Een werknemer die zijn of haar grenzen kent, en deze duidelijk aangeeft, is een aanwinst voor een bedrijf. Helaas zijn er maar weinig van zulke medewerkers. De meeste negeren hun stress en gaan maar door. Tot het ze allemaal teveel wordt en ze thuis zitten met een burn-out.

Dat is het laatste wat je wilt. Een werknemer die te lang, teveel stress ervaart houdt dit niet vol. Zitten ze eenmaal thuis dan vormen ze een grote kostenpost. En de collega’s zullen de lege plek moeten vullen. Waardoor ook zij meer stress ervaren. Een situatie die je ten alle tijden moet zien te voorkomen.

Maar hoe belangrijk zijn grenzen en wat zijn de gevolgen als werknemers hun grenzen niet duidelijk stellen? Kan jij als leidinggevende je medewerkers hierbij helpen? En wat gebeurt er als je de grenzen negeert? Wat zijn de financiële gevolgen voor het bedrijf?

Grenzen aangeven of doorwerken?

In de huidige werkcultuur is het voor veel werknemers een uitdaging om hun emoties te managen en hun grenzen duidelijk aan te geven. Vaak blijven zaken onbesproken, omdat er geen tijd is om erop in te gaan. In veel bedrijven heerst een “niet aanstellen maar doorwerken cultuur”. Je grenzen bewaken wordt er niet gemakkelijker op gemaakt.

Als een werknemer dan toch zijn grenzen aangeeft wordt dit vaak als falen gezien. Maar eigenlijk is het heel dapper dat een werknemer op tijd aan de bel trekt. Natuurlijk had hij net zo lang door kunnen lopen tot het echt niet meer ging. Maar dan zit hij thuis. Daar heeft niemand iets aan.

Werknemers de ruimte bieden om bij leidinggevenden hun grenzen aan te geven zorgt voor een gezonde werkcultuur.

Contact opnemen

Meedenksessie werkgevers

In een orientatie gesprek denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

PS: je bent niks verplicht, de eerste kennismaking is altijd vrijblijvend.

Geef de grenzen van werknemers de ruimte

Juist door werknemers de ruimte te geven hun grenzen duidelijk te stellen zorgt voor meer productiviteit. Wanneer een werknemer stress ervaart zal hij dit pas na een tijdje merken. Houdt het langer aan dan komen de frustraties. Het lichaam zal beginnen te protesteren, met meer ziekmeldingen als gevolg.

Als je dan pas ingrijpt ben je een trein te laat. Leer als leidinggevende de signalen herkennen. Spreek een werknemer aan, als je vermoed dat hij of zij de grenzen laat vervagen. Juist dit gesprek voorkomt ergere klachten en uitval. Samen kan er een passende oplossing worden gezocht.

Door op deze manier de obstakels voor je werknemers weg te nemen komt er ruimte voor een gesprek. Een gesprek dat de stress grotendeels zal wegnemen. Want erkenning zorgt al voor verbetering.

Actief omgaan met stresspreventie op de werkvloer is de manier om negatieve stress om te buigen naar iets positiefs. Geef je werknemers de ruimte om hun grenzen aan te geven, zonder daar meteen een oordeel aan te hangen.

Vaak kost het maar enkele minuten per dag. Luister naar je werknemer, bespreek de problemen, neem hem of haar serieus. Voorkomen is beter dan genezen.

grens werknemers

Grenzen stellen op de werkvloer

Respectvol grenzen stellen vraagt een bepaalde mate van assertiviteit. Want soms is het nodig om ‘nee’ te zeggen tegen een collega die hulp vraagt. Er ligt al teveel werk, en een extra klus zal ervoor zorgen dat alle klussen niet op tijd af zijn. Hoe noodzakelijk het soms ook is, toch hebben veel mensen moeite met ‘nee’ zeggen.

De grenzen worden opgerekt en vooruit geschoven. Want ze willen de behulpzame collega zijn, of ze weten dat de collega een ‘nee’ niet zal accepteren.

Maar het niet stellen van grenzen op de werkvloer heeft vaak grote gevolgen. Het eigen werk is niet op tijd af. Onnodig overwerken. Een deadline die niet gehaald wordt. En de volgende keer komt die collega weer met extra werk aanzetten.

Een stressvolle vicieuze cirkel is begonnen. Werknemers die hun grenzen niet aangeven ervaren onnodig veel stress. Ongezonde stress die al snel tot een burn-out kan leiden.

Gratis e-book:
zo herken je
een burn-out
(Inclusief checklist)

Voorkom dat je energiereserves definitief leeg raken en je in een ernstige burn-out belandt met alle gevolgen van dien. Met dit e-book leer je de symptomen tijdig herkennen.

e-book-symptomen-burnout

Waarom grenzen stellen zo belangrijk is

Grenzen zijn in feite niets meer of minder dan een setje regels, die de omgang met anderen gemakkelijker maakt. Heldere grenzen stellen biedt de ander duidelijkheid en geeft je persoonlijke ruimte.

Wanneer duidelijke grenzen ontbreken geeft dit veel stress. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek kan dit zich uiten. Iets simpels als een vastzittende nek en schouders zijn vaak een gevolg van teveel druk. Het lichaam geeft aan dat er een grens is overschreden.

Ook negatieve emoties, zoals boosheid, verontwaardiging of frustratie geven stress en fysieke haperingen.

Grenzen aangeven werknemers

Een werknemer die last heeft van stress zal nooit optimaal kunnen functioneren.

Steeds meer werknemers ervaren een hoge werkdruk. Alle ballen in de lucht houden lijkt niet meer dan normaal. Ze willen niet onderdoen voor collega’s, of collega’s laten vallen door klussen te laten liggen. Veelvuldig overwerken en werk mee naar huis nemen zorgt ervoor dat het project toch af komt.

Maar de werkdruk blijft stijgen. Werknemers beginnen te klagen dat het zo niet langer kan. Maar jij als leidinggevende hebt het ook druk met het groeiende bedrijf. De werksfeer slaat om van productief naar gefrustreerd. De grenzen worden aangegeven maar genegeerd.

Een serieus signaal om bij stil te staan. Werknemers die hun grenzen aangeven hebben een belangrijke boodschap. Als je niet op tijd ingrijpt barst vroeg of laat de spreekwoordelijke bom, en is het te laat. Werknemers komen overspannen thuis te zitten. Het bedrijf mist waardevolle medewerkers en het werk blijft alsnog liggen.

Neem de grenzen van medewerkers serieus

Een bedrijf kan alleen succesvol worden met goede medewerkers. Zij zijn de drijvende kracht binnen een onderneming. Neem de grenzen van medewerkers daarom serieus. Breng de consequenties voor het bedrijf eens in kaart. Wat zou er gebeuren als er één of meerdere werknemers thuis komen te zitten met burn-out klachten?

Gelukkig gebeurt dit niet zomaar. Er is chronische stress voor nodig. Vaak bouwt het op gedurende meerdere jaren. Op tijd ingrijpen wanneer werknemers aangeven dat het zo niet langer kan is dus belangrijk om een gezonde bedrijfscultuur te behouden.

Consequenties voor het bedrijf

De grenzen van werknemers overschrijden heeft zeker consequenties voor een bedrijf. Wanneer er niets gedaan wordt aan jarenlange stress op het werk zal dit zich uiten in ziekteverzuim. Werknemers zijn ‘op’.

Komt een van je werknemers thuis te zitten met een burn-out dan komt deze niet zomaar weer terug. Herstellen van een burn-out duurt vaak zo’n 6 tot 9 maanden, maar soms ook langer. Alleen ziekteverlof helpt niet. Er is intensieve begeleiding nodig om deze medewerker weer aan het werk te krijgen.

Zo snel mogelijk weer op de werkvloer is ook geen optie. De burn-out komt nog harder terug. Daar is niemand mee geholpen. Er zijn ingrijpende veranderingen nodig. Zowel in de persoon, die assertief zal moeten worden, als aan de werkomstandigheden.

Denk niet dat het binnen jullie bedrijf wel meevalt. Zeker 1 op de 7 werknemers hebben klachten die op een burn-out wijzen, zo zegt het TNO. En deze aantallen zullen alleen maar stijgen de komende jaren.

https://ruudmeulenberg.nl/wp-content/uploads/2021/08/grenzen aangeven werknemers

Waarom stellen werknemers niet altijd grenzen?

Werknemers die hun grenzen aangeven kunnen lastig zijn voor leidinggevenden. Maar het schept wel duidelijkheid. Het geeft de mogelijkheid om het probleem aan te pakken, voor het echt een groot probleem wordt.

Maar vaak geven werknemers hun grenzen niet aan. Dit maakt het voor jou, als leidinggevende, lastig te bepalen hoeveel werk je nog bij iemand neer kan leggen.

Veel mensen vinden het namelijk moeilijk om grenzen te stellen aan zichzelf. Werknemers zijn vaak emotioneel betrokken bij hun werk. Ze ‘moeten’ van zichzelf hun werk afmaken. Want voor hun gevoel is iedereen van hen afhankelijk. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel kan hieraan ten grondslag liggen.

Of ze zijn bang om niet meer aardig gevonden te worden door collega’s en lopen daardoor zichzelf voorbij. Anderen durven geen nee te zeggen tegen leidinggevenden, bang om hun baan kwijt te raken.

Vaak mogen ze stoppen met hun werk als anderen dit voor hun bepalen. Bijvoorbeeld een collega die zegt “zou je niet eens naar huis gaan?” of de kinderen die opgehaald moeten worden bij de crèche.

Aan de slag met preventie? Bekijk onze trainingen die gericht zijn op:

  • Verminderen van werkstress
  • Vergroten van werkplezier
  • Verbeteren van productiviteit

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Redenen om geen grenzen te stellen

Werknemers zien niet altijd redenen om grenzen te stellen. Ze gaan er simpelweg vanuit dat dit van hem verwacht wordt. Hard werken is de norm, denken ze, en dit niet doen voelt als falen.

Dus moeten ze van zichzelf:

  • Hard werken
  • De klus vandaag nog afronden
  • Alles zelf doen
  • Werk van anderen controleren
  • Door iedereen aardig gevonden worden
  • Samenwerken door werk van anderen over te nemen
  • Minimaal hun actielijst afwerken, en liefst meer…

Gevolgen van geen grenzen stellen

Zoveel ‘moeten’ is niet gezond. Het ontbreken van grenzen heeft verstrekkende gevolgen. En niet alleen op de werkvloer, ook in het privéleven. Uiteindelijk raken werknemers opgebrand.

Ze hebben nergens meer energie voor. Hun zelfvertrouwen loopt hierdoor een flinke deuk op. Want er komt geen werk meer uit hun handen, wat voelt als falen. Daarnaast krijgen ze allerlei fysieke klachten.

Vaak gaat het ook mis binnen hun privéleven. Moe en prikkelbaar als ze zijn, functioneren ze niet meer naar behoren binnen het gezin. Wat problemen oplevert met andere gezinsleden.

Langzaamaan worden ze moedeloos en somber, ze voelen zich niet meer gewaardeerd.

Kenmerken van mensen die moeilijk grenzen stellen:

  • Snel ingaan op hulpvragen
  • Ingaan op hulpvragen die (nog) niet eens gesteld zijn
  • Wil anderen niet teleurstellen
  • Zijn bang voor conflicten
  • Wil het iedereen naar de zin maken
  • Wil iedereen te vriend houden
  • Is erg meegaand
  • Trekt werk naar zich toe
  • Groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Is weinig assertief
  • Heeft een groot plichtsbesef
  • Is zeer loyaal naar anderen
  • Wil graag aardig/leuk gevonden worden
  • Staat altijd voor anderen klaar
  • Waait makkelijk met alle winden mee
  • Is zeer betrokken bij anderen
  • Zeer inlevend en begripvol
  • Cijfert zichzelf makkelijk weg

Help werknemers met grenzen stellen

Werknemers helpen hun grenzen te stellen, en te bewaken, is een belangrijke stap naar een gezonde bedrijfscultuur. Het zorgt ervoor dat collega’s beter samenwerken, iedereen beter in zijn vel zit en productiever te werk gaat.

Grenzen stellen hoort bij assertiviteit ontwikkelen. Grenzen op een prettige, respectvolle manier duidelijk maken geeft elke werknemer de ruimte om voor hun mening, belangen en ideeën op te komen. Dit geeft meer zelfvertrouwen en voldoening. Zowel van hun eigen werk als het contact met collega’s.

Daarnaast vergroot het de zichtbaarheid en invloed van, nu nog, ‘onzichtbare’ werknemers. Ze ontwikkelen het lef om feedback te geven en ontvangen. Hierdoor zullen ook zij krachtiger communiceren en de professionaliteit in hun werk versterken.

Een assertieve medewerker, met duidelijke grenzen, is beter in staat keuzes te maken over zijn tijd, energie en doelen. Ze communiceren helder en doelgericht tijdens vergaderingen en komen professioneler, rustiger en duidelijker over naar anderen.

grenzen aangeven

Duidelijke grenzen voorkomen burn-out en onnodige stress

Werknemers met duidelijke grenzen staan steviger in hun schoenen. Het risico op burn-out wordt drastisch verlaagd en onnodige stress op de afdeling voorkomen.

Vooral bij een burn-out is voorkomen beter dan genezen. Een werknemer die eenmaal een burn-out heeft gehad blijft hier gevoelig voor. Een effectieve stresspreventie training helpt om je werknemers gezond en productief te houden.

Het ziekteverzuim binnen de organisatie zal dalen wanneer er gekozen wordt voor een consistente en resultaatgerichte aanpak. Managers en leidinggevenden leren signalen van stress en burn-out herkennen, en ingrijpen zodra dat nodig is. Waarmee het risico op uitval binnen de organisatie flink wordt verlaagd.

Veel organisaties weten wel dat stress en burn-out een reële bedreiging vormen binnen het bedrijf. Toch grijpt zo’n 80% niet in. Vaak komt dit omdat ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan. Maar dat is niet langer nodig. Onze coaches helpen werknemers, leidinggevenden en de organisatie uit de neerwaartse spiraal. Zo kunnen jullie weer een stap vooruit doen, in plaats van achteruit. Wij zeggen altijd, elke medewerker met een burn-out is er één teveel!

Gezonde medewerkers, op een gezonde werkplek

Gezonde werknemers zouden de hoogste prioriteit binnen een bedrijf moeten zijn. Want gezonde en vitale werknemers hebben een directe invloed op het rendement van een bedrijf. Gezonde werknemers presteren beter, langer en duurzamer. Het verzuim is aantoonbaar lager. Goede redenen dus om je personeel gezond te houden.

Een medewerker met burn-out kost al snel € 70.000,-. En dan hebben we nog niet eens de dalende opbrengsten meegerekend. Want met uitvallende medewerkers wordt er minder werk verzet op de werkvloer. En daar blijft het niet bij. Want als er 1 medewerker uitvalt moet een volgende zijn of haar werk oppakken, met een verhoogd risico op overbelasting en stress als gevolg. Een negatieve vicieuze cirkel kan snel ontstaan.

Biedt je werknemers een gezonde werkplek waar menselijk leed zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dit is niet alleen goed voor de werksfeer maar ook voor het imago van het bedrijf.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Effectief burn-out en stress aanpakken als leidinggevende

Als leidinggevende heb je veel invloed op het welzijn van je medewerkers. Als je de signalen weet te herkennen en op tijd ingrijpt kan veel leed, ziekteverzuim en stress voorkomen worden. Loopt het niet lekker in het team en zijn er onderlinge spanningen? Grote kans dat de werkdruk te hoog oploopt en het stressniveau bij je medewerkers stijgt.

Breng je team in beweging. Het liefst letterlijk. Bewegen in de buitenlucht werkt bewezen effectief tegen stress. Eens niet de lunch achter de computer opeten, maar samen met een collega naar buiten. Blijf eens staan tijdens een vergadering of houdt een teamoverleg in de buitenlucht.

In beweging komen brengt alles in beweging. Opeens biedt zich wel een oplossing aan in de vastgelopen situatie. De frisse wind en andere omgeving prikkelt de creativiteit. Er komt ruimte voor nieuwe ideeën.

Beweging geeft rust en is gezond. Het verlaagd de bloeddruk waardoor het stressniveau zal dalen.

Effectieve, preventieve aanpak ter voorkoming van stress en burn-out

Soms is alleen in beweging komen met het team niet voldoende, en is er meer voor nodig om alle medewerkers optimaal mee te laten draaien. Het team van Meulenberg Training en Coaching heeft meer dan 10 jaar ervaring met training en coaching bij burn-out binnen bedrijven.

Durf jij als leidinggevende echt open en eerlijk het gesprek met je medewerkers aan te gaan? Samen de gewenste bedrijfscultuur creëren, de juiste grenzen stellen in een effectieve, preventieve aanpak ter voorkoming van stress en burn-out?

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *