Voel jij je in de steek gelaten: een eenzaam gevoel. Ben jij werkelijk in de steek gelaten of heb je te maken met een angst om in de steek gelaten te worden? In deze blog gaan we verder in op dit gevoel. 

Definitie

Word je in de steek gelaten? Dat noemen we ook wel aan het lot overgelaten, of verwaarloosd. Hier een aantal voorbeelden van omschrijvingen van dit gevoel:

  • Anderen laten je stikken
  • Er is geen aandacht voor jou 
  • Je wordt achtergelaten
  • Een buitengesloten gevoel
  • Je voelt je afgewezen
  • Steun van personen die dicht bij je staan ontbreekt

Je kunt je in verschillende situaties in de steek gelaten voelen. Bijvoorbeeld in je relatie, als je partner jou heeft verlaten. Op je werk, als je werkgever je opzadelt met werk en vervolgens niet helpt. Of toen je hulp nodig had, en hulpverlenende instanties je geen hulp hebben geboden. 

Het in de steek gelaten gevoel is – zoals het al zegt – een gevoel, geen feit. Dat je dit gevoel hebt, hoeft niet te betekenen dat je daadwerkelijk in de steek gelaten bent. Toch moet je dit gevoel serieus nemen en er mee om leren te gaan.

Voel jij je in de steek gelaten

Hoe ga ik om met dit gevoel?

Het gevoel vertelt je iets. Luister er naar. Het is ten eerste belangrijk niet te blijven denken aan de ander. ‘Mijn partner is vertrokken’, ‘De hulpinstanties bellen me niet terug’, ‘Mijn manager kijkt niet naar me om’. Door anderen te beschuldigen leg je ook de verantwoordelijkheid over jouw gevoel bij de ander neer. 

Probeer dan ook meer te kijken naar waar het gevoel jou zelf mee confronteert: 

  • Je moet nu op je eigen benen staan.
  • Je had behoefte aan steun en kreeg deze niet.
  • Verwachtingen over iemand bleken niet te kloppen.

Laat de gedachten over de ander los, en kijk naar wat het gevoel met jou doet. Kan je er iets aan veranderen? Of moet je het helaas gewoon accepteren? Stop het gevoel niet weg en kom het onder ogen. En weet ook: tijd heelt alle wonden. 

Lees ook: Herstel beter door een time-out

Verlatingsangst

Bij veel mensen is er een grote angst om in de steek gelaten te worden; ook wel verlatingsangst. Je bent dan bang om verlaten te worden door mensen van wie je houdt, bijvoorbeeld je partner, kinderen, ouders of vrienden. 

Dit zie je vaak bij kinderen, die niet van hun ouders gescheiden willen worden. Toch kan dit gevoel ook als volwassene nog bestaan. Er is een grote angst om alleen te zijn. Bij verlatingsangst in de relatie kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je een angst hebt om alleen te wonen, zonder je partner. Of dat je partner verliefd wordt op een ander. 

Verlatingsangst kan ontstaan vanuit je jeugd. Dit kan te maken hebben met de band tussen jou en je ouder, waarbij je ouder vroeger niet als veilig en betrouwbaar persoon aanwezig was. Bij veel kinderen verdwijnt deze angst mettertijd. Helaas blijft de angst soms als volwassene hangen: je denkt dat belangrijke mensen je zullen gaan verlaten. Ook als volwassene kan de verlatingsangst nog ontstaan. Bijvoorbeeld als je in een eerdere relatie bedrogen bent, en je denkt dat dit vaker zal gaan gebeuren. 

Omgaan met angst kan zorgen voor veel stress. Wij helpen je graag bij dat stukje van je weg naar de oplossing.

Hoe weet ik of ik verlatingsangst heb?

Misschien heb je wel helemaal niet door dat je verlatingsangst hebt. Hierbij kan het wel fijn zijn om dit te weten, zodat je weet waar je gedachtes vandaan komen. Hier aan aantal voorbeelden van hoe verlatingsangst zich kan uiten. Herken je je in meerdere punten? Dan kan het zijn dat je verlatingsangst hebt. 

  • Bang zijn om verlaten te worden.
  • Constant om bevestiging en aandacht vragen bij de ander.
  • Je hebt de neiging om te smeken en eisen.
  • Extreem jaloers zijn.
  • Een paniekerig gevoel als je alleen bent.
  • Niet weg van huis willen omdat je dan alleen bent.
  • Lichamelijke klachten als je alleen bent.
  • Je bent overbezorgd over mensen die dicht bij je staan.

Misschien helpt dit artikel je ook: In het nu zijn: hoe doe je dat?

Wat doe je als jij je in de steek gelaten voelt?

Voel jij je in de steek gelaten en dat gevoel kan vervelend zijn. Niet alleen voor jou, maar zeker ook voor de persoon van wie je bang bent dat hij je verlaat. Toch is er zeker iets aan te doen. Je kunt het alleen zijn gaan trainen, waardoor je angst op een gegeven moment verdwijnt – of in ieder geval vermindert. 

Probeer één nachtje alleen te slapen. Niet thuis, maar ergens anders. Boek bijvoorbeeld een hotelkamer. Dit kun je langzaam gaan uitbreiden tot meerdere nachten. Het zal misschien spannend zijn, maar op deze manier train je – en dwing je – jezelf om alleen te zijn. 

Wees daarnaast open naar de persoon van wie je bang bent dat hij of zij je verlaat. Doe je dit niet, dan kan deze persoon gaan denken dat je jaloers of extreem bezitterig bent. Door uit te leggen waar je mee zit, kan je geliefde, familielid of vriend jou beter begrijpen. Op deze manier kun je dan de steun krijgen die je nodig hebt. 

Probeer ook je zelfvertrouwen aan te pakken. Want verlatingsangst gaat vaak hand in hand met een laag zelfbeeld. Bijvoorbeeld door te denken dat je alleen niet gelukkig kunt zijn. Een simpele oefening om aan je zelfbeeld te werken: schrijf al jouw talenten op! Je zal zien dat je veel meer kan dan je in eerste instantie denkt. 

Tot slot kan het dus goed zijn dat je verlatingsangst ergens vandaan komt. Probeer samen met een coach of psycholoog te praten over deze gevoelens. Samen kunnen jullie uitzoeken waar de oorzaak ligt.

Luister naar onze podcast over verlatingsangst

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Rob de Wit schreef:

    Goed verhaal!
    Heb je een wachtlijst voor behandeling en wat zijn de kosten?
    Mvg
    Rob de Wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *