Stress door verveling, dan moet je toch gewoon een schop onder je kont hebben? Helaas, zo werkt het niet altijd. Het kan goed zijn dat je op een plek ziet waarbij je op discipline doorgaat maar toch vaak denkt:

  • Ik heb een makkelijk leven.
  • Mijn geld verdien ik met niks doen.
  • Mijn werk gaat me heel gemakkelijk af.

Het klinkt allemaal als een droom, maar is het dat ook? In de praktijk blijkt vaak dat mensen die erg weinig te doen hebben zich vaak niet goed voelen en lichamelijk achteruit gaan.

Mensen zijn gemaakt om wat te presteren. Het leven van een oermens zat vol uitdagingen. Ze moesten iedere dag weer zorgen voor onderdak, voldoende eten en veiligheid. Nog steeds hebben wij mensen die behoefte naar gezondheid en tevredenheid. Dit betekent dus dat we niet tevreden zijn met een leven waarin we niks hoeven te doen.

Lees ook: wat is een bore out?

Stress door onderbelasting, kan dat?

Mensen die te weinig doen worden minder gelukkig en zelfs ziek. Dat zie je op lichamelijk vlak als we niet bewegen. Dan wordt ons bewegingsstelsel (spieren botten, gewrichten) slap, ontstaan er blessures, werken onze darmen slechter, ontstaan er hartklachten en liggen overgewicht, trombose en diabetes op de loer.

Als we geestelijk ook niet uitgedaagd worden worden kunnen we last krijgen van lusteloosheid, slecht slapen, ontevreden gevoel, een laag zelfbeeld, schaamte, een gevoel van nutteloosheid, een ongelukkig gevoel en soms ook depressie. Deze geestelijke gevolgen van onderbelasting, die je gevoel van welbevinden ernstig ondermijnen, kunnen dan een stressgevoel opleveren.

Het is een gevoel van ‘het gaat niet goed, dus ik zou nu wat moeten doen’ en dat is een vergelijkbaar gevoel van stress dat wij als oermens kregen als het niet lukte om eten, onderdak of een veilige plek te vinden.

Stress door verveling

Stress door verveling

In het werk komt onbehagen door niks doen veel voor; in onderzoeken komt naar voren dat rond 30 % van de werknemers zich onderbelast voelt. Een deel van die mensen ervaart ook stressgevoelens, terwijl ze het niet druk hebben.

Als dit een structurele situatie is geworden noemen we het Bore-out. Mensen komen vaak geleidelijk in zo’n situatie terecht en hun gedrag verandert dan zo dat ze steeds minder goed in staat zijn hun situatie te veranderen. Stress door verveling slaat zo door in een bore-out.

Lees ook: De geschikte uitdaging vinden

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *