Niet kunnen genieten: Waarom zijn we ongelukkig terwijl we het ‘ideale’ leven hebben? In de ogen van je vrienden, familie en collega’s ziet jouw leven er perfect uit. Je hebt een leuke baan waarmee je goed betaald wordt, je hebt een druk en goed sociaal leven, woont in een mooi huis en zit in een gezonde relatie.

Eigenlijk heb je niets om over te klagen als je je leventje vergelijkt met dat van een ander. En toch lukt het je maar niet om gelukkig te zijn en te genieten van alles wat je hebt (of wat je omgeving denkt dat je allemaal hebt).

Klinkt herkenbaar? Dan ben je hier waarschijnlijk niet de enige in. Je hoeft zeker geen ontzettend zwaar leven te hebben om niet lekker in je vel te zitten. Een – ogenschijnlijk – fantastisch leven hebben is dan ook zeker geen garantie op gelukkig zijn. Maar vanwaar komt dat knagende gevoel dan, als je op het eerste zicht helemaal geen problemen in je leven hebt?

Mag je je eigenlijk wel depressief voelen zonder daar een ‘geldige’ reden voor te hebben? In dit artikel leg ik je uit wat de achterliggende reden van je rotgevoel kan zijn en waarom ‘alles voor elkaar hebben’ in je leven niet per se betekent dat je daarom tevreden bent met je leven.

Ben je bang dat je tegen een burn-out aan zit?

Download dan ons E-book met alle symptomen (en checklist)

Symptomen burn-out 

Niet kunnen genieten

Niet kunnen genieten

Niet kunnen genieten bestaat uit verschillende kenmerken. Het kan zijn dat je niet meer kunt genieten, waarbij je dat eerst wel kon. Het kan ook zijn dat je niet meer kunt genieten doordat je het ontzettend druk hebt met externe factoren. We horen deze klachten veel van mensen. De keerzijde van de medaille is dat wanneer je juist wel kunt genieten, je minder stress ervaart! Niemand kent een stresssituatie waarbij hij/ zij ook kon genieten.

Herken je dit?

  • Niet kunnen genieten in het algemeen
  • De laatste tijd niet meer kunnen genieten
  • Vaak ongelukkig zijn
  • Veelal een ongelukkig gevoel hebben
  • Niet (meer) kunnen genieten van kleine dingetjes
  • Etc

Dan is dit artikel voor jou zeker de moeite waard:

> Lees ook: een simpel leven leiden

Ongelukkig zijn financieel geld

Financiële successen bieden geen echt geluk

Velen denken dat het financieel goed hebben gelijk staat aan gelukkig zijn. Geld maakt niet gelukkig; het is een cliché zo oud als de straat dat je vast al tot vervelens toe hebt gehoord, maar dat maakt het niet minder waar. Mensen zien een hoog inkomen nog altijd als hét bewijs van een geslaagd leven.

Dat is onzin natuurlijk en toch willen we allemaal die promotie halen, wachten we op dé perfecte jobaanbieding en zijn we trots op de jaren werkervaring en diploma’s die we op onze cv hebben staan. Wie houden we eigenlijk voor de gek? Natuurlijk vinden we geld belangrijk. Het is een middel van bestaan dat iedereen nodig heeft.

Maar ook kopen we een dure auto omdat we willen tonen dat we het goed hebben, niet alleen maar omdat het een goede auto is. Velen denken dat de kans op geluk aanzienlijk verhoogt wanneer je veel geld hebt. Het tegendeel is echter waar

> Lees ook over TE succesvol zijn

Niet kunnen genieten door financiële zorgen

Het is dan ook niet meer dan logisch dat je dat denkt. Met geld kun je namelijk de dingen kopen die jij leuk vindt. Je zorgt voor een stabiele omgeving om te wonen. Ook heb je door voldoende geld geen zorgen over het betalen van die ene rekening, en nog zo veel meer. Maar betekent dat dan ook dat in één klap al je zorgen weg zijn? Natuurlijk niet. En dat weten we allemaal diep vanbinnen maar al te goed.

Maar toch zien we het als een belangrijk doel in ons leven om veel geld te verdienen en een belangrijk diploma te hebben. Het geeft ons een vals gevoel van zekerheid dat het allemaal wel goed komt als we dat doel halen. De reden is dat we nu eenmaal graag zekerheid willen hebben in ons leven.

Daar krijgen we namelijk een veilig gevoel van. Maar wanneer je zo’n doel eindelijk gehaald hebt in je leven en je geen (of relatief weinig) financiële zorgen hebt, valt die zekerheid ineens weg. We hebben nu dan misschien wel geld, maar zijn we nog altijd even ongelukkig.

> Lees ook over financiële stress

Een Ongelukkig gevoel hebben

Jezelf onbewust onzeker voelen

Een andere reden van een ongelukkig gevoel hebben is, dat je eigenlijk heel onzeker bent. Je bent dan eigenlijk heel onzeker, maar het kan zijn dat je dat niet door hebt. Iedereen om ons heen ziet er zo zelfzekerd uit, vind je niet? Het lijkt wel alsof niemand zich ooit zorgen maakt om wie ze zijn of wat anderen van hen denken. Dit maakt je nog onzekerder, want hoe komt het dan dat jij je daar wél zorgen om maakt? Die gedachtegang is fout. Iedereen kent onzekerheid, alleen geeft niemand dat graag toe

Trouwens, de kans is groot dat er veel mensen precies hetzelfde denken over jou: waarschijnlijk zie je er net zo sterk in je schoenen uit als al die andere onzekere mensen om je heen, ook al ben je dat totaal niet. Zo zitten wij mensen nou eenmaal in elkaar – we geven onze zwakheden niet graag toe, dus overcompenseren we onze onzekerheden. We geven ze zelfs niet graag toe tegenover onszelf. Veel mensen hebben niet eens van zichzelf door hoe onzeker ze eigenlijk wel niet zijn.

> Lees verder over assertiviteit

Jezelf helemaal wegcijferen

Jammer, want die onzekerheid kan je vreselijk ongelukkig maken zonder dat je het zelf doorhebt. Veel mensen cijferen zich weg omdat ze zo ontzettend graag positief gezien willen worden door anderen. Op zich is er niets mis met graag aardig gevonden willen worden en daarom altijd goed te doen voor iedereen, zou je denken, toch?

Dat klopt echter niet helemaal. Meer zelfs, het kan je juist doodongelukkig maken en je zelfbeeld juist beschadigen in plaats van te verbeteren. Natuurlijk moet je je ook niet als een onaangenaam persoon gedragen en nooit rekening houden met je vrienden, familie en collega’s. Maar volledig de andere kant opgaan en jezelf op de laatste plaats zetten is even slecht. Jouw geluk mag niet ten koste gaan van de wens om goed gevonden te worden door de rest.

> Lees ook: het anderen naar de zin willen maken

Jezelf rot voelen

Je denkt dat het niet oké is om je af en toe rot te voelen. Eigenlijk is geluk iets heel ironisch als je er zo bij nadenkt, vind je ook niet? Het feit dat iedereen altijd zo hard probeert om te genieten van het leven kan er namelijk juist voor zorgen dat we ons alleen maar slechter voelen. Je negatieve emoties wanhopig proberen te onderdrukken kan je namelijk alleen maar depressiever laten voelen.

Er is helemaal niets mis met af en toe eens een baaldag te hebben! Door je minder leuke gevoelens niet op te kroppen maar juist te uiten, geef je ze ook de kans om weg te gaan.

> Lees ook: je gevoelens opkroppen

Ik kan niet genieten

De werkelijkheid niet accepteren

In onze maatschappij hebben we echter juist vaak het gevoel alsof dat niet mag en alsof het altijd goed moet gaan met je. Social media zoals Instagram en Facebook zijn daar het levende bewijs van. Want hoewel je diep vanbinnen waarschijnlijk heel goed weet dat je vrienden en volgers ook maar mensen met ups en downs zijn. Je weet dat hun leven op deze social media platforms vast en zeker niet zo is als hun echte leven. Maar toch blijven de posts en foto’s een effect op je hebben.

Geef nou toe: hoe vaak heb je al niet eens naar de foto’s van de spectaculaire vakanties, romantische momenten met hun vriend of vriendin, prachtige selfies waarop ze helemaal stràlen en overheerlijke gerechten van je volgers gekeken en gedacht, ‘wauw, zo’n leven wil ik ook’? De kans is echter groot dat zij naar jouw profiel kijken en precies hetzelfde denken over je. Het gras is immers altijd groener aan de overkant. De werkelijkheid is negen van de tien keer uiteraard anders, en dat weten we zelf natuurlijk ook wel, maar toch blijft het vaak knagen.

Een depressief gevoel zonder reden

Jezelf geen geluk gunnen

Vraag jezelf eens kritisch af: Gun je jezelf wel dat je echt kunt genieten van iets? Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het vorige puntje, maar hoewel we van onszelf altijd vrolijk moeten zijn en niet aan de buitenwereld mogen toegeven dat we ook onze mindere momentjes hebben, lijk je het aan de andere kant jezelf ook niet te gunnen om té veel te genieten. We gunnen onszelf het misschien wel om op vakantie te gaan, maar niet om op die vakantie volledig all the way te gaan en écht te ontspannen.

In plaats daarvan tobben we op zulke momenten juist vaak en zitten we met onze gedachten op het werk. Of zit je je al zorgen te maken om het moment dat je alweer thuis bent van de vakantie. We lijken wel een limiet voor onszelf te zetten voor hoe vaak we ons slecht mogen voelen, hoevaak we ons goed mogen voelen, hoe hard we mogen genieten en hoe enthousiast we zijn.

Het gevolg daarvan is dat we constant in een vervelend midden lijken te zitten, waarbij we het niet heel erg hebben (‘ach, ik mag niet klagen, vind ik’ is een zin die regelmatig gezegd wordt), maar allesbehalve goed in ons vel zitten.

De kleine dingen in het leven

Die beperkingen die je jezelf oplegt op hoe gelukkig en hoe ongelukkig je je mag voelen, heeft ook een effect op de drempel die je hebt vooraleer je iets als positiefs beschouwt en er blij van wordt. Genieten van de kleine dingen in het leven is niet meer mogelijk; alles moet groter, beter, leuker, spectaculairder. Terwijl het juist die kleine dingen zijn die het leven zo de moeite waard maken. Bijvoorbeeld de heerlijke geur van vers gezette koffie in de morgen terwijl je je boterhammen besmeert met een lekkere, extra dikke laag van je favoriete merk chocoladepasta.

Dat ontzettend flauwe grapje van je collega dat je stiekem toch ontzettend grappig vindt. Het zonnetje dat buiten in je gezicht schijnt en het heerlijke briesje dat erop volgt. Je kinderen die je hulp met hun huiswerk vragen en je zo ontzettend dankbaar zijn wanneer ze het na je vele pogingen om het uit te leggen eindelijk snappen. Het stomend hete badwater waarin je plonst na een dag van zwaar werken. Het zijn die alledaagse dingen waar we vaak niet eens aandacht aan besteden die juist een kleine glimlach op ons gezicht kunnen toveren.

> Lees ook: Hoe kun je meer genieten van kleine dingen?

Een depressief gevoel zonder reden

Een haat-liefdeverhouding hebben met werk

Veel mensen zien werken als een noodzakelijk kwaad. Je kunt er niet zonder, want werk geeft structuur aan je leven. Werk geeft een doel, geld om jezelf en je gezin mee te onderhouden en is verplicht. Je werk mag je leven echter niet domineren en in de weg van je privéleven gaan zitten. Daarnaast vinden velen het werk (diep van binnen) vaak gewoon niet leuk.

Misschien is er geen goede sfeer op de werkvloer, heb je irritante collega’s, vind je dat je baas te veel voor jou beslist en je geen vrijheid hebt, is je inkomen te laag of werk je gewoon te veel. Nochtans kan werk ook heel leuk zijn en zouden veel mensen niet meer weten wat te doen als ze geen baan meer hadden. Je werkt lijkt wel je vriend en vijand tegelijk te zijn!

> Lees ook: meer plezier op het werk

Het tegengestelde kan echter ook het geval zijn: misschien voel je je juist ongelukkig omdat je weinig te doen hebt in je leven en je je verveelt. Een baan brengt je in contact met mensen en houd je bezig. Het gaat om veel meer dan om het werk dat je uitvoert alleen; het gaat ook om hoe je je dag indeelt aan de hand van je werkuren, hoe je baan je bepaalde inzichten en ervaringen bijbrengt.

Werken zorgt ervoor dat je je nuttig voelt, het geeft je leven net dat beetje meer betekenis. Niet alleen te veel of te weinig werken kan ervoor zorgen dat je je niet gelukkig voelt, het is ook belangrijk dat je je werkt wel echt leuk vindt en dat het je wel blijft uitdagen. Als je het gevoel hebt dat je baan saai begint te worden, denk dan na of het misschien een goed idee is om naar een nieuwe uitdaging te zoeken.

Lijken jouw lichamelijke en mentale klachten op die van een burn-out?

Doe dan onze preventieve burn-out coaching

Ongelukkig zijn

Last hebben van energievreters

Ken je het gevoel dat iemand in je omgeving gewoon alle energie die je in je hebt zo uit je lijkt te trekken? Dat iemand jou constant beïnvloedt met zijn of haar negativiteit, totdat je er zelf gewoon negatief en ongelukkig van wordt? Ook al zie je deze persoon misschien wel graag, je humeur wordt er alleen maar slechter van. Zo iemand doet je meer kwaad dan goed. Omring je juist door mensen die jou wél energie en inspiratie geven.

> Lees ook: de invloed van de mensen om je heen

Niet kunnen genieten door een onveilige thuissituatie

Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan als je samenleeft met de mensen die je ongelukkig maken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je vervelende huisgenoten hebt, je relatie niet helemaal goed zit of je in een slechte thuissituatie zit waarin je je nooit helemaal veilig of vertrouwd voelt. Soms weet je al heel lang heel goed dat de mensen met wie je samenwoont niet goed voor je zijn, maar durf je niets aan deze situatie te veranderen uit angst voor de effecten die zo’n ingrijpende maatregel als bijvoorbeeld verhuizen of je relatie beëindigen op je leven kan hebben. Het onbekende is iets waar we allemaal wel diep vanbinnen heel bang van zijn.

Blijf je echter liever in je huidige situatie zitten en ongelukkig zijn, of wil je voor jezelf liever dat risico nemen, met de kans dat je hierdoor heel wat gelukkiger en positiever in het leven staat doordat je de stekker hebt gehaald uit de energievreters die je leven zoveel moeilijker maakten?

> Lees ook: stress in de relatie

Ongelukkig zijn met jezelf

Is het niet kunnen genieten een gevolg van stress?

Ontdek het met ons E-book:

Symptomen van een burn-out

Het altijd druk hebben

Een ander probleem wat je geluk in de weg zit en waar iedereen tegenwoordig wel last van lijkt te hebben, is het gevoel dat je tijd tekortkomt. Ik zeg ‘het gevoel dat’, omdat het in veel gevallen helemaal niet eens klopt dat je te weinig tijd hebt! Het probleem is eerder dat we al die vrije tijd die we hebben alleen maar vullen met energievretende activiteiten omdat je het gevoel hebt ‘dat dat zo hoort’. Misschien heb je wel helemaal geen zin om weer eens met je vrienden op stap te gaan, maar wil je eindelijk eens tijd nemen om te rusten.

We onderschatten het belang van rust heel erg. Er is niets saais of raars aan om bewust tijd vrij te houden hiervoor! Uitslapen, een lekker lang bad nemen, mediteren, een dutje doen, van een massage genieten, naar muziek luisteren of gewoon echt eens lekker helemaal niets doen. We doen het veel te weinig. Wees dus niet bang om wat vaker ‘nee’ te zeggen tegen mensen en aan échte me-time te doen. De kans is namelijk heel groot dat je eigenlijk veel te veel hooi op je vork neemt.

> Lees ook: het altijd druk hebben

Niet kunnen genieten door te veel in het verleden te leven

Daarnaast leef je misschien net als velen veel te veel in het verleden en de toekomst. Slecht idee. Wie in het verleden leeft, beleeft constant weer die spijt die hij of zij heeft bij keuzes die al lang gemaakt zijn geweest. Je kunt de tijd niet terugdraaien. Ook je constant zorgen maken om de toekomst is slecht. Je weet immers toch nog lang niet wat er allemaal nog te gebeuren staat. Het is goed om erop voorbereid te zijn, maar het is nog veel en veel belangrijker om gewoon eens lekker te genieten van het hier en nu.

Zoals je kunt zien, is het antwoord op de vraag van waarom je ongelukkig bent heel erg vaak een gebrek aan balans. Het is voor ons altijd maar het ene of het andere uiterste. De ultieme sleutel naar geluk is eigenlijk gewoon het gouden midden te vinden, en te behouden. Maar dat is jammer genoeg gemakkelijker gezegd dan gedaan, natuurlijk.

> Lees ook: Niet goed genoeg zijn

Ongelukkig zijn met jezelf

Meer drinken dan goed voor je is en emotie-eten

Je drinkt meer dan dat eigenlijk goed voor je is, of bent een emotie-eter. Emotie-eten of alcohol drinken kan zowel een oorzaak als een gevolg van een ongelukkig gevoel zijn. Natuurlijk drinkt iedereen wel eens graag een glaasje om te ontspannen of eet eens een beetje te veel. Maar er is duidelijk iets meer aan de hand als je het gevoel hebt dat je dat glas wijn of dat cakeje nodig hebt om te ontsnappen aan de negatieve gevoelens.

Je kunt op een gegeven moment het gevoel hebben dat de enige manier waarop je je goed in je vel kunt voelen, drinken of eten is. Het grappige is dat juist het tegengestelde waar is; als je van een verslaving verlost raakt, zal je meteen merken dat je je veel beter voelt dan zonder dat middel.

Niet kunnen genieten door verslaving

Het woord ‘verslaving’ klinkt misschien wat zwaar in je oren, maar dat is het absoluut niet. Het feit dat alcohol en eten in onze samenleving symbool staat voor gezelligheid en genot zorgt ervoor dat we ons niet bewust zijn van hoe snel ‘een beetje’ verandert naar ’te veel’ of naar ‘verslaafd’. Zoals je ziet, gaan gezondheid en geluk duidelijk hand in hand met elkaar.

Niet alleen te veel alcohol drinken of je stress weg eten kan je ongelukkig maken (en is op zijn beurt een gevolg van niet tevreden met je leven zijn), ook je slaap heeft een enorme invloed op hoe je je voelt en denkt. Andersom zorgt depressief zijn er ook voor dat je slaapkwaliteit heel erg kan veranderen. Ga je veel nachten door of slaap je niet goed, dan kan dat dus rechtstreekse invloed op je gemoedstoestand hebben.

> Lees ook over drugsgebruik en stress

wat heeft het leven nog voor zin?

Kun je niet meer genieten door een burn-out of zware stress?

Modder niet te lang zelf aan: bekijk ons aanbod voor individuele burn-out coaching

Psychische problemen in de familie

Depressieve gevoelens kunnen bovendien in de familie zitten. Hebben jouw ouders, broers, zussen of andere naaste familieleden psychische problemen, dan is de kans dat jij hier ook ooit last van zal krijgen aanzienlijk groter. Voor sommige mensen is het een troost, terwijl dit voor anderen alleen maar moeilijker is. Maar je kunt er niet altijd iets aan doen dat je je niet goed in je vel voelt. Zelfs al is je leven echt perfect en heb je geen achterliggende problemen waar je je niet bewust van bent, dan nog kan een depressie, burn-out, verslaving of ander psychisch probleem je zomaar overkomen.

Vaak zit dit dan ook in de genen. Zo kan het bij een depressie het geval zijn dat je brein gewoon van nature niet genoeg neurotransmitters aanmaakt die voor gelukkige gevoelens zorgen. De bekendste hiervan zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Deze stofjes zorgen onder andere voor gelukzalige gevoelens, gevoelens van warmte en liefde, en stimuleren het beloningscentrum in je hersenen.

Niet kunnen genieten door een depressie

Mensen die in een zware depressie zitten die met therapie alleen niet voldoende behandeld kan worden, nemen dan ook vaak antidepressiva. Dit is medicatie die ervoor zorgt dat deze neurotransmitters langer beschikbaar blijven in je brein, waardoor je positieve gevoelens beter kunt ervaren. Helaas werken antidepressiva echter niet voor iedereen, en kunnen ze daarnaast tal van bijwerkingen hebben.

Zo kunnen ze onder andere voor gewichtstoename zorgen doordat ze de eetlust verhogen, zorgen ze voor een lager libido en meer moeite met tot een orgasme komen. Ze kunnen je gevoelens afvlakken en word je er sneller vermoeid van. Dit is dan ook de reden waarom dokters vaak terughoudend zijn met het voorschrijven van medicatie.

Bovendien blijkt beweging en sport een veel betere invloed te hebben op gelukzaligheid. Daarnaast zorgt een pilletje alleen er niet ineens voor dat al je problemen opgelost zijn. Om echt te kunnen genieten van het leven, moet je ook de achterliggende oorzaak zien te vinden die je ervan weerhoudt om gelukkig te zijn.

Hoe komt je er achter waar je gelukkig van wordt?

Ongelukkig zijn en dat niet aan je omgeving vertellen

Je omgeving heeft het waarschijnlijk niet altijd even snel door dat je je niet zo lekker in vel voelt en/of je even in een wat moeilijkere periode in je leven zit. Al zeker niet als je leven er op het eerste zicht ‘ideaal’ en ‘perfect’ uitziet en je er de schijn probeert op te houden dat alles goed met je gaat, terwijl dit misschien helemaal niet het geval is. Doen alsof je helemaal geen problemen hebt, brengt je echter nergens. Vaak zorgt het er juist voor dat je je alleen maar meer gaat afzonderen van de mensen en je je juist slechter gaat voelen.

Bovendien kan het voor veel onbegrip in je omgeving zorgen als je gedrag onder invloed van je humeur ineens helemaal verandert als men niet weet dat de achterliggende reden hiervan is dat je je niet gelukkig voelt. Dit kan er soms zelfs voor zorgen dat mensen je slechter gaan behandelen als je je slecht voelt, omdat ze denken dat je je gewoon onaangenaam gedraagt tegenover hen of gewoon niet zo’n aardig persoon bent.

Misschien denken ze juist dat het heel goed met je gaat omdat je je tegenover de buitenwereld altijd beter probeert voor te doen dan je eigenlijk bent. Terwijl je vrienden en familie juist heel veel kunnen betekenen voor je als je even in een dipje zit.

Lees verder over: Belemmerende overtuigingen (die leiden tot extra stress)

Niet kunnen genieten door eenzaamheid

Vergeet bovendien niet dat jezelf isoleren van de rest vreselijk eenzaam kan zijn. Dat de eenzaamheid alles alleen nog maar erger maakt als je al depressief bent.
Bovendien kunnen veel van je achterliggende problemen misschien wel juist door de hulp van je naasten verholpen worden. Zij kunnen je immers een frisse kijk op de situatie bieden en je oplossingen aanreiken waar je zelf misschien nog niet eens aan had gedacht. Of misschien kun je hen dingen vertellen die zij kunnen doen om het wat makkelijker te maken voor je.

Omring je met de mensen die het goed met je voorhebben en van wie je weet dat ze je ook zullen steunen als het allemaal even wat minder goed met je gaat. Vergeet echter niet dat je ook met alle kennis die je in dit artikel hebt opgedaan over de reden waarom je je niet gelukkig voelt, niet al je problemen zomaar zullen verdwijnen. Dit artikel is slechts een geheel van mogelijke redenen van deze gevoelens en biedt geen directe oplossingen hiervoor aan.

> Lees verder over eenzaamheid

Niet kunnen genieten: De oplossing

Wanneer je niet kunt genieten, je jezelf regelmatig doodongelukkig voelt, doe je er goed aan om praktische hulp te zoeken. Het bewezen recept hiervoor is de ‘BERG-methode. Ga aan de slag met ongelukkigheid en ga de dingen doen die betekenisvol zijn voor je. Heb je het gevoel dat je er zelf niet meer uit komt?

Hulp bij burn out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Vergelijkbare berichten

30 reacties

  1. Anoniem schreef:

    Het stukje ongelukkig door een depressie klopt geen jota van, dokters schrijven maar wat graag antidepressiva voor. Sterker nog ze gaan als smarties over te toonbank. Ik geloof dat het aantal mensen wat loopt te klagen en agressief zijn nog nooit zo groot is geweest als nu.

  2. Kees Kansloos schreef:

    Artikel die de spijker precies op zijn kop slaat. Ben boos op de hele wereld maar voor op mezelf. Kan alleen maar lachen als ik onder invloed ben en dit is al jaren het geval.

  3. Geld maakt niet gelukkig is een uitspraak voor de modale mens, mensen met geld. Geen geld betekend dat je alles hebt ingeleverd. Je hebt met mazzel een bijstandje. Die coaches hebben dit nooit gevoeld. Als je op de bodem hebt gezeten weet je dat geld zeker gelukkig maakt, en geen geld je helemaal naar de klote helpt. Geld maakt gelukkig, reken daar maar op ! Zonder geld word het een kettingreactie van miserie.

  4. K. Laarmee schreef:

    mis het laatste kopje wel na de opsomming van ‘van alles’:

    Ben je er gewoon klaar mee omdat je het leven inmiddels wel gezien hebt?

    zijn je “achterliggende gevoelens en gedachten”: ben er gewoon helemaal klaar mee want ‘leven’ is zo’n zinloos triest concept?

    tsja, dan is er weinig hulp voorhanden, probeer meer te eten zodat je kunt gaan afvallen, zoek een verslaving zodat we je kunnen genezen,. wordt depressief zodat je therapie en pillen kunt krijgen.
    of misschien een burn out?

    #zucht Oh nee, dat is het allemaal niet.
    je bent er gewoon helemaal klaar mee.

    niet aan gedacht, maar dat bestaat ook inderdaad.

  5. Ben in mijn kinderjaren fysiek en mentaal zwaar mishandeld geweest. Mijn stiefmoeder en mijn vader konden niet verdragen dat ik mij amuseerde. Telkens zij een spoor van vreugde of plezier zagen staken ze er een stok tussen. Gevolg : genieten kon en durfde ik niet meer en kon ik niet meer laten blijken omdat me dat steeds zuur opbracht. Nu (65j) kan ik nog steeds niet genieten niettegenstaande ik veel sport, zeer handig ben en van alles maak en doe. Ook mijn omgeving heeft me al te kennen gegeven dat ik blijkbaar niet kan genieten, ook niet als ik bijvoorbeeld een tennis- of golfwedstrijd gewonnen heb. Tegenover zoveel emotionele schade staan therapeuten blijkbaar machteloos.

    1. Hannie van’t Oor schreef:

      Dat is nu net het probleem waarmee ik worstel. Ben klaar met het leven. Niet mishandeld of zo in mijn kindertijd. Een heel afwisselend en druk leven gehad. Nooit echt genoten van dingen. Gewoon alles geaccepteerd zoals het was. Wel depressief geweest en medicijnen gehad. Alle antidepressiva wel gehad. Nu helemaal geen gevoel meer. Zelfs waar ik verdrietig van moet zijn heb ik niet meer. Heel vervelend om ze te leven. Daarom eigenlijk dat ik gewoon wil inslapen. Wat toch ook weer niet goed is. Moeilijk allemaal.

  6. A.noniem schreef:

    als sinds mijn kindertijd depressief. eerste zelfmoordpoging op mijn 17e (of zag niemand mijn verdriet?) inmiddels twee burn-outs verder en nog veel meer depressies. ik blijk ook een aversie tegen mensen te hebben en natuurlijk ook tegen mezelf. ik stoot mensen af, creëer mijn eigen valkuilen en ellende. te sneu om te leven, te laf om er een eind aan te maken. ik voel me echt een heel stom mens omdat ik steeds mijn veiligheid bij en in anderen heb gezocht. niet gevonden natuurlijk. en nou zit ik….ik zie geen uitweg meer. ik kwam vanmorgen tot de ontdekking dat ik echt niets wil. kiezen betekent verliezen en ik zie ook alleen maar ‘verlies’, wat ik ook doe. ik wil geen medicijnen meer gebruiken want die helpen mij niet. ik voel me klein, heel klein….

    1. ook anoniem schreef:

      Ik zou graag met je in contact willen komen, ervaar hetzelfde

    2. Yvonne schreef:

      Zo herkenbaar. Sinds de geboorte van mijn dochter en scheiding is het alleen maar erger geworden. Ik ga me laten opnemen om trauma’s te verwerken.

  7. Ik krijg een beetje jeuk van de tendens dat je kennelijk gelukkig moet zijn. Altijd. En als je dat niet bent moet er iets (aan je) gebeuren. Waar komt de druk vandaan dat he gelukkig moet zijn? Met een glas wijn op het balkon. “Geniet ervan!” hoor je je Facebook-vrienden meteen zeggen. Wat is dat toch? Een vereiste?

    1. Annick Beyne schreef:

      helemaal mee akkoord en frustrerend en confronterend terwijl je enorm je best doet om er het beste van te maken

  8. Ben R Niet schreef:

    Onverwerkte trauma’s, daar zit ik nu in, althans dat lijk ik nu te erkennen. Jarenlang doen alsof alles goed is. En dan het werk… 22 jaar iets doen wat je niet ligt, maar gewoon doen uit plichtsgevoel. Vele topics van deze site onderschrijft wel iets wat ik doormaak. Mijn ongelukkige gevoel is het gevolg van onderdrukte ontevredenheid door de jaren heen. Het is moeilijk uit dit ‘systeem’ te komen.

    1. Dag Ben,

      Wat vervelend om te horen! Maar wat goed dat je het doorgaat. Er is licht aan het eind van de tunnel en deze processen leiden altijd tot mooie inzichten waardoor je uiteindelijk meer kunt gaan genieten en tevredener zult zijn.

      Kunnen we je hierbij helpen eventueel?

  9. de laatste paar uurtjes of zo sporten of zo
    lekker Naar buiten gaan of zo
    lekker ontspannen muziek luisteren

  10. Op dit moment weet ik ook niet meer zo goed wat ik aanmoet met mijn situatie. Ik heb jarenlang allerlei mentale problemen gehad. Op een gegeven moment is daar de diagnose autisme uitgekomen, maar sinds een paar jaar blijkt er vooral sprake te zijn van trauma. Als je al het ’trauma’ weghaalt, blijft er weinig ‘autisme’ over.

    Therapie geprobeerd, klapte ik elke keer dicht. Nu heb ik zelf moeten uitzoeken wat dat was, en ik vrees dat het dissociatie is. Mijn behandelaar zou expert zijn in trauma én autisme, dus wel bijzonder dat de beste man niets van het dissocieren doorhad.

    Ik heb inmiddels al meer dan 10 jaar af en aan therapie, ik ben inmiddels 20, zonder ooit één concreet behandelplan te hebben gezien.

    Moet nu wéér in therapie omdat ik weer op alle vlakken vastloop, maar inmiddels heb ik er geen vertrouwen meer in dat het goedkomt.

    Toch kan ik het niet verkroppen dat het enige leven dat ik heb, zo verloopt. Er zit nog wel wat vechtlust in, maar het houdt niet over als ik gewoon niet geholpen wordt.

    1. Hoi RJ. Ergens is er een therapie die bij je past en die je gaat helpen. Geef niet op en stop niet voor je hem hebt gevonden.

  11. Iedereen heeft zijn eigen vorm van depressiviteit. Je kan in zo’n stuk niet elke situatie en/of persoon omvatten. Ik herken mij zelf wel in diverse beschrijvingen en ook in genoeg niet. Als kind en twintiger, nu 48, diverse vormen van hulp mogen ontvangen, maar het heeft mij voor mijn gevoel niet verder geholpen. Dit komt ook, zodra je hulp krijgt, je toch weer een schild optrekt. Ik in ieder geval. Heb vaak mij zelf gecorrigeerd, wat zo nu en dan ook nodig was door de wachtlijsten. En dan mag je trots zijn, dat je het toch hebt geflikt.

    Goed leven, gelukkig getrouwd, ben buiten het feit dat er overal wel iets is, tevreden met mijn baan (geen reden tot klagen), En inderdaad, altijd maar meer willen. Ook oneerlijkheid waar ik mee worstel.

    Hoe leer je tevreden te zijn met wat je hebt en je leven? Ik zal het vooral bij mij zelf moeten vinden en zaken accepteren zoals ze zijn.

    Ruud, dank voor je verhaal.

    1. Nacht Peinzen schreef:

      Hi Ruud,

      Mooi geschreven, ik herken me ook in een aantal dingen. Ik kwam echter op deze pagina terecht door de zoekopdracht “Ik zie een heel leven werken niet zitten”. Ik moet dus nog beginnen. Het stemt me niet positief over de toekomst dat ik nu al vaak zulke gedachten heb. Kan ik iets doen tegen deze enorme aversie? Het klinkt als lui-zijn, maar ik begrijp niet hoe van 20-25 jaar tot je 70e jaar werken een leven is waar iedereen zich zo gemakkelijk aan lijkt te committeren.

      Dit soort gedachten leiden tevens tot een soort self-fulfilling prophecy waardoor ik al meerdere keren ben vastgelopen. Ik ben benieuwd of je dit vaker hoort en of er iets aan te doen is.

      1. Daar zit vaak de crux inderdaad!

        ‘als ik niks doe ben ik waardeloos’

        Ik heb bij veel klanten het niks doen vaak vervangen voor ‘bewust aandacht schenken aan je herstel’. Je doet hetzelfde, je komt tot rust maar er zit geen negatieve lading meer op

  12. Zwer Ver schreef:

    ik heb altijd wel gestruggled maar meestal “won” het positieve wel.
    Sinds corona is mijn wereldbeeld en daar bedoel ik mee “wat er leeft” in de hoofden van heel veel mensen onderuit gehaald. Ik kan niet meer terug naar die bubbel waar het allemaal wat rooskleuriger was. Nu de coronamist wegtrekt, moet ik zien te dealen met die nieuwe realiteit die me maar zeer matig bevalt en waarin ik me erg eenzaam voel. De inflatie, de energiecrisis en de oorlog maakt het er ook niet vrolijker op.
    Dan nog het ouder worden, (52 nu) op geen enkel vlak mijn leven echt leuk vinden (werk, woning, geen relatie enz…) en geen mogelijkheden zien om het te verbeteren. Maar toch vooral de confrontatie met wat er leeft in de hoofden van veel meer mensen dan ik ooit wist, maakt dat ik steeds meer verlang naar dat hutje op de hei zonder internet en zonder contact met “de wereld”. Nou, dat is natuurlijk niet waar ik naar verlang maar dat lijkt de enige vredige oplossing.

    1. Zeer mooi omschreven Zwer Ver. Wat jij beschrijft, is op mijn lijf geschreven. En het ergste is dat ik niet weet waarheen met deze depressieve gevoelens. Anti depressiva wil ik niet, en denk dat de psycholoog me ook niet kan helpen zoals voordien. Mijn blik over de maatschappij, politici, het leven op zich, is zo verziekt geworden, dat ik niet meer hoopvol kan zijn dat dit weer “een fase” is waar ik door moet.
      Mvg

  13. Ik heb al therapieën gehad voor laag zelfbeeld, persoonlijkheidsstoornis en depressie en nog ben ik niet geholpen. Ik werk aan wat ik geleerd heb, maar wat me nekt is mijn enorme verdriet en angst voor klimaatverandering en verlies van biodiversiteit. Ik voel er iedere dag pijn en angst van en kan niet meer genieten. Daarbij probeer ik het vóór me te houden (wat maar zeer ten dele lukt) omdat mensen van me gaan balen. Ook mijn man vindt het te zwaar met mij. Ik probeer van alles, maar zet mezelf steeds meer klem om mijn footprint zo klein mogelijk te maken. Ik geloof niet dat ik nog te helpen ben.

    1. Beste Karin,
      Wat goed dat je aan het werk bent met wat je geleerd hebt. Het is een enorme uitdaging om dagelijks geconfronteerd met angst en verdriet. Je zegt dat je denkt dat je niet meer te helpen bent, iets dat we vaker horen bij mensen die zelf de oplossing niet meer kunnen vinden. We zouden graag samen met je kijken naar wat onze ervaren coaches voor je kunnen doen en op die manier samen zoeken naar wat licht aan het eind van de tunnel. Vul je het adviesgesprek formulier in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *