Hoe zou jij jezelf beschrijven op sociaal gebied? Ben je erg open en durf je met anderen over je emoties te praten? Of ben je juist erg gesloten en laat je niemand dichtbij komen? Sommigen bouwen een hoge muur om zich heen om anderen maar op afstand te houden. Dat kan heel veilig voelen, maar kan je daarbij onbewust ook eenzaam maken en stress bezorgen.
Misschien merk je bij jezelf dat je een muur hebt opgezet en dat deze muur een belemmering vormt in je relaties. Dit artikel zal je helpen te achterhalen waarom je een muur hebt gebouwd en om vervolgens beetje bij beetje die muur af te breken.
Wat betekent een muur om je heen hebben?
Een muur om je heen hebben betekent dat je emoties binnenhoudt en ze niet met anderen deelt. Je praat niet graag over je gevoelens en dat maakt het voor anderen moeilijk te achterhalen hoe het werkelijk met je gaat. Je zegt bijna altijd automatisch dat het goed met je gaat en probeert het te verbergen als dat niet het geval is.
Een muur om je heen hebben heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook voor anderen die dichtbij jou staan. Zo kunnen anderen jou niet echt leren kennen, omdat je niet zoveel van jezelf laat zien. En zo kunnen ze zelfs gaan twijfelen over jouw gevoelens over hun. Wanneer een gesprek te persoonlijk wordt, draai je er het liefst een beetje omheen en als iemand dichterbij komt, trek jij je terug.
De muur om je heen kan zelfs zo goed gebouwd zijn dat je letterlijk moeilijk bereikbaar bent. Wanneer iemand iets met je wilt afspreken, wijs jij af. Wanneer iemand je belt, neem je niet op. Of als er teveel berichtjes over en weer gaan, antwoord je niet meer.
Let op: Een muur is niet hetzelfde als een grens
Een muur bouwen moet niet verward worden met grenzen aangeven. Het is heel belangrijk dat je grenzen aan durft te geven en anderen niet over je heen laat lopen. Een afspraak afzeggen omdat je te moe bent is heel iets anders dan een afspraak afzeggen omdat je bang bent dat mensen te dichtbij komen.
Waarom heb je een muur om je heen?
Het feit dat je je niet kwetsbaar op durft te stellen en anderen niet dichtbij laat komen, betekent niet dat je ook daadwerkelijk geen contact met anderen wil. We hebben namelijk allemaal behoefte aan sociaal contact en vriendschappen.
Het kan zijn dat je gewoonweg niet weet hoe je je meer kunt openstellen. Misschien heb je in je opvoeding meegekregen dat anderen niet te vertrouwen zijn of was er nooit iemand thuis bij wie je met je verhaal terechtkon. Je hebt vanaf kinds af aan geleerd om je emoties voor jezelf te houden.
Ook kan het zijn dat je een nare ervaring hebt gehad waardoor je het vertrouwen in anderen hebt verloren. Velen zetten een muur op nadat een relatie is stukgelopen. Je durft dan niemand meer te vertrouwen uit angst voor nog meer pijn. Helemaal wanneer je hart meerdere malen is gebroken, kun je je volledig afsluiten voor anderen.
Hetzelfde geldt ook voor vriendschappen die je bent verloren. Een vriend of vriendin heeft je bedrogen, over je geroddeld of je bent een goede vriend verloren in de dood. De pijn die je voelt door het gemis kan de oorzaak zijn dat je jezelf helemaal afsluit.
Een muur om jezelf heen bouwen kan een overlevingsstrategie zijn om jezelf te beschermen tegen pijn. Deze overlevingsstrategie wordt vooral ingezet na misbruik. Het is logisch dat je er alles aan wilt doen om jezelf te beschermen met als gevolg dat je iedereen op afstand houdt.
Ten slotte kan het moeilijk zijn anderen in je leven toe te laten wanneer je geen zelfliefde of zelfcompassie hebt. Misschien denk je dat jij de vriendschap van anderen niet waard bent of dat het onmogelijk is dat anderen van je kunnen houden. Daarom laat je anderen liever niet te dichtbij komen.
Wat zijn de gevolgen?
Wat de reden ook is dat je een muur om je heen hebt gebouwd, de muur lijkt een goede oplossing. Je kunt pijn voorkomen door mensen op afstand te houden. Om te voorkomen dat vrienden je teleurstellen, kun je ze op afstand houden. En om te voorkomen dat een relatie stukloopt, ga je geen relatie aan.
Het is begrijpelijk dat je een muur hebt opgezet. Maar hoe voel je je aan de andere kant van de muur? Voel je je gelukkig door anderen op afstand te houden? Of voel je eigenlijk best eenzaam? Eenzaamheid is het gevolg van een muur om je heen. En je eenzaam voelen heeft zowel emotionele als fysieke gevolgen.
Eenzaamheid kan onder andere leiden tot depressieve klachten, slaapproblemen en stress. Personen die zich eenzaam voelen maken meer van het stresshormoon cortisol aan waardoor je last kunt gaan krijgen van een hoog stressniveau. En de stress die je misschien onbewust bij eenzaamheid ervaart, kan vervolgens weer andere klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of een hogere bloeddruk.
Hoe kun je de muur om je heen slopen?
Wanneer je van jezelf doorhebt dat je een muur om je heen hebt gebouwd, kun je langzaam veranderingen aanbrengen. Verwacht niet dat je de muur in een keer omver kunt halen. Maar probeer het beetje bij beetje door vaker wat van jezelf te laten zien.
De eerste stap om de muur te verbreken, is beseffen dat de mensen in je omgeving niet de oorzaak zijn van jouw pijn uit het verleden. Het is niet eerlijk om jouw pijn op de nieuwe mensen in je leven te projecteren. Niet iedereen is hetzelfde.
Bovendien doe je jezelf extra pijn door over het verleden te blijven piekeren en iedereen te wantrouwen. Sta dus stil bij wie de pijn bij jou heeft veroorzaakt en bedenk dat die persoon in het verleden niets te maken heeft met de mensen die nu in je leven zijn.
Je zult erin slagen de muur steen voor steen af te breken naarmate je meer ervaart dat niet iedereen eropuit is om jou te kwetsen. Begin bijvoorbeeld je meer open te stellen bij mensen bij wie je je al redelijk op je gemak voelt. Je zult zien dat anderen positief zullen reageren wanneer je meer laat zien hoe je je voelt. En je zult gelukkiger zijn wanneer je daadwerkelijk mensen in je leven toelaat.
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen