Geen toekomstperspectief op je werk: De grootste reden voor uitdiensttreding is, naast pensionering, een gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Weinig carrièreperspectief kan veel stress opleveren. Want in plaats van druk te zijn, voelt het alsof je stil staat. En stilstaan is achteruit gaan. 

Herken jij je erin? Misschien ben je al lang in dienst, of voer je enkel alledaagse routinetaken uit. Als je elke dag hetzelfde doet, kan je worstelen met het gevoel dat je niet vooruitgaat en misschien zelfs overbodig op de werkvloer bent. Eén ding is duidelijk: hier moet je iets aan veranderen. Iedereen kan op de één of andere manier vooruitgaan. Zo lang je goed je best doet is alles mogelijk. 

Het belang van toekomstperspectief 

Een toekomstperspectief of mogelijkheid tot doorgroeien is dus ontzettend belangrijk. (Door)groeien geeft ontzettend veel voldoening. Daarnaast geeft een (nieuwe) positie je een grote uitdaging. Als de uitdaging groot genoeg is – dus net een beetje spannend, maar je weet dat je het kan – zorgt dit voor energie en motivatie. Je moet op deze manier gefocust blijven; iets wat je in je vorige routinetaken waarschijnlijk een stuk minder hoefde te doen. 

Daarnaast zorgen doorgroeimogelijkheden voor een groter netwerk, en misschien wel een hoger salaris. In je nieuwe functie doe je veel nieuwe kennis op én groei je als persoon. Je promotie voelt als een beloning voor al jouw harde werk in de afgelopen maanden of jaren. Je zal je trots en gemotiveerd voelen. 

toekomstperspectief  – Is er mogelijkheid tot doorgroeien?

Het is tijd om je leven even onder de loep te nemen. Denk eens goed na over je dromen op het gebied van carrière, en het bedrijf waar je nu werkt. Is er wel een mogelijkheid om jouw dromen bij dit bedrijf te vervullen? Misschien wil je graag manager zijn van een groot team. Als je bij een klein bedrijf werkt waar dat nu en in de toekomst niet mogelijk is, zit je misschien niet op de juiste plek. 

wat kan je zelf doen om toekomstperspectief te creeeren

Hoe spannend het ook is; misschien is het tijd om even rond te kijken naar andere banen. Wees hierin niet bescheiden: meld je aan voor banen die juist goed bij jouw droom passen. En als je niet wordt uitgenodigd of aangenomen: vraag om feedback. Deze feedback kan jij de komende tijd gaan toepassen om jouw droom wel te kunnen bereiken. 

Doorgroeimogelijkheden benutten

Zijn er bij het bedrijf waar jij werkt wel doorgroeimogelijkheden? En zie jij jezelf bij dit bedrijf blijven werken? Top! Door onderstaande tips te gebruiken benut je de doorgroeimogelijkheden zo goed mogelijk, en sta jij zo snel mogelijk op de plek waar jij jezelf ziet: 

Collega’s met een voorbeeldfunctie

Kijk eens naar je collega’s. Is er iemand met een voorbeeldfunctie? Het kan goed helpen om je eens aan iemand te spiegelen. Als er iemand is met een functie waarin jij jezelf in de toekomst ziet werken, is het goed om hem of haar als mentor te vragen om advies. Hierdoor laat je aan je werkgever zien hoe ambitieus je bent, naast dat je er gewoon veel van kan leren. En de kans is groot dat je mentor je graag meer wilt leren! Deze persoon kan je ook veel verder brengen in jouw carrière door zijn of haar netwerk.

Benut je netwerk

We hebben allemaal een netwerk, binnen én buiten het bedrijf waar je werkt. Houd dit netwerk ook goed vast. Nadat je iemand zakelijk hebt ontmoet, stuur diegene dan direct een LinkedIn berichtje. Door het contact warm te houden, zullen ze je niet snel vergeten. En zodra er dan een positie vrijkomt met meer toekomstperspectief, ben jij de eerste aan wie ze denken. 

Blijf leren en creëer je eigen toekomstperspectief

Blijf leren! Je bent namelijk nooit uitgeleerd. Denk eens na of er iets is dat je nog graag zou willen leren, of dat je echt nodig hebt voor de positie waar jij op aast. Vaak is een opleiding of cursus net wat je nodig hebt: het geeft aan je werkgever aan hoe leergierig je bent, maar ook leer je zelf veel nieuws. Je gaat vooruit. 

Blijf je inzetten op je huidige werk

Ook al vind je je werk nu niet fantastisch: blijf goed werk leveren. Want je bent zo goed als je slechtste project. Door, zelfs in je huidige baan, je werk zo goed mogelijk te blijven doen, laat je aan je werkgever en collega’s zien dat je klaar bent voor een moeilijkere functie. 

Initiatief pakken

Neem initiatief! Zeker als je aast op een leidinggevende functie, is het goed om aan je werkgever te laten zien dat je een leider bent. Door bijvoorbeeld goed op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in jouw vakgebied, kun je af en toe eens iets opgooien en hopelijk implementeren. 

Wil je dat wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland. In de afgelopen jaren hebben we duizenden mensen geholpen.

In gesprek met je manager

De laatste, en misschien wel belangrijkste: blijf in gesprek met je manager! Het is vooral voor hem of haar belangrijk om te weten dat je graag in een nieuwe, uitdagende functie stapt. Zelfs al lijkt het alsof er op dit moment geen mogelijkheden zijn, kan dit altijd in de toekomst nog veranderen. 

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *