Onverschillig zijn is niet altijd een keuze. Stress heeft namelijk een grote impact op je leven, zowel op je werk als in de privésfeer. Dit uit zich in klachten als vermoeidheid, slapeloosheid, prikkelbaarheid en spanning. Slaat dit door dan kan het zijn dat jij je onverschillig gaat gedragen. Wanneer je onverschillig bent, heb je vaak geen interesse in anderen. Je gedraagt je dan afstandelijk naar je familie en collega’s. Dit gedrag kan veel vervelend zijn. In deze blog lees je meer over onverschillig zijn en wat je kunt doen om dit te veranderen.

Let op: Wanneer je je onverschillig gedraagt, wil dit nog niet zeggen dat je onverschillig bent. Meer hierover in dit blog.

Wat is onverschilligheid?

Onverschillig betekent dat je om niets geeft en je geen belangstelling hebt voor anderen. Je bent dus onverschillig als je weinig tot geen interesse toont in een ander. Je hebt totaal geen interesse en het maakt je ook allemaal niets uit.

Geen interesse meer in wat je eerst zo leuk vond

Je merkt dat bepaalde zaken of mensen jou niet meer boeien. Een tijdje geleden ging je wekelijks naar je favoriete club, maar de laatste tijd heb je daar geen zin meer in. Je bent moe en ligt liever thuis op de bank. Je vrienden heb je al een tijd niet gezien, het boeit je simpelweg allemaal niet meer. Dingen die je eerst leuk vond, zijn nu niet meer zo leuk voor jou.

Hoe herken je onverschilligheid?

Mensen die zich onverschillig gedragen, tonen weinig of geen belangstelling en voelen zich niet betrokken bij andere mensen of situaties. Ze komen vaak koud over, lijken geen enthousiasme te hebben en ze zien er vaak energieloos uit. Mensen met onverschillig gedrag proberen zichzelf vaak tegen iets te beschermen.

Meestal is er dan iets gebeurd, waardoor ze zichzelf beschermen tegen de pijn die ze hebben gevoeld. Ze hebben afwijzing, frustraties en teleurstellingen meegemaakt. Onverschillig gedrag is een manier om hiermee om te gaan.

Er is alleen één nadeel: het kan ontzettend destructief zijn voor jou en je omgeving. Herken je dit bij jezelf of bij iemand in je omgeving dan is het ontzettend belangrijk om te begrijpen waarom dit gedrag ontstaat. Want alleen dan kan het probleem aangepakt worden.

In welke situaties herken je onverschillig gedrag?

Je merkt onverschillig gedrag op wanneer je ziet dat iemand geen interesse toont. Vertoon jezelf onverschillig gedrag dan merk je dat het je niet uitmaakt wat iemand met je deelt. Stel dat je partner enthousiast een verhaal deelt over z’n werkdag dan lukt het je niet om je hiervoor open te stellen.

Het is lastig om met mensen om te gaan die onverschillig zijn. Mensen die geen onverschillig gedrag vertonen, zijn vaak begripvol en leven met je mee. Dat zie je aan het begrip dat ze tonen voor je situatie en gevoelens. Iemand die een onverschillige houding heeft, weet niet zo goed hoe hij/zij dan moet reageren en heeft geen empathie voor wat jou overkomt. Vaak ligt dit probleem dieper.

Onverschillig zijn door stress of burn out

Oorzaken van onverschillig zijn

Er zijn verschillende oorzaken voor onverschillig gedrag. Om de oorzaak van onverschilligheid te ontdekken helpt het om te kijken naar oude patronen. Waarom reageer je zoals je reageert? Heel vaak betekent het dat je jezelf hebt moeten beschermen in een situatie die veel emoties opriep.

Onverschilligheid zorgt ervoor dat je jezelf beschermt tegen deze overload aan emoties. Het kan een situatie zijn die je als kind hebt meegemaakt. Maar het kan ook recenter zijn: denk aan vervelende situatie op je werk.

Heb je het gevoel dat je uitgeput bent en dat je onverschillig gedrag vertoont dan is het goed om bij dit gedrag stil te staan. Stress veroorzaakt onverschilligheid. Duurt dit te lang dan ligt een burn-out op de loer. Een burn-out ontstaat als gevolg van een lange periode van stress. Je energiebalans wordt verstoord en hierdoor raak je langzaam steeds meer uitgeput.

Wat als je doorschiet in onverschilligheid

Bij onverschilligheid stellen mensen zich negatief, afstandelijk en koud op tegenover hun omgeving. Vaak zie je het nut van je werk en bestaan niet meer. Je hebt geen motivatie om nog iets te doen. Dit gedrag zorgt ervoor dat mensen uit je omgeving als je familie en vrienden zich van je terugtrekken. Zij begrijpen niet waarom je zo koud en emotieloos bent.

Onverschillig zijn en depressie

Sla je door in onverschilligheid dan ligt een depressie op de loer. Op het moment dat je niet meer enthousiast wordt van bepaalde dingen dan wordt de wereld zwaarder en zwaarder. Je wilt hoe dan ook voorkomen dat je in een depressie terecht komt.

Wat kun je doen aan onverschilligheid?

Veel mensen met een burn-out geven aan dat ze op een gegeven moment onverschillig gedrag vertoonden. Merk je dat je onverschillig gedrag vertoont? Zoek dan een oplossing! Verandering is zeker mogelijk met professionele hulp van een arts en een goede coach.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *