Personeelstekort en overbelasting van werknemers: Wat gebeurt als er als je te weinig personeel hebt en je werknemers overbelast raken? Ga je als werkgever hier iets aan doen of behandel je jouw werknemers alleen als productiemiddel. Wat kunnen de consequenties zijn van overbelasting?

Meer met minder

Meer met minder. Dat is vaak wat werknemers te horen krijgen van hun werkgever. Bezuinigingen, reorganisaties, gewijzigde visies, andere directies, in de huidige arbeidsmarkt komen deze nog steeds heel vaak voor. Er is dan meestal ook sprake van minder personeel dus zal er met minder mensen meer merk verzet moeten worden.

Vaak wordt de bal door de directie teruggelegd bij de werknemers. Slimmer en effectiever werken, andere procedures, noem maar op. Vaak in combinatie met extra opleidingen en omscholingsuren, die door de werknemers vaak buiten de werktijden ingevuld dienen te worden. Voor de werknemer kan hierdoor ook de balans tussen werk en privé verstoord worden en overbelasting ontstaan, met alle gevolgen van dien.

Overbelast personeelslid herkennen

Overbelasting leidt tot uitval van personeel

Als werknemers overbelast raken is de kans groot dat ze mentale en fysiek klachten krijgen.

Denk hierbij aan klachten zoals;

Het stressniveau zal hoog kunnen oplopen en de balans in hun werk en privéleven zal dan ook veranderen en verslechteren.

Uiteindelijk kunnen deze klachten leiden tot burn-out- en stressklachten, waarbij ziekteverzuim en (langdurig) uitval een logisch gevolg is.

overbelasting van werknemers

Voorkomen is beter dan genezen

Wat kun je als werkgever doen om deze problemen te voorkomen? Je hebt als werkgever altijd de plicht om het welzijn van je medewerkers te bewaken. Belangrijk is dat je jouw werknemers serieus neemt en luistert naar hun verhaal. Toon oprecht betrokkenheid, empathie, luister en communiceer met je werknemers.

Misschien zijn er wel praktische oplossingen voorhanden, denk hierbij aan bijvoorbeeld (tijdelijk) thuiswerken, part-time etc. Ga vooral het gesprek aan, toon belangstelling en probeer de signalen van werknemers met overbelasting zo vroeg mogelijk  te herkennen. Houd contact met de werkvloer. Herken het gedrag van je werknemers. Zie je veranderingen optreden zoals negativiteit en cynisme, iemand die opeens steeds vaker een kort lontje heeft of juist erg stil is en zich terugtrekt of afzijdig houdt. Dan is het tijd om het gesprek aan te gaan.

Overbelasting van werknemers

Ziekteverzuim en uitval heeft natuurlijk niet alleen veel financiële consequenties voor een bedrijf. De consequenties voor de werknemers gaan veel verder en hebben een enorme impact op hun leven. Een burn-out kan leiden tot zware fysieke en emotionele problemen. Het kan zelfs jaren duren voordat werknemers volledig herstellen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *