Ben je wantrouwig naar anderen of naar jezelf? Vertrouw je andere mensen niet waardoor je geen dingen uit handen kunt geven? Wanneer je veel stress ervaart worden gevoelens van wantrouwen versterkt. Kom je in een burn-out terecht dan is dit gevoel vaak nog herkenbaarder: want wie kun je dan nog vertrouwen? In deze blog lees je daar meer over.

Wanneer ben je wantrouwig?

Wantrouwen is het gevoel dat je iemand of iets niet vertrouwt. Je gelooft vaak niet dat iemand goede bedoelingen heeft. We noemen een aantal gedragskenmerken:

 • Je gelooft (verhalen) niet snel.
 • Je twijfelt aan de (goede) bedoelingen van anderen.
 • Je bent kritisch en alert.

Hoe herken je wantrouwen?

Wantrouwen herken je wanneer je in je dagelijks leven niet vertrouwt op wat andere mensen zeggen. Stel dat je met een collega samenwerkt aan een project en je verdeelt de taken. Ondanks dat je collega tien jaar ervaring heeft check je steeds of ze haar werk wel goed doet. Je vertrouwt het niet.

Het kan ook zijn dat je wantrouwig bent naar je leidinggevende. Dit ontstaat bijvoorbeeld doordat je in je eerdere baan te maken hebt gehad met een leidinggevende die niet eerlijk tegen je was.

In privésfeer kan wantrouwen zich uiten in relatie tot je partner. Doordat je in eerdere relatie bedrogen bent bijvoorbeeld. Wat je vaak ziet is dat wantrouwen ontstaat door situaties die je eerder hebt meegemaakt. Het is goed om te weten dat je het verleden niet meer kunt veranderen. Je kunt de manier hoe je ermee omgaat wel veranderen. Als je weer naar een gezonde balans wil tussen vertrouwen en wantrouwen, dan is het noodzakelijk om je huidige situatie aan te pakken.

Oorzaken van wantrouwig zijn

Wantrouwen komt vaak door een negatieve ervaring uit het verleden. Veel geweld, misbruik, plagen en pesten of andere vervelende gebeurtenissen die diepe wonden achterlaten. Maar het overlijden van iemand die je geliefd is, een scheiding of ontslagen worden voedt ook wantrouwen. Je kunt ook het leven wantrouwen. Dan ben je terughoudend over wat het leven je te geven geeft. Niet zo gek overigens wanneer je heftige dingen hebt meegemaakt. De kunst is om het vertrouwen terug te winnen.

Zo kwamen er 8 jaar na de ramp in Fukushima [1] opeens klachten van inwoners van Japan wat betreft het vertrouwen in de overheid. Klachten die zich in de eerste jaren niet geopenbaard hadden!

Wat als je extreem wantrouwig bent?

Sla je door in wantrouwen, dan word je leven ingewikkeld. Wantrouwen en achterdocht richten zich meestal tegen andere mensen. Dit kan zo extreem worden dat het overgaat in paranoia. Je vertrouwt anderen niet en hierdoor maak je ook geen contact met anderen. Dit verloopt moeizaam. Je bent continu op je hoede of mensen in je omgeving geen slechte bedoelingen hebben. Je vraagt je steeds af of ze wel oprecht zijn. In het slechtste geval heb je de neiging om de ander continue te controleren.

Gevolgen van wantrouwig zijn?

De gevolgen van wantrouwen zijn divers. Het is lastig om keuzes te maken. Want hoe maak je een goede keuze als je jezelf of de ander wantrouwt? Dat is lastig. In relatie tot anderen geeft het disbalans. Als jij iemand anders niet vertrouwt, waarom zouden ze jou dan vertrouwen? In feite geef je de ander geen eerlijke kans. Dit geldt zowel in je werk als in privésfeer.

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

Wantrouwig in een relatie

In een relatie is het ontzettend belangrijk dat je elkaar kunt vertrouwen. Het vertrouwen komt niet vanzelf. Dit bouw je samen op. Hoe langer je samen bent met je partner, hoe meer je tegen elkaar durft te zeggen. Wanneer er wantrouwen in de relatie sluipt of je met wantrouwen in de relatie stapt wordt het ingewikkelder. Relatieproblemen door wantrouwen komt vaak voor. Het kan zijn dat je ex vreemd is gegaan en je hierdoor meer moeite hebt om je nieuwe partner te vertrouwen. Wantrouwen heeft vervelende gevolgen in een relatie zoals ruzies. Je moet (opnieuw) vertrouwen krijgen in je partner. Dit heeft tijd nodig.

Relatie met stress en burn-out

Wantrouwen heeft een directe relatie met stress en burn-out. Dit kun je op twee manieren bekijken:

 1. Stress voedt je wantrouwen. Wanneer je slecht in je vel zit en alles je over de schoenen loopt kom je in situaties waar je niet wilt zijn. Je krijgt sneller ruzie, hebt een kort lontje of bent emotioneel. Dit voedt je wantrouwen naar anderen. Maar vergeet niet dat dit ook het wantrouwen naar jezelf voedt? Je herkent jezelf soms niet omdat je last hebt van onverwachts huilbuien bijvoorbeeld. Het vertrouwen in jezelf neemt af. [2]
 2. Door wantrouwen ontstaat stress. Ben je beschadigd in je leven en is wantrouwen de basis van hoe jij in het leven staat? Dan is stress gegarandeerd. Het maakt dat je nooit ontspannen bent in relatie met een ander en jezelf. Je vertrouwt de situatie immers niet. Duurt dit lang dan uit zich dit ook in andere stressklachten zoals onverschilligheid, depressie en besluiteloosheid. Merk je dit bij jezelf dan is het tijd om in actie te komen. Zit je te lang in deze neerwaartse spiraal dan ligt een burn-out op de loer.
andere mensen niet vertrouwen

Van wantrouwig naar vertrouwen

Wil je aan de slag met het verbeteren van het vertrouwen in jezelf en de ander. Je doet dit door je af te vragen: waar komt mijn wantrouwen weg en wat doe ik hieraan? Het helpt wanneer je een coach hebt die met je meekijkt en dingen reflecteert. Vaak zit je zo vastgedraaid in je patronen dat je dingen zelf niet meer ziet. De coaches in het team van Meulenberg Training & Coaching zijn gespecialiseerd in stress en burn-out. Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Wantrouwen kan verstrekkende gevolgen hebben. Het kan ons verhinderen vertrouwensrelaties aan te gaan, onze doelen te bereiken en ons potentieel te vervullen.

Als het niet wordt gecontroleerd, kan het leiden tot angst, depressie en zelfs paranoïde. Bovendien kan wantrouwen verhinderen dat mensen hun doelen bereiken of hun potentieel verwezenlijken.

Als je tekenen van wantrouwen bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om stappen te ondernemen om ze aan te pakken.

Er zijn een paar tekenen dat je wantrouwig bent:

 • Je twijfelt voortdurend aan de motieven van anderen
 • Je ziet snel het ergste in mensen
 • Je hebt moeite met het aannemen van complimenten of het accepteren van hulp van anderen
 • Je ziet de wereld als een gevaarlijke plek
 • Je voelt je vaak alleen en geïsoleerd

Als je een van deze tekenen bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om stappen te ondernemen om ze aan te pakken.

Wantrouwen kan een aantal negatieve gevolgen hebben, zowel voor het individu als voor zijn relaties. Het kan leiden tot angst, depressie en paranoia, en het moeilijk maken om vertrouwen te wekken bij anderen.

Bovendien kan wantrouwen verhinderen dat mensen hun doelen bereiken of hun potentieel verwezenlijken. Als je tekenen van wantrouwen bij jezelf opmerkt, is het belangrijk om stappen te ondernemen om ze aan te pakken.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je wantrouwen te overwinnen.

 • Erken dat wantrouwende gedachten normaal zijn. Iedereen heeft ze van tijd tot tijd. Probeer ze niet te bestrijden of volledig te negeren. Laat ze er gewoon zijn.
 • Daag je veronderstellingen over andere mensen uit. Waarom denk je dat ze onbetrouwbaar zijn? Is er een andere verklaring voor hun gedrag?
 • Focus op de positieve aspecten van mensen en situaties. Wat kun je waarderen aan deze persoon of situatie?
 • Beoefen mindfulness. Raak niet verstrikt in je gedachten en veronderstellingen. Richt je in plaats daarvan op het huidige moment en wat er werkelijk gebeurt.
 • Praat met iemand die je vertrouwt over je gevoelens van wantrouwen. Zij kunnen steun en begrip bieden

Stappen ondernemen om gevoelens van wantrouwen aan te pakken kan je algehele welzijn helpen verbeteren. Als je merkt dat je moeite hebt om je wantrouwen in je eentje te overwinnen, overweeg dan advies of therapie te zoeken bij een professional. Het kost tijd om vertrouwen op te bouwen, maar het is zeker de moeite waard.

Bronnen

1. Mental health eight years after the Fukushima nuclear power plant disaster:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32574887/
2. Paranoid Personality Disorder door clevelandclinic.
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9784-paranoid-personality-disorder

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *