ons pad komen, die we vaak minder goed aan kunnen omdat we al gestresst zijn door het dagelijks leven.

Daarnaast schreeuwen allerlei dingen om onze aandacht. Onze telefoons met daarop een grote bak mogelijkheden om afgeleid te raken, onze tv’s met allerlei streaming-diensten en zenders, het wereldnieuws wat ons volledig kan opslokken. En dan zijn er nog de talloze producten die ons worden aangesmeerd via de vele soorten advertenties.

De tijd van ruilhandel en zelf dingen bouwen (om maar een paar voorbeelden te noemen) lijkt voorgoed voorbij. Alle veranderingen hebben elkaar zo rap opgevolgd dat we het eigenlijk amper kunnen bijbenen. Daarom is het meer dan normaal als jij je door dit alles soms overweldigd voelt en steeds meer behoefte krijgt aan een simpel leven.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Wat is een eenvoudig leven?

Een eenvoudig leven houdt in dat je tevreden bent met de basics. Maar dan komt automatisch de vraag: wat zijn eigenlijk die basics? [2] Het mooie is dat dit voor iedereen mag verschillen. Wat geldt voor jou?

Denk maar eens aan de volgende voorbeelden:

 • De zon op je gezicht;
 • De natuur, de dieren, mooie meren of de zee;
 • Je eigen plek: specifieke details in of aan je huis;
 • Lekker eten en drinken;
 • De mensen in je leven die je waardeert of waar je van houdt;
 • Je lieve huisdieren, die onvoorwaardelijk trouw aan je zijn;
 • Dingen als tuinieren, je eigen brood bakken, zelf meubels maken: buiten zijn en fysiek werk of met je handen bezig zijn;
 • Spullen waarmee je dingen kunt doen die je blij maken;
 • Activiteiten of hobby’s die je voldoening geven;
 • Je zintuigen: alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt;
 • Je ademhaling die je letterlijk in leven houdt en waar je altijd naar terug kunt keren als je gestrest bent.
Wat zijn dingen waar jij van kunt genieten in je eenvoudig leven

Voor wie is een simpel leven?

De schoonheid van een eenvoudig leven is dat het universeel is. Een simpel leven is voor iedereen die genoeg heeft van de (werk)druk van deze wereld. Natuurlijk, je kunt niet overal onderuit. De belasting moet nou eenmaal worden betaald en tenzij je echt 100% zelfvoorzienend leeft moeten er regelmatig boodschappen in huis komen.

Maar als jij iemand bent die kan genieten van de basis die het leven biedt, dan is een eenvoudig leven iets voor jou. Je oefent dan tevredenheid met de dingen die je hebt. Je geluk wordt namelijk niet bepaald door wat je vergaart, maar door wat je al hebt.

Daarnaast is een eenvoudig leven geschikt voor iedereen die gevoelig is. Als je gevoelig bent voel je alles vaak zwaarder dan iemand die minder gevoelig is, en dat kan je veel stress geven. Als je leert om simpeler te leven, betekent dit dat je automatisch moet werken aan wat je allemaal toelaat in je leven. Hoe minder je toelaat wat je schade doet, hoe meer rust je dit geeft.

Waarom is een minimalistisch leven zo moeilijk?

Het is geen wonder dat minimalisme inmiddels een steeds bekendere term is geworden. ‘Vroeger’ was deze term namelijk vrijwel niet nodig. Het is dus duidelijk dat er een groot verschil is ontstaan tussen druk en ontspannen zijn. Hoe komt dat?

Dit is voor een groot deel te wijden aan de enorme technologische ontwikkelingen die de laatste paar decennia zijn gedaan. De meesten van ons worden hele dag door geconfronteerd met schermen, en wat er zich allemaal op deze schermen afspeelt. Denk aan alle informatie die op ons af komt. Stukje bij beetje is het normaler voor ons geworden. Dus ondanks de snelle ontwikkelingen is het in vele levens toch erin geslopen.

Daarnaast is er natuurlijk de consumptiemaatschappij waarin we leven, met alle marketing van dien. Over de jaren is het steeds gemakkelijker geworden met één klik spullen te kopen. Voor veel mensen is het dan ook een kick geworden als er weer een mooie aanbieding gescoord kan worden, zelfs al was het product eigenlijk niet echt nodig. Echt eenvoudig leven wordt ons op deze manieren steeds moeilijker gemaakt.

Waarom willen steeds meer mensen eenvoudig leven?

We hoeven ons er niet over te verbazen wanneer alle indrukken in het leven ons gewoon even te veel worden. We zijn er nou eenmaal niet op gebouwd om zoveel informatie in ons op te nemen en te moeten omgaan met zoveel bezittingen in ons leven. De stress van het dagelijks leven is vaak al moeilijk te dragen, dus met alles wat erbij komt is het niet gek als je verlangt naar een stukje eenvoud of overzicht.

Daarnaast is het verslechterende klimaat, alle schade aan onze planeet en de vreselijke behandeling van dieren in de bio-industrie voor steeds meer mensen een reden om te versimpelen. Niet alleen in de hoeveelheid spullen die ze kopen, maar ook in acties. Bijvoorbeeld door veganistisch te eten, energiezuinige apparaten te gebruiken, de verwarming iets lager te zetten, bomen te planten, te composteren, minder (lang) te douchen of naar het werk te fietsen in plaats van te rijden.

Het mooie aan minimalisme en een eenvoudig leven is dat het een gedachtegoed is. Iedereen kan dus in zijn of haar leven onderzoeken wat de basis is en daar zo veel mogelijk naartoe werken.

Tips om je leven te vereenvoudigen

Een eenvoudig leven klinkt misschien eenvoudig (😉), maar helaas is het verre van dat. Toch is het goed om te ontleden wat een eenvoudig leven inhoudt, zodat je er achter kunt komen wat bij je past.

Je mindset bepaalt alles

Het begint met je instelling, want dit bepaalt je handelen. Als je namelijk gewend bent continu mee te gaan in de koopziekte van deze wereld, wordt het een stuk moeilijker om je leven te versimpelen. De kern is om op zoek te gaan naar jouw basis, om jezelf bij alles wat je beslist of bezit de volgende drie vragen te stellen:

 1. Heb ik dit echt nodig?
 2. Word ik hier gelukkig van?
 3. Verrijkt dit mijn leven, dat van anderen of dat van de wereld om me heen?

Deze vragen kunnen verraderlijk zijn, want soms denken we dat iets ons blij gaat maken terwijl het helemaal niet zo is. Het is dus de uitdaging om daar steeds meer onderscheidingsvermogen in te ontwikkelen. Dit doen we door goed naar onze eigen stem te luisteren, in plaats van wat de wereld om ons heen ons influistert. Koop dus niet iets voor de ‘rush’ of kick die het je geeft, maar koop iets (duurzaams) waar je echt iets aan hebt en waar je jaren plezier van kunt hebben.

Versimpelen = verlichten

We leven in een wereld van meer, meer, meer. Meer spullen, meer geld, meer bezittingen. Het is dus erg begrijpelijk als dit ook jouw leven heeft beïnvloed. Toch is een simpel leven de sleutel tot geluk. En dat geluk ligt in genoeg. Dus genoeg spullen, genoeg geld om rond te komen en genoeg bezittingen om ons verder te helpen.

Het voordeel van dit denkbeeld van minimalisme is dat je het ook kunt doortrekken naar andere gebieden in je leven, zoals de hoeveelheid informatie die je in je opneemt of aan hoeveel activiteiten je mee wilt doen. Je vergeet misschien dat je zelf de vrije keuze hebt om te beslissen wat je allemaal toestaat in je leven.

Hoe zou jij het idee van minimalisme in je eenvoudige leven kunnen toepassen?

Opruimen is fijn

Maar niet genoeg. Dat je het gevoel hebt je leven en je spullen op te moeten ruimen is namelijk het gevolg van iets: teveel hebben vergaard. Spullen die je niet meer nodig hebt, nooit gebruikt of onnodig (maar goed bedoeld) van anderen hebt gekregen. Aangezien een eenvoudig leven wordt gekenmerkt door tevredenheid, is het dus de vraag of je nog tevreden kunt zijn wanneer je meer gaande hebt dan je hoofd aan kan.

Het gaat dus vooral om bewuste keuzes maken. Ben je bijvoorbeeld meegegaan in een bepaalde hype en heb je nu ergens een complete collectie van vergaard, dan kan het goed zijn dat je daar over een jaar al niet meer blij mee bent. Maar heb je een hobby die je veel vreugde geeft in je leven en heb je daarvoor een collectie verzameld, dan is dit een blijvende bron van vreugde en juist mentale rust. Het gaat er dus om wat voor doel je spullen en bezittingen voor je dienen.

Leven alsof je op vakantie bent

Zoals Dennis Storm zo treffend zegt in Weg Ermee: De kunst van het minimalisme is om thuis te leven alsof je op reis bent. Ga maar eens na wat je bij je hebt als je op vakantie bent: meestal neem je vooral dat mee wat je nodig hebt. Ook doe je dan vaak dingen die je fijn vindt en waar je gevoel naar uit gaat.

In onze maatschappij is het normaal geworden om op vakantie te gaan om ‘op te laden’ en vervolgens onszelf weer volop in ons leven te storten. Daarmee lok je hoge ups & downs al gauw uit. Maar wat als het zou lukken dat reisgevoel juist meer uit te smeren over ons leven? Wat als we minder onnadenkend zouden consumeren, doelbewuster zouden kiezen en volop zouden gaan voor een eenvoudig leven?

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Door na te gaan welke dingen in je leven je overmatig stress geven, welke spullen je eigenlijk helemaal niet nodig hebt en door bewuste (koop)keuzes te maken voor jezelf en de wereld om je heen.

Wanneer je tevreden bent met dat wat je echt nodig hebt en beslissingen maakt die je geluk geven.

Een grote reden hiervoor is de steeds hectischer levensstijl die velen hebben en de verschillende soorten druk die op ons worden uitgeoefend. Doordat we zo druk zijn kijken we vaak niet meer doelgericht om ons heen, beleven we de tijd minder bewust en vliegt ons leven sneller voorbij.

Een paar voorbeelden van minimalisten uit het verleden zijn Jezus, Confucius, Lao Tzu, Socrates, Leonardo Da Vinci, Albert Einstein, Mahatma Ghandi en Martin Luther King.

Bronnen

 1. Wikipedia.org – Digitale nomade – gevonden op 10-10-2022
  Link naar pagina op wikipedia.org
 2. Forwardtothebasics.com – Tour to the Basics – gevonden op 18-10-2022
  Link naar pagina op forwardtothebasics.com
 3. amherstma.gov – Simple ways to live sustainably – Gevonden op 06-10-2022
  Link naar pagina op amhestma.gov
 4. artofmanliness.com – Minimalism Begets Manliness – Gevonden op 06-10-2022
  Link naar paginaop artofmanliness.com

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *