Moeder worden: je bent zwanger! Een grote roze wolk die zo’n 8 maanden duurt en daarna iets minder roze aan het worden is. De laatste maand waggel je en voel je je onhandig. De bevalling die in films 15 minuten duurt, duurt bij jou 15 uur en de pijn is niet te beschrijven. Maar gelukkig: het kind is gezond en na een paar dagen herstellen voel je je al een stuk beter met een wolk van een baby!

Daar sta je dan, kersverse moeder, met een beginnend leventje in je handen. Alles had je voorbereid: het kamertje was af, kleertjes gestreken in de kast en het badje staat te glimmen in de badkamer.

Het begin van het moederschap

De eerste weken zijn wennen, maar verlopen vaak heerlijk. Je hebt alle tijd voor je kleintje en je raakt al snel gewend aan poepluiers en spuuglapjes. De kleine groeit en groeit en voor je het weet sta je op het schoolplein met een hagelnieuw rugzakje met een banaan en een pakje drinken.

De bijzondere positie van moeders

Als moeder heb je een bijzondere positie. Bij de geboorte heb je al veel meer band met je kleine als dat de vader heeft. Jij hebt tenslotte al 9 maanden met de kleine in de buik rondgelopen. Ook ben je als moeder altijd goed voor alles: bloedneuzen, zere knieën, gesprekken, liefdesverdriet, etc. Waar vaders vaak een meer opvoedende rol hebben, hebben moeders een verzorgende rol.

Een goede moeder

Natuurlijk wil je een goede moeder zijn. Je zorgt er voor dat je kind niks te kort komt, knuffelt ze, zorgt voor ze, beschermt ze (grr) en gaat er uit als ze ’s nachts niet lekker zijn. Alles doe je voor je kinderen.

Maar hoewel je wil er altijd is, lukt het soms ook gewoon niet. Je wilt het dan wel, maar de energie ontbreekt om weer heel geduldig uit te leggen dat het gekrijs van je kleine niet gewenst is midden in de winkel.

Soms vraag je je af waar je aan begonnen bent! Waar is dat lekkere leventje van uitslapen, terrasjes, films etc? Je wordt geleefd en je bent al blij als je de dag weer goed door bent gekomen

Wanneer het moederschap tegenvalt

Ok kinderen zijn best leuk, als je uitgeslapen bent op vakantie. Maar drukte van alledag maakt dat je het soms niet meer ziet zitten. Als je een moeder bent die naast de kinderen een baan hebt, of een thuismoeder bent die naast de kinderen een hoop doet in verenigingsleven, school, ouderen etc, is de kans groot dat het je zo af en toe flink aanvliegt.

Het lijkt wel alsof je het nooit goed doet: ben je fulltime moeder, plakken de kinderen te veel aan je. Ben je een werkende moeder, besteed je weer te weinig aandacht aan ze en lopen ze allerlei gebreken op waar ze later zo verschrikkelijk veel last van kunnen krijgen.

In beide gevallen moet je opdraven als er weer eens iets gebeurd is: gepest op school, ruzie in de klas, een bal over de schutting, ziekte, waterpokken, gekke allergiën, etc.

Het lijkt allemaal zo mooi, maar in de praktijk is kinderen opvoeden een hele pittige baan waar geen opleiding voor bestaat.

Waarom is het moederschap zo lastig?

De balans is zoek. Zo’n 100 jaar geleden, toen moeders nog 10 kinderen hadden, was de enige afleiding de melkboer die met een liter melk op de stoep stond. De vele afleidingen als Facebook, mobiel, een baan, sociale verplichtingen en stress maken dat het moederschap een zware taak is geworden. Tel daarbij op dat je geregeld een slapeloze nacht hebt en het feest is compleet. Voor je het weet ben je op en sleep je jezelf van dag tot dag, hopende dat het een keer een beetje beter gaat.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Het perfecte plaatje

Het plaatje dat je zo vaak ziet op social media van gelukkige stelletjes die ondanks kinderen toch nog allerlei fantastische dingen doen, vertekent verschrikkelijk. De dag moet nog komen dat iemand zijn krijsend kind op de video zet en die om 03.00 uur post op facebook.

90% van de moeders liegt over de zwaarte van het moederschap (dailymail)

Het lijkt wel alsof klagen niet mag. Voor je het weet ben je een slechte moeder. Natuurlijk blijf je blij met je kinderen, maar zo af en toe is het zorgen voor je kinderen, in combinatie met alles wat je daarbij nog moet doen simpelweg loodzwaar. (ow ja, dan wil je ook nog graag een paar kilo’s kwijt)

Je bent dus niet de enige die het moederschap zo af en toe vindt tegen vallen. Uit onderzoek (daileymail) blijkt dat 90% van de moeders het moederschap rooskleuriger afschildert dan dat ze het daadwerkelijk ervaren.

Het horen en zien hoe het zou moeten en het lezen over perfecte mama’s maakt dat je ontzettend aan jezelf kunt gaan twijfelen.

Je bent een goede moeder!

Wanneer je doet wat je kunt en je maximaal inzet om goed voor je kinderen te zijn, ben je een goede moeder. Dat ben je dus ook als je soms gillend wilt wegrennen maar jezelf toch weer bijeen pakt en verder gaat met de zorg.

Maar je zult niet de eerste moeder zijn die door de hoeveelheid inzet tegen overspannenheid aanloopt, of zelfs burn-out raakt.

Factoren die hier in meespelen zijn:

Even bijkomen

Hoewel jouw agenda al overloopt doe je er goed aan hulp in te roepen van je omgeving. Neem dit artikel mee en klop aan bij mensen die (bijvoorbeeld) een keer kunnen helpen bij het schoonmaken van het huis.

Ga ook aan de slag met jezelf. Hoe kun je zelf de rust en evenwicht bewaren waar je kinderen uiteindelijk veel baat bij gaan hebben? Dit leer je tijdens de coaching stressreductie. Wil je weten wat we kunnen doen voor jouw unieke situatie? Neem vrijblijvend contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Mooi stuk!
    Iemand zei me eens “als jij jezelf als moeder gunt om gelukkig te zijn, gun je dat ook aan je kinderen”
    Gelukkig zijn is (ook) genieten van kleine dingen die de moeite waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *