Angst is een hele normale emotie die ontstaat als er gevaar dreigt. Iedereen is dan ook wel eens bang geweest. Het wordt alleen een probleem wanneer deze angst lang aanhoudt en het jouw dagelijks functioneren in de weg staat. Wanneer je bijvoorbeeld een sociale fobie hebt, weerhoudt dit jou ervan om naar sociale gelegenheden te gaan, te netwerken voor je baan en te spreken op een conferentie. Op dat moment spreken we dan ook van een angststoornis. Een behandeling angststoornis is in zo’n geval aan te raden.

Ik heb een angststoornis, wat nu?

Hoe weet je of je te maken hebt met een angststoornis? Welke symptomen je precies hebt, is afhankelijk van de soort angststoornis. De meest voorkomende symptomen zijn lichamelijke klachten zoals trillen, hoofdpijn of buikpijn. Verder kan je psychische klachten merken, zoals veel piekeren en vervelende gedachten. Ook in jouw gedrag kunnen er veranderingen zijn door angst, zoals verstijven, het vermijden van angstige situaties of opstandig worden.

Denk jij dat je een angststoornis hebt? Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor een behandeling angststoornis. Je bent ook zeker niet alleen; een angststoornis komt vrij vaak voor. Namelijk ongeveer één op de vijf Nederlanders heeft wel eens last gehad van een angststoornis. Over het algemeen lijkt het vaker bij vrouwen voor te komen dan bij mannen.

Welke behandeling is er voor mijn angststoornis

Als eerste stap is het goed om met jouw huisarts te praten. Deze kan vragen naar zowel jouw lichamelijke klachten als psychische klachten en jou vervolgens doorverwijzen naar een psycholoog, bijvoorbeeld bij de GGZ. Deze zal samen met jou een plan maken voor een behandeling angststoornis.

Welke behandeling is er voor mijn angststoornis?

Welke behandeling angststoornis het beste bij jouw situatie past, is ook afhankelijk van de diagnose die jij krijgt. Voor sommige angststoornissen werkt een bepaalde therapie beter dan voor een andere. Enkele behandelingen voor angststoornissen zijn cognitieve gedragstherapie, EMDR, autonomieversterkende therapie, metacognitieve therapie en medicatie.

De behandeling begint met een diagnose

Als eerste is het dus van belang dat wordt vastgesteld van welke angststoornis bij jou sprake is en wat de oorzaak van jouw angst is. De psycholoog heeft hiervoor een intake vragenlijst. Hierin staan allerlei vragen om te bepalen in welke mate jij angst hebt en in hoeverre het jouw leven beïnvloed. Zo bepaald de psycholoog of er inderdaad sprake is van een stoornis en welke vorm van jij dan hebt.

Vervolgens gaan jullie samen een behandeling angststoornis bepalen. Na de diagnose krijg je vaak eerst psycho educatie. Hierbij legt jouw psycholoog aan jou uit wat jouw angststoornis is, waar het vandaan kan komen, wat de symptomen zijn en wat je ertegen kan doen.

Therapie als behandeling van een angststoornis

Het soort therapie dat je krijgt is afhankelijk van welke angststoornis jij hebt. De meest voorkomende therapie is cognitieve gedragstherapie (CGT). Zoals de naam zegt, is deze therapie gebaseerd op het veranderen van jouw gedachten (cognitie) en jouw gedrag (exposure).

Bij deze behandeling angststoornis leer jij hoe jouw gedachten, emoties en acties met elkaar zijn verbonden. Vervolgens leer jij hoe je deze gedachten kan vervangen met helpende gedachten, zodat het een andere invloed heeft op jouw emoties en gedrag. Je leert dus nieuwe vaardigheden waarmee jij je angsten kan beheersen. Hoewel je bij een angst vaak de neiging hebt om vervelende gedachten of situaties te vermijden, leer je met CGT hoe dit juist je angst in stand houdt. Door in plaats daarvan de situatie te doorstaan, zwakt jouw angst minder.

Therapie als behandeling van een angststoornis

Een andere behandeling angststoornis is EMDR. Dit staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Deze therapie is vooral effectief bij post-traumatische stressstoornissen. Een onderdeel van deze therapie is het opnieuw inbeelden van de traumatische ervaring, terwijl je kijkt naar een vinger die heen en weer gaat of luistert naar een toon die van jouw ene naar jouw andere oor gaat. Hierdoor vermindert het traumatische aspect van de gebeurtenis steeds verder, totdat je het niet meer als traumatisch ervaart. Naast bij een posttraumatische stressstoornis kan deze behandeling ook een alternatief zijn voor CGT bij andere angststoornissen, zoals een paniekstoornis of sociale fobie.

Hoe kan medicatie mij helpen?

Soms is een behandeling angststoornis niet voldoende en heb je iets meer ondersteuning nodig. Het kan ook zijn dat je zowel een angststoornis als een depressie hebt. Voorbeelden van deze medicijnen zijn sertraline, paroxetine en imipramine. De eerste twee zijn voorbeelden van selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s), wat ook de voorkeur heeft bij de behandeling angststoornis. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de stof serotonine niet meer terug de hersencel in kan, waardoor je meer serotonine in jouw hersenen krijgt. Deze stof heeft onder andere invloed op jouw geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap en emoties. Hoe meer serotonine je hebt, hoe beter jij je over het algemeen voelt.

Bij het nemen van de medicatie kan je in eerste instantie wel last krijgen van bijwerken, zoals juist meer angst, maag-darmklachten, zweten, een droge mond, minder zin in vrijen en slaperigheid of slapeloosheid. Over het algemeen verdwijnen deze bijwerkingen na verloop van tijd. Nadat je deze medicijnen een paar weken hebt geslikt, zal duidelijk worden of deze medicatie een goede behandeling angststoornis is.

De toekomst na de behandeling van mijn angststoornis

Na de behandeling angststoornis heb je leren omgaan met jouw angstklachten. Zoals bij andere stoornissen vaak ook het geval is, is het mogelijk dat de angstklachten weer terugkeren. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress of een onaangename ervaring. Het kan daarom belangrijk zijn om te achterhalen waar jouw angstklachten vandaan komen, zodat je weet waar je kwetsbaar voor bent. Als het goed is, heb je tijdens jouw behandeling angststoornis wel geleerd hoe je de signalen van jouw stoornis kan herkennen. Heb je het idee dat je weer terugvalt, dan is het dus altijd goed om weer even aan de bel te trekken.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Het is ook vrij standaard om tijdens je behandeling angststoornis al een zogenaamd signaleringsplan te maken voor wanneer jouw angst terugkomt. Hierin staat onder andere hoe je kan merken dat je angst terugkomt, wat jij en jouw naasten hieraan kunnen doen en met wie en hoe je contact op kan nemen als je voelt dat het niet de goede kant op gaat.

Wanneer je medicijnen slikt moet je hier nooit zomaar mee stoppen. Als je de dosering wilt veranderen of stoppen, doe dat dan altijd in overleg met jouw behandelaar. Medicatie moeten altijd geleidelijk worden afgebouwd.

Tips voor een beter leven met een angststoornis

Je kunt zelf verschillende dingen doen om met jouw angst om te leren gaan. Enkele tips hierbij zijn om in elk geval dagelijks te bewegen, het liefste een half uur. Ga eens even wandelen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Het krijgen van voldoende slaap is ook belangrijk voor jouw lichaam om zich te herstellen.

Daarnaast werkt ons lichaam het beste met regelmaat. Probeer daarom elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan en op ongeveer dezelfde tijden te eten. Wat je eet kan ook een grote invloed hebben: eet goed, vers eten en verminder zo veel mogelijk het innemen van bewerkte producten en suiker. Het nuttigen van alcohol en drugs valt ook af te raden, net als het drinken van koffie of andere cafeïne-houdende dranken.

E-book: Richtlijnen voeding bij hevige stress of een burn-out


e-book voeding en stress

Met dit e-book voorkom je dat een voedingspatroon hanteert wat je extra stress oplevert. Je krijgt handige recepten en dagmenu’s die je kunt volgen.

Nu van € 19,95 voor € 9,95

Bovenal is ontspanning erg belangrijk. Dit helpt om jouw lichaam uit de vecht-vlucht stand te halen. Probeer bijvoorbeeld eens ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of andere ontspanningsoefeningen te doen. Gaan wandelen in de buitenlucht kan ook ontspannend werken. Of ga eens samen met iemand anders iets doen. Sociale contacten kunnen ook steun geven en een luisterend oor bieden wanneer je jouw zorgen even kwijt wilt.

Je zal het waarschijnlijk liever niet doen, maar toch is het ook belangrijk om dingen te blijven doen die je eng vindt. Op die manier blijf je leren om met de spanning om te gaan en zal je merken dat de angst ook minder worden. Over het algemeen wordt angst sowieso na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wanneer je in een bepaalde situatie zit. Blijf daarnaast ook bewust van jouw gedachten, zeker op angstige momenten. Probeer jouw angstige gedachten te herkennen en hier helpende gedachten van te maken. Dit zijn vaardigheden die jij ook leert tijdens je behandeling angststoornis.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Team MTC - Meulenberg Training en coaching
Wij staan voor je klaar!

Veelgestelde vragen

We hopen dat je al heel wat wijzer bent geworden over angststoornissen en de mogelijkheden voor een behandeling angststoornis. Hieronder zullen we nog enkele veelgestelde vragen verder toelichten.

Welke behandeling angststoornis wordt gebruikt is afhankelijk van het soort angst dat jij hebt. Over het algemeen wordt cognitieve gedragstherapie gebruikt. Hierbij leer jij jouw gedachten te veranderen, wat van invloed is op jouw emoties en gedrag. Daarnaast is blootstelling aan jouw angst ook onderdeel van de therapie. Hiermee worden jouw gedragspatronen aangepakt. Door blootstelling leer jij om te gaan met jouw angst in een beangstigende situatie, waardoor jouw angst hiervoor ook verminderd. Andere mogelijke behandelingen voor een angststoornis zijn onder andere EMDR, medicatie, autonomieherstellende therapie en metacognitieve therapie.

Na behandeling angststoornis heb jij leren omgaan met jouw angst en zal jouw angst ook minder zijn. Je kan dan leven met je angst, waardoor het geen stoornis meer is. Het is echter wel mogelijk dat jouw angsten weer terugkomen, door bijvoorbeeld stress of een vervelende situatie. Hoewel je wel alle handvatten krijgt om met jouw angst om te gaan, is echt volledig genezen van een angststoornis lastig.

Voor angststoornissen zijn er geen specifieke medicijnen. Dat wil zeggen, er is geen medicatie die heel specifiek de angst aanpakt. Wel zijn er medicijnen die jouw stemming kunnen verbeteren. De meest gebruikte hiervoor zijn de selectieve serotonineheropnameremmers, die zorgen voor meer serotonine in jouw hersenen. Hierdoor voel jij je beter en zal je dus minder last hebben van angst.

Hoelang een behandeling angststoornis duurt is afhankelijk van het soort angst die jij hebt en welke behandeling jij krijgt. Bij een specifieke fobie kan een angststoornis bijvoorbeeld binnen een paar afspraken zijn opgelost, terwijl de behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis langer kan duren. Gemiddeld genomen ben je zo’n drie tot zes maanden met de behandeling angststoornis bezig.

Bronnen

  1. Thuisarts.nl – Ik heb een angst- en piekerstoornis en kies een behandeling – gevonden op 24-03-2022
    https://www.thuisarts.nl/angststoornis/ik-heb-gegeneraliseerde-angststoornis-en-wil-me-laten-behandelen
  2. GGZgroep.nl – Angst en Paniek klachten – gevonden op 24-03-2022
    https://www.ggzgroep.nl/klachten/angst-en-paniekstoornissen
  3. parnassiagroep.nl – Behandeling angststoornis – gevonden op 24-03-2022
    https://www.parnassiagroep.nl/uw-probleem/angststoornis/behandeling
  4. Hersenstichting.nl – Angststoornissen – gevonden op 24-03-2022
    https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/angststoornissen/

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *