arrow_drop_up arrow_drop_down

Stoppen met piekeren: hoe kun je omgaan met piekergedachten?

Piekeren is een verschijnsel waar iedereen wel eens last van heeft. Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin je alleen maar ligt te piekeren en te woelen?

Piekeren doe je voornamelijk over moeilijke dingen. Bijvoorbeeld over het halen van een examen, het bezoek aan een (bedrijfs)arts, moeilijkheden op het werk, problemen in de relatie of een kritische opmerking van een vriend. Je kunt piekeren over de toekomst, maar ook over gebeurtenissen uit het verleden. Je kunt zelfs piekeren over het feit dat je piekert.

Piekeren bij burnout

Stoppen met piekeren

Natuurlijk is het noodzakelijk om na te denken om problemen op te lossen of te voorkomen. Het wordt pas vervelend, wanneer je je gedachten niet meer kunt controleren. Wanneer ze je plotseling te binnen schieten op ongeschikte momenten en ze je bijvoorbeeld uit je slaap houden.

En wanneer dezelfde gedachten steeds opnieuw terugkomen en je die gedachten niet kunt stoppen. Meestal leiden piekergedachten niet tot een oplossing. Je blijft hangen in een eindeloos gedraai. Je bent dan van nadenken verzeild geraakt in overmatig piekeren.

De gevolgen van piekeren

Overmatig piekeren levert meestal niets op, behalve stevige stressklachten, somberheidsklachten of slapeloze nachten. En verder kost het tijd en energie. Overmatig piekeren over de toekomst gaat vaak samen met angst. Je bent bezorgd en vraagt je steeds af “wat als…?”. Je spieren spannen zich onnodig aan (vaak ongemerkt) en op den duur ga je je moe en lusteloos voelen. Piekeren over dingen die gebeurd zijn in het verleden geeft een somber of een boos gevoel.

Piekeraars weten vaak wel dat ze niets aan het verleden kunnen veranderen, maar blijven toch hangen in negatieve herinneringen en kunnen zich niet meer concentreren op school, op het werk of op het huishouden. Het voortdurende gepieker kan er voor zorgen dat je moeilijk in slaap komt met alle gevolgen van dien. Of je bent zo moe dat je als een blok in slaap valt, maar na een paar uur toch weer wakker ligt…..te piekeren.

Vooral het nachtelijke gepieker veroorzaakt veel ongemak, omdat ’s nachts alles nog erger lijkt en omdat je je de volgende dag nog vermoeider voelt. Dit kan zelfs zo erg worden dat je helemaal geen zin meer hebt om dingen te ondernemen. Dit is zonde en geeft je bovendien de gelegenheid om nog meer te piekeren. Als je eenmaal in deze cirkel terecht gekomen bent, lijkt het moeilijk om er weer uit te komen.

Piekeren en stress versterken elkaar

Wanneer je over iets loopt te piekeren dat geeft dat geen ontspannen gevoel, want piekeren doe je over zaken waar je last van hebt, je zorgen over maakt of tegen op ziet. Je lichaam reageert hierop met een stressreactie. Nu blijkt dat cortisol (een van de hormonen die gevormd worden bij stress) het piekergedrag oproepen / versterken. Piekeren en stress houden elkaar dus in stand, of versterken elkaar zelfs!

Realiseer je dat piekeren dus niet alleen een gevolg kan zijn van stress of een burn-out, maar op zijn beurt een belangrijke stressveroorzaker en energielek is. Piekergedrag moet je daarom echt serieus nemen en zo snel mogelijk zien te verminderen / aanpakken.

stoppen met piekeren

Hoe kun je stoppen met piekeren?

Wandelen en hardlopen is een van de remdedies die je kunt inzetten omdat het zowel het piekeren als de stress doet verminderen en je slaap helpt verbeteren. Een halfuurtje matig intensief hardlopen per dag kan al voldoende zijn om onze zorgen letterlijk uit ons hoofd te krijgen en klachten, variërend van kort maar hevig overstuur zijn tot chronische aandoeningen zoals posttraumatische stress of depressie, wezenlijk te verlichten.

Maar wat te doen als je tijdens het werk of midden in de nacht last hebt van piekeren? Dan is hardlopen niet echt een optie. Gelukkig zijn er nog vele andere mogelijkheden die je kunt uitproberen om het piekeren aan te pakken. We helpen je daar graag bij. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Hulp bij stress en een burn-out

Het verminderen van stress en het herstellen van een burn-out is geen sinecure. Heb je ondersteuning nodig, dan kan je op onze hulp rekenen. Onze coaches zijn allemaal gespecialiseerd in jouw problematiek. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze samen met jou werken aan jouw herstel. Van het resultaat van onze 1-op-1 coaching heb jij je leven lang plezier!

Bekijk ons aanbod voor:

Moeite met alleen zijn

Over de schrijver
Tineke

Door

Tineke

op 7 March 2018

Heel herkenbaar. Val snel in slaap en wordt dan piekerend wakker. Kan de gedachten niet stoppen en dus ook niet slapen, beangstigend is het ook. Slopend is dat.

Ruud Meulenberg

Door

Ruud Meulenberg

op 8 March 2018

Zeker waar! Veel bewegen levert vaak goede resultaten, ook voor je nachtrust

Han Baeten

Door

Han Baeten

op 8 March 2018

Helemaal eens met de tip van Ruud. En daarnaast zijn er nog heel veel andere mogelijkheden om je piekeren te helpen verminderen. De moeite waard om uit te proberen. De coaches van Meulenberg Training & Coaching kunnen je daarbij uitgebreid adviseren en begeleiden.

Ruud Meulenberg
Reactie plaatsen

Gratis ebook:  zo herken je een burnout

(Inclusief checklist)

Met dit ebook leer je de symptomen van een burnout tijdig te herkennen. Al meer dan 10.000 gelijkgestemden hebben dit ebook gedownload.
Cookies