Het perfecte lichaam: Draait alles om het uiterlijk?

Sommige mensen menen dan echte schoonheid van binnen zit. Toch zijn we ontzettend gefocussed op de buitenkant. Het lijkt soms wel alsof het tegenwoordig alleen nog maar om uiterlijk draait. Dag in dag uit worden we geconfronteerd met beeltenissen van ‘perfecte’ mensen. Ze zijn overal: In de reclames op de televisie, maar ook op social media.

Deze mensen zitten altijd strak in hun vel, zien er gelukkig en gezond uit en zijn bovendien nog eens beeldschoon. Veel mensen voelen hierdoor de druk om ook ‘perfect’ te zijn. Veel vrouwen durven de deur niet meer uit zonder een flinke laag make-up en steeds meer mannen denken dat ze er niet meer bij horen zonder een afgetraind lichaam. Sportief en fit zijn is hip. En wie mooi is, krijgt meer voor elkaar. Toch?

Gefrustreerd vanwege imperfecties

Uit onderzoek blijkt dat mooie mensen inderdaad gelukkiger zijn. Zij krijgen sneller een leuke baan, maken gemakkelijker vrienden en verdienen gemiddeld ook nog eens een hoger salaris dan mensen die het minder hebben getroffen met hun uiterlijk. Hetzelfde geldt voor mensen met een sportief uiterlijk. Zij worden eerder gekozen voor de betere functies binnen een bedrijf en leggen gemakkelijker contact met anderen.

Veel mensen associëren een perfect lichaam met een perfect innerlijk. Maar wat als je nou niet geboren bent met een goede kop of flink wat kilo’s te veel met je mee draagt?

Veel mensen raken tegenwoordig flink gefrustreerd door hun imperfecties en gaan steeds verder om wel ‘perfect’ te zijn. Misschien zelfs een stapje te ver, want streven naar een perfect lichaam kan ernstige stressklachten opleveren. Uiteindelijk kun je er zelfs een burn-out door oplopen.

In dit artikel gaan we in op de redenen dat mensen steeds ‘perfecter’ willen zijn en vertellen we je hoe je voorkomt dat je een burn-out oploopt door te streven naar perfectie. Ook geven we een aantal tips over wat je kunt doen als je eigenlijk al over je eigen grenzen heen bent gegaan.

Lees ook: Burnout door te veel sporten

Burn-out door streven naar perfecte lichaam

Het perfecte lichaam op social media

Social media speelt een steeds grotere rol in ons leven. Bijna iedereen heeft wel een account bij één of meerdere platformen zoals Instagram, Facebook of Snapchat. Wie actief is op social media heeft hier veel voordelen van. Zo kun je gemakkelijker communiceren met verre vrienden en is het eenvoudig om mensen te vinden met dezelfde hobby’s. Ook kun je enorm geïnspireerd raken door de prachtige plaatjes die je op social media langs ziet komen. Geen wonder dus, dat we steeds meer van onze tijd spenderen aan platformen zoals Instagram, Twitter, Snapchat en Facebook.

Meer dan de helft van de jongeren, maar liefst 52%, geeft aan minimaal drie uur per dag aan social media te besteden. Ook veel volwassenen zijn dagelijks minstens twee uur lang op deze platformen te vinden. Zo’n tien procent van alle Nederlanders geeft zelfs aan zich verslaafd te voelen aan social media. Geen wonder dus, dat wat ze daar tegenkomen hen behoorlijk kan beïnvloeden.

Het perfecte leven van vrienden

Maar wat je op Instagram en Facebook ziet, is vaak geen eerlijke afspiegeling van de realiteit. Wanneer je door je feed scrollt, lijkt het net alsof al je vrienden een perfect leven hebben. Je ziet bijna alleen maar afbeeldingen van de grootste successen en de mooiste vakantielocaties. Ook de mensen zelf zien er altijd uit om door een ringetje te halen. Vooral mensen met veel ‘followers’ lijken het toonbeeld van perfectie. Ze hebben altijd strakke, afgetrainde lichamen of sensuele rondingen. Op hun gezichten is geen rimpeltje te vinden. Verder zijn ze nooit moe, lijken ze altijd fit en hebben ze altijd plezier.

Mannen zijn sportief en atletisch en vrouwen hebben altijd prachtig haar en make-up die precies goed zit. Alles lijkt te kloppen: van de kleren die ze dragen tot de pose waarin ze op de foto staan. Wie zichzelf met deze perfecte plaatjes vergelijkt, kan daar flink onzeker van worden. Je gaat je al snel afvragen of je zelf wel leuk en knap genoeg bent.

Vier van de tien volwassenen geeft aan slechter te slapen door social media. Ook zijn veel mensen bang om belangrijke dingen te missen wanneer zij geen gebruik maken van social media. Voor veel mensen is social media ook een manier om aandacht en bevestiging te krijgen. Wie minder reacties krijgt op een zojuist geposte foto van zichzelf, kan toch een deukje in zijn ego oplopen. Social media maakt niet per definitie ongelukkig, maar kan wel bijdragen aan een laag zelfbeeld.

Wie niet lekker in zijn vel zit, is namelijk eerder geneigd om zichzelf te vergelijken met de perfecte plaatjes op online platformen. Als je toch al wakker ligt omdat je ligt te piekeren is het des te makkelijker om op Instagram of Facebook te gaan zitten kijken. Als je daar vervolgens wordt geconfronteerd met mensen die er allemaal perfect uitzien, terwijl jij je rot voelt, kan je zelfvertrouwen daar fors onder lijden.

Lees meer over een telefoonverslaving

We willen er perfect uit zien

Diëten, meer sporten of toch een plastische ingreep?

Als je op Instagram kijkt, lijkt het net alsof het anderen totaal geen moeite kost om een perfect lichaam te krijgen. Sportende mensen op de foto lachen altijd en zweten amper. Hierdoor krijgen mensen een verkeerd beeld van hoe moeilijk het eigenlijk is om een afgetraind lichaam te krijgen. Vervolgens werken ze zich suf in de sportschool, maar valt het resultaat ze vaak behoorlijk tegen. Soms gaan mensen als reactie op deze teleurstelling alleen nog maar meer sporten, soms tot overbelasting en blessures aan toe. De ideaalbeelden die je terugziet in reclames of op social media-platformen, zijn vaak ook niet haalbaar of gezond.

Wie zijn lichaam niet aan zijn ideaalbeeld kan conformeren door te sporten, kan altijd nog heil zoeken in plastische chirurgie. Steeds meer Nederlanders laten een cosmetische ingreep doen. Ook op televisie en social media is er steeds meer aandacht voor plastische chirurgie. Veel bekende Nederlanders hebben inmiddels al iets aan hun lichaam laten doen en veel ‘gewone’ Nederlanders volgen. Hierdoor lijkt het steeds normaler om ‘even’ iets aan jezelf te laten doen.

Alles over hebben voor een strak lichaam

Wie denkt aan plastische chirurgie denkt misschien meteen aan extremere ingrepen, zoals een borstvergroting of liposuctie. In de praktijk willen mensen tegenwoordig steeds vaker dat het niet te zien is dat ze iets hebben laten doen. We willen er ‘natuurlijk’ uitzien, maar ons beeld van wat ‘natuurlijk’ is wordt steeds minder realistisch. Omdat mensen er bijvoorbeeld graag jong uit willen blijven zien, laten ze steeds vaker hun gezicht behandelen met bijvoorbeeld botox of fillers.

Veel vrouwen die ouder worden of moeder zijn geworden, willen graag hun oude lijf terug. Zij bezoeken steeds vaker de plastisch chirurg voor een buik- of borstlift. Hangende lichaamsdelen zorgen voor veel onzekerheid. Je ziet immers op televisie of het internet alleen maar sportieve, strakke lijven voorbijkomen.

Ook het gezicht moet perfect zijn: de neus recht en niet te groot, de tanden mogen niet scheef staan en je aangezicht moet zo symmetrisch mogelijk zijn als je de reclames moet geloven. Geen wonder dat veel mensen zich onzeker voelen! Soms zijn jonge mensen zo bang dat ze een rimpeltje krijgen, dat ze al botox laten inspuiten nog vóór ze hun eerste rimpel krijgen.

Gezond eten kan doorslaan in onredelijke diëten

Doorslaan met je uiterlijk

Soms lijkt het zo makkelijk: overal is wel iets aan te doen. Heb je hangende oogleden? Dan neem je toch gewoon een ooglidcorrectie? Wie scheven tanden heeft, kan zich een beugel laten aanmeten en wie niet tevreden is met de lengte van zijn of haar haren en wimpers kan extensions laten zetten. Ook met make-up kun je heel wat bereiken.

Zo bestaan er bepaalde shaping-technieken waarmee je schaduwen kunt maken op je gezicht. Door die schaduwen lijkt het alsof je bijvoorbeeld een rechtere neus of hogere jukbeenderen hebt. En wie strakker in zijn vel wil zitten, kan altijd nog meer gaan sporten. Maar dit alles kost enorm veel geld en ook nog eens een heleboel tijd.

Wie alsmaar bezig is met zijn uiterlijk, kan daar flink veel stress van ondervinden. Veel vrouwen staan extra vroeg op om hun make-up en haar zo perfect mogelijk te doen. Bij mannen zie je ook steeds vaker dat ze meer moeite in hun kapsel en uiterlijk steken. Oudere vrouwen hebben bijna nooit meer grijze haren, omdat het tegenwoordig ‘normaal’ is om je haar te blijven verven. Sommige mensen reizen zelfs af naar het buitenland om daar goedkopere plastische chirurgie te ondergaan. Het wordt dus steeds normaler om extra moeite en geld te investeren in hoe je eruitziet.

Strak lichaam vs burn-out

Nu wordt het door de meeste mensen gewaardeerd als je verzorgd bent, maar je kunt ook te ver doorslaan. Je gaat te ver op het moment dat je je zoveel zorgen maakt om je uiterlijk, dat je er stressklachten van krijgt. Sommige mensen hebben het gevoel dat hun lichaam nooit perfect genoeg is, hoe veel moeite ze er ook voor doen.

Wie deze stressklachten niet aanpakt, kan zelfs een burn-out oplopen. Een burn-out is een serieus probleem, want daardoor raak je vaak maanden uit de roulatie. Het is ontzettend lastig om van een burn-out te herstellen. Bovendien zijn mensen die al eens een burn-out hebben gehad extra gevoelig om er nog een op te lopen.

Wie veel laat doen aan zijn eigen lichaam, kan onverzadigbaar raken: het is nooit goed genoeg! Is die scheve neus gecorrigeerd? Dan zien ze wel weer een vetrolletje zitten. En als dat rolletje dan weg is gesport, dan ergeren ze zich weer aan een minder volle bovenlip. Dit sneeuwbaleffect kan mensen finaal de afgrond in helpen.

Lees ook: een laag zelfbeeld en burn-out

wees tevreden met je lichaam

Socialmedia is een geen werkelijkheid

Het goede nieuws is natuurlijk dat veel van wat je op social media en in reclames ziet, maar schone schijn is. De meeste foto’s worden eerst bewerkt met een filter of Photoshop, voordat ze het wereldwijde web op gaan. Wie weleens bewerkte foto’s heeft vergeleken met de originele plaatjes, weet dat deze trucjes foto’s flink kunnen veranderen.

Sommige mensen zou je zelfs niet herkennen op straat, wanneer je ze alleen kent van hun Instagram-account. De meeste mensen weten wel dat wat ze op social media en in de reclames zien, niet echt is. Toch blijven ze zichzelf vergelijken met deze rolmodellen. Soms sta je er amper bij stil dat het nep is wat je ziet en voel je je er toch ongelukkig of lelijk door.

Verder is social media natuurlijk vooral een plek waar je leuke dingen deelt. Natuurlijk zet je die foto van je geslaagde verjaardagsfeestje of mooie vakantie er wel op, maar bijna niemand deelt de minder mooie momenten. Kijk maar eens hoeveel mensen er een foto plaatsen waarop ze grieperig zijn, net zijn bevallen of een ‘bad hair day’ hebben. Bijna niemand, toch?

Hoe kun je tevreden zijn met je uiterlijk?

De eerste tip om tevreden te zijn met je uiterlijk is om goed je grenzen te bewaken. Als je hier moeite mee hebt, is het een goed idee om een coach in te schakelen of een training te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een training in burn-outpreventie of autonomie volgen, waardoor je sterker in je schoenen gaat staan.

Verder helpt het al een heleboel wanneer je jezelf accepteert zoals je bent. Stop met jezelf vergelijken met andere mensen, vooral wanneer het gaat om mensen in reclames of op social media. Merk je dat je toch weer gaat zitten scrollen door al die plaatjes van mensen die in jouw ogen perfect zijn? Geef jezelf dan restricties wat betreft social media-gebruik. Sta erbij stil dat de afbeeldingen waar je zo ongelukkig van wordt, allerminst stroken met de realiteit.

Verder is het goed om in je achterhoofd te houden dat iedereen een andere smaak heeft. Wat jij ziet als een imperfectie, kan voor een ander juist ontzettend mooi en charmant zijn. Grote kans dat jij baalt van je vollere benen, buikje of sproetjes, terwijl een ander daar weer stik jaloers op is. Je bent goed zoals je bent en je unieke uiterlijke kenmerken maken je alleen maar leuker.

Ga je ondanks deze tips nog steeds gebukt onder stress over je uiterlijk? Dan raden we aan om er over te praten met iemand die je vertrouwt, of om professionele hulp in te schakelen.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *