Dag en nacht bezig zijn met het bedrijf: Ondernemen is fantastisch, uitdagend en meeslepend. Ondernemers zijn dan ook voortdurend bezig met hun ‘kindje‘, hun onderneming. En alhoewel je als ondernemer zelf jouw uren kan kiezen, merk je al snel dat je er in de praktijk non-stop mee bezig bent. Is het niet fysiek, dan is het wel mentaal. Je bent dan misschien geen loonslaaf, maar toch ben je een slaaf geworden van jouw eigen handelen.

In dit artikel: de oorzaken van het non-stop bezig zijn met jouw bedrijf en wat je eraan kan doen.

Slechte planning

Een van de belangrijkste oorzaken moeten we situeren bij de planning. Door goed te plannen kan je alvast de werkdruk drastisch reduceren. Een goede planning mag dan wel een stevige uitdaging lijken, maar is zeker te doen.

Zo is het belangrijk om projecten op lange termijn in te plannen en niet alleen naar deadlines toe te werken. Bij voorkeur plan je steeds een ‘intervalperiode’ om pieken en eventuele problemen op te vangen. Er moet dus tijd zitten tussen het ene en het andere project! Indien je al het werk gaat verspreiden om net voor een deadline een project af te ronden, dan loopt dat vroeg of laat mis. Je racet van het één naar het ander, zonder te herstellen. Vroeg of laat ga je inboeten in kwaliteit, of dit nou van de opdracht is, of van jouw leven.

Een goede planning houdt bovendien een werkbare planning in: durf tijdens onderhandelingen ook de noodzaak van een latere deadline te benoemen en tracht niet te veel op te korte tijd af te willen werken. Dat is trouwens niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor jouw medewerkers. Een lagere werkdruk komt immers ook hun mentale gezondheid ten goede, waardoor ziekteverzuim zal afnemen en de planning ook veel haalbaarder wordt.

Te veel zelf willen doen

Ondernemers houden graag zelf de touwtjes in handen. Dat is normaal, want de hele onderneming is hun geesteskind en hun verantwoordelijkheid. Maar wanneer een onderneming groeit is het belangrijk om sommige taken toch uit handen te durven geven.

Eventueel kan je bepaalde persoonlijke taken aan managers overdragen of kan je werkpieken aan (onder)aannemers uitbesteden. Dat je de kern van de taken wilt behouden, dat snappen we. Maar alle randtaken en administratieve rompslomp hoef je jezelf echt niet mee te belasten. Die ontlasting helpt je bovendien om je opnieuw op de kern te focussen en geeft je de ruimte om breder te denken. Als jij bezig kunt zijn met de kern, groeit ongetwijfeld de winst!

Als jij bezig kunt zijn met de kern, groeit ongetwijfeld de winst!

Onzekerheid

Onzekerheid is vaak een oorzaak van de mentale handboeien die je jezelf omdoet. Als ondernemer heb je geen nine to five-cultuur en onzekerheid komt dat al helemaal niet ten goede. Zeker wanneer je een concurrent een belangrijk project ziet binnenhalen ten koste van jouw onderneming, vooral dan kan die onzekerheid toenemen.

Laat onzekerheid echter nooit een drijfveer zijn, want dan kom je inderdaad terecht in een straatje waarbij je voortdurend met je onderneming moet bezig zijn om die onzekerheid weg te nemen. Het is veel beter om te vertrekken van je eigen kwaliteiten en je te focussen op jouw sterktes ten opzichte van diezelfde concurrentie. Durf te vertrouwen op jezelf.

Wie altijd achter een ander aanloopt, loopt altijd in de poep!

Dag en nacht bezig zijn met het bedrijf

Gebrek aan efficiëntie

Gebrek aan efficiëntie gaat eigenlijk gedeeltelijk samen met voorgaande oorzaken. Tijd beheren, grenzen kennen en soms eens wat hooi van jouw vork gooien zijn hier de oplossingen. Het is belangrijk om prioriteiten te stellen en de beschikbare tijd in functie van diezelfde prioriteiten te besteden.

Doe niet alleen wat je doet, maar probeer het ook steeds beter te doen. Je eigen talenten kennen en weten wat je beter door iemand anders laat doen, dat is ook efficiëntie. Heb je geen zicht op je eigen talenten? Dan kan een ondernemerscoach hulp bieden.

Geen tijd nemen voor zichzelf

Het is iets wat we vaak zien bij ondernemers: enerzijds geven ze aan dat ze voortdurend bezig zijn met hun onderneming, maar anderzijds plannen ze ook nooit tijd in voor zichzelf. Ondernemen is een emotionele belasting die je onder controle moet houden, want ook jouw batterijen raken ooit op.

Neem de tijd om je batterijen eens op te laden, durf eens een dag vrijaf te nemen of er een weekend op uit te trekken. Misschien lijkt dat nu wel wat teveel van het goede, maar met een efficiënte planning en een goede delegatie van taken hoeft dat helemaal geen probleem te zijn.

Goed persoonlijk herstel doet wonderen met jouw bedrijf!

Verzwarende factoren

Onderzoek heeft aangetoond dat bijna 96% van de ondernemers blijven werken indien ze ziek zijn (onderzoek: MySecurex). De oorzaken daarvan lopen sterk uiteen, gaande van angst tot passie, motivatie en een ‘goed voorbeeld’ willen tonen. Ziek zijn en werken is een vorm van een verzwarende factor: het neemt de efficiëntie weg, het stuurt de planning danig in de war, laat de onzekerheid toenemen en het toont aan dat je zelf te veel wilt doen. Zo’n aanpak kan dan ook slopend zijn voor jouw emotionele gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke factoren onder andere het risico op burn-out vergroten, waarna je nog verder van huis bent.

Beter is om bij ziekte een dag vrijaf te nemen (je batterijen opladen). Dat hoeft geen ramp te zijn, want bij een goede planning had je sowieso de nodige tijd om dat werk stressloos in te halen. Bovendien weet je natuurlijk aan wie je jouw taken die dag kan delegeren en kan je er nadien gewoon weer zelf invliegen. Ziek zijn en werken: het is nooit een goed idee.

Bedrijf slokt teveel tijd op

Laat je coachen

Tot slot: laat je coachen. Ondernemers hebben niet altijd voldoende inzicht in hun kernwaarden en de valkuilen die ze voor zichzelf graven. Ze leven te vaak voor hun onderneming en vergeten ook zelf van het leven te genieten. Ze maken te weinig tijd vrij voor zichzelf en zijn dag en nacht bezig met hun bedrijf.

Het gevolg? Veel stress als ondernemer! Klinkt dat herkenbaar voor jou? Maak dan een afspraak met een ondernemerscoach die jou stap voor stap kan begeleiden tot zorgeloos ondernemerschap.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *