Burn out bij jonge werknemers: Onder de zogenaamde millennials (generatie Y) , jongeren die geboren zijn tussen 1980 en 2000, zien we een steeds groter aantal werknemers met burnout, stress en faalangst klachten. Het is schrikbarend om te zien dat zoveel jonge mensen op deze leeftijd al tegen deze problemen aanlopen.

Alhoewel de arbeidsmarkt weer aantrekt is het voor veel jonge werknemers nog niet vanzelfsprekend om de juiste baan te vinden. En als dan toch een goede match gevonden is, blijkt het risico om te falen weldegelijk aanwezig. Hierdoor bestaat de kans dat stress en burnout klachten kunnen ontstaan. Meerdere oorzaken liggen ten grondslag aan deze, helaas nog steeds toenemende, tendens.

Om burn out bij jonge werknemers te verminderen is het van belang de oorzaken te onderkennen en daarop in te spelen (als leidinggevende)

Jeugd en studie

Vaak zie je dat in hun jeugd en studietijd de eerste oorzaken aan te wijzen zijn. De lat wordt te hoog gelegd, ook vaak door de ouders. Een torenhoog verwachtingspatroon wordt zo gecreëerd. Daaraan kunnen en willen voldoen kan al een enorme druk met zich mee brengen. De eisen die ze aan zichzelf stellen zijn wellicht helemaal niet reëel. Alles lijkt mogelijk en haalbaar. Wat er hierin vaak vergeten wordt, is dat succes tijd en groei vergt. Je kunt als leidinggevende hierop inspelen door een jonge werknemer mee te nemen in dit proces.

Je laat ze dan wel groeien, maar in gerichte, geschikte stappen. Het opleiden in stressmanagement hoor hier zeer zeker bij!

Te veel keuzes hebben

Ook te veel keuze kan gevolgen hebben. Vroeger had je slechts de keuze uit een beperkt aantal opleidingen en universiteiten. Maar er zijn inmiddels een enorm aantal opleidingen, universiteiten, hogescholen etc. beschikbaar, waardoor een goede keuze maken vaak heel moeilijk is. Zeker als je bedenkt dat er al op zeer jonge leeftijd vakkenpakketten gekozen moeten worden. Achteraf komen ze er vaak achter dat de keuze niet altijd de juiste is geweest. Dat kan weer leiden tot teleurstellingen, waardoor er stress kan ontstaan. Ook bestaat er een enorm verschil tussen de studietijd en de werkelijkheid, de “echte” werkende wereld. Als je na de studietijd gaat werken leidt dit tot aanpassen, luisteren, hard werken en meestal onder aan de ladder beginnen. Vaak merken deze jonge werknemers dat het doel, de zingeving in hun werk, ontbreekt.

Probeer als leidinggevende een jonge werknemer de veiligheid en zekerheid te bieden die ze nodig hebben als fundament voor hun carrière. Regelmatig een gesprek voeren over hun persoonlijke ontwikkeling helpt hierbij.

Burn out bij jonge werknemers & Millenials

Digitale wereld

Het dagelijks leven van, met name jonge werknemers, speelt zich voor een groot gedeelte af in de digitale wereld. Instagram, Twitter, YouTube, Facebook noem maar op. Deze social media legt een filter over de echte wereld. Het leven in de digitale wereld is fantastisch. Maar deze perfecte plaatjes en ideale wereld bestaan op de werkvloer ineens niet meer. De zaken worden vaak mooier weergegeven als ze in werkelijkheid zijn. Want dan is er ineens een baas, lange werkdagen en veel meer “vervelende” zaken die je in je studietijd niet had. Het constant bezig zijn met de social media kan leiden tot problemen.

Social media verslaving

Het leidt zelfs tot een soort van verslaving. Steeds maar weer kijken naar what’s app berichtjes, en duimpjes op berichten en foto’s die gepost zijn. Social media content activeert het “beloningssysteem” van ons brein. Het zorgt voor aanmaak van het stofje dopamine. Elke klik zorgt voor een shotje dopamine waardoor men zich lekker voelt en steeds meer wil.

Het gebruik van social media leidt net dus eigenlijk zoals alcohol, roken en gokken tot een soort verslaving. Als je wakker wordt en voordat je je partner goedemorgen zegt eerst je telefoon checkt, kun je toch wel spreken van enige vorm van verslaving. In tegenstelling tot gokken, alcohol en roken zit er geen enkele restrictie op het gebruik van social media. Er zijn onderzoeken die uitwijzen dat bij veel gebruik van onder andere facebook, de kans op depressies fors toeneemt. De groep jonge werknemers, de millennials, die opgegroeid zijn in dit digitale tijdperk blijken hier zeer gevoelig voor te zijn.

Als je ziet dat een jonge werknemer zijn telefoon belangrijker vindt dan zijn echte sociale wereld, durf hem hier dan op aan te spreken.

Grip krijgen op verzuim als gevolg van stress en burn-out?

Dring de groeiende gevolgen van stress en burn-out terug!

Meulenberg Training & Coaching verzorgt dagelijks workshops en trainingen binnen bedrijven om grip te krijgen op stress en burn-out. De resultaten? Meer grip, meer herkenning, een betere, open communicatie en minder verzuim.

Meer informatie hierover? Neem contact op:

Binnen 24 uur een reactie.

Meedenksessie werkgevers

Handleiding

Een handleiding hiervoor vind je hier:

Geduld opbrengen

Het blijkt dat jonge werknemers vaak moeite hebben om geduld op te brengen tijdens de start van hun carrière. Dat is eigenlijk ook wel begrijpelijk. Want hoe makkelijk en snel gaat alles in de huidige tijd. Alles is per direct beschikbaar: iets kopen kan meteen zonder naar de winkel te gaan; online bestellen en morgen in huis. Film of een tv serie kijken? je hoeft geen week te wachten op de volgende aflevering; alles is bijvoorbeeld via Netflix meteen te bekijken. Zelfs ontmoeten van je partner, dating kan tegenwoordig al via de app en websites.

Dus eigenlijk hoeven we nergens meer op te wachten, geen geduld op te brengen en worden we hier als het ware ook niet echt in getraind.

Maar bij een baan ligt het toch iets anders. Je zult de tijd en geduld moeten opbrengen om in een bedrijf je draai te vinden en vervolgens door te kunnen groeien, carrière te maken. Ondanks dat je misschien een goede opleiding hebt, een mooi CV, vele talenten en zeer ambitieus bent, zal je hoogstwaarschijnlijk onder aan de ladder moeten starten. Je hebt ook tijd nodig om te laten zien wat je kunt. Maar kun je het geduld opbrengen?

Er is een gezegde dat luidt ‘gras groeit niet door eraan te trekken’. Zorg dus voor rust en balans, zeker bij jonge werknemers!

Burn out bij jonge werknemers & Millenials

Naar de top en carrière maken

Je kunt het ook vergelijken met een berg. De jonge werknemers zien de top wel en willen hier liefst direct naar toe. Dat is hun doel. Maar je zult toch eerst de berg moeten beklimmen om de top te bereiken. Ook al bezit je de talenten en ambitie om de top te bereiken, het is een lange, moeilijke reis met veel hindernissen. Er zijn ook tal van jonge werknemers die van de berg afvallen of al snel opgeven als het voor hun gevoel te lang duurt. Als ze het geduld niet kunnen opbrengen of met name als de uitdaging en zingeving ontbreekt in hun werk. Het is misschien wel te begrijpen dat deze jonge werknemers het moeilijk vinden.

Dit kan leiden tot carrière stress, financiële stress en sociale stress. Onderzoeken wijzen uit dat de kansen op een burnout bij deze jonge werknemers groot is. Maar zijn zij hier dan helemaal zelf verantwoordelijk hiervoor?

Burn out bij jonge werknemers. Wie is verantwoordelijk?

Er ligt ook een grote verantwoordelijkheid bij de werkgever. Immers de werkgever heeft altijd de plicht om ervoor te zorgen dat je medewerkers in een goede omgeving kunnen functioneren. Het creëren van een veilige werkomgeving, heeft te maken met leiderschap. Vaak ontbreekt het aan leiderschap bij organisaties. Een goede manager is nog geen goede leider. Hoe serieus neemt de werkgever de jonge werknemer? Toont het bedrijf oprecht betrokkenheid, empathie, en is er voldoende communicatie met de werknemer? Krijgt de werknemer voldoende ruimte en tijd om zichzelf te ontwikkelen, zowel binnen als buiten werktijd?

Vertrouwen, voldoende betrokkenheid en aandacht voor de jonge werknemer gaat er zeker voor zorgen dat er een veilig werkomgeving wordt gerealiseerd waarin de jonge werknemer zijn ambities en talenten volledig kan ontwikkelen en inzetten. Dan ontstaat een win-win situatie voor werkgever en werknemer.

Burnoutbegeleiding werkgevers en werknemers

Wie zijn wij?

Meulenberg Training en Coaching ondersteunt, met een team van ervaren trainers, organisaties bij de preventie van stress en het (her)vinden van werkgeluk op de werkvloer. Onze trainingen zijn gericht op leidinggevenden binnen bedrijven. Een burn-out kost de organisatie al snel € 70.000.

Naast het financiële leed is het menselijk leed groot. Niet alleen voor de werknemer maar ook voor naaste collega’s die de klappen op moeten vangen. Voor je het weet zit je in een negatieve vicieuze cirkel.

Wil je een effectieve aanpak voor langdurig verzuim en het vergroten van werkplezier? (in plaats van continue brandjes te blussen). Wil je  je dat we met je meedenken? In een meedenksessie denken we een uur met je mee. Onze ervaring is dat we de kern op tafel krijgen. De meedenksessie is geheel kosteloos, wij begrijpen ook dat je wilt weten met wie je te maken hebt.

Gerelateerde informatie

In onze kennisbank vind je honderden artikelen die je verder helpen. Heb je deze artikelen al gelezen:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *