Een mens heeft altijd de behoefte om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dit is de kern van een mens en zorgt ook voor tevredenheid en een gelukkig bestaan. Het zit namelijk in ons als mens om onszelf op één of andere manier nuttig te maken. Dit kan op veel verschillende manieren tot uiting komen in de wereld. Veel mensen willen zich nuttig voelen op hun werk, om zodoende ervoor te zorgen dat ze voldoening krijgen. Vandaar dat mensen ook altijd ergens naartoe willen werken.

Zo ook als ondernemer: Veel ondernemers willen hun onderneming laten groeien. Hebben mensen een baan, dan willen ze vaak graag promotie maken.

Waarom stilstaan leidt tot stress

Op die manier werk je altijd ergens naartoe. En het is altijd belangrijk om een doel te hebben. Sommige mensen hebben echter ook een baan zonder doorgroeimogelijkheden. Dit kan leiden tot stress, simpelweg omdat je wilt groeien. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. In dit artikel zullen de belangrijkste oorzaken naar voren komen. Ook zal er worden ingegaan op de veranderende cultuur in het arbeidsleven. Als laatste worden er verschillende oplossingen geboden om met dit probleem om te gaan.

Oorzaken van een tekort aan doorgroeimogelijkheden

Verschillende oorzaken kunnen erin resulteren dat er geen doorgroeimogelijkheden zijn voor mensen die in loondienst werken. Lees hieronder de belangrijkste oorzaken.

Je bent te ver doorgegroeid

Een belangrijke oorzaak van niet doorgroeien is dat je al op je limiet zit. Met name bij kleine ondernemingen kun je als werknemer bijvoorbeeld niet heel ver doorgroeien. Bij kleine ondernemingen is er al veel minder sprake van hiërarchie, met als gevolg dat de mogelijkheden beperkt zijn.

Wellicht kun je bijvoorbeeld manager worden van een kleine afdeling, maar daarboven zit dan al de werkgever/ eigenaar. Maar ook als je al zeer lang werkzaam bent in een grote onderneming, kan het zo zijn dat je niet meer door kan groeien. Dit kan dan verschillende oorzaken hebben.

Misschien mis je bijvoorbeeld de noodzakelijke papieren om verder door te groeien in het bedrijf. Of je bent al heel lang werkzaam bij een bedrijf en hebt daar al de hoogste functie bereikt. Maar vervolgens merk je dat ook die functie geen voldoening meer biedt en wil je toch graag ergens anders doorontwikkelen.

Zie ook: Autonoom zijn, autonomie en zelf de regie nemen

Geen doorgroeimogelijkheden in je werk: waarom een baan zonder toekomst voor stress zorgt

Je wordt belemmerd

Ook kan het zijn dat je wordt belemmerd door externe factoren om door te groeien. Misschien heb je bijvoorbeeld onmin met een leidinggevende van je. Hoewel je dan wel de capaciteiten hebt om door te groeien, bestaat er de mogelijkheid dat het je gewoon niet wordt gegund.

Stressvolle functie

Daarnaast kan het ook zijn dat je door stress niet door kunt groeien. Misschien kun je niet met stressvolle situaties omgaan, waardoor jou geen andere functie wordt toevertrouwd. Natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid dat je door de stress je werk niet goed kan uitvoeren. Je wilt dan graag doorgroeien, maar dit lukt niet en dit uit zich in onvrede. Door deze onvrede kun je dan bijvoorbeeld ook een burn-out oplopen.

Dit is een fenomeen waar je goed mee moet oppassen. Een burn-out kan namelijk erg schadelijk zijn voor je gezondheid. En hoe langer je daarmee rondloopt, hoe groter de psychische schade uiteindelijk kan zijn. Denk je dat er zelf niet overheen komt? In die situaties bestaat er ook de mogelijkheid om een coachingstraject te volgen. Professionals kunnen je beter helpen, omdat ze vanuit vogelperspectief je situatie gade kunnen slaan.

Zie ook: Wat kun je doen om werkstress te verminderen?

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Veranderde cultuur

Met de opkomst van het digitale tijdperk is de cultuur van het werkleven flink veranderd. Dit heeft mede tot gevolg dat het lastig is om door te groeien. Lees hieronder enkele aanmerkelijke veranderingen in de cultuur die daar een invloed op hebben.

Geen vaste contracten meer

Tegenwoordig is het lastiger om een vast contract te krijgen. Werk wordt steeds flexibeler ingepland. Ook wordt werk wordt steeds meer ingedeeld in projecten waardoor je als werknemer na een project simpelweg niet meer nodig bent. Voor jou als werknemer heeft het feit dat ze moeilijk een vast contract krijgen ook zo zijn nadelen.

Allereerst zorgt dit voor onzekerheid. Er is namelijk geen sprake meer van een vast inkomen. Je kunt namelijk eerder zonder inkomen komen te zitten. Bovendien heb je dan ook minder mogelijkheden om door te groeien. Omdat je tijdelijke contracten krijgt, is er vrijwel geen mogelijkheid om snel door te groeien, aangezien doorgroeien wel een lange periode kan duren.

Je moet je eerst de cultuur van het bedrijf eigen maken en enige wapenfeiten hebben verricht. Daar heb je geen kans voor als je maar een korte periode werkzaam bent bij een bedrijf.

Geen toekomstperspectief en oorzaken stress en burnout

Digitalisering: opkomst van ZZP’ers

Door de digitalisering zijn mensen tegenwoordig steeds meer werkzaam als ZZP’er. Dit betekent dat bedrijven liever ZZP’ers inhuren dan iemand in dienst nemen. Een onderneming starten is voor velen zeer eenvoudig. Een bezoekje aan de kamer van koophandel en je bent klaar. Voor veel werkzaamheden heb je alleen een laptop nodig en hoef je weinig extra kosten te maken.

Je hebt dus amper risico en dit zorgt ervoor dat veel mensen de stap wagen. Veel ondernemers gaan daarom dan ook liever in zee met ZZP’ers, omdat ze die geen contract hoeven aan te bieden en ze er sneller van af komen wanneer er bijvoorbeeld even geen werkzaamheden meer zijn. Hierdoor heb jij als werknemer minder kansen om door te groeien. Daardoor zijn er namelijk veel minder functies open.

Zie ook: Stress bij zzp’ers en ondernemers

Enkele tips

Merk je dat je bij je huidige baan niet meer kunt doorgroeien? Misschien heb je dan iets aan onderstaande tips.

Tip 1: leer jezelf kennen

Kun je echt niet meer doorgroeien, dan heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om een andere baan te zoeken. Een baan die misschien meer bij je past. Een baan waarbij je wel kunt doorgroeien en je echt wordt uitgedaagd. Het is dan wel belangrijk om jezelf beter te leren kennen.

En dan in de zin van: wat voor soort baan past er bij mij? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld een carrièretest gaan doen, maar ook een coachingstraject behoort tot de mogelijkheden. Een coach kan het beste uit je halen, zodat je precies weet wat bij je past. Het is misschien een investering, maar uiteindelijk betaalt dit zich dubbel en dwars uit.

Zie ook: Wat doet een burn-out coach? En wanneer schakel je hem of haar in?

Tip 2: blijf je ontwikkelen

Ontwikkelen kan natuurlijk op de arbeidsvloer, maar het is ook mogelijk om je ernaast te blijven ontwikkelen. Je kunt je autonoom ontwikkelen en veel kennis opdoen op andere vlakken.

Hierdoor zal je jezelf gewild maken bij meer bedrijven en is er ook meer kans dat je kunt doorgroeien. Je kunt op verschillende manieren kennis opdoen. Vanwege de opkomst van het internet is veel kennis gewoon verkrijgbaar op het internet. Hiermee kun je geld besparen en je zult ervan versteld staan hoeveel kennis je kunt opdoen. Daarnaast is er natuurlijk ook de mogelijkheid om aanvullende cursussen te volgen.

Tip 3: autonoom leven

Een autonoom bestaan zorgt ervoor dat je niet afhankelijk bent van externe factoren. Het is in principe het ideale bestaan en veel filosofen stellen dat dit de meest gelukkige vorm van bestaan is. Veel mensen denken dat ze autonoom leven, maar die zijn niet bewust van het feit dat ze worden geleid door anderen. Sommige filosofen stellen dat het moeilijk is om je vrije wil op te dringen aan de samenleving. We zitten immers vast in bepaalde structuren, zonder dat je daar bewust van bent.

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Wil je om leren gaan met werkstress? Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *