Ik voel mij niet serieus genomen: Voel je jezelf vaak niet serieus genomen? Dit kan op werk, bij je kinderen of tijdens een discussie met je partner voorkomen. Een vervelend gevoel. Kun je hier iets aan veranderen? Het belangrijkste is dat je eerst jezelf serieus neemt. Want als je dat zelf niet doet, waarom zou een ander dat dan wel doen? In dit blog leggen we hier meer over uit en geven we je wat tips.

Neem jij jezelf niet serieus: wat betekent het?

Serieus betekent ook wel oprecht, gemeend en waarde hechten aan. Wil je serieus genomen worden? Gun jezelf dan eerst dat je jezelf ook serieus neemt. Zorg dat je jezelf ziet staan, interesse hebt in wat je zelf wilt en in wie je nu echt bent.

Lees ook: Hoe ga ik om met een lage dunk van mezelf?

Jezelf serieus nemen

Let hierbij vooral op je eigen behoeften, eigen grenzen, eigen energiehuishouding, en eigen gevoelens.

Je eigen behoeften serieus nemen is zorgen voor jezelf. Als jij dat niet gaat doen, doet niemand het. Behoeften betekent dingen die je nodig hebt. Die moeten gebeuren. Stop het niet weg: jij hebt het nodig, je verdient het.

Als het gaat om je eigen behoeften kan je denken aan je basisbehoeften, dus gezond eten en drinken en een behoefte aan respect. Zorg dat je jezelf respecteert en waardeert. Bij de behoefte aan aandacht geef je jezelf de aandacht die je zo nodig hebt. Ga eens extra lang in bad, of ga eens Netflix-en zonder schuldgevoel. Tot slot is er een behoefte aan rust en structuur. Gun jezelf die 8 uur nachtrust.

Neem ook je eigen grenzen serieus. Hoe vaak ga je er overheen? Toch nog even doorwerken, toch maar even de lunch overslaan. Als jij over je eigen grenzen heen gaat, zal een ander dat ook gaan doen.

Leer ook hoe je opkomt voor jezelf: Waarom cijfer ik mezelf weg: leer grenzen stellen

Dit gaat ook samen met het serieus nemen van je energiehuishouding. Zorg dat je op het juiste energieniveau zit en dat je energie geeft aan wie, of wat, jij energie wilt geven. Dit mag ook aan jezelf zijn.

En neem tot slot je eigen gevoelens serieus. Ben je boos? Of verdrietig? Laat die gevoelens toe, want ook vervelende gevoelens mogen er zijn. Stop je gevoelens dan ook vooral niet weg.

Niet serieus genomen worden

Serieus genomen worden door anderen

Jezelf serieus nemen is dus een belangrijke eerste stap. Maar hoe zorg je vervolgens dat ook de ander jou serieus neemt? Je merkt dat de ander dit doet door waarde te hechten aan wat jij zegt, respect voor je mening te hebben en je niet te kleineren.

Gebeurt dit niet? Volg dan de volgende tips:

  • Straal zelfvertrouwen uit. Dit hangt wat samen met de vorige punten. Door zelfvertrouwen uit te stralen pakken anderen dit op. ‘Als zij zo zelfverzekerd is, zal ze daar vast een goede reden voor hebben’. Je kent ze ook vast wel, die mensen op een feestje met uitstraling en zelfvertrouwen. Deze mensen hoeven zich niet te bewijzen, maar worden zonder moeite serieus genomen. Als je het uitstraalt, dwing je het af.
  • Zorg dat mensen je serieus kunnen nemen. Geef ze dan ook geen reden om iets anders te denken. Leef volgens waarden die voor jou belangrijk zijn en wees daar standvastig in. Vind je het klimaat belangrijk? Zorg dan dat je hier ook naar leeft. Mensen waarderen dit vaak. Je bouwt er respect mee op.
  • Stop met het vechten tegen het niet serieus nemen. Zodra je uitstraalt dat je jezelf niet probeert te bewijzen, dan hoef je dit ook niet te doen. Weet jij zelf dat je goed genoeg bent, dan valt er niets te bewijzen. Je kunt stoppen met je gelijk halen. Zodra je niets probeert te bewijzen lijk, en ben je veel interessanter. Dan word je pas écht serieus genomen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Monique schreef:

    Ik heb meerdere beperkingen die niet zichtbaar zijn. Ik word door anderen vaak niet serieus genomen. Ben visueel beperkt, zie met rechteroog 30% en links niets. Heb een afwijkende schildklier ziekte en heb secundaire addison. Vooral dat laatste. Ben snel moe. Slik veel medicatie wat afvallen bijna niet mogelijk maakt. Ik zwem veel. En fiets veel. Maar als het even niet meer gaat, wijzen ze vaak op mijn dikke buik. Eten doe ik weinig. En ik kan het blijven uitleggen, ze wijzen altijd op mijn dikke buik.

    1. Vervelend om te horen Monique,

      Toch mag je er gewoon zijn, en verdien je zeker een plek in de maatschappij. Het simpele feit dat je geboren bent is genoeg hiervoor!

  2. silvia schreef:

    Niemand is perfect zeggen ze. Zelf ben ik dun, heb geen kont, geen tieten, geen buik en zie geen fuck zonder bril. Ik droeg altijd wijde kleding om het weg te moffelen. Plots zag ik in dat wie te grote kleding draagt lijkt mager en wie passende kleding draagt lijkt gewoon klein.
    Uiteindelijk zijn we wie we zijn en moeten het ermee doen. “The power of the mind” is een groot goed. Als je je van binnen goed voelt is dit aan de buitenkant merkbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *