Hoe ervaar jij de werksfeer wanneer er nieuwe ideeën binnen de organisatie doorgevoerd worden? Meestal veroorzaakt innovatie meer stress. Toch is innovatie essentieel om als bedrijf te kunnen groeien. Is er een manier om innovatief te zijn en tegelijkertijd zo min mogelijk stress te veroorzaken of ervaren? En wat kan stressmanagement betekenen voor een innovatieve bedrijfscultuur?

Innovatie is noodzakelijk voor succes

Innovatie betekent vernieuwing. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van een product of het lanceren van een nieuw product. Het kan ook gaan over het verbeteren van een proces, zoals het automatiseren van je inkoopsysteem of het toevoegen van een track and trace module aan je webshop.

We leven in een wereld die continu verandert. Je leest dit artikel bijvoorbeeld digitaal op je telefoon, tablet of laptop en niet in een papieren krant of tijdschrift die je door de brievenbus hebt gekregen. Je kunt de veranderingen niet tegengaan. Stilstand is zelfs achteruitgang.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wij staan voor je klaar met een team van ervaren coaches. Onze coaches zijn actief in heel Nederland en zeer ervaren in het oplossen van stress en burn-out klachten.

Daarom is innovatie noodzakelijk om een succesvolle ondernemer te zijn. Innovatie helpt je om je van anderen te onderscheiden, je klanten te behouden en een voorsprong op je concurrenten te maken. Maar ook binnen je bedrijf helpt innovatie om een aantrekkelijk bedrijf voor je medewerkers te zijn.

Stress en innovatie gaan hand in hand

Ondanks de voordelen van innovatie voor je bedrijf en voor je medewerkers, kan innovatie ook veel stress geven. Waarom veroorzaakt innovatie stress? Veranderingen geven eigenlijk altijd een beetje stress. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam. Je merkt bijvoorbeeld dat je meer piekergedachten hebt, minder goed slaapt of meer zweet.

Wanneer er veranderingen worden doorgevoerd, betekent dat dat je moet wennen en je moet aanpassen. Soms neemt de werkdruk toe door veranderingen of wordt er van medewerkers verwacht dat ze zich nieuwe competenties eigen maken. Je kunt je onzeker voelen of je wel over die competenties beschikt en het kost tijd en energie om je aan te passen.

Innovatie en stressmanagement

Aan de ene kant is innovatie dus belangrijk voor bedrijven. Innovatie is bepalend voor succes. Maar aan de andere kant veroorzaken veranderingen en vernieuwing ook stress. Een beetje stress hoeft niet verkeerd te zijn, zolang de stress van korte duur is en medewerkers van de stress kunnen herstellen.

Wanneer een bedrijf geen aandacht heeft voor stress die ontstaat door innovatie, zullen medewerkers meer stressklachten ervaren en kan er meer ziekteverzuim ontstaan. Een innovatief bedrijf moet daarom altijd oog hebben voor stressmanagement. Net zoals innovatie essentieel is voor het bedrijf, zo is stressmanagement essentieel om stressklachten en burn-out onder medewerkers te voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld workshops over tijdmanagement aanbieden of workshops en coaching organiseren waarin medewerkers kunnen leren van stress te herstellen en meer aandacht leren hebben voor hun mentale gezondheid.

Voordelen van stressmanagement

Stressmanagement kan veel betekenen voor je organisatie. Stress is namelijk de meest voorkomende oorzaak van ziekteverzuim. Volgens TNO hadden in 2022 1,6 miljoen werknemers last van burn-out gerelateerde klachten [1]. Werkstress leidt dus tot aanzienlijke kosten voor je bedrijf. Deze kosten kunnen worden verminderd door stressmanagementtechnieken toe te passen binnen je organisatie.

Daarnaast zal je positieve resultaten zien op het gebied van de kwaliteit van het geleverde werk. Gestreste medewerkers maken namelijk meer fouten en zijn minder productief. Stressmanagement helpt om de productiviteit te verhogen en draagt bij aan meer winstgevendheid.

Ten slotte zorgt investeren in stressmanagement voor een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en ondersteund voelen, wat op zijn beurt innovatie kan stimuleren. Stressmanagement kan dus helpen om stress als gevolg van innovatie te verminderen en tegelijkertijd zorgen voor een innovatieve bedrijfscultuur. 

Omgaan met stress in een innovatieve omgeving

Hoe kun je het beste omgaan met stress in een innovatieve omgeving? Hoe kun je voorkomen dat je last krijgt van angst- en stressklachten? Naast het vergroten van zelfvertrouwen, het bieden van een realistisch perspectief en het zorgen voor voldoende hersteltijd, is het ook belangrijk om te kijken naar nieuw handelingsperspectief en verantwoordelijkheid. Door actief te zoeken naar nieuwe manieren om met uitdagingen om te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn, kun je effectief stress verminderen en je veerkracht vergroten in een innovatieve werkomgeving.

Zelfvertrouwen vergroten

Faalangst of de angst om niet over de nieuwe competenties te beschikken kan veel stress geven in een innovatieve omgeving. Als je dergelijke angstklachten bij jezelf herkent, kun je het beste aan je zelfvertrouwen werken. Je kunt je zelfvertrouwen vergroten door eventueel een cursus of opleiding te volgen als je die aangeboden krijgt. Maar het kan ook helpen om met je medewerkers over je onzekerheden te praten en om vaker om feedback te vragen.

Omgaan met stress in een innovatieve omgeving

Redelijk zijn

Wanneer dingen veranderen heb je tijd nodig om te wennen en je aan te passen. Het kan zijn dat je naar anderen toe heel begripvol bent, maar weinig geduld met jezelf hebt. Het is dus de kunst om redelijk te zijn in wat je van jezelf kunt verwachten en niet te veeleisend te zijn. Door jezelf ook de tijd te gunnen om aan veranderingen te wennen, zul je minder stress ervaren.

Hersteltijd creëren

Bovendien heb je tijd nodig om van de stress en van de toegenomen werkdruk te herstellen. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en voldoende nachtrust. Vooral ten tijde van innovatie is het extra belangrijk dat je bij kunt komen van stress die daarmee gepaard gaat.

Nieuw handelingsperspectief en het nemen van verantwoordelijkheid
Bij veranderingen is het behulpzaam om alternatieve benaderingen te verkennen. Denk creatief na over verschillende manieren om met deze uitdagingen om te gaan. Sta open voor nieuwe ideeën en perspectieven, zelfs als ze anders zijn dan wat je gewend bent.

Burn-out voorkomen in een innovatieve omgeving

Wanneer je meer stress hebt en daar niet goed van kunt herstellen, zul je meer stressklachten krijgen. Je merkt bijvoorbeeld dat je meer piekert en minder goed slaapt. Of je krijgt vaker hoofdpijn, je hebt last van gespannen spieren of hebt regelmatig buikpijn.

Weten of jouw symptomen bij
een burn-out horen?

Ontdek aan de hand van de gratis test of je een burn-out hebt. Binnen een kwartier weet je of een burn-out bij jou op de loer ligt.

Ontvang direct praktische tips
van een ervaren coach in je inbox
.

burnout test

Het is goed om alert te zijn op zulke stressklachten. Als je stressklachten zo snel mogelijk herkent, kun je op tijd ingrijpen en een burn-out voorkomen. Maar als je de stresssignalen van je lichaam negeert en te lang over je grenzen gaat en met stressklachten rond blijft lopen, kun je burn-out raken.

Zorg daarom goed voor je fysieke en mentale gezondheid als je in een innovatieve omgeving werkt. Leer jezelf goed kennen, luister naar je lichaam en leer ook je grenzen aan te geven. Op die manier kun je een burn-out voorkomen in een innovatie omgeving.

Tips voor minder stress tijdens innovatie

Het is normaal dat je een beetje stress ervaart tijdens innovatie. Toch wil je stress zo veel mogelijk terugdringen om creatief te blijven en ernstige stressklachten te voorkomen. De volgende tips kunnen je helpen om minder stress te ervaren.

Probeer te relativeren

We zijn vaak geneigd dingen groter en ingewikkelder te maken dan ze zijn. Hierdoor kan innovatie je aanvliegen. Je denkt bijvoorbeeld dat je nooit de gevraagde competenties eigen kunt maken of je ziet bij voorbaat al dat je de werkdruk niet aankunt. Probeer dingen niet groter te maken dan ze zijn. Wanneer je kunt relativeren, zul je minder stress hebben.

Zorg goed voor jezelf

Wanneer je een stressvolle tijd tegemoet gaat tijdens een innovatieproces, is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Op die manier kun je de stress beter aan. Probeer bijvoorbeeld meer te bewegen en te sporten. Zorg ook voor voldoende nachtrust en eet gezond.

Behoud een positieve instelling

Je kunt ook beter met veranderingen omgaan als je het voordeel van de vernieuwing inziet. Doe daarom je best om positief ingesteld te blijven en let ook op je gedachten. Vermijd personen met een negatieve houding en blijf gefocust op de voordelen van een innovatieproces of een verandering die wordt doorgevoerd.

Neem kleine stappen

Begin met het implementeren van kleine veranderingen in je gedrag of denkwijze om het nieuwe handelingsperspectief te oefenen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je vaker om feedback vraagt, nieuwe communicatiestrategieën uitprobeert, of een nieuwe aanpak voor het omgaan met stress test.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Iets wat voor een ander een fluitje van een cent is, kan voor jou een hele uitdaging zijn en visa versa. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen als een vernieuwing voor hun niet moeilijk is of als zij de nieuwe competenties sneller onder de knie hebben. Jezelf met anderen vergelijken ontmoedigt je alleen maar en veroorzaakt onnodige stress.

Creëer rust

Je kunt voor jezelf rust creëren door overzicht te maken. Maak bijvoorbeeld een goede planning en stel die eventueel tussentijds bij. Houd je bureau en mailbox zo leeg mogelijk en wees niet terughoudend om je medewerkers om hulp te vragen.

Conclusie: Een strategische benadering van stress en innovatie

Innovatie en stressmanagement vormen de kern van een gezonde en productieve werkomgeving. Terwijl innovatie cruciaal is voor het succes van een bedrijf, is stressmanagement essentieel om stressgerelateerde klachten en burn-out bij medewerkers te voorkomen. Het is onvermijdelijk dat medewerkers stress ervaren tijdens innovatie-inspanningen. Daarom is het van vitaal belang dat zij effectief leren omgaan met deze stress om te kunnen herstellen en optimaal te presteren.

Hulp bij burn-out en stress

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Veelgestelde vragen

Je wordt sneller creatief als je een positieve en ontspannen mindset hebt. Je kunt creatiever worden door van omgeving te veranderen. Ga bijvoorbeeld de natuur in. Doe even lekker niets, maak tijd voor rust of ga met jezelf of in een groep brainstormen.

Je blijft positief wanneer je duidelijk de voordelen van innovatie voor ogen houdt. Als je begrijpt waarom een verandering belangrijk is, ben je eerder bereid je ervoor in te zetten. Daarnaast is het ook belangrijk goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen om positief te blijven.

Innovatie geeft altijd een beetje stress. Maar sommigen kunnen meer moeite hebben met veranderingen dan anderen. Dat kan komen door onzekerheid of negatieve emoties of gedachten. Maar ook als je ADHD of autisme hebt of als je hooggevoelig bent kun je meer moeite met veranderingen hebben.

Tijdens innovatie is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Probeer stressklachten zo snel mogelijk te herkennen en naar je lichaam te luisteren. Leer ook je jezelf goed kennen en je grenzen aan te geven.

Referenties

  1. TNO.nl – TNO onderzoekt monitor om welbevinden op het werk te meten en te verbeteren – gevonden op 26/02/2024
    Link naar een pagina op tno.nl

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *