Een time-out bij een burn-out: We hebben het al eens eerder gehad over de impact van een burn-out op de omgeving. Een burn-out heb je nooit alleen, we zijn allemaal verbonden met iemand. Zo iemand reageert op dat wat er met jou aan de hand is. Dat kan spanning geven omdat je niet krijgt wat je nodig hebt of omdat echt alles je te veel is en zelfs de aandacht van iemand die van je houdt te veel is.
Je handen vol hebben aan jezelf
We komen veel vragen tegen die hierover gaan. Of je nu een burn-out hebt of er mee te maken hebt: afstand en nabijheid is bij burn-out altijd iets waar je mee te maken krijgt. Waarom?
Burn-out heeft te maken met je grenzen leren kennen en erkennen, leren voelen en beter met het voelen om leren gaan. Dat (leren) voelen is dan met name in relatie tot personen en de interactie met elkaar. Bewust worden van wat iets of iemand met jou doet, hoe jij reageert en of dat handiger kan. Leren hoe je effectiever en plezieriger met je energie om kunt gaan.
Dit proces kost veel energie en dat heb je al zo weinig tijdens een burn-out. Naast dit leren voelen heb je ook de dagelijkse gang van zaken als boodschappen, eventuele kinderen, ouders, wellicht een baan, etc.
Tot rust komen: neem een time-out
Het dagelijks leven, in combinatie met jezelf keihard tegenkomen en het werken aan jezelf, brengt vaak de behoefte naar voren om alleen te zijn, om van alles en iedereen een time-out te willen. Een moment om het overzicht weer te creëren en het gevoel terug te krijgen dat je grip krijgt op een situatie.
> Lees ook: Alle stekkers eruit trekken
Je brein en je lijf hebben de behoefte aan rust
Realiseer je dat het bij een burn-out heel normaal is om een gevoel te hebben dat je met rust gelaten wilt worden. Dat is met name ook in het begin van de burn-out wat je brein aangeeft nodig te hebben:
Door de time-out word je als het ware geholpen om weer beter te worden. Heeft het zin je hiertegen te verzetten? Verzet kost kracht en energie en daar ben je nu juist niet naar op zoek. Erkennen van de natuurlijke noodzakelijke behoefte haalt heel wat druk van de ketel. Helemaal als jouw omgeving dit ook doet. Je kunt dan immers beter je afspraken en acties afstemmen en alleen dat doen wat jou helpt om beter te worden.
Afstand nemen, hoe doe je dat?
Om afstand te kunnen nemen is het goed om je het volgende te realiseren:
- Accepteer dat je even rust nodig hebt (als je achter je keuze staat, ben je beter in staat te ontspannen en te ervaren wat je echt nodig hebt)
- Bepaal op welke vlakken je afstand nodig hebt (je relatie, gezin, familie, vrienden, werk, huishouden)
- Bekijk per gebied of en wat je kunt regelen om meer afstand te krijgen
- Bepaal wat je behoefte is in rust (slapen, ontspannen, praten, schrijven, lezen, jezelf verwennen)
- Schakel desnoods hulp in om de afstand te kunnen realiseren
> Bekijk ook: Rouwen om je burn-out
Met enkel een time-out kom je er niet
Met alleen afstand nemen, veel tijd alleen zijn, kom je er echter niet. Je begrijpt dat het vaak een hele tijd heeft geduurd voordat je zo vermoeid raakte. Gedurende jaren ben je jezelf voorbijgelopen en is het noodzakelijk om te onderzoeken wat er met je is gebeurd:
- Wat is jouw aandeel geweest met betrekking tot je energieverlies in je relatie of werk?
- Welke signalen heb je gezien of niet gezien?
- Wat zijn knelpunten geweest, zie ik in de toekomst knelpunten?
- Ben ik bereid om te werken aan mezelf ook in relatie tot mijn partner of werk?
- Welke verwachting heb ik na de time-out (waar wil ik antwoord op hebben)?
> Welke signalen van burn-out heb je al die tijd genegeerd?
Hoe lang moet je een time-out nemen?
Wat het meest effectief is, is sterk afhankelijk van je persoonlijk situatie. Hoe hoog zijn de spanningen opgelopen, wat zijn de financiële consequenties, wat is praktisch gezien mogelijk? Denk altijd bij een time-out aan mogelijkheden. Ook meerdere kleine momenten kunnen waardevol zijn, zolang je ze maar effectief, kwalitatief goed invult.
Hoewel een time-out je niet gaat helpen volledig uit een burn-out te komen, gaat het je wel helpen om positieve stappen te zetten in het herstel:
Door een time-out:
- Heb je de gelegenheid om je gedachten en gevoelens op een rijtje te zetten
- Kun je weer energie opladen
- Krijg je inzicht in wat belangrijk is voor je
- Krijg je inzicht in wat belastend is voor je
- Kun je betere beslissingen nemen
- Kun je inzichten omzetten in acties
Als je geen afstand kan nemen
Er zijn altijd situaties en omstandigheden te bedenken die het onmogelijk voor je maken om een time-out te nemen. Kijk dan in ieder geval naar wat er voor jou in je behoefte aan rust wel te realiseren is. Creëer voor jezelf mini time-outs:
- Neem elk uur zeker 10 minuten de tijd om helemaal niets te hoeven, ga zitten en adem, rustig, diep, met de aandacht juist alleen gericht op je eigen ademhaling
- Plan tussen 13.00 en 15.00 uur niets, maak het me-time (ook dit kan wel eens moeilijk zijn om te realiseren, kijk wat voor jou haalbaar is in het hebben van eigen tijd, maar doe het wel!)
- Ben bezig met mindfulness, ontspanningsoefeningen, muziek, kijk een natuurfilm
- Ga naar buiten, wandel, prikkel je zintuigen
> Lees ook: Valkuilen die zorgen voor stress
Een time-out van burn-out
Ben je net bezig met herstel, zit je er middenin, ben je met de laatste energie opbouw bezig? Op elk moment in de periode van herstel is het fijn om eens een time-out van je burn-out te nemen. Natuurlijk ervaar je dagelijks de klachten die horen bij een burn-out. Maar door dag in, dag uit bezig te zijn met alles wat je voelt, raak je op een gegeven moment geïdentificeerd met je eigen ziektebeeld. Je wordt op een gegeven moment dan burn-out, in plaats van dat je een burn-out hebt.
Een time-out nemen van je burn-out doe je door:
- Jezelf twee dagen niet bezig houden met wat goed is voor je herstel
- Je niet bezighouden met hoe je je voelt
- Niet nadenken over alles wat je nog wilt
- Een paar dagen leven, in plaats van geleefd worden
- De dag nemen zoals die is, en niet nadenken over alles wat je anders had gekund
- Twee dagen niet bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling
> Lees ook: Hoe kun je meer genieten van kleine dingen?
Hulp bij burn-out en stress
Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is simpelweg ontzettend lastig. De coaches van Meulenberg Training & Coaching begrijpen precies wat je doormaakt en weten hoe zwaar het kan zijn. Ze hebben dit vaak zelf meegemaakt! Met hun jarenlange ervaring en expertise staan ze klaar om jou stap voor stap te helpen aan een volledig herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching en verzuimtraining heb jij je leven lang plezier!
Bekijk ons aanbod voor:
Burn-out coaching
Stress coaching
Online coaching
Verzuimtrainingen